Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Coś na karnawał

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 22:14, 03 Sty 2006    Temat postu: Coś na karnawał

Kurczak nadziewany
Rolada z sera żółtego
Sałatka warstwowa z ananasem
Sałatka z kurczakiem na słodko
Wołowina na dziko
Sałatka szczęścia
Hawajska sałatka ziemniaczana
Mięsne paluszki z sosem
Sangria
Tatar z wędzonego łososia
Śledzie w sosie koperkowym
Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane łososiem
Jaja w galarecie
Warzywa z dipami


-------------------------------------------------------------------------------------


Kurczak nadziewany

A oto przepis

Położyć kurczaka na desce brzuchem do spodu 1,5do 2 kg, przeciąć wzdłuż grzbietu i powoli wytrybować wszystkie kości musi być bardzo ostry nóż.
Następnie natrzeć w środku przyprawami wedle uznania ja używam wegety z czosnkiem ,zeszyć zostawiając otwór z tyłu .
Farsz
1 kg mięsa mieszanego zmielić
sól ,pieprz, czosnek ,starta cebula ,wegeta, dużo zielonej pietruszki
1 namoczona bułka
2 jajka
wszystko dobrze wyrobić nadziać kurczaka i uformować zeszyć otwór
folie aluminiową polać roztopionym masłem i zawinąć szczelnie kurczaka
nagrzać dobrze piekarnik i włożyć blachę z ptokiem do pieczenia piec z półtorej godziny pod koniec rozwinąć folie żeby się ładnie przyrumienił
można jeść na zimno wraz z wędlinami lub na gorąco do obiadu .

Druga wersja farszu
mięso pokroić w kostkę i wymieszać z solą peklującą 2 dkg soli na 1 kg mięsa odstawić na 2 dni dalej postępować jak powyżej tylko już nie solić farszu.

smacznego


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez grzech dnia Śro 19:06, 01 Lut 2006, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 22:26, 03 Sty 2006    Temat postu:

Rolada z sera żółtego

1 kg. sera żółtego najlepiej jakis twardy
4 serki topione
1/2 kostki masła
4 jajka ugotowane
25 dkg. szynki
zielona pietruszka,przyprawy


ser topiony masło oraz żółtka rozcieramy na jednolitą mase dodajemy białka, szynke pokrojone w kostke i pitruszke wszystko przyprawiamy do samaku solą i pieprzem.Żółty ser wkładamy do foliowego worka i wkładamy do garnka z zimną wodą ,podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia gdy ser będzie plastyczny wykładamy na stolnice i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. na ser wykładamy przygotowaną mase i zwijamy w rolade .Zawijamy w folie aluminiową przyciskamy deszczułka i odstawiamy do lodówki na 12 godzin .
kroimy w plastry jak wędline .
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 22:35, 03 Sty 2006    Temat postu:

"Sałatka warstwowa z ananasem "



Składniki:
3 jabłka,
15 dkg szynki,
słoik selera marynowanego,
puszka kukurydzy,
10 plastrów ananasa,
6 łyżek majonezu light,
15 - 20 dkg sera żółtego.




Sposób przyrządzenia:
Jabłka obrać, dość drobno pokroić. Kukurydzę i seler odsączyć z wody. Szynkę pokroić w krótkie paski, a ananasa na kawałki. Sałatkę układać warstwowo w kolejności: jabłka, szynka, seler, kukurydza, ananas. Poszczególne warstwy posypywać pieprzem, i delikatnie solić. Całość posmarować majonezem i posypać grubo startym serem. Odstawić na godzinę do lodówki do przegryzienia.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 22:39, 03 Sty 2006    Temat postu:

"Sałatka z kurczakiem na słodko "

125 g piersi z kurczaka,
6 plastrów ananasa z puszki,
30 g rodzynek,
100 g kukurydzy z puszki,
125 ml majonezu,
curry,
sól,
pieprz.

Wykonanie:

Piersi kurczaka ugotować w małej ilości osolonej wody. Gdy wystygną, pokroić w drobną kostkę. Ananasa wyjąć z puszki, osączyć, pokroić w grube kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić, wystudzić. Kukurydzę osączyć. Wszystkie składniki połączyć. Dodać majonez doprawiony do smaku curry, solą i pieprzem.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma.
space mona


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 569
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 8:18, 04 Sty 2006    Temat postu:

witam Pana Grzesznego

bardzo adekwatny nick do tego,
co nam tu serwujesz,,,

,,, istna rozpusta dla podniebienia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:20, 04 Sty 2006    Temat postu:

Cytat:
istna rozpusta dla podniebienia


Sprubój tego a dopiero zobaczysz co to jest rozpusta dla podniebienia .
Wszystko zależy od gatunku miesa .


Wołowina na dziko

Składniki

1,5 kg wołowiny pieczeniowej
10 dag słoniny
suszone grzyby(z 4 dkg), po kilka ziaren jałowca i pieprzu , sól
Bejca: 2 duże cebule, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, pół szklanki octu


Wykonanie

W dużym garnku zagotować 4 szklanki wody z cebulą pokrojoną w plastry, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Dodać ocet.
Gdy bejca wystygnie, włożyć do niej mięso, przykryć garnek i odstawić w chłodne miejsce.
Ja bejcuje co najmniej 5 dni ,w czasie marynowania obracać,po umarynowaniu wyciągnąć i wysuszyć.
Naszpikować w kilku miejscach słoniną pokrojoną w długie słupki,(aby było dobrze szpikować pokroić słonine w słupki a następnie zamrozić ,ostrym cienkim norzem robić przecięcia i w to miejsce wkładać słonine) posolić, natrzeć ziołami.
Włożyć do brytfanny na rozgrzany tłuszcz podpiec ze wszystkich stron by się pozamykały pory wtedy będzie soczystanastępnie podlać rosołem lub bejcą (ale to trzeba samemu ocenić by nie była zakwaśna ), wrzucić namoczone grzyby, cebulę z bejcy, kilka ziaren ziela i jałowca. Upiec. Co pół godziny podlewać pieczeń bejcą lub rosołem. Po mniej więcej dwóch godzinach pieczeń jest gotowa. Sos z pieczenia zagęścić mąka ziemniaczaną i gęstą śmietaną

dla mnie niema lepszego jedzenia Boo hoo!
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma.
space mona


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 569
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:26, 04 Sty 2006    Temat postu:

zawsze mialam problem z wolowiną.
Lubie to mięso, ale sama nie potrafie przyrządzić tak,
aby bylo miekkie i soczyste.

Jedynie tatar mi wychodzi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flo
herszt bandy Portugalczyków


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 445
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:22, 04 Sty 2006    Temat postu:

ja w okresie noworoczno karnawałowym zawsze
robie faworki słyszałam też że sie mówi chrust
i róże karnawałowe z tego samego ciasta
ale w formie róży ... czasem to róże przypomina ...
raz do roku wystarczy żeby sie najeść a potem tęsknić za przysmakiem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:16, 04 Sty 2006    Temat postu:

Kod:
Lubie to mięso, ale sama nie potrafie przyrządzić tak,
aby bylo miekkie i soczyste.

Emmo ważne jest z wołowiną by przed pieczeniem pozamykać pory można to zrobić tak jak napisałem wyżej lub prze dpieczeniem włozyć do wrzątku na chwile pory sie zamkną i podczas pieczenia cały sok zostanie wewnątrz.Wołowina jest mięsem chudym i naszpikowanie ją słoniną lub boczkiem też poprawi soczystość .
Warto sie pobawic bo jest bardzo smaczna mnie nie odstaszyły nawet wściekniete krowy Boo hoo!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:35, 01 Lut 2006    Temat postu:

Karnawał w pełni a tu cisza .Podaje pare smakołyków.


Sałatka szczęścia

35 dag elementara
po puszcze czerwonej fasoli, kukurydzy i soi
2 puszki pędów bambusa
2 strąki papryki świeżej lub konserwowej
2 pory ( tylko białe części )
15 miniaturowych kolb kukurydzy konserwowej
2 pojemniczki jogurtu naturalnego (400g)
natka pietruszki
cukier, pieprz, sól

Ser pokroić w słupki. Pędy bambusa osączyć, pokroić na kawałki ( ok. 2 cm ) i wraz z serem wrzucić do salaterki. Dodać osączoną fasolę, kukurydzę, soję i połówki kolb kukurydzy. Paprykę pokroić w paseczki, a por w cienkie plasterki, wrzucić do salaterki. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, polać jogurtem, udekorować natką.



Hawajska sałatka ziemniaczana

1kg ziemniaków
szklanka bulionu, może być z kostki
2 pory
kilka łyżek orzeszków ziemnych solonych
mała puszka ananasa
20 dag szynki konserwowej lub drobiowej
łyżeczka curry
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz

Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, pokroić w słupki lub ćwierćplasterki. Zalać bulionem, pozostawić na godzinę, osączyć, jasną część porów pokroić w cienkie pierścionki, zalać wrzątkiem, odcedzić. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Przygotowane składniki wymieszać z orzeszkami, majonezem i przyprawami.


Mięsne paluszki z sosem


Paluszki:
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 mały słoik papryki pepperoni
3 ząbki utartego czosnku
olej do smażenia
Sos:
250g naturalnego serka
50g majonezu
50ml naturalnego jogurtu
2 ząbki utartego czosnku
1 świeży, starty ogórek bez pestek
1 łyżka siekanej cebuli
½ łyżki musztardy
sól, pieprz

Przyprawy:
sól, pieprz, papryka, pieprz grubo mielony

Mięso starannie wyrobić, przyprawić, dodać czosnek i odrobinę zalewy z pepperoni. Z mięsa uformować paluszki o długości ok. 7 cm i średnicy 2 cm. Tak przygotowane mięso smażyć na oleju z każdej strony dobrze wysmażając. Po wystudzeniu obsypać grubo mielonym pieprzem
i ułożyć na półmisku z papryczkami pepperoni.
Osobno podać sos – Sos: wszystkie składniki wymieszać i odstawić na godzinę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:46, 01 Lut 2006    Temat postu:

Jak polak poje to by coś wypił

Sangria

4 butelki półwytrawnego czerwonego wina
100 ml winiaku
pół szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
3 pomarańcze
2 cytryny
jabłko
8 połówek brzoskwiń z puszki
7-10 dag cukru
szklanka soku pomarańczowego
sok z cytryny
kawałek kory cynamonu

Ten hiszpański napój alkoholowy swą nazwę ( sangria po hiszpańsku znaczy krew ) zawdzięcz barwie, którą nadaje mu czerwone wino. Cytrusy wyszorować, pokroić w ćwierćplasterki, wrzucić do wazy. Dodać cynamon, jabłko pokrojone w półplasterki i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Posypać cukrem, wlać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz winiak, zamieszać, przykryć i wstawić na 3-5 godz. do lodówki. Następnie usunąć cynamon, wlać wino i wodę mineralną, wymieszać. Podawać w szklaneczkach lub szerokich kielichach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:48, 01 Lut 2006    Temat postu:

Kruszon z kiwi, jabłek i limonek



6 owoców kiwi
2 jabłka
2 limonki
2 litry soku jabłkowego
1 butelka szampana
125ml winiaku
2-3 łyżki soku z cytryny

Owoce umyć, obrać. Kiwi i limonki pokroić w plastry, jabłka w kostkę. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem oraz sokiem jabłkowym i odstawić na 4 godz. do lodówki. Przed podaniem dodać zimny szampan i ewentualnie wodę mineralną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:55, 01 Lut 2006    Temat postu:

Tatar z wędzonego łososia

Składniki:

100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odorbiną sosu majonezowego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:57, 01 Lut 2006    Temat postu:

Śledzie w sosie koperkowym



Składniki:
250 g matiesów
pół szklanki soku cytrynowego
100 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:
Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej w połowie z soku cytrynowego, a wpołowie z wody. Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznum naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem przez dobę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:00, 01 Lut 2006    Temat postu:

Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami



Składniki:

4 ciabatty (lub zwykłe pszenne bułeczki)
100 g sera mozzarella
50 g masła
2 ząbki czosnku
8 plasterków suszonych pomidorów
16 ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
8 listków bazyli

Sposób przyrządzania:

Ciabatty przekroić na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wymieszać z masłem. Tak przygotowanym czosnkowym masłem posmarować pieczywo. Wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika.
Następnie na każdą z grzanek położyć plaster mozzarelli, odsączony plaster pomidora oraz dwa ziarenka zielonego pieprzu. Zapiekać następne 5 minut. Każdą z grzanek udekorować listkiem bazyli. Podawać na ciepło.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:02, 01 Lut 2006    Temat postu:

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:
4 jaja
1 mała cebulka
50 gram łososia
sól, pieprz
łyżka posiekanego koperku
4 gałązki koperku do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Zalać zimną wodą i wystudzić, gdy ostygną obrać je delikatnie i przekroić na połówki. Wyjąc z nich żółtka, które wymieszać z posiekanym drobno łososiem, cebulką i koperkiem. Pastę doprawić do smaku. Nadzienie nakładać do jajek. Udekorować gałązkami koperku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:03, 01 Lut 2006    Temat postu:

Jaja w galarecie

Składniki:

6 jaj
pół torebki żelatyny
1 litra białego wytrawnego wina
400 ml jarzynowego bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
200 gram koktajlowych pomidorków
3 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Jaja ugotować na twardo, następnie wystudzić w zimnej wodzie. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatyna wymieszać z winem, bulionem sosem sojowym i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Galaretę rozprowadzić na grubość 1 centymetra na dnie formy keksowej. Wystudzić w lodówce. Gdy już stężeje, ułożyć na po środku jaja, a po bokach połowę pomidorków. Zalać połową pozostałej galarety, wymieszanej ze świeżymi ziołami, wstawić do lodówki i wystudzić. Kiedy kolejna warstwa zastygnie rozłożyć na niej pozostałe pomidorki i zalać pozostałą galaretą. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia galaretę wyłożyć z formy i przed podaniem pokroić na porcje. Podawać skropione sokiem z cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:05, 01 Lut 2006    Temat postu:

Warzywa z dipami

Składniki:


3 marchewki
3 pomidory
po strąku czerwonej i zielonej papryki
pęczek rzodkiewek
1 mały ogórek
kilka łodyg selera naciowego
Dip ziołowy:
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, świeżo zmielony pieprz
gałązka koperku do dekoracji
Dip tuńczykowy:
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki odsączonych i posiekanych kaparów
otarta skórka z połowy cytryny
sól, pieprz
kilka ziaren marynowanego pieprzu do dekoracji




Sposób przyrządzania:

Warzywa dokładnie umyć, marchewkę i ogórka obrać ze skórki. Pomidory pokroić w ósemki, ogórki, marchewkę - w słupki, paprykę i selera - w kawałki, rzodkiewki - na połówki. Ułożyć w naczyniu, w którym będą podawane i skropić sokiem z cytryny.
Z jogurtu, przeciśnietego przez praskę czosnku, świeżych ziół oraz przypraw przygotować dip ziołowy. Udekorować gałązką koprerku.
Odsączyć tuńczyka, połączyć go z majonezem, jogurtem posiekanymi kaparami i otartą skórką z cytryny oraz przyprawami. Dip udekrować kilkoma ziarenkami pieprzu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin