Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Polecam deser
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yasha
Gość





PostWysłany: Pią 21:42, 07 Kwi 2006    Temat postu: Polecam deser

Z dedykacją dla bo-ja, która krzyczy, że po angielsku nie czyta:

Pilgrim's Cobbler
(nie ma wiele wspólnego, jak sądzę, z dziełem angielskiej literatury pt. Pilgrim's Progress, J. Bunyana, niezwykle trudną w percepcji dla przeciętnego czytelnika, naszpikowaną symboliką książką, ani tym bardziej z Pilgrim's Regress, alegorycznym komentarzem do myśli europejskiej i filozofii nowożytnej, autorstwa C. S. Lewisa, który to był profesorem literatury angielskiej w Oxfordzie i pisał dużo poważniejsze traktaty, niż Kroniki narnijskie)

Cobbler jest rodzajem owocowej zapiekanki, z posypką na wierzchu. Istnieją różne cobblery, na przykład z większą lub mniejszą ilością ciasta zmieszanego z owocami.
Ten cobbler, którego przepis zamieszczam jest wyjątkowo smacznym deserem. Powinien być spożywany na ciepło, zaraz po upieczeniu.

Składniki:
Fruit mixture:
Nadzienie owocowe:

6 baking apples, peeled, cored, sliced
6 winnych jabłek, obranych ze skórki, oczyszczonych z gniazd nasiennych, pokrojonych w plasterki
3 cups cranberries (or 2 cans whole berry cranberry sauce)
3 filiżanki świeżych żurawin (lub 2 puczki żurawinowego przetworu)
1 tsp. cinnamon
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1/4 tsp. nutmeg
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 cup walnuts, chopped
1 filiżanka posiekanych orzechów włoskich
pint of salt
szczypta soli

Mix together and put fruit mixture on bottom of 9x13 pan.
Zmieszać wszystkie składniki i ułozyc owocową mieszankę w średniej wielkości brytwannie do zapiekania.

Topping:
Posypka/kruszonka:
3/4 cup flour
3/4 filiżanki mąki
6 tblsp. butter
6 łyżek masła
1/2 cup brown sugar
1/2 filiżanki brązowego cukru
1/2 cup walnuts, chopped
1/2 filiżanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 tsp. cinnamon
1/2 łyżeczki cynamonu

Blend together and sprinkle on top of fruit mixture.
Zmieszać wszystko i posypać z wierzchu owocowej masy.
Bake at 350 for 45 minutes.
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.


Kiedyś robiłam ten deser regularnie i mogę go polecić z czystym sumieniem, aczkolwiek chyba nie jest tak do końca w polskim guście = ale warto spróbować, choć wykonanie go wymaga nieco zachodu.
Podaję oryginalny, amerykański przepis, który wyszperałam w jakims starym czasopiśmie- nie jest mojego autorstwa (dla porządku).
Powrót do góry
Yasha
Gość





PostWysłany: Sob 19:52, 08 Kwi 2006    Temat postu:

Dziś nowy deser, pod wdzięcznym tytułem:

Dreamy Ambrosia

W dosłownym tłumaczeniu: Senna ambrozja
w znaczeniu: ambrozja ze snów, niebiańska.

Niezwykle łatwa do wykonania i nie czasochłonna.

Otóż potrzebujemy:

1 6-8 oz. container vanilla yogourt
(ok 220 ml jogurtu - czyli 1 i 1/2 małego pojemnika)
1/2 cup mayonnaise
(ok 200 ml majonezu)
2 15 oz cans tropical fruit salad, drained
( 2 puszki mieszanki owoców tropikalnych, odsądzone, w sumie około 420 gramówml)
1 11 oz. can mandarin oranges, drained
(1 puszka mandarynek, odsączona, ok 400 gramów)
3/4 cup shredded coconut
(ok. 150 gramów wiórek kokosowych)
1/2 cup Ocean Spray Craisins or orange flavored Craisins
(ok 200 gramów nasączanych rodzynek)



In a large bowl stir together yogourt and mayonnaise. Fold in remaining ingredients. Cover and chill several hours or overnight. this is a refreshing dessert.

W dużej misie wymieszać jogurt z majonezem. Dołożyć pozostałe składniki. Przykryć i chłodzić kilka godzin, albo pozostawić na noc, aby deser był orzeźwiający.

Serves 6-8
Porcji 6-8

To use as a salad add 3/4 cup miniature marshmallows.
Aby otrzymać sałatkę, należy dodać opakowanie miniaturowych marshmallowsów.

Edit by yasha:
ja dodaję jeszcze utarty ser żółty i kukurydzę z puszki, jako wersję sałatkową.
Powrót do góry
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Wto 13:50, 26 Wrz 2006    Temat postu:

Drugi odpada ze względu na wiórki i majonez (dla mnie). Czy moze coś zastepczego ?
Powrót do góry
rosegreta
Gość





PostWysłany: Sob 13:14, 30 Cze 2012    Temat postu:

właśnie sporządzam
1/serek homogenizowany ( kupuję w biedronce ma gęstą konsystencje i smakowo mi odpowiada, moze być ten z prawdziwa wanilią albo smietankowy jak kto woli, do smietankwego i tak dodaję cukier waniliowy lub wanilię )
2/ na serek kruszymy bezy (kupuje w cukierni, bo sklepowe dla mnie zbyt chemiczne są i nie mają w środku tego miękkiego )
3/ na pokruszone bezy układamy maliny (mieszam owoce dodałam truskawki i jagody, ponieważ świeże maliny są drogie, dodałam mrożone 8 zł za 500 gram w Lidlu )
4/ na owoce znów kruszymy bezy
5/ nastepną warstwą jest bita śmietana ( śmietanka 30 z Biedronki lub Lidla, bo tam jest w miarę niedroga )
6/ na bitą smietanę znów kruszymy bezy
7/ układamy owoce
8/ kruszymy bezy
9/ i przykrywamy pozostała bita smietaną.
Można to wykonywac w dużej szklanej misce a potem nakładac każdemu do salaterek lub osobno układac warstwy każdemu w szklanym pucharku.
Deser smakuje znakomicie i wygląda dość ciekawie tzn warstwy w szklanych pucharkach lub w dużym szklanym pojemniku.
Powrót do góry
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:56, 30 Cze 2012    Temat postu:

a ten serek z biedronki to jaki dokładnie? I jeszcze napisz jak tą bitą śmietanę - sama robisz (jeśli tak to jak) czy kupujesz gotową w sprayu? I jeszcze jakbyś mogła napisać ile mniej więcej tych bezów na ile osób .

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mailo dnia Sob 14:58, 30 Cze 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Sob 19:05, 30 Cze 2012    Temat postu:

nie każ mi grzebać w śmietniku aby sprawdzać nazwę, tam nie ma wyboru, jest chyba jedna nazwa,
bezy kupiłam na wagę 20 dag i kilka mi zostało. Wszystko zawsze robią na oko, po prostu mają wyjść widoczne warstwy.
A smietane ubijam mikserem, nie za długo, cobym masła nie zrobiła. Angel


Ostatnio zmieniony przez rosegreta dnia Sob 19:06, 30 Cze 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:58, 30 Cze 2012    Temat postu:

Dzieki. Ja w kuchni mało rzeczy robię "na oko". Muszę mieć na kartce napisane co i jak;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:01, 30 Cze 2012    Temat postu:

a to ja Wam polecę deser, jakim mnie wczoraj poczęstowała przyjaciółka:
[link widoczny dla zalogowanych]
rewelacja!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
l
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 6165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 97 razy
Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:34, 02 Lip 2012    Temat postu:

Indian Summer napisał:
a to ja Wam polecę deser, jakim mnie wczoraj poczęstowała przyjaciółka:
[link widoczny dla zalogowanych]
rewelacja!!!

Cytat:

Uwaga: sorbet zachowuje goryczkę piwa. Jeśli będziecie chcieli go osłodzić użyjcie miodu proszę, nie cukru, dobrze?


ok


otarta co? milady


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:59, 02 Lip 2012    Temat postu:

otarta skórka z cytryny... oj, no...można się domyślić przecież....ale zgłoszę autorce

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:17, 02 Lip 2012    Temat postu: Dziękuję :)

za szybką reakcję serwisu z tą skórką bez skórki :-*

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:20, 02 Lip 2012    Temat postu: Re: Dziękuję :)

olasz napisał:
za szybką reakcję serwisu z tą skórką bez skórki :-*
050

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
l
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 6165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 97 razy
Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:34, 02 Lip 2012    Temat postu:

Indian Summer napisał:
otarta skórka z cytryny... oj, no...można się domyślić przecież....ale zgłoszę autorce


fakt , coz innego moznaby bylo otrzec podczasz przyrzadzania tak zajebistego czegos...

btw. ale ja jestem bad evtl. evil
ja bym dotarl miete*

plis, powiedz, jak ta cipka, twoja kolezanka zareagowwala na miete*...

* wisienka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:46, 02 Lip 2012    Temat postu:

Ta "cipka" to zdaje się o mnie miało być? Wnioskuję. bo blog mój, ale pewnie zauważyłeś po stopce. Wyjątkowo nie przegryzę Ci aorty - dziś czuję się wspaniałomyślna.

Mięta? Do piwa? Wypiłbyś piwo z miętą?


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
l
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 6165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 97 razy
Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 0:14, 03 Lip 2012    Temat postu:

olasz napisał:
Ta "cipka" to zdaje się o mnie miało być? Wnioskuję. bo blog mój, ale pewnie zauważyłeś po stopce. Wyjątkowo nie przegryzę Ci aorty - dziś czuję się wspaniałomyślna.

Mięta? Do piwa? Wypiłbyś piwo z miętą?


dzieki, to nie bylo osobiste , ale prowokacyjne
ale widze, ze bylas co najmniej na tyle inteligentna, zeby to zauwazyc...
duzy szacun z mojej strony

btw, nie zauwazylem, bo nie zwracalem uwagi - ale , jak widzisz, nie jestem uparciuchem
wiec, wyglada, ze pomylilem sie negatywnie co do Ciebie

ps choc miete wybilbym do piwa na granicy piwa np salitos....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 0:44, 03 Lip 2012    Temat postu:

Net mi siada - wcięło odp.
Hm, coś mi się widzi, że Ty w sumie wszystkich komplementów na 30 dałeś mniej, niż w tym jednym poście

Mięta, wedle mojej prywatnej teorii, jest smakiem i zapachem zimnym. Czekolada (ciepła) + mięta (zimna) - nie lubię. Jak się zwą te czekoladki? After five? Nie lubię.
Lody czekoladowe - brrrr.
Jednak mięta z piwem mnie nie przekonuje, ale przetestuję w środę.
Tutaj, do sorbetu, już szybciej rozmaryn, ALE po co poprawiać jak już jest dobre? Na pocieszenie mogę dodać, że mam w planie sorbet z parzonej mięty, z tabasco.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
l
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 6165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 97 razy
Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 1:04, 03 Lip 2012    Temat postu:

olasz napisał:
Net mi siada - wcięło odp.
Hm, coś mi się widzi, że Ty w sumie wszystkich komplementów na 30 dałeś mniej, niż w tym jednym poście

Mięta, wedle mojej prywatnej teorii, jest smakiem i zapachem zimnym. Czekolada (ciepła) + mięta (zimna) - nie lubię. Jak się zwą te czekoladki? After five? Nie lubię.
Lody czekoladowe - brrrr.
Jednak mięta z piwem mnie nie przekonuje, ale przetestuję w środę.
Tutaj, do sorbetu, już szybciej rozmaryn, ALE po co poprawiać jak już jest dobre? Na pocieszenie mogę dodać, że mam w planie sorbet z parzonej mięty, z tabasco.


czytalem ostanio o reakcji malliarda...wiele przed toba...

ps mieta-jablko; mieta-cytryna
a nie sama mieta do piwa czy ld
pozdr0!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 1:52, 03 Lip 2012    Temat postu:

MaIllarda - wiele za mną. Swoją drogą boska jest, i nieludzka (pieczywo, toffi etc vs. prod. toksyczne/rakotwórcze), ale to zdaje się nie jest wątek na nasze przepychanki. Dobrej nocy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
l
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 6165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 97 razy
Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 0:43, 04 Lip 2012    Temat postu:

olasz napisał:
...
Jednak mięta z piwem mnie nie przekonuje, ale przetestuję w środę.
....


kupilem przed chwila takie cos+4inne


takie sobie

dobra teraz wypilem 2 piwo-desperados z tequilla - czesc z mieta marokanska a czesc ze zwykla

niezbyt dobre mimo, ze potem poslodzilem sokiem z agawy

teraz jeszcze wypilem piwo veltins z jablkiem i mieta
i daje ciekawy smak

tylko trzeba by znalesc wlasciwe proporcje

jeszcze bitburger z cytryna i dodalem obu miet -
niedobre

na koniec jeszcze karamalz activ - to takie jakby przedpiwo
tez nie jakies tam super

ps mam wrazenie, ze za duzo tej miety dodawalem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:50, 06 Lip 2012    Temat postu:

Corsaire - jak na moje oko, to tu nie wina w proporcjach, bardziej obstawiam stan upojenia, bo to jego wina mogła proporcje zaburzyć, ALE + dla Ciebie za solidne podejście do tematu. Moje było mniej solidne - zupełnie zapomniałam o Tobie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin