Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia Żydowska
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 10:14, 23 Sty 2006    Temat postu: Kuchnia Żydowska

Bajgle
Bigos żydowski
BRZOSKWINIE ZAPIEKANE PO WŁOSKU
Chała purimowa
Chałka
Czulent z ziemniakami
Czulent2
Czysta zupa rybna
gęsie pipki
Kreplach
Krokiety z WAFLI
kugiel Misi
Makaron zapiekany z twarogiem
Pikantna kwaszona kapusta
pizza ziemniaczana na szybki obiadek
placek warzywny Aguni
Placek żydowski
Pulpety z dorsza po żydowsku
sałatka żydowska
Surówka z czerwonej kapusty
Szarlotka żydowska
Śledź siekany po żydowsku.
Żydowska sałatka warzywna
Gęsia szyjka nadziewana


-------------------------------------------------------------------------------------
Bajgle

20 dag (1 czubata szklanka) mąki
1,5 dag margaryny
2,5 g drożdży
1 jajko, gruba sól do posypania

Rozprowadzić drożdże w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru. Mąkę i jajko wyrobić z drożdżami, stopioną i ostudzoną margaryną i szczyptą soli na dość gęste ciasto. pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 10 kawałków, z każdego z nich uformować wałeczek. Skleić je w kółka lub ósemki, wkładać do wrzącej wody. Po wypłynięciu wyjmować łyżką cedzakową i po ocieknięciu układać na blasze posmarowanej olejem. Posypać każdy szczyptą gruboziarnistej soli, piec na złoty kolor w 180 stopniach.

Bigos żydowski

1 kg cebuli
2 ząbki czosnku
0,5 kg wołowiny bez kości (łata, pręga, karkówka)
1 szklanka rosołu wołowego (ostatecznie może być z kostki)
oliwa do smażenia, sól, pieprz.

Mięso pokroić drobno (jak na gulasz), przesmażyć na oliwie do utraty surowego wyglądu, przełożyć do garnka. Zalać rosołem, dusić wolno pod przykryciem, aż będzie półmiękkie. Dodać cebulę pokrojoną na dość grube półplasterki i zmiażdżony czosnek. Dusić dalej, mieszając co 5 min, do miękkości cebuli (cebula nie może się zrumienić i nie może być rozgotowana). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem

BRZOSKWINIE ZAPIEKANE PO WŁOSKU

Składniki:
4 brzoskwinie,
8 dag obranych migdałów,
5 dag ciasteczek ?brutti e buoni? (lub korzennych herbatniczków),
2 żółtka,
3 łyżki cukru,
1/2 szklanki słodkiego białego wina,
łyżka masła

Wykonanie:
Brzoskwinie sparz, obierz, przekrój i usuń pestki. Migdały upraż w piekarniku (powinny trochę ściemnieć). Posiekaj migdały, pokrusz ciasteczka. Żółtka utrzyj z cukrem. Połówki brzoskwiń ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wymieszaj migdały z ciasteczkami i utartymi żółtkami, napełnij miejsca po pestce. Owoce skrop winem, resztę wina wlej na dno naczynia. Piecz 30-40 minut w temp. 180°C, aż skorupka nadzienia będzie złocista.

Chała purimowa

1 kg maki, 5 dkg drożdży, 7 dkg cukru, 1 l mleka, 2-3 jaja, sól, 5-7 dkg masła, paczka rodzynek (100 g).

Drożdże, mleko, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić na 5 minut. Resztę cukru i żółtka utrzeć, aż zbieleje (białka zachować). Dodać do rozczynu drożdżowego, dodać sól i 2 szklanki mąki, wyrobić lekko. Dodać cieple stopione masło, wyrobić. Dodać tyle mąki, aby ciasto się nie kleiło do ręki, im mniej mąki tym lepiej, wyrobić na gładko.
Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Dodać rodzynki i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na trzy części, zrobić z nich długie, jednakowe wałki, upleść w warkocz. Podwinąć końce pod spód, ułożyć na blasze posmarowanej masłem - czekać aż będzie trzy razy większe. Posmarować obficie białkami pozostałymi z jajek. Wstawić do zimnego piekarnika i dopiero go włączyć na 1 godzinę - daje to ciastu możliwość dalszego rośnięcia, bez obawy, że się zapadnie przy przenoszeniu.

Chałka



40g drożdży
550g mąki pszennej
pół szklanki mleka
duże jajo
2 łyżki masła
4 łyżki wody (lub trochę więcej)
2-3 łyżki cukru
żółtko
mak lub sezam

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez grzech dnia Nie 4:41, 05 Lut 2006, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Czw 9:03, 26 Sty 2006    Temat postu:

To kiedy będziemy jeść ? Przepis nie wystarczy. Potrzebna degustacja
Powrót do góry
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:36, 26 Sty 2006    Temat postu:

znana ktośka napisała:
Cytat:
To kiedy będziemy jeść ? Przepis nie wystarczy. Potrzebna degustacja



Podaj kiedy i gdzie mamy przeprowadzić degustacje a ja sie dostosuję no i wybierz menu Boo hoo!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 18:54, 26 Sty 2006    Temat postu:

Czulent z ziemniakami

0,5 kg fasoli (Jaś lub duża czerwona),
0,6 kg wołowiny bez kości,
0,5 kg ziemniaków,
2 duże cebule, pół główki czosnku ,gęsi smalec (lub oliwa), sól, pieprz.

Jest to uproszczona wersja tradycyjnej żydowskiej potrawy. Fasolę namoczyć na noc.Ugotować do półmiękkości (po 20 min gotowania dodać łyżeczkę soli).Mięso obsmażyć szybko na tłuszczu, przełożyć do garnka.Cebulę drobno pokroić, zrumienić na tłuszczu, dodać do mięsa,włożyć całe ząbki czosnku,wlać 3-4 łyżki wody.Dusić pod przykryciem,aż mięso będzie półmiękkie.Wlać pół szklanki wrzątku,włożyć fasolę i ziemniaki pokrojone w kostkę,lekko posolić,dusić pod pokrywą na najmniejszym ogniu do miękkości (można w piekarniku w 150 st.C). NIE MIESZAĆ - można co najwyżej lekko potrząsać garnkiem. Doprawić solą i pieprzem, podawać z siekaną natką pietruszki.

Czulent 2

50 dag tłustej wołowiny,
szklanka białej fasoli Jaś(może być też z soją),
3/4szklanki kaszy jęczmiennej(tzw. pęczaku),
Cebula,
2 marchwie,
sól, pieprz, papryka,
tłuszcz-smalec gęsi lub kurzy, ale może być olej.

Mięso umyć i pokroić w kostki. Przyrumienić je na tłuszczu razem z niezbyt drobno posiekaną cebulą. Przekładamy to potem do dużego żaroodpornego naczynia, dorzucamy kaszę, namoczoną poprzedniego dnia fasolę i zalewamy wodą. Dusimy albo wolno pieczemy w piekarniku pod przykryciem, dolewając wody w miarę jej wyparowywania. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i papryką (jeżeli ktoś lubi czosnek można wsadzić całą główkę z łupinkami).
Potrawa jest gotowa gdy wszystkie składniki są miękkie, a woda wyparowała.
Potrawa jest tłusta i sycąca. Stanowi objad w jednym garnku. Żydzi przyrządzali czulent w piątek wieczorem iprzez całą noc trzymali w piekarniku, gdyż w sobote religia zakazywała im rozpalania ognia i gotowania.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 18:59, 26 Sty 2006    Temat postu:

Czysta zupa rybna

0,7 kg filetów z ryby słodkowodnej (karp, miętus, pstrąg),
3 marchewki,
2 pietruszki, 1 por, 1 cebula, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka rodzynek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier.

Kluseczki: 2 jajka, mąka, sól. Kluseczki: Z jajek, szczypty soli i mąki zagnieść twarde ciasto (mąki tyle, ile da się wgnieść). Ciasto posiekać nożem lub poskubać ręcznie na małe kluseczki, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Włoszczyznę oczyścić, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać rodzynki, 6 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, cebulę opaloną nad płomieniem gazowym na brązowo, pół płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu. Powoli ogrzać do wrzenia, gotować do miękkości warzyw (szczególnie pietruszki). Wywar odcedzić, włożyć rybę pokrojoną w małe kawałki, gotować 15 min. 1 marchewkę pokroić w zapałkę, włożyć do wywaru. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerze nałożyć po 2 czubate łyżki kluseczek, zalać gorącą zupą z kawałkami ryby. Można posypać natką pietruszki.



gęsie pipki


1 kg gęsich żołądków
0,5 kg cebuli
10 ząbków czosnku sól pieprz 1-1,5 łużeczki curry

ok 1 kg gęsich żoładków sparzamy zalewając obficie wrzątkiem 3 razy, następnie oczyszczamy sitko i sparzamy czwarty raz ( bardzo ważne ) !!! - następnie do brytfanki wkrajamy drobno ok 0,5 kg cebuli i szklimy ją dodając zgniecioną jedną główkę czosnku (ok 10 zabków) i podsmażamy razem ok 5 min, - do tego dodajemy sparzone 4 razy żołądki obficie solimy, pieprzymy i dodajemy 1-1,5 łyżeczki curry,wszystko zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez ok 1,5 h ( do uzyskania 80 % miękkości , brytfanka musi być przykryta pokrywką), przez cały czas kontrolujemy poziom wody i często mieszamy. Po tym czasie wsadzamy brytfankę na 30 min do nagrzanego piekarnika i po 15 min. zdejmujemy pokrywkę w celu "zarumienienia potrawy".


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:04, 26 Sty 2006    Temat postu:

Kreplach

Ciasto:
300g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
ciepła woda - ok. 6 łyżek
szczypta soli

Farsz:
200g drobno mielonej wołowiny
2 jajka
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki curry
zmiażdżony ząbek czosnku
olej



Kreplach to małe pierożki, które nadziewa się mięsem, ziemniakami albo kapustą. Z tej porcji wychodzi od 40 do 60 pierożków w zależności od wielkości kwadratów ciasta wypełnianych farszem.

Przygotowanie farszu:
Na oleju podsmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dorzucić mieloną wołowinę, podsmażyć na dużym ogniu, potem zmniejszyć go nieco, dodać curry i podsmażać mięso około 5 minut, ciągle mieszając. Zdjąć patelnię z ognia, wbić jajka, dodsypać sół i pieprz i szybko wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Jeśli masa jajeczno-mięsna jest zbyt luźna postawić patelnię na mały ogień i chwilę pomieszać.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę ze szczytą soli, zrobić dołek, wlać ubite albo dokładnie rozkłócone widelcem jajko, olej i tyle ciepłej wody, zeby dało się zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Kulę ciasta podzielić na dwie części, każdą rozwałkować cienko na blacie. Zaletą tego ciasta jest to, że się nie klei, można je wałkować, nawet nie podsypując mąką. Rozwałkowany płat ciasta pokroić na niewielkie kwadraty. Na każdy nałożyć trochę nadzienia i sklejać zgrabne trójkąty.
Pierożki gotować w osolonym wrzątku około 10 minut. Podawać w gorącym rosole. Można je także smażyć na oleju i serwować z sosem pomidorowym.

Na podstawie książki Lee Gold Żydowskie gotowanie


Krokiety z WAFLI

0,5 kg pieczarek
0,3 kg kapusty kiszonej
1 paczke wafli
2 jajka
bułka tarta
olej

Napoczątku pokroic pieczarki nastepnie rozgrzac patelnie i dodać troche oleju.Na rozgrzanom patelnie wrzucić pieczarki i kapuste kiszonom smarzyc ok.10 min.Farsz ostudzić.Puzniej rozłożyć wilgotnom scierke na stół położyć na tom ścierke wafle i na te wafle przykryć mokrą scierką.Gdy już wafle bedą elastyczne, wkładać do nich farsz i zawijać optoczyć w jajku i bułce tartej i smarzyc aż sie zrumienią


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:09, 26 Sty 2006    Temat postu:

kugiel Misi


* ok. 3kg ziemniaków
* 1/2kg miesa gulaszowego lub surowego boczku
* 1 duża cebula
* sól, pieprz do smaku

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Ja robię to robotem kuchennym "Kasia". Mięso pokroić na mniejsze kawałki (boczek w dużą kostkę).Cebulę można zetrzeć na tarce razem z ziemniakami lub pokroić w drobną kostkę. wszystkie składniki wymieszć w dużej misce dodać sól i pieprz do smaku. Grubą blachę do pieczenia posmarować olejem(ja piekę to na blasze teflonowej). Piearnik rozgrzać do temperatury 250 stopni. Blachę z ziemniaczanym ciastem włożyć do piekarnika na najniższą półkę na ok. 1i1/2 godz. po tym czasie podnieść blachę wyżej i piec jeszcze 1 godz. ciągle w tej samej temperaturze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:12, 26 Sty 2006    Temat postu:

Makaron zapiekany z twarogiem

250 gram makaronu wstążki
4 jajka
135 gram cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 gram)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z całej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500 gram półtłustego twarogu
250 gram tłustej śmietany 18%
125 ml (pół szklanki) mleka
50 gram rodzynek
czubata łyżeczka cynamonu
łyżka oleju


Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Średniej wielkości formę do pieczenia albo spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (około 5 minut), dodać esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno pomóc.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia.
Czas pieczenia wynosi 50-60 minut, aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i przyrumieni się.
Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi z książki Lee Gold Żydowskie gotowanie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:15, 26 Sty 2006    Temat postu:

Pikantna kwaszona kapusta

2 łyżki tłuszczu lub masła
3/4 szklanki posiekanej cebuli
75 dkg kwaszonej kapusty
3 do 5 średniej wielkości słodkich jabłek
garść rodzynek
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody

Tłuszcz lub masło rozgrzewamy w garnku,wsypujemy cebulę i smażymy aż do zarumienienia czesto mieszając. Następnie wkładamy do garnka wszystkie pozostałe skadniki,jabłka kroimy w ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne, wlewamy wode i mieszamy.Następnie dusimy pod przykryciem na malym ogniu przez około 1h. Podajemy do mięs, ziemniaków lub z chlebem,naprawdę dobre

pizza ziemniaczana na szybki obiadek

Surowe ziemniaki, jajko, mąka, sól, pieprz, kiełbasa np. grilowa, cebula, ser, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia

Ciasto sporządzić jak do placków ziemniaczanych, czyli: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmiksować mikserem. Do powstałej papki wbić jajko (lub dwa w zależności ile jest ciasta), podsypać mąką, dodać do smaku soli i pieprzu oraz przyprawę do ziemniaków. Ciasto musi mieć konsystencję średnio gęstą. Do takiej masy wkładam pokrojoną w kosteczkę cebulkę, oraz polkrojoną kiełbasę( w ilości zależnej od gustu).Mieszam wszystko. Na patelni rozgrzewam olej i kładę ciasto ( jak placki ziemniaczane, tylko dużo większe). Odwracam na drugą stronę i obsmażam placek z drugiej strony.Sypię startym serem i przykrywan patelnię pokrywką. Jak ser się rozpuści, to znaczy że pizza jest gotowa. Najlepsza jest z ketchupem, albo z majonezem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:17, 26 Sty 2006    Temat postu:

placek warzywny Aguni


3 pomidory,
3 ogórki kiszone,
1,5 cebuli,
3 pędka kiełbasy np.grilowej,
1 jajko, mąka, sól, pieprz, starty ser, ketchup, tłuszcz i bułka tarta do obsypania foremki

Pomidory, ogórki, cebulę, kiełbasę kroimy w kostkę. Wszystko zmieszać. Dodać sól, pieprz do smaku. Wbić jajko i obsypać mąką (tak by powstała masa warzywna). Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do małej tortownicy obsypanej tłuszczem i bułką. Pieć aż się zrumieni w piekarniku ( ok. 45 min). Potem obsypać serem i piec jeszcze aż ser się stopi. Polać ketchupem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:19, 26 Sty 2006    Temat postu:

Placek żydowski

2 szkl cukru
kostka margaryny(najlepiej Kasi)
2 łyżki kakao

CIASTO
2 szkl mąki tortowej
4 jaja
łyżka proszku do pieczenia
aromat rumowy lub arakowy
margaryna do wysmarowania formy
6 małych śliwek
2 jabłka
2 gruszki
Owoce zależne są od sezonu(mogą być truskawki,wiśnie ....itd)

Cukier,kakao i margarynę rozpuszczamy w garnuszku,po ostudzeniu odlewamy 0,5 szkl masy na polewę i odstawiamy.


Do ostudzonej masy dodajemy mąkę,4 żółtka(białka ubijemy na pianę i odstawiamy),proszek,aromat i pokrojone owoce.Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.Na końcu delikatnie dodajemy pianę z ubitych białek.Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok 50 minut.Po wyjęciu z pieca już upieczone ciasto polewamy polewą którą odstawiliśmy na samym początku na bok.


mieszamy łyżką nie mikserem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:20, 26 Sty 2006    Temat postu:

Pulpety z dorsza po żydowsku

40 dag filetów z dorsza,
2 marchwie,
1/2 selera,
1 por,
1 cebula,
1 korzeń pietruszki,
pęczek zielonej pietruszki,
1/2 l wywaru z warzyw,
1 bułka,
2 jajka,
15 ml mleka,
1 łyżka mąki,
5 dag rodzynków,
1 łyżka masa.

Filety z dorsza wyskórować, posolić, odstawić na 10 minut. Warzywa oczyścić, pokroić w zapałkę. Połowę selera, pora, cebuli podsmażyć na maśle. Podsmażone razem z rybą zemleć na drobnym sicie, dodając namoczoną w mleku bułkę. Do zmielonej masy wbić jajka, włożyć namoczone rodzynki, doprawić do smaku pieprzem, dokadnie zmiksować. Pozostałą część warzyw wsypać do garnka z wywarem z warzyw., zagotowac. Masę rybną wyporcjować, uformować, gotować w uprzednio przygotowanym wywarze. Podawać z ryżem oraz warzywami, w którym gotowały się pulpety.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:21, 26 Sty 2006    Temat postu:

sałatka żydowska

1 por ( w miare duzy),
pięć dużych ugotowanych, ostudzonych ziemniaków,
3 żąbki czosnku,
5 średnich ogórków kiszonych,
5 łyżek majonezu,
jeden mały jogurt naturalnt ( tak około 225g),
sół, pieprz.

Pore przekrajamy na pół, kroimi ją w takie cienkie pół księżyce, nastepnie sparzamy ja wrzątkiem(zostawiamy ja w tym wrzątu tak okołó 2-3 minut)potem odlewamy. Ziemniaki kroimy w talarki o sredniej ale nie zagrubej grubosci. tak samo robimy z ogórkami kiszonymi. W misce układamy na przemian ziemniak por ogórek kiszony az do skonczenia sie produktów lub mniejsa w misce.
Ząbki czosnku zgniatamu i mieszamy to z majonezem i jogurtem naturalnym oraz dodajemy dosc duzo pieprzu i sól. Sosem tym zalewamy nasza sałatke.Odstawiamy ja na pół godziny do lodówki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:24, 26 Sty 2006    Temat postu:

Surówka z czerwonej kapusty

1/2 główki małej czerwonej kapusty
1/2 główki małej białej kapusty
1 duże czerwone jabłko
1/2 małej czerwonej cebuli
4 marchewki

Sos:
1/2 szklanki majonezu (można dodać więcej)
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli, a nawet więcej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu



Z tej porcji wychodzi duża micha surówki, jeśli nie zapraszasz na obiad całej rodziny, lepiej użyj połowy składników.

Kapustę białą i czerwoną pokroić cienko w paseczki. Jabłko ze skórką i marchewką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W małej miseczce połączyć składniki sosu i wymieszać dokładnie z surówką. Wszystko przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:26, 26 Sty 2006    Temat postu:

Szarlotka żydowska

Ciasto
25 dag masła
2 szklanki cukru
8 jajek
4 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany
skórka otarta z cytryny lub olejek cytrynowy
szczypta soli
Nadzienie
około 2 kg jabłek (równej wielkości}
konfitura z róży lub inna odsączona z syropu,
ewentualnie gęsty dżem

Masło z cukrem i jajkami utrzeć do białości, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, śmietanę i skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Duży płaski rondel lub brytfannę dobrze natłuścić i posypać tartą bułką (ew. wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową). Jabłka obrać i od strony ogonka wykroić specjalną łyżeczką gniazda nasienne. Miejsca po gniazdach nasiennych napełnić konfiturą z róży Ułożyć jabłka w rondlu tak, aby między nimi była wolna przestrzeń (około 1 cm). Wylać ciasto wokół jabłek i upiec w średnio gorącym piekarniku. Szarlotkę lekko przestudzić i przełożyć na paterę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:27, 26 Sty 2006    Temat postu:

Śledź siekany po żydowsku.

50 dag filetów śledziowych a la matias,
3 średnie cebule,
4 jajka,
4 łyżki oliwy z oliwek,
10 ml octu
2 łyżki cukru.

Filety namoczyć na 1/2 godz w dużej ilości zimnej wody. Osączyć i osuszyć. Drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać oliwę, cukier i ocet. Dokładnie wymieszać. Podawać jako przekąskę z biały pieczywem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:30, 26 Sty 2006    Temat postu:

Żydowska sałatka warzywna

300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej
125g (2 szklanki) różyczek kalafiora
125g (2 szklanki) różyczek brokułów
155g (1 szklanka) marchewki
155g (1 szklanka)zielonego groszku
185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki
2 jajka na twardo
2 ziemniaki
dymka ze szczypiorem
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
185g (ok. szklanki) majonezu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
garść czarnych oliwek
ew. posiekana natka pietruszki



Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w małą kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cząstki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mogą być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważając, żeby nie były zbyt miękkie.
W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (jeśli nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zastąpcie dymkę pietruszką). Skropić je oliwą i octem winnym.
W małej miseczce wymieszać majonez ze świeżym sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami.
Sałatka jest dobra od razu po przyrządzeniu, ale lepiej odstawić ją na kilka godzin do przegryzienia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Czw 19:42, 26 Sty 2006    Temat postu:

grzech napisał:
Podaj kiedy i gdzie mamy przeprowadzić degustacje a ja sie dostosuję no i wybierz menu Boo hoo!


kiedy - może być dziś wieczorem
gdzie - tutaj na forum
ilość osób - wszyscy uczestnicy forum
menu - nie wiem jak inni, ale ja dla odmiany chciałabym, by ktoś za mnie je ustalił.
Nie sądzę, by sprawiło Ci to trudność
Powrót do góry
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:03, 26 Sty 2006    Temat postu:

To proponuję gęsie pipki i czulent z ziemniakami bo akurat te dwa dania robiłem przepyszne !!!!! i bardzo syte Boo hoo!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Czw 21:22, 26 Sty 2006    Temat postu:

Czulent z ziemniakami, czyli fasoli tam nie dodajesz ? Jeśli tak to dobrze, a jeżeli nie to z pewnością znajdą się koneserzy.
Szyjki gęsie faszerowane - nie jadłam. Już nie pytam, czego Ty tam napakujesz ?
Myślę, że większość będzie zadowolona.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin