Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia Angielska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:03, 06 Sty 2006    Temat postu: Kuchnia Angielska

Angielskie pączki
Befsztyk po angielsku
Ryba w sosie agrestowym
Suflet angielski
Walijski keks
Grzanki
Yorkshire pudding
Cobbler brzoskwiniowy
Kurczak w sosie z Marmite


-------------------------------------------------------------------------------------

Angielskie pączki

1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
półtora szklanki mąki
półtora łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
olej lub smalec

Serek rozmieszać z jajkami, wsypać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać.
Tłuszcz dobrze rozgrzać, nabierać ciasto na łyżeczkę zamoczoną w tłuszczu i wrzucać do gorącego oleju (smalcu).
Łyżeczka oblepia się ciastem - wycierać ją serwetką papierową. Usmażone obsypać cukrem pudrem.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez grzech dnia Nie 17:51, 22 Sty 2006, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:05, 06 Sty 2006    Temat postu:

Befsztyk po angielsku

600 g polędwicy wołowej
150 g cebuli
60 g tłuszczu
sól
pieprz
40 g masła

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu.
Polędwicę umyć, ostrym nożem zdjąć osłaniającą błonę oraz tłuszcz powierzchniowy, a następnie pokroić polędwicę w poprzek włókien na kawałki grubości 3 cm.
Każdy kawałek spłaszczyć dłonią.
Mocno rozgrzaną patelnię posmarować tłuszczem, położyć kawałki polędwicy. Po zrumienieniu (ok. 3 minuty) odwrócić polędwicę na drugą stronę i smażyć 3 minuty.
Przed podaniem na każdy befsztyk położyć kawałek masła i podsmażoną cebulę.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:06, 06 Sty 2006    Temat postu:

Ryba w sosie agrestowym

4 filety z dorsza
25 dag zielonego agrestu
2 dag masła
3 łyżki oliwy
6 dag cukru
1 łyżeczka szczawiu lub szczypiorku
sól
pieprz

Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać masło i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek wody. Powoli podgrzewać dopóki agrest się nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa. Masę agrestową przetrzeć przez sito, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do przecieru agrestowego posiekany szczaw lub szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masę. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor. Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwę. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Usmażyć rybę na złoto. Polać ciepłym sosem agrestowym.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:07, 06 Sty 2006    Temat postu:

Suflet angielski

10 dag kaszy manny
10 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki jasnego piwa
3 jajka
10 dag rodzynek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru kryształu
skórka starta z 1/2 cytryny
1/3 szklanki syropu z wiśni lub malin

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Kaszę namoczyć w piwie, po 10 minutach dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka, umyte rodzynki, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wysypać cukrem kryształem i napełnić masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temp. 175 st. Gotowy deser wyjąć z piekarnika, podawać ciepły polany syropem.

Smacznego

źródło - Dobra kuchnia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:08, 06 Sty 2006    Temat postu:

Walijski keks


20 dag rodzynek
20 dag masła
20 dag cukru
3 jajka
25 dag mąki tortowej
opakowanie proszku do pieczenia
7 dag bakalii
50 ml koniaku
skórka cytrynowa
skórka pomarańczowa
oliwa do formy

Umyte i osączone na sicie rodzynki zalać na noc koniakiem. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy kolejno dodawać jajka i ucierać ciasto w sumie ok. 15 minut. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i cytrynową. Ostrożnie wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin. Formę wyłożyć pergaminem natłuszczonym oliwą. Ciasto wymieszać z rodzynkami i drobno pokrojonymi bakaliami. Włożyć do formy, wypełniając ją do 3/4 wysokości. Lekko natłuszczonym nożem naciąć ciasto wzdłuż. Piec przez godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku. Ostudzić i pokroić.


źródło -Dobra kuchnia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:09, 06 Sty 2006    Temat postu:

Grzanki

4 kwadratowe tosty
tłuszcz z nerki cielęcej
5 łyżeczek mąki kukurydzianej
600 g sera półtwardego, słonego
1 ¾ szklanki jasnego piwa
szczypta cynamonu
4 łyżeczki łagodnej musztardy
sos Worcester

Tosty posmarować z obydwu stron tłuszczem, następnie opiec. Każdą grzankę posypać 1 łyżeczką mąki kukurydzianej i skropić piwem. Ser stopić dodając: jasne piwo, mąkę kukurydzianą, trochę sosu Worcester, cynamon i musztardę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Zalać tą masą grzanki, zapiec w temp. 260 st. i podać gorące.

Smacznego

Dobra Kuchnia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 8:40, 09 Sty 2006    Temat postu:

No cóż, kiedy byłem w Anglii, miejscowy kucharz uparł się, żeby popisywać się wyszukanymi daniami angielskiej kuchni. Większość była niejadalna, ale trzeba było to jakoś przełknąć... Ja się potem wcale nie dziwiłem, że furorę zrobiły tam "fish & chips"

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 13:48, 09 Sty 2006    Temat postu:

Aproksymat w zupełności się z tobą zgadzam moja córka z synem jest już prawie dwa lata na wyspach nieraz jak idą na obiad do znajomych anglików ,to córka mówi ze smaczniejsze by było własne ciało .Dlatego nie zamieszczam wiecej przepisów a tylko parę na próbe z tego wszystkiego to bewsztyk i grzanki są jadalne bo robiłem choć reszte też wyprubuję Boo hoo!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Yasha
Gość





PostWysłany: Pon 22:32, 09 Sty 2006    Temat postu:

Ja z kuchni angielskiej lubię chleb graham - nie ma na świecie wiele pieczywa, które go przebija - oraz Yorkshire Pudding z sosem z Marmite (sam marmite też lubię).
Niezłe są różne "pie" - np King Pie

Jeśli ktoś może podać przystępny przepis na Yorkshire pudding, to będę wdzięczna.
Lubię też cobbler-y.
Możesz podać jakiś miły przepis na cobbler z owocami
Powrót do góry
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 10:48, 10 Sty 2006    Temat postu:

Mówisz i masz Boo hoo!

Yorkshire pudding:

250 g mąki, 4 jaja, 200 ml mleka, 2 łyżki kruszonego ser a pleśniowego, łyżka siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa

Wymieszać mąkę z jajami i przyprawami. Stopniowo dolewać mleko i mieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, dolać pół szklanki wody. Powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Dodać natkę i ser, odstawić. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, wlać na dno foremek do muffinów odrobinę oliwy, wstawić je do piekarnika. Kiedy oliwa wrze, rozlać ciasto do foremekk, wypełniając je do połowy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż bułeczki urosną i się zrumienią. Są puste w środku i najlepsze prosto z piekarnika.


Cobbler brzoskwiniowy



1,20 kg brzoskwiń,
1 szkl. mąki,
3 łyzki brazowego cukru lub ewentualnie białego,
szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dkg masła,
1-2 roztrzepane jaja,
niecała paczka wiórków kokosowych,
aromat wniliowy lub migdałowy


Brzoskwinie umyć, najlepiej cieniusieńko obrać i pokroić. Ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu (średnica 3 cm).
Wymieszać mąkę, cukier, sól i porszek do pieczenia. Dodać masło i rozetrzeć palcami, tak aby powstały grudki ciasta.
Dodać jajo, zrobi się dosć rzadka masa. Następnie dosypać wiórki kokosowe i dodać aromat, połączyć w jednolitą całość.
Położyć kawałki ciasta na brzoskwiniach. Piekąc się pokryją owoce w całości.
Wstawić do goracego piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni i piec ok. 40 min.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 9:51, 12 Sty 2006    Temat postu:

Świętą prawdą jest, że chyba kuchnia angielska jest najgorszą z europejskich, i że jedyne, co można przełknąć, to cup of tee ( pod warunkiem, że nie jest się zmuszanym do tego wyłącznie o określonej porze...) 2 man down

marc


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Yasha
Gość





PostWysłany: Czw 17:33, 12 Sty 2006    Temat postu:

Pod warunkiem, że ktoś wielbi herbatę z mlekiem... o każdej porze

Dzięki za pudding - ale co z sosem
Marmite sause jest niezbędny do tego puddingu.
Powrót do góry
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 6:22, 13 Sty 2006    Temat postu:

No z sosem jest gorzej ale może wykorzystasz z tego przepisu ,jak znajdę sam sos to podam przepis .

Kurczak w sosie z Marmite


Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 6 łyżek jogurtu
- 5 łyżek Marmite
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny

Sposób przyrządzania:

Piersi kurczaka pokroić w kawałki. Zmieszać jogurt, marmite, sok i skórkę z cytryny. Kurczaka ułożyć na talerzu, zalać marynatą, zostawić w lodówce na kilka godzin. Smażyć na patelni razem z marynatą (powstanie pyszny sos). Kawałki kurczaka można też nabić na patyczki do szaszłyków i grillować, aż staną się złote - ok. 15 min.
Podawać z pitą, sałatą i oczywiście butelką wina.


źródło :http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 7:24, 20 Sie 2010    Temat postu:

Kuchnia angielska może i kiepska, ale od lat, w moim domu królują pieczone ziemniaki (z currry), ziemniaki na zimno, w majonezie (z jogurtem) z dużą ilością świeżej mięty. Lubię też cottadge pie, ba nawet ichsze śniadanie, u mnie podawane na obiad, kilka ciast i ciasteczek w tym shortbread'y, aa i oczywiście coronation chicken.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin