Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tarta

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emma.
space mona


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 569
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:58, 17 Sty 2006    Temat postu: Tarta

Przepis i pomysł „sprzedała” mi moja mama,
Tarte lubię z trzech powodów;
- jest bardzo łatwa w wykonaniu
- smaczna
- można dowolnie komponować skład nadzienia,
często służy, jako „wymiatacz” resztek z lodówki.

CIASTO

25dkg mąki (szklanka i trochę)
1/2 kostki masła
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki wody

wyrobić ciasto => włożyć do lodówki

FARSZ SEROWY

3 jaja
30-40 dkg białego sera
1 łyżka śmietany
natka, szczypiorek lub koperek według upodobania – dużo
ewentualnie troszkę cebulki
sól

wszystko wymieszać i zalać tym ciasto.
=> piec 40 min w temp. 200 st. C.


Jeśli decydujemy się na farsz mięsno – wędlinowy,
można go zalać beszamelem lub żółtym serem,
jeśli na owocowy,
to należy pamiętać, aby owoce kłaść cienką warstwę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:01, 17 Sty 2006    Temat postu:

Tarta Tatin

Przepis ten pochodzi z programu Pascal poprostu gotuj ,po pierwszym wykonaniu wszedł do stałego menu wszyscy domownicy sie tym speciałem zajadają że nieraz jedna forma jest mało .
A oto przepis.




10 twardych zielonych w miarę jednakowych jabłek
5 łyżek cukru
10 g masła
Kruche ciasto:
250 g mąki
1 żółtko
125 g masła
1 łyżka cukru
1 szklanka wody

Ciasto:

Mąkę wymieszać w misce z cukrem.
W osobnej miseczce roztrzepać żółtko z odrobiną wody i wleć do mąki.
Dodać masło i zmiksować
Powoli, cały czas miksując, dolewajć do ciasta szklankę wody.
Włożyć ciasto do lodówki na ok. 45 min. (lub na 10 min. do zamrażalnika.)
Jabłka:

Obierać jabłka. Każdy owoc przekroić na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wszystkie kawałki przekrój jeszcze raz wzdłuż na pół (staraj się uzyskać równe kawałki).
Na patelni (najlepsza jest taka, którą potem można włożyć do piekarnika) rozpuść cukier na karmel, dodaj masło i wymieszaj drewnianą szpatułką. (Nie dotykać placami i nie próbować karmelu – jest bardzo gorący.)
Na karmelu ułóżyć jedną warstwę jabłek (kawałki powinny leżeć płasko, ściśle przy sobie), tak żeby całkowicie pokryły dno. Na wierzchu połóż drugą warstwę jabłek. Staraj się uzyskać jak najbardziej płaską powierzchnię owoców.
Podgrzać patelnię, żeby spieniony karmel dostał się do górnej warstwy jabłek. Odstawić z ognia.

Tarta:

10. Rozwałkować ciasto na cienki (1/2 centymetrowy) placek trochę większy niż patelnia, która jest użyta i przykryć nim naczynie z jabłkami. Brzegi ciasta, które zwisają, zawinąć do środka na kształt plecionki.
11. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20-30 min.
12. Przed podaniem odwróć ostrożnie tartę do góry nogami (jabłka powinny być na cieście).

Naprawdę przepyszne niespodziewałem się że ten karmel wejdzie we wszystkie jabłka ale tak jest co za smak .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma.
space mona


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 569
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:17, 17 Sty 2006    Temat postu:

zaraz, zaraz,
jednego nie rozumiem,
to rozwalkowane ciasto kładzie sie na jabłka, ktore są na patelni???


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:37, 18 Sty 2006    Temat postu:

TAK mnie sie też to wydawało dziwne ale tak jest ,pewnie dlatego by cały karmel wszedł w jabłka a nie w ciasto .Bo gdy wsztstko jest w piekarniku to karmel cały czas wrze i przenika do owoców.Najlepsza do tego jest nie forma do tarty tylko patelnia z grubszym dnem bez uchwytów.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma.
space mona


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 569
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 8:29, 18 Sty 2006    Temat postu:

dosc oryginalny sposób,
a jednoczesnie wydaje sie latwy i w miare szybki w wykonaniu.
Pewnie wyprobuje w najblizszym czasie.

a fotka Twojej tarty, czy przyklejona?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:23, 18 Sty 2006    Temat postu:

Nie to nie jest moja tarta ,fotka jest z serwisu Pascala. Jeszcze jedno jak będziesz układała jabłka na karmelu to uważaj trzymaj za górę jabłka bo można bardzo łatwo sparzyć opuszki karmelem .Poznałem ten smak dotknąłem wrzątku i odruchowo włożyłem palec do ust nie dość że sparzyłem palec to jeszcze język. [-X

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma.
space mona


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 569
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:26, 22 Sty 2006    Temat postu:

zrobilam Twoja tarte grzechu

Mialam zaledwie 3 duze jablka w domu,
wiec pokroilam je w talarki,
ciasto wyszlo mi o konsystencji gumy do żucia,
tak wiec nei rozwalkowalam,
tylko wylalam na jablka.
zalosc zapieklam i zjadlam.

ps.
oczywiscie nie sama zjadlam,
zeby nie bylo, ze emma jest obżartuchem,
i jeszcze na usprawiedliwienei dodam,
ze moja patelenka byla bardzo malusia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:37, 22 Sty 2006    Temat postu:

Och najmocniej wszystkich przepraszam za nie dopisanie .Ja dodaję zawsze troche wiecej mąki do takiej konsystencji by mozna było rozwałkować ale żeby nie było za twarde bo poto sie wkłada do lodówki by ciasto stwardniało ja nie mieszam mikserem bo niemam takiego do ciasta tylko recznie .Ale nie napisałaś jak wam smakowało ?A może jest lepsze to ciasto twojego wykonania?ale wg.mnie najważniejsze są jabłka w karmelu ciasto to jest tylko podstawa bo czegoś musi sie to trzymać Boo hoo!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin