Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Te potworne przetwory
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zadziora
Gość





PostWysłany: Wto 12:31, 29 Lip 2008    Temat postu:

Mii, przyznam szczerze, nie bardzo rozumiem pytanie oops kroi się orzechy razem z tą zieloną osłonką, bo jak juz pisałam wcześniej, na orzechówkę potrzebne są młode orzechy zielone, jeszcze przed stwardnieniem łupiny nasiennej
Powrót do góry
zadziora
Gość





PostWysłany: Wto 12:39, 29 Lip 2008    Temat postu:

dodam jeszcze, że młody orzech włoski, taki zebrany na przełomie czerwca/lipca jest mięciutki, można go bez problemu zmiażdżyć, razem z tą zieloną skórką
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 12:46, 29 Lip 2008    Temat postu:

Teraz rozumiem...wolałam uściślić Anxious tak więc te ktore teraz wiszą na drzewie mogą być już zbyt twarde...ale spróbuję

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
franek kimono
woźny na kartoflisku


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 178 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:16, 29 Lip 2008    Temat postu:

Aproxymat napisał:
Potworne przetwory a co z przetworzonymi potworami?

te to trzeba szybko posłodzić i zjeść! (już bez siekania)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:25, 29 Lip 2008    Temat postu:

Illunga,dzięki za natchnienie ..gdybyś nie założyła tego topiku pewnie nie miałabym teraz smacznych ogórów,a patrząc na Twoje narobiłam sobie takiej ochoty,że z mety pobiegłam do sklepu w celu zakupu takowych Dancing ...mam i małosolne i korniszony
Mąż w takim tempie pałaszuje,że jutro z powrotem muszę robić "solanki"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
evra
Gość





PostWysłany: Wto 21:07, 29 Lip 2008    Temat postu:

dzieki Zadziora. przepis wyladowal w kajeciku.
w przyszlym roku nie przepuszcze
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 21:35, 29 Lip 2008    Temat postu:

Evro...napisz mii proszę czy pieklas ten placek drożdżowy i jeśli tak jak Ci wyszedł?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
evra
Gość





PostWysłany: Wto 22:05, 29 Lip 2008    Temat postu:

pieklam
w ogrodzie mam takie drzewo z odmiana sliwek,
ktore sie idealnie do tego nadaja ( do pierogow tez ).

wyszedl cudnie, polalam to wszystko jeszcze lukrem
i wcinalismy jeszcze cieply

aaaa i przy okazji dowiedzialam sie, ze sliwki trzeba ukladac
po przepolowieniu skorka do dolu
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 22:09, 29 Lip 2008    Temat postu:

To gratuluję...bo mój pierwszy drożdżak wyszedł niczym pocisk antyrakietowy Anxious
Tak...śliwki wtedy nie puszczają soku w głąb ciasta i tym zmniejszają prawdopodobieństwo zakalca...ale ja lubię zakalec


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
evra
Gość





PostWysłany: Wto 22:14, 29 Lip 2008    Temat postu:

no ba! bylam tak zaaferowana, ze zapomnialam
foty strzelic Anxious

no ja tez zakalcem nie pogardze, a juz surowe
ciasto biszkoptowe to po prostu niebo w gebie
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 22:18, 29 Lip 2008    Temat postu:

Wybaczam Angel odkupisz winę przy kolejnej blasze

Zachciało mi się takiego placka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
evra
Gość





PostWysłany: Wto 22:20, 29 Lip 2008    Temat postu:

za rok, Mii, za rok Anxious
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 22:21, 29 Lip 2008    Temat postu:

Za rok?
Toż jesień niebawem....i sliwki już zaczynają dojżewać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
evra
Gość





PostWysłany: Wto 22:30, 29 Lip 2008    Temat postu:

no tak, tylko, ze ja juz nie zdaze sie zalapac.
nadrobie winem japonskim
Powrót do góry
zadziora
Gość





PostWysłany: Wto 22:34, 29 Lip 2008    Temat postu:

evra napisał:
dzieki Zadziora. przepis wyladowal w kajeciku.
w przyszlym roku nie przepuszcze


cała przyjemność po mojej stronie też mam gdzieś u mamy zachomikowany w stosach starych papierzysk kajecik, w którym zapisywałam wszystkie przepisy-skarby babci i mamy; dużą jego część stanowi zielnik, z powklejanymi ziołami- przykładami i przepisami- co, jak, z czym i w jakich proporcjach na co pomaga... muszę pokopać i go znaleźć (jest jakiś topik zielarski?)
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 10:53, 08 Sie 2008    Temat postu:

Narwałam orzechów, ale okazało się, że mają już twardą skorupę cóż z nalewka będę musiała zaczekać do kolejnego czerwco/lipca....a szkoda, bo jest naprawdę znakomita.

Będąc na spacerze z dziećmi odkryłam, że tuż pod moimi oknami rosną krzewy pigwy....jeszcze jakiś tydzień i idę na szaber....będę robiła konfiturę pigwową...jest znakomita na przeziębienie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:04, 08 Sie 2008    Temat postu:

orzechówka smakuje jak bejca Brick wall
Tzn nie wiem jak smakuje bejca, ale wyobrażam sobie, że właśnie tak jak orzechówka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 11:28, 08 Sie 2008    Temat postu:

Ej tam....smakuje inaczej, ale jest ciekawa w smaku...bejcy też nie piłam...tylko nią malowałam, z wyglądu(koloru) może przypominać...ale co do smaku...sama nie wiem....może spróbuj ? Blue_Light_Colorz_PDT_02

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:52, 11 Wrz 2008    Temat postu:

Przysypały mnie jabłka! Obrodziła mi kosztela. Nie lubię jabłek tego gatunku. Za słodkie są. Ale,żeby coś zrobić z urodzajem, postanowiłam dżemić. Dodam soku z cytryn i może coś z tego wyjdzie Think
Macie może jakiś inny pomysł na zutylizowanie tych jabłek?
Wdzięczna będę niemożebnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:05, 11 Wrz 2008    Temat postu:

Oczywiście, że winko:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin