Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chwasty duszone z cebulką, czyli pokrzywy w kuchni.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kufa
stop cyny i czekolady


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 17:29, 06 Paź 2009    Temat postu: Chwasty duszone z cebulką, czyli pokrzywy w kuchni.

Nie chodzi mi o co poniektóre żony, ani o uprawę pokrzyw w zapomnianym wiadrze na śmieci.
Chodzi mi o to, że pokrzywy są niedoceniane jako warzywo i bezlitośnie tępione.
Są ludzie, którzy piją sok wyciśnięty ze świeżych, sparzonych pokrzyw, oni na grypę nie chorują, zwłaszcza jak przegryzają czosnkiem.

U nas rosną dwa gatunki pokrzyw, jednoroczna żegawka Urtica urens i bardziej popularna bylina, pokrzywa zwyczajna Urtica dioica.

Pokrzywy są bogate w witaminy: C (do 100 mg w 100 g świeżej masy), witaminy z grupy B, prowitaminę A, K a także składniki mineralne, w tym przede wszystkim wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez i rozpuszczalna krzemionka. Zawierają wiele chlorofilu, garbniki, glukokininy (obniżające poziom cukru we krwi), kwasy organiczne (glikolowy, mrówkowy), fitoncydy a także błonnik.
Ileś lat temu, jak lodówek nie znali, można było długo przechowywać mięso, zawinięte w liście pokrzywy, (chyba fitoncydy na to wpływały).
Po zebraniu roślin należy je wypłukać i krótko sparzyć wrzącą woda (włoski pokrzywy zawierają szkodliwą substancję, która rozkłada się dopiero w temperaturze 85 stopni C).

Wiadomo, że nie zbiera się roślin z miejsc zanieczyszczonych, jak pobocza dróg.

Chwasty duszone z cebulą
Składniki:
3 szklanki drobno posiekanych chwastów czyli liści pokrzywy, podagrycznika, lebiody, żywokostu, podbiału oraz, już w mniejszych ilościach: liście krwawnika, babki, bluszczyku, głuchej pokrzywy, mleczu itp. (byle nie roślin trujacych), 2 cebule, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany, sól do smaku.
Wykonanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na lekko rumiany kolor, dodać "jarzyny" i sól, dusić na malutkim ogniu. Jeśli potrzeba, dodać odrobinę wody. Oprószyć mąką i doprawić na zakończenie śmietaną.
Podawać w niewielkich ilościach (1-2 łyżki na osobę) do gorącego posiłku.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kufa dnia Wto 17:31, 06 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Wto 19:12, 06 Paź 2009    Temat postu:

eee... wyczytałam kiedyś, że mlecz jest jadalny i coś tam kiedyś zrobiłam z liści - nie pamiętam już, czy to była surówka czy listki duszone na patelni, ale pamiętam, że smakowało jak trawa. Znaczy, w ogóle nie smakowało. Ja te dary natury odstąpię jednak żółwiowi [on, zresztą, pokrzyw też nie lubi].
Powrót do góry
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:57, 06 Paź 2009    Temat postu:

Ja czytałem ze ukraińscy "mistrzowi" kuchni robią zupę ..z muchomorów


A w Japonii jest zupa z jakieś ryby ...śmiertelnie trującej ( nie pamiętam nazwy niestety )
Wystarczy że kucharz "trochę " się pomyli degustujący kona się w ciągu kilkunastu sekund

To dopiero adrenalina Blue_Light_Colorz_PDT_37


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Śro 7:35, 07 Paź 2009    Temat postu:

STALKER napisał:
A w Japonii jest zupa z jakieś ryby ...śmiertelnie trującej ( nie pamiętam nazwy niestety )
Wystarczy że kucharz "trochę " się pomyli degustujący kona się w ciągu kilkunastu sekund

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:56, 07 Paź 2009    Temat postu:

Dzięki za link

W związku z tym przygotowywać i sprzedawać fugu mogą jedynie licencjonowani kucharze, a spożywanie wątroby i jajników jest zakazane.
Ponieważ jednak niewielka ilość trucizny umieszczona na języku daje specyficzne, przyjemne odczucia, właśnie te części ryby uważane są przez niektórych smakoszy za najlepsze.
Każdego roku pewna liczba ludzi, źle oceniwszy ilość trucizny w spożywanych przez siebie częściach ryby, umiera.


Ale osobiście od dzieciństwa nie jadam ryb , bo mam na nie ciężkie uczulenie
Więc ten rodzaj adrenaliny mnie raczej nie grozi Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kufa
stop cyny i czekolady


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:44, 07 Paź 2009    Temat postu:

animavilis napisał:
eee...pamiętam, że smakowało jak trawa. Znaczy, w ogóle nie smakowało..

I bardzo dobrze,
taki pęczek pokrzywy obwiązuję nitką i pakuję do zupy, rosołu też,
po pogotowaniu wyciągam.
Rozciapletowane zielsko wyrzucam, a walory zostają.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin