Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

przyprawy
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:26, 03 Mar 2011    Temat postu: przyprawy

Nie wiem czy taki temat pojawił się tutaj, ale niedawno na Allegro zakupiłam przyprawy, których wcześniej nie używałam, a mianowicie: czosnek niedźwiedzi, buraczki suszone, pomidory suszone, paprykę zieloną suszoną... Inne -hinduskie, arabskie również- ale te świadomie.
I muszę przyznać jakie moje wspaniałe z nimi doświadczenie. Pachnące, świeże, niesamowite! Już nigdy więcej nie kupię żadnego kamisa czy jemu podobnym.
No i w związku z tym mam pytanie:
Ktoś coś robi z szuszonymi buraczkami?
Suszonej zielonej papryki dodałam do jajecznicy- PYCHOTA!
Ale na buraczki nie mam pomysłu.

A może tu w tym temacie podzielimy się naszymi wynalazkami jeśli chodzi, właśnie o przyprawy?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:34, 03 Mar 2011    Temat postu:

Z suszonych buraczków robiłam barszczyk, całkiem mniamnuśny.

Widziałam ostatnio w sklepie [link widoczny dla zalogowanych]

nie kupowałam ale cena raczej zadowalająca.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez letnisztorm dnia Czw 13:38, 03 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 14:02, 03 Mar 2011    Temat postu:

Niektórych przypraw używam z lenistwa, np. suszonego czosnku lub cebuli, kiedy nie chce mi się obierać, kroić, wyciskać świeżych.
Jeśli chodzi o przyprawy bardziej egzotyczne, jestem straszną konserwą i kompletnie mi nie leżą żadne curry ani kurkumy, o bardziej wymyślnych nie wspominając...
Powrót do góry
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:10, 03 Mar 2011    Temat postu:

Przyprawa Kuchni Arabskiej KEBAB SHOARMA firmy znanej na rynku Angel , po posypaniu mięska strasznie czuć czuć cynamonem, myslałam że będzie niejadalne, ale po upieczeniu bardzo smaczne ( i zapach cynamonu nawet gdzieś uleciał )

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:14, 03 Mar 2011    Temat postu:

prażoną cebulkę uwiebiam, granulowany czosnek używam gdzie mogę- zamiast soli.
Ta cebulka wygląda bardzo zachęcająco
shoramę- właśnie kupiłam. Ta markowa może się schować!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:14, 03 Mar 2011    Temat postu:

szoarmę

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:17, 03 Mar 2011    Temat postu:

animavilis napisał:
Niektórych przypraw używam z lenistwa, np. suszonego czosnku lub cebuli, kiedy nie chce mi się obierać, kroić, wyciskać świeżych.
Jeśli chodzi o przyprawy bardziej egzotyczne, jestem straszną konserwą i kompletnie mi nie leżą żadne curry ani kurkumy, o bardziej wymyślnych nie wspominając...

jak można nie używać CURRY? jest przepyszne do kurczaka, do ziemniaków. Zacznij używać -zobaczysz jaki to dobry smak. Nie wspominając, że ponoć ma właściwości anty rakowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:40, 03 Mar 2011    Temat postu:

mam swiezy piment i cumin.

a do czego WY go uzywacie?

ps. kurkuma jest dobra nie tylko do jagniecia (razem z cynamonem), ale tez i do...
zwyklej jajecznicy!!!

dodacie szczypte i zobaczycie, ze bedzei Wam lepiej jajecznic asmakowala


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:52, 03 Mar 2011    Temat postu:

cumin jest b często używany w kuchni hinduskiej. Czy chcesz jakieś konkretne przepisy? Chętnie zapodam.

O tę jajecznicę muszę koniecznie wypróbować, dzięki Tinko- Ty wiesz, że ja Ciebie tu bardzo, bardzo lubię - i to wcale nie jest jakieś lizanko, ot po prostu - jakoś mi taka bliska jesteś


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:53, 03 Mar 2011    Temat postu:

Tina, ja chcę kumin !!!!!! Nie widziałmam..na mojej prowincji. Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:58, 04 Mar 2011    Temat postu:

Polecam allegro i hurtownię przypraw

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:56, 04 Mar 2011    Temat postu:

Kura domowa napisał:
cumin jest b często używany w kuchni hinduskiej. Czy chcesz jakieś konkretne przepisy? Chętnie zapodam.


to zapodaj jakis przepis
jesli mozesz to jak najszybciej.
mam 2 udzcei jagniece i w niedziele GOSCI!!! jesli musze cos dokupic, to TYLKO w sobote! u nas w niedziele wszytskie sklepy sa zamkniete!

Kura domowa napisał:


O tę jajecznicę muszę koniecznie wypróbować, dzięki Tinko- Ty wiesz, że ja Ciebie tu bardzo, bardzo lubię - i to wcale nie jest jakieś lizanko, ot po prostu - jakoś mi taka bliska jesteś


Ty tez

bo my tu jestesmy jedyne kury domowe, ktore sa z tego faktu baaaardzo zadowolone
Dancing

reszta pan jest tu pracujaca - tak sadze...

Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pią 11:57, 04 Mar 2011    Temat postu:

Zasadniczo nie używam wielu przypraw. Raczej doprawiam ziołami. Namiętnie używam pipeprzu cytrynowego. Curry nie znoszę. Do ryżu uzywam szafranu ale tylko z uwagi na bajeczny kolor jaki daje. Nie przepadam za kuchnią azjatycką- toleruję imbir, wassabi, olej sezamowy, ocet ryżowy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:00, 04 Mar 2011    Temat postu:

a dodaj do tego szafranu jeszcze berberice na maselku to dopiero bedzie uczta. mozesz tez to wszytsko posypac pistacjami

pychotka!!!
ostatnio jadam tylko taki ryz!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:09, 04 Mar 2011    Temat postu:

Tino
Bardzo proszę, tak z neta - z lenistwa nie chce mi się z mojej książki przepisywać...choć przyznaję, że ten przepis sama wykorzystam za 2 tyg (po moich gościach bo ci nie jedzą baraniny)

[link widoczny dla zalogowanych]

Czy muszę przetłumaczyć ?

Albo spójrz tutaj
[link widoczny dla zalogowanych]

SMACZNEGO!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:51, 04 Mar 2011    Temat postu:

dziekuje za interesujace strony,
brzmi palce lizac

mam pytanie, odnosnie Ghee (Clarified Butter).

Ghee robisz sama w domu, czy tez zastepujesz czyms innym? masz jakis odpowiednik?
bo nie dam rady skoczyc jutro do sklepu hinduskiego... bo mamy karnawal i przedszkole organizuje Flohmarkt (pchli targ), na ktorym ja (?!) bede sprzedawac placki w ramach wspomagania przedszkola. a wieczorem idziemy na urodziny do znajomych.

no i tak mi troche nie po drodze i "nie po czasie" jeszcze jutro ten hinduski sklep


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:42, 04 Mar 2011    Temat postu:

ja kupuję masło klarowne, a kiedyś gdy nie było używałam zwykłej margaryny lub oliwę. Fakt, trochę inny smak, ale co tam- efekt końcowy wyśmienity

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:17, 04 Mar 2011    Temat postu:

i takie maslo klarowne mozna kupic w polskim zwyklym sklepie?
to ja tez musze u nas popatrzec, moze nie widzialam...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:32, 04 Mar 2011    Temat postu:

ja kupuję nie w polskim a chyba francuskim REAL'u chyba jest już w każdym supermarkecie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:40, 04 Mar 2011    Temat postu:

wlasnie rozmaiwalma z mezem, jako ze on jest "Specjalista " od curry , to powiedzial, ze to on bedzie gotowal dla gosci tego - lamb curry


UFFF!

Dancing

ps. u nas tez jest real !!! (tylko to u nas niemiecki sklep)
wszytsko jedno - tam kupie to klarowne maselko


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Pią 20:43, 04 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin