Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kwaśne wino
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EMES
emerytowany hank moody


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 7868
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1187 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Pon 23:04, 22 Lut 2010    Temat postu: Kwaśne wino

Jak w temacie

mam wino zabójczo mocne które ma jeden mały defekt

jest ku...wsko kwasne Tongue out (1)

znacie jakieś sposoby na uratowanie/uleczenie tego wina ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lena
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 834 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:05, 22 Lut 2010    Temat postu: Re: Kwaśne wino

EMES napisał:
Jak w temacie

mam wino zabójczo mocne które ma jeden mały defekt

jest ku...wsko kwasne Tongue out (1)

znacie jakieś sposoby na uratowanie/uleczenie tego wina ?


można z niego zrobić dobry bimber
:hamster_evil:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14579
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:06, 22 Lut 2010    Temat postu:

dokładnie.
Jesli zaczęla się fermentacja octowa, wino jestnie do uratowania


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
EMES
emerytowany hank moody


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 7868
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1187 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Pon 23:09, 22 Lut 2010    Temat postu:

sęk w tym że te wino mam tak jakby już "skończone" czyli do picia mimo że do picia musze ze dwie duże łyżki miodu wrzucić

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Pon 23:11, 22 Lut 2010    Temat postu:

wytrawne wyszło Tongue out (1)
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14579
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:12, 22 Lut 2010    Temat postu:

zdecyduj. wytrawne.. czy kwaśne ?
Bo to jednak zasadnicza różnica


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lena
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 834 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:12, 22 Lut 2010    Temat postu:

gReta napisał:
wytrawne wyszło Tongue out (1)


raczej nie wyszło

Ile tego masz??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14579
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:13, 22 Lut 2010    Temat postu:

Zdecydowanie odradzam slodzenie wina.
chyba że za domem masz TIR-a Alka-prim czy podobnego świństwa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Pon 23:18, 22 Lut 2010    Temat postu:

To znalazłam, ale mam tez literaturę w domu to sprawdzę. Jednak wina nie produkuję, specjalizuję się w nalewkach.

Odkwaszanie wina

Jeżeli nasz moszcz jest zbyt kwaśny, to zgodnie z zasadami rozcieńczamy go wodą lub innym moszczem uzyskując pożądaną kwasowość. Ale co zrobić gdy nasze wino jest zbyt kwaśne? Wina nie należy rozcieńczać wodą i dlatego możemy zastosować węglan wapnia CaCO3 (kredę). Aby zredukować zawartość kwasów o 1 g należy dodać 0,35 g węglanu wapnia. Jeżeli chcemy zmniejszyć ilość kwasów np. o 3 g w litrze to: 3 x 0,35 = 1,05, czyli dodajemy 1,05g CaCO3 na każdy litr moszczu lub wina. Należy pamiętać, że kwas można redukować tylko w niewielkim stopniu. Przekroczenia granicy 1,5 g kredy / l może pogorszyć smak wina. Najlepszym sposobem odkwaszania jest kupażowanie z innym mniej kwaśnym winem (jabłkowe, gruszkowe, czarny bez itp.) w takiej sytuacji należy jednak próbę wykonywać na małej ilości by ustalić najlepsze proporcje i od razu nie popsuć całego wina. Inny sposób redukcji kwasów to fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w okresie dofermentowania win gronowych i nie tylko, poprzez zamianę kwasu jabłkowego na łagodniejszy mlekowy w pewnym stopniu redukuje wyczuwalną kwasowość. Jest to skuteczna metoda występująca naturalnie i wykorzystywana przez producentów . Jej wadą jest to, że w przypadku braku kontroli może być źródłem powstawania octu (z wyjątkiem win wytrawnych). Wypada jednak jej działanie brać pod uwagę przy projektowaniu trunków i ewentualnie, w przypadku niskiej kwasowości moszczu, na podstawie smaku określić moment siarkowania przerywającego działanie bakterii mlekowych. Jeszcze trudniejsze do kontroli jest odkwaszanie powodowane wytrącaniem kamienia winnego poprzez celowe obniżanie lub niekontrolowany spadek temperatury w piwnicach. Najprostszą metodą neutralizacji kwaśnego smaku jest słodzenie wina. Metoda ta jednak zmienia smak na tyle, że mimo swej prostoty nie jest zbyt często stosowana . Należy się również, w tym przypadku, liczyć z możliwością wystąpienia wtórnej fermentacji. Złagodzenie kwaśnego smaku możemy także uzyskać poprzez wzmocnienie wina (patrz alkoholizacja). Próbę smakową należy przeprowadzić na małej próbce stopniowo zwiększając moc każdorazowo o 1%.

Literatura: Jan Cieślak, Domowy wyrób win, Oficyna wydawnicza WATRA. str.92
Powrót do góry
EMES
emerytowany hank moody


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 7868
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1187 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Pon 23:23, 22 Lut 2010    Temat postu:

no zostało tego jeszcze 3 x 1,5l

wzmocnienie wina odpada, już teraz po większej szklance usypiam z włączonym telewizorem, komputerem i radiem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Pon 23:25, 22 Lut 2010    Temat postu:

Niestety w mojej mądrej książce pisze, że jesli Ci wyszedł ocet, to masz ocet winny też przydatny w kuchni
Piszą o ściągnięciu 2-3 szklanek kwaśnego wina, dodac do niego cukier i podgrzać w emaliowanym rondelku (trzeba spisać go na straty- rondelek oczywiście) na małym ogniu, mieszając do chwili az cukier sie rozpuści. Wtedy przykryć i pozostawic na ogniu przez godzinę, nastepnie ostudzic i dodac do wina.
Radzą jednak, aby może lepiej wymieszac z jakimś innym winem.
Piszą tez o kredzie co wklejałam wcześniej.
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14579
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 23:26, 22 Lut 2010    Temat postu:

jesli ruszyła fermentacja octowa.. to szybko wypć
drożde zamiast przerabiać cukier na alkohol, zaczynają przerabiać alkohol na ocet.
Efekt jest łatwy do przewidzenia.
Jesli wyszło wytrawne..kupić tego tira alka -prim i spokojnie pić


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Pon 23:29, 22 Lut 2010    Temat postu:

To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super.
Powrót do góry
lena
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 834 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:30, 22 Lut 2010    Temat postu:

gReta napisał:
To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super.


a mi wina


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Pon 23:39, 22 Lut 2010    Temat postu:

lena napisał:
gReta napisał:
To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super.


a mi wina


To może kiedyś się wymienimy
Albo zrobimy degustacje. Hyhy
Powrót do góry
lena
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 834 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:40, 22 Lut 2010    Temat postu:

gReta napisał:
lena napisał:
gReta napisał:
To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super.


a mi wina


To może kiedyś się wymienimy
Albo zrobimy degustacje. Hyhy


jestem za Dancing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Pon 23:43, 22 Lut 2010    Temat postu:

lena napisał:
gReta napisał:
lena napisał:
gReta napisał:
To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super.


a mi wina


To może kiedyś się wymienimy
Albo zrobimy degustacje. Hyhy


jestem za Dancing


No to jesteśmy umówione
Powrót do góry
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 9:19, 26 Lut 2010    Temat postu:

[quote="gReta"]
lena napisał:
gReta napisał:
lena napisał:


To może kiedyś się wymienimy
Albo zrobimy degustacje. Hyhy


jestem za Dancing


No to jesteśmy umówione


ekhmm...
Tak sobie myślę , że nie możecie tak same sobie degustować się .. to niedopuszczalne wręcz Not talking


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14825
Przeczytał: 10 tematów

Pomógł: 2170 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:20, 26 Lut 2010    Temat postu:

Impreza się szykuje z degustacją a ja nic nie wiem Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 9:49, 26 Lut 2010    Temat postu:

widziałaś , Sztormiku ...impreza i to bez nas Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin