Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pierogi
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 21:12, 03 Gru 2012    Temat postu:

ribka_pilka napisał:
kasza wydaje się jednak bardziej neutralna.

A gdzie tam, bardziej neutralna. Shame on you Jajka nie poczujesz i nie zobaczysz. A kaszę i owszem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:19, 03 Gru 2012    Temat postu:

Też daję jajo do farszu, "ściślejszy" jest... u mnie już pora na zrobienie uszek- muszę robić wcześniej i mrozić, bo przed samą wigilią nie mam czasu już...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:24, 03 Gru 2012    Temat postu:

Seeni napisał:
ribka_pilka napisał:
kasza wydaje się jednak bardziej neutralna.

A gdzie tam, bardziej neutralna. Shame on you Jajka nie poczujesz i nie zobaczysz. A kaszę i owszem.


Nie próbowałam z jajkiem, więc nie mam porównania. Co do kaszy to jej nie czujesz, gdyż są to śladowe ilości, jako spójnik. Farsz przesmażony z przewagą i to dużą grzybów oraz kapusty, doprawiony przyprawami i cebulką powoduje niewyczuwalność spoiwa, jakim jest kasza. Gdyby mi nie powiedziano, że ona tam jest nawet bym nie wiedziała.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 22:46, 03 Gru 2012    Temat postu:

Nie ma o co kruszyć kopii
Kasza.. to po prostu sposób dla leniuszków. Potrafi wchłonąć trzykrotna objetość wody, wiec zamiast meczyć się godzinę z wysmażaniem można dodać dwie łyżki kaszy i ponad pół szklanki wody jest związane. Tylko że wysmażanie zmienia smak farszu ( na delikates nawiasem mówiąc )
Tak przy okazji ... nie ma dodatku nie zmieniającego smaku . Kwestia wrazliwości naszych kubków smakowych.
I gwarantuję że da sie zrobić pierogi, bez żadnych "gipsów "


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Pon 22:48, 03 Gru 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:35, 04 Gru 2012    Temat postu:

Nikt nie kruszy kopii tylko podaje różne rozwiązania. Argument "kasza jest dla leniuszków" do mnie nie trafia. Z jajkiem też nie ma większej zabawy.
Ponadto dodawanie jajka, bądź kaszy wiąże się jeszcze z długością do spożycia danego produktu. Podobnie jest z winem. Dając go do bigosu czy pierogów podkreślamy smak potrawy, ale skracamy poniekąd jej żywotność.

Co do "gipsu" nie trzeba mnie przekonywać. W rejonie, w którym mieszkam nie dodaje się żadnych spoiw od pokoleń. Trunków także. Ale dobrze jest wiedzieć, jak takie potrawy przygotowywane są przez różne panie domu i czasami sobie poeksperymentować w kuchni. Bardzo to lubię. To relaksujące przeskoczyć od paragrafów do przepisów z książki kucharskiej i jeszcze czerpać z tego przyjemność.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Juli* dnia Wto 9:43, 04 Gru 2012, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 7:24, 30 Mar 2016    Temat postu:

Robiliście pierogi z ciasta maślankowego? Przepyszne, ciasto jest wilgotne, sprężyste i bardzo smaczne.

W sobotę jadę na after party po ślubie konnych instruktorów mojej córki, do stadniny. Dostałam zadanie zrobienia fury pierogów.
Na razie wymyśliłam ruskie, z farszem serowo-szpinakowym, w wersji z żóltym i białym. Może te kaszankowe?

Jeszcze poszukam wersji bezglutenowej. d'oh!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bosska
czysta abstrakcja


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 3895
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 454 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:03, 30 Mar 2016    Temat postu:

podziwiam. ja nie ma cierpliwości do lepienia pierogów. najwyżej robię leniwe

a moje ulubione to z nadzieniem z kaszy gryczanej. z białym serem albo bez.

ps. i zrobiłam się głodna Anxious .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:26, 30 Mar 2016    Temat postu:

letnisztorm napisał:
Robiliście pierogi z ciasta maślankowego? Przepyszne, ciasto jest wilgotne, sprężyste i bardzo smaczne.

Przepis poproszę..


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:29, 30 Mar 2016    Temat postu:

Pół kilograma mąki pół litra, maślanki w temperaturze pokojowej i sól. Zagnieść.

W sumie banalne.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:42, 30 Mar 2016    Temat postu:

letnisztorm napisał:
Robiliście pierogi z ciasta maślankowego? Przepyszne, ciasto jest wilgotne, sprężyste i bardzo smaczne.

W sobotę jadę na after party po ślubie konnych instruktorów mojej córki, do stadniny. Dostałam zadanie zrobienia fury pierogów.
Na razie wymyśliłam ruskie, z farszem serowo-szpinakowym, w wersji z żóltym i białym. Może te kaszankowe?

Jeszcze poszukam wersji bezglutenowej. d'oh!



A próbowałaś może farsz z kaszy? Moja babcia zawsze takie robi ale nie znam przepisu, pewnie na necie jest.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Śro 18:37, 30 Mar 2016    Temat postu:

Ostatnio do ciasta na pierogi dodałam kwaśną śmietanę i bardzo dobrze mu to zrobiło. Ciasto było niezwykle elastyczne, łatwo się wyrabiało, można je było rozwałkować bardzo cienko, ale się nie rwało i świetnie sklejało. Pewnie ta maślanka działa podobnie. Spróbuję następnym razem (tj. za jakiś rok).
Powrót do góry
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 8:06, 04 Kwi 2016    Temat postu:

Pasztet napisał:
letnisztorm napisał:
Robiliście pierogi z ciasta maślankowego? Przepyszne, ciasto jest wilgotne, sprężyste i bardzo smaczne.

Przepis poproszę..


W sumie jednak trochę mniej maślanki a więcej mąki, czyli ile przyjmie jak mawiała babcia.

Bezglutenowe też były ciekawe.( to taka porcja na dwie, trzy osoby)

200g - mąki ryżowej,
80 - ziemniaczanej jaglanej ( można ugotować kasze i zmiksować)
80 - zmielonego siemienia lnianego
sól
3 łyżki oliwy

no i ja chlapnęłam tez trochę maślanki
Blue_Light_Colorz_PDT_02
Naprodukowałam ( z dzielnymi pomocnikami) jakieś nieziemskie ilości i wszystkie zniknęły Dancing

edit> właśnie zapomniałam że trzeba to zalać wrzątkiem Silenced


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez letnisztorm dnia Pon 19:01, 04 Kwi 2016, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:52, 04 Kwi 2016    Temat postu:

Oj macie problemy z pierogami.
A wystarczy uzyć bardzo cieplej wody Tongue out (1), praktycznie gorącej
I ciasto jest mieciutkie.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Pon 18:52, 04 Kwi 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:00, 04 Kwi 2016    Temat postu:

Żadnych problemów, nie lubimy zawsze tak samo Shhh

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:23, 17 Kwi 2016    Temat postu:

Ciasto maslankowe - hit!!!
Elastyczność 10/10, po ugotowaniu sprężyste, cieniutka i smaczne. Ani jeden sie nie rozwalił przy lepieniu i gotowaniu. W maszynie wyrabia się 2 minuty.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 7:41, 18 Kwi 2016    Temat postu:

Bardzo sie cieszę.
A co było w środku? Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Pon 7:48, 18 Kwi 2016    Temat postu:

Zgłaszam się na ochotnika do lepienie, tylko niech ktoś mi zrobi to oślizłe ciasto .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:35, 18 Kwi 2016    Temat postu:

letnisztorm napisał:
Bardzo sie cieszę.
A co było w środku? Blue_Light_Colorz_PDT_02

Całe serce w to włożyłem Hyhy

PS. Mięsożercy w domu, więc póki co tylko wersja mięsna była: wołowina duszona, od połowy duszenia dodany koper włoski, do tego cebulka zrumieniona na wędzonym boczku, wszystko przez maszynkę, trochę rozmoczonego razowego chleba też przez maszynkę, na koniec ostrożnie trochę świeżo startego imbiru i gałki muszkatołowej, i jak już wszystko zmieszane i doprawione, to poszatkowany pęczek świeżej kolendry i jeszcze raz krótko zamieszać przed wkładaniem do pierogów - lekko orientalny smak, cudowny zapach - polecam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:53, 01 Cze 2016    Temat postu:

jakbym mial pomiedzy WamiDwowa wybierac, kto ma zrobic te pierogi..to bez najlrjszego wzychania wybralbym paszteta...sorki ludziska ... painful, but true...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:35, 05 Lut 2017    Temat postu:

Ja nie wybrałabym nikogo. Zawsze robię je sama. Bardzo rzadko jadam w pierogarni. Mam dwie ulubione. Gdyby ktoś był w Katowicach, to mogę polecić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin