Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przetwory. Co szykujemy na zimę.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:48, 14 Cze 2012    Temat postu:

a! dzieki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:50, 14 Cze 2012    Temat postu:

U mnie słoiki już czekają.
Czas na zdobywanie owoców.

Konfitura z truskawek (podobnie jak u Tiny, ale nie miksuję - i daję cukier zwykły, a żelującego tylko trochę, bo nie lubię galaretek )

I przede wszystkim - dżem (marmolada?) z jabłek. Czekam na papierówki. Smak z dzieciństwa... 050 Lekko przypalony, nie za brązowy...Jabłka skrojone w ćwiartki (bez pestek) + cukier. Mniam...

Ogórki dopiero na działce będą rosły - więc kiszone na zimę obowiązkowo, a na bieżąco małosolne.

A sałatek nigdy nie robiłam do słoików, bo zwykle na bieżąco robię - octowe warzywne jakoś średnio lubię Think Do słoików z octem za to pójdą grzybki jesienią Dancing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 17:12, 14 Cze 2012    Temat postu:

Zasadniczo przetwory warzywne i owocowe robiłam tylko raz, ale za to na masową skalę. To było pierwszego lata po zamązpójściu, tj. w 1992r. Byłam wtedy straszliwie podniecona nową rolą społeczną. Wiosną nauczyłam się gotować, a latem postanowiłam zdobyć tytuł najlepszej gospodyni roku i łącznie zawekowałam 392 słoiki. ( ogórki, papryczka, pomidory, buraczki, kompoty, soki, galaretki i powidła.) To w ogóle było ohydnie irracjonalne, bo nasza rodzina była dwuosobowa i w dodatku spożywająca li i jedynie ogórki oraz sok malinowy. Jak się przeprowadzaliśmy w 1995, to tych słoików zostało jeszcze 344 ( 392 minus 30 słoików ogórków kiszonych oraz minus 18 słoików soku z malin). Do tej pory w piwnicy waletują niedobitki mojego przetwórczego szału. Przy każdych generalnych porządkach wywalam kilka słoików, ale jakoś tak przez sentyment, nie mogę się ich pozbyć definitywnie. oops

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 17:14, 14 Cze 2012    Temat postu:

A... żeby nie było.... maliny robię co roku. I nalewki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:06, 14 Cze 2012    Temat postu:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - masz w piwnicy 20-letnie przetwory ?? Czy to bezpieczne?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 20:15, 14 Cze 2012    Temat postu:

Nie wiem Think Nikt ich nie jada, a same z siebie wybuchem raczej nie grożą... Więc chyba nie jest to niebezpieczne Think

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:23, 14 Cze 2012    Temat postu:

Stare kompoty i dżemy najlepiej do balona a potem przedestylować.
Bimberek owocowy bardzo przyjemny Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:33, 14 Cze 2012    Temat postu:

Ja, jak co roku się przymierzam do przetwarzania...ale powiedziałam,że nie będzie żadnych słoików, póki mi mąż półek w spiżarce nie zrobi..no i mamy pat
za to co roku miksuję z odrobiną cukru i kubeczkach plastikowych zamrażam truskawki, tyle,że wystarcza do następnego sezonu do deserów i obiadów dzieciowych rewelacja!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:37, 14 Cze 2012    Temat postu:

Mój znajomy to też miksuje owoce, dodaje cukier i zamraża. Potem w każdej chwili jest super polewa do deserów np.
PS Ogórki małosolne już się robią, chyba nie doczekam do jutra:P


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mailo dnia Czw 20:38, 14 Cze 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:44, 14 Cze 2012    Temat postu:

ostatnie małosolne robiłam bez chrzanu, z duża ilością czosnku i szczyptą chili...dla mnie bomba!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 20:47, 14 Cze 2012    Temat postu:

Ja ostatnie przechrzaniłam Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:31, 15 Cze 2012    Temat postu:

Senni wymyśliłam zastosowanie dla Twoich wiekowych przetworów warzywnych, w myśl zasady że żywności nie można marynować, ( znaczy nie w occie tylko tak bezsensu ) .
Jak już ta wojna polsko-ruska wybuchnie, możesz w nich siepać ty,i korniszonami i papryką aż wycofają się za linię Bugu. Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pią 22:00, 15 Cze 2012    Temat postu:

Korniszonów nie robiłam. Not talking
A papryczki pozbyłam się, zdaje się, w 2004.
Myślisz, że galaretki z czarnej porzeczki też się na wojnę nadadzą????


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:09, 16 Cze 2012    Temat postu:

czytam, ze robicie przetwory z malin

no to dajcie tu jakis przepis na maliny!
chce zrobic - dla malego - na zime



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 12:42, 02 Lip 2012    Temat postu:

Njalepiej zamrozić. Tzw. .'domowa pasteryzacja', czyli gotowanie słoików niszczy wszystkie witaminy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:53, 02 Lip 2012    Temat postu:

a wiesz, ze to swietny pomysl!!!
mrozilam tak truskawki (z cukrem), a nie wpadlam na to, zeby to samo zrobic z malinami!!!


dzieki za pomysl!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 17:55, 02 Lip 2012    Temat postu:

Indian Summer napisał:
ostatnie małosolne robiłam bez chrzanu, z duża ilością czosnku i szczyptą chili...dla mnie bomba!


Rozumiem, że dodałaś chili w proszku? Tak pomyślałem czy by można by dodać prawdziwą papryczkę Blue_Light_Colorz_PDT_02 Dla mnie chrzan daje naprawdę dobry posmak.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:01, 02 Lip 2012    Temat postu:

mailo napisał:

Rozumiem, że dodałaś chili w proszku? Tak pomyślałem czy by można by dodać prawdziwą papryczkę Blue_Light_Colorz_PDT_02 Dla mnie chrzan daje naprawdę dobry posmak.

Można
Aczkolwiek jestem zwolennikiem klasycznego zestawu ingrediencji.
Papryczki chili ( te malutkie ) rewelacyjnie sprawdzają się w przypadku korniszonów - szczególnie gdy owe słuzyć mają za przekąskę pod wodeczkę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:53, 02 Lip 2012    Temat postu:

mailo napisał:
Indian Summer napisał:
ostatnie małosolne robiłam bez chrzanu, z duża ilością czosnku i szczyptą chili...dla mnie bomba!


Rozumiem, że dodałaś chili w proszku? Tak pomyślałem czy by można by dodać prawdziwą papryczkę Blue_Light_Colorz_PDT_02 Dla mnie chrzan daje naprawdę dobry posmak.


Tak,chili było w proszku.
Znajoma robi zestaw imprezowy: w litrowym słoiku warstwami ogórki i papryki kolorowe w kawałkach,ząbki czosnku, zalewa jak do kiszonych ale z odrobiną octu...muszę dopytać o szczegóły, o ile zdradzi Jest to pyszne i do wódeczki w sam raz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 16:03, 31 Lip 2012    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]


to jest cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

[link widoczny dla zalogowanych]


to jest dżem z papierówek.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin