Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

selena
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 29, 30, 31  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Co nick to topik
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paj
Gość





PostWysłany: Nie 22:40, 01 Kwi 2007    Temat postu:

ver napisał:
oooooooooooo Selenka była....!!!!

Seleno...na cztery mowisz...? ja juz wiecej adrenaliny dzisiaj juz nie wyprodukuję, niz mi sie to rano udało, prosze Cie nie strasz mnie, koniec z numerami wywijanymi na Świeta, bardzooo Cie prosze.....! skupmy sie na najlepszym na swiecie Twoim ajerkoniaczku, ze spytam z tej okazji czy juz patent unijny załatwiony formalnie...?

jesli chodzi o ten mazurek kajmakowy to ja sie nie podejmuje, toż mozna pułk wojska przy jego produkcji zniewolić...)) a jak sasiedzi wredni to i 1,5 roku w zawieszeniu oberwać... hahaha..nie chce...znasz moze jakis inny przepis..?

Znam...lubię gotować. 050
Powrót do góry
ver
maszynista z Melbourne


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 1999
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 23:27, 01 Kwi 2007    Temat postu:

Paj Kochana..! to daj prędko na mazurek ze spodem z kruchego ciasta, potem warstwa maku z bakaliami a na wierzchu cos takiego co smakuje zupełnie jak krówki, tylko ze nie ciagnie się, a jest chrupiaca warstwą- troszke bardziej zdecydowaną i ostrzejszą w smaku niz krówki... Jadłam cos takiego, ale nie było okazji poprosic o przepis... nie wiem teraz czy ryzykowac robienie tej warstwy z krówek..? strasznie w tym roku chcę zrobić jakis zupełnie inny, odjazdowy mazurek, ten bedzie sie nazywał PAJOWY...!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paj
Gość





PostWysłany: Nie 23:45, 01 Kwi 2007    Temat postu:

ver napisał:
Paj Kochana..! to daj prędko na mazurek ze spodem z kruchego ciasta, potem warstwa maku z bakaliami a na wierzchu cos takiego co smakuje zupełnie jak krówki, tylko ze nie ciagnie się, a jest chrupiaca warstwą- troszke bardziej zdecydowaną i ostrzejszą w smaku niz krówki... Jadłam cos takiego, ale nie było okazji poprosic o przepis... nie wiem teraz czy ryzykowac robienie tej warstwy z krówek..? strasznie w tym roku chcę zrobić jakis zupełnie inny, odjazdowy mazurek, ten bedzie sie nazywał PAJOWY...!

Mam!
Napiszę!
Ale w dzień..teraz sobie w główce poukładam..ale wiem, o co chodzi..
Powrót do góry
ver
maszynista z Melbourne


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 1999
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 23:47, 01 Kwi 2007    Temat postu:

suuuuuuuuuuuuuper....!!! dzieki to bedzie PAJOWY przebój tegorocznej Wielkanocy!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
selena
muzykalna jajecznica


Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 679
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 13:38, 02 Kwi 2007    Temat postu:

Paj , a czy nie moznaby podgonić tego procesu uzywając mleka tzw skondensowanego slodzonego..? Cos ktos kiedyś mi ten tego , ze sie gotuje zamkniete puszki ze slodzonym skondensowanym mlekiem w garnku z wodą. Jakos tak to bylo tylko nie pamietam jak dlugo i co dalej.
Moze to raczej te krowkowe delicje o ktorych ver.


Wer , mowisz o moim spadaniu na 4 łapy jak o perwersyi jakowejs..
Paskudo niepoczciwa. 050 d'oh!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jo-Mari
padalec rektyfikowany


Dołączył: 30 Maj 2006
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z zimnolandii

PostWysłany: Pon 23:36, 02 Kwi 2007    Temat postu:

Puszke to sie gotuje jakies poltorej godziny (jak malenki ogien to trochke dluzej), ale czy to mozna nazwac kaimakiem... to ja nie wiem. Ja to daje do wafli. I za bardzo nie chrupie, moze wiec trzeba dwie godziny, zeby bardziej "tezliwe" bylo?
Wyprobujcie i powiedzcie, co Wam wyszlo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paj
Gość





PostWysłany: Pon 23:38, 02 Kwi 2007    Temat postu:

selena napisał:
Paj , a czy nie moznaby podgonić tego procesu uzywając mleka tzw skondensowanego slodzonego..? Cos ktos kiedyś mi ten tego , ze sie gotuje zamkniete puszki ze slodzonym skondensowanym mlekiem w garnku z wodą. Jakos tak to bylo tylko nie pamietam jak dlugo i co dalej.
Moze to raczej te krowkowe delicje o ktorych ver.


Wer , mowisz o moim spadaniu na 4 łapy jak o perwersyi jakowejs..
Paskudo niepoczciwa. 050 d'oh!

Hmmm....odpowiem, choć dzisiaj to trudne.
Nie da się wszystkiego przyspieszyć.
Traci walory..smakowe 050
W tym wypadku..cierpliwość popłaca.
A więc mieszaj..leciutko, delikatnie.
Powrót do góry
ver
maszynista z Melbourne


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 1999
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 0:46, 03 Kwi 2007    Temat postu:

a ta puszka to czasem nie wybuchnie...? Na pewno ma byc zamknieta? Paj kaze mieszac, wiec moze otwarta..? o matko..czuje, ze beda wystrzałowe Świeta...

[link widoczny dla zalogowanych]

ide przespać problem- jak delikatnie mieszac w zamknietej puszce.......?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paj
Gość





PostWysłany: Wto 0:52, 03 Kwi 2007    Temat postu:

ver napisał:
a ta puszka to czasem nie wybuchnie...? Na pewno ma byc zamknieta? Paj kaze mieszac, wiec moze otwarta..? o matko..czuje, ze beda wystrzałowe Świeta...

[link widoczny dla zalogowanych]

ide przespać problem- jak delikatnie mieszac w zamknietej puszce.......?

Nie puszka, nie!
Przeczytaj uważnie.
A puszka może być Pandory. Blue_Light_Colorz_PDT_02
Powrót do góry
ver
maszynista z Melbourne


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 1999
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 1:06, 03 Kwi 2007    Temat postu:

Paj...no nie każ mi wszystkich robali swiata gotowac na Świeta..i jeszcze długo delikatnie mieszac...zastrzele sie z Wami..

a co to znaczy "Nie puszka, nie!"..?

Selena i Jo najwyrazniej perwersyjnie gotuja słodzone mleko skondensowane w puszce...
Czy nalezy to mleko przelac do rondelka i długo delikatnie mieszajac uczynić z niego ten kaimak, czy jak to tam się zwie..? Tak?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paj
Gość





PostWysłany: Wto 1:17, 03 Kwi 2007    Temat postu:

ver napisał:
Paj...no nie każ mi wszystkich robali swiata gotowac na Świeta..i jeszcze długo delikatnie mieszac...zastrzele sie z Wami..

a co to znaczy "Nie puszka, nie!"..?

Selena i Jo najwyrazniej perwersyjnie gotuja słodzone mleko skondensowane w puszce...
Czy nalezy to mleko przelac do rondelka i długo delikatnie mieszajac uczynić z niego ten kaimak, czy jak to tam się zwie..? Tak?

Ver...co Ty taka niecierpliwa..
Książkę z przepisem zapodziałaś; wróć do początku i czytaj uważnie. Blue_Light_Colorz_PDT_02 Blue_Light_Colorz_PDT_02 Blue_Light_Colorz_PDT_02 Blue_Light_Colorz_PDT_02
Nie skondensowane..
Całowałaś kiedyś przez szybę?
Można..ale to nie ten smak.. Dancing
Powrót do góry
ver
maszynista z Melbourne


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 1999
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 8:26, 03 Kwi 2007    Temat postu:

fuj..przez szybę..? a po co?
więc tak : (Paj popraw, jak cos nie tak)

Do garnuszka wlewamy szklankę mleka i 2 szklanki cukru wsypujemy.
Powolutku, delikatnie, na małym ogniu gotujemy..
Mieszamy delikatnie ale ustawicznie, bo można łatwo przypalić... ten kajmak.
Gdy uda nam się dojść do momentu , gdy masa zgęstnieje, na tyle, że będzie przypominała gęstością śmietanę 18% można dodać trochę rodzynek, migdałów, cykaty..
Lekko jeszcze zamieszać.
Gdy prawie ostygnie, lekko ciepłe ( powiedzmy 30min stygnięcia starczy)- należy dodać 1/2 kostki masła.
Bardzo ostrożnie, aby się nie zważyło.
Dzięki! już dam sobie radę

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
selena
muzykalna jajecznica


Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 679
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:14, 03 Kwi 2007    Temat postu:

Ale fajne ćwirbelki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:08, 03 Kwi 2007    Temat postu:

para mazurków

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:15, 03 Kwi 2007    Temat postu:

Mazurki Dąbrowskiego. Poznaję je.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jo-Mari
padalec rektyfikowany


Dołączył: 30 Maj 2006
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z zimnolandii

PostWysłany: Wto 18:20, 03 Kwi 2007    Temat postu:

No to teraz mnie sie poswirdolilo kompletnie.... d'oh! eh Think

Jak gotujesz to mleko z cukrem na wolnym ogniu, to sie wlasnie te krowki robia. Wiem, bo przeciez, jak chcialam miec spokoj z dzieciakiem malym, to mieszalo dziecko i czekalo objawienie krowkowego.
To sie inaczej kajmak nazywa?! d'oh!

Dobra, niech bedzie.... Czy moge prosic o caly przepis? Na co to cudo z mleka trzeba potem wylac?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paj
Gość





PostWysłany: Wto 18:28, 03 Kwi 2007    Temat postu:

Bosssz...Kobiety..
Ja nic jussz nie powiem o czytaniu ze zrozumieniem.
Proszę..wrócić do początku, a nie na koniec.
Tylko jedno wam w głowie.
Powrót do góry
ver
maszynista z Melbourne


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 1999
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 19:43, 03 Kwi 2007    Temat postu:

Paj...hahaha...to tylko chwilowa przedświateczna nieco nerwowa atmosfera...
Twój przepis na kajmak idealny, ja jeszcze poeksperymentuję z krówkami, które podobno rozpuszcza sie powolutku w rondelku wstawionym do gotujacej sie wody, ale to zrobie z innej okazji niz Święta.

Jo- przepros dzieci i przyznaj sie im, ze dawałas im kajmak a nie krówki...

wklejam przepis, który dzis znalazłam, własnie taki dokładnie, jak szukałam

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jo-Mari
padalec rektyfikowany


Dołączył: 30 Maj 2006
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z zimnolandii

PostWysłany: Wto 21:38, 03 Kwi 2007    Temat postu:

Jedno! Moge tylko jedno przepraszac. Ale z niej juz dorosly ludzik sie zrobil i na pewno zapomniala o krowkach. Blue_Light_Colorz_PDT_02
Ale ten mazurek to juz w wyobrazni mi pachnie....

Paj:
kochana nie nerw sie na nas. Czytac moze i czlowiek umie, ale lenistwo na pewno nie zezwala szukac POCZATKU. Wybacz, nie sycz i tlumacz. 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
selena
muzykalna jajecznica


Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 679
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:30, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Przepis Paj jest chiiiiba na wiecej tego kajmaku niz tylko na "polewke" na wierzchu mazurka.
Bo tam są 2 szkl cukru a szklanka mleka.
Patrz Kipolowy topic str 119 .

050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Co nick to topik Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 29, 30, 31  Następny
Strona 15 z 31

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin