Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

trochę techniki i...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
animavilis
Gość





PostWysłany: Nie 14:57, 10 Maj 2009    Temat postu: trochę techniki i...

gubimy się

w ramach zdrowego odżywiania postanowiłam pomyśleć o parowarze, przyjmując, że parowar, to taki garnek do gotowania na parze, na kuchence. "Parowanie" na sitku pod przykrywką, zdawało, co prawda, egzamin, ale nie było zbyt wygodne.
Zajrzałam do netu i ugrzęzłam, ledwie zdoławszy wydedukować różnicę między parowarem [jednak nie garnkiem, a urządzeniem elektrycznym], szybkowarem [garnkiem] i kombiwarem [nie para, a obieg powietrza]. Ofert jest dużo, ale informacji, co, jak i dlaczego, stanowczo za mało. Mam mętlik w głowie.
Korzystacie z wymienionych sprzętów? Jak się spisują? Jakie mają wady i zalety?
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 17:43, 10 Maj 2009    Temat postu:

Szybkowar - jak dla mnie - w pewnych sytuacjach jest rewelacyjny.
Gulasz wołowy mozna kroic widelcem po ok 45 minutowym gotowaniu.
Jarzyny na sałatke - 15 minut.
Wszędzie tam, gdzie cos trzeba gotować długo - szczerze polecam szybkowar.

EDIT: Kombiwar mielismy.. ale poszedł do dzieci, od czasu kiedy dorobilismy sie dobrej klasy piekarnika z termoobiegiem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Nie 17:44, 10 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:45, 11 Maj 2009    Temat postu:

Jeżeli chodzi o gotowanie warzyw na parze to najlepszy jest zakup woka , ale takiego prawdziwego chińskiego. Do niego są wkładki metalowe i takie koszyczki z bambusu .

Wok. Wok jest w całej Azji najważniejszym naczyniem do przyrządzania potraw. Może mieć wielostronne zastosowanie.
Tradycyjnie ta półkolista patelnia jest w Chinach wciąż jeszcze wykonywana z żelaza. Woki występujące ostatnio również w Europie produkowane są z zupełnie innych materiałów i pokryte różnymi warstwami.
Wiele modeli ma już spłaszczone dno, co pozwala na używanie ich na naszych kuchenkach gazowych lub elektrycznych. Wok nadaje się do wszystkich stosowanych w Chinach metod obróbki cieplnej.
Można w nim gotować, smażyć, dusić, frytować, a także smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, stale mieszając.
Inna ich zaleta - pomagają oszczędzać energię cieplną, bo wok bardzo szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło po całej swojej powierzchni. Wysokie ścianki boczne pozwalają również na przetrzymywanie w cieple składników, które już zostały usmażone na gorącym środku patelni.

Kosz do gotowania na parze
Okrągłe, chińskie kosze do gotowania na parze zrobione są z drzewa bambusowego.
Mają brzeg wysokości około 10 cm, dno wykonane z płaskich listewek i pokrywkę ze splecionych pasków. Wstawione do woku nad gotującą się wodą umożliwiają takie gotowanie potraw, które chroni zawarte w produktach witaminy i ich naturalny smak.
Jeżeli chce się ugotować kilka potraw lub większą ilość porcji jednocześnie, można do woku wstawić kilka koszy na raz, jeden na drugim.

Albo można kupić to ?

[link widoczny dla zalogowanych]

Są też specjalne szybkowary dla ryżu ( zupełnie inaczej smakuję ryż gotowany w takim urządzeniu i jest stosowany w całych Chinach ) i można w nich gotować na parze niewielkie ( dla 2 osób ) porcję warzyw .
Ale przed zakupem koniecznie sprawdzić czy jest ta siatka , bo niektórzy producenci nie dodają do kompletu ( sknery !)
Dziwne że niektóre warzywa i w szczególności ryż ....nie trzeba potem solić , mają normalny smak jak by było solone przed gotowaniem . I nie muszę dodawać że to tylko na zdrowie wychodzi

Gotowane warzywka świetnie smakują pokropione odrobioną oleju sezamowego , też oczywiście oryginalnego z Chin

Także jest bardzo smacznie polanie olejem z oliw do którego wrzucamy rozgnieciony ( nie krjony czy siekany ) kilka główek czosnku .

NIe wiem czemu ale cholerze rozciąga się ten post i nie potrafię go z edytować placz placz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez STALKER dnia Pon 19:53, 11 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 9:29, 13 Sie 2009    Temat postu:

Często gotuję w garnku na parę, ale takim najzwyklejszym, z wkładką w dziurki, gotuję w nim mięso i warzywa i o dziwo zauważyłam, że w ten sposób gotowane produkty są szybciej miękkie, te wszystkie elektryczne wynalazki są fajne, ale pod warunkiem, że stoją na wierzchu tak by je używać, natomiast ustawione gdzieś w szafce są najczęściej zapomniane, w każdym razie u mnie Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 10:07, 13 Sie 2009    Temat postu:

Aaa, powiem szczerze, że odkąd dowiedziałam się, że dziwne rzeczy na mojej otrzewnej nie są niebezpiecznymi dziwnymi rzeczami, mój zapał w kierunku zdrowego przygotowywania pokarmów znacznie zmalał...
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 10:36, 13 Sie 2009    Temat postu:

Hmmm, znaczy się profilaktyka jest zbyteczna?
No ja, to uważam, że te różne dziwne rzeczy na wewnętrznych narządach nie robią się z dnia na dzień Anxious wszystkie nasze grzeszki budują te dziwactwa latami i wychodzą po jakimś czasie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 11:20, 13 Sie 2009    Temat postu:

No wiem. Ale jak nie czuje się bezpośredniego zagrożenia, to i presja zdecydowanie mniejsza.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin