Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mięsne mięso - mniam

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
teraz
maksymalna dawka powietrza


Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 456
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 10:54, 15 Paź 2006    Temat postu: mięsne mięso - mniam

zapraszam wszystkich kochających smak rozpływających się w ustach potraw mięsnych i tych którzy uwielbiają trochę twarde, trochę krwiste dania mięsne, a także wielbicieli tatara do klubu rzeźnika, zapisy w odpowiedziach, jeśli nie macie nic przeciwko zostanę prezesem

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 11:32, 19 Paź 2006    Temat postu: Re: mięsne mięso - mniam

teraz napisał:
zapraszam wszystkich kochających smak rozpływających się w ustach potraw mięsnych i tych którzy uwielbiają trochę twarde, trochę krwiste dania mięsne, a także wielbicieli tatara do klubu rzeźnika, zapisy w odpowiedziach, jeśli nie macie nic przeciwko zostanę prezesem


Dzięki za zaproszenie, ale nie bardzo wiadomo dokąd zapraszasz...
Dziwi mnie jedynie propozycja abyśmy Cię wybrali na prezesa "klubu rzeźnika". Mianowicie - rzeźnik to (cytuję):
1.osoba trudniąca się ubojem, partoszeniem zwierząt, dzieleniem tusz mięsnych,
2.(potocznie) człowiek dokonujący bestialskich mordów,torturujący ludzi, kat, oprawca
3.(pot.)pogardliwie chirurg o słabych umiejętnościach


Poza tym - "rozpływajace się w ustach potrawy mięsne" nie powinny (moim skromnym zdaniem) być "trochę twarde" , ponieważ będą się rozpływać w ustach niezmiernie długo,jako wymagające długotrwalego żucia, a to dyskwalifikowałoby je jako dania nadające się do podawania osobom ceniącym elegancję przy posilaniu się.

Wyrażając powyższe - osobiście nie wnoszę żadnych zastrzeżeń co do objęcia przez Ciebie funkcji prezesa "klubu rzeźnika", ale nie wydaje mi się celowe wprowadzanie zagadnień uboju i patroszenia do tematyki "Kaszalotów po grecku"...
Życzę powodzenia !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:53, 19 Paź 2006    Temat postu:

No czasem określenie "rzeźnik" w mowie potocznej dotyczyło sklepu mięsnego.
Nie wiem czy nadaję się do klubu, kiedyś byłem bardziej mięsożerny, od jakiegoś czasu jem mięsa zdecydowanie mniej, choć daleko mi do wegetarianizmu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
teraz
maksymalna dawka powietrza


Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 456
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:50, 19 Paź 2006    Temat postu:

marconi - chodzi o wybór, jedni wolą mięsko mięciutkie a drudzy niemięciutkie

a dlaczego na topiku o przygotowaniu posiłków nie miałoby być o rzezi,
może to trochę przesada, bo w końcu można tu jeszcze dołożyć zbiór zbóż, produkcję wina, sadownictwo i coś tam jeszcze
chciałam tylko zwrócić uwagę na to, że zwierzaka nie można zjeść bez zabijania go


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 9:58, 21 Paź 2006    Temat postu:

Aproxymat napisał:
No czasem określenie "rzeźnik" w mowie potocznej dotyczyło sklepu mięsnego.


Masz rację! A przy okazji przypomniało mi się popularne powiedzenie z okresu końcowego PRL-u:
Przed wojną były takie sklepy z szyldem "RZEŹNIK" - a w środku było mięso. Teraz są sklepy z szyldem "MIĘSO" - a w środku jest rzeźnik.

I taka aktualna refleksja: producenci wędlin są zobowiązani obecnie do szczegółowego podawania na metkach takich wyrobów - z czego dany wyrób się składa. Wydrukowane jest to zwykle mikroskopijnymi literkami, ale przy pewnym wysiłku można to przeczytać. Więc przeczytałem:
"Wyrób: Szynka. Składniki: szynka wieprzowa przednia - 71%, woda, sól,białko sojowe,wzmacniacz smaku... etc."
Konia z rzędem temu, kto mi powie, gdzie anatomicznie w świni znajduje się wymieniona szynka przednia! Nie mówię już o tym, że zawartość szynki w szynce - to tylko 71% ...
Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kipol
maszynista z Melbourne


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 8027
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mała Sycylia

PostWysłany: Sob 11:46, 21 Paź 2006    Temat postu:

Takie wynurzenia o zawortości mięsa w szynce tylko apetyt odbierają...
Przepis:
30dkg kiełbasy wołowej(czystej-bez dodatków)
2 duże papryki słodkie
1 papryka ostra
5 średnich pomidorów
1 cebula
sól,pieprz i olej słonecznikowy do smażenia
Na podgrzanym oleju podsmażyć pokrojomą w kostkę kiełbasę,dodać cebulę pokrojoną drobno-podsmażyć lekko,dodać paprykę pokrojoną drobno i spażone pomidory bez skórki.Dusić na małym ogniu,aż do uzyskania masy pomidorowej(można dolewać wody,ale nie za dużo-i tylko w wypadku,gdy pomidory były"suche").Na końcu dodać pieprz i sół do smaku.Można ,jeśli ktoś lubi posypać natką pietruszki.Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Sob 21:39, 21 Paź 2006    Temat postu:

Kod:


Ostatnio zmieniony przez animavilis dnia Pią 7:32, 12 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
jaras
mrówkolep jadowity


Dołączył: 23 Wrz 2005
Posty: 765
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Koszalin

PostWysłany: Sob 22:47, 21 Paź 2006    Temat postu:

No to jak tak się lubicie rozczytywać w długich artykułach, to mam coś dla Was naprawdę długiego, ale naprawdę wartego przeczytania. Szczególnie, że ja także lubię szyneczki, tatarki i inne przysmaki. ;-)

Klik cmyk ;-)
(przeformatowałem artykuł, bo był niezbyt czytelny i umieściłem go na forum)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:36, 31 Mar 2009    Temat postu:

ulubiony schabik Zuzi

Jeśli znudził Wam sie nieco tradycyjny schaboszczak to polecam zrobić go tak:
schab kroimy na kotlety, lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy i szybko obsmażamy z obu stron
cebulę (jedna spora cebula na kotlet,może być więcej) kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku w głębokiej patelni lub rondlu, przyprawiamy solą, pieprzem, czerwona papryką,czosnkiem, na cebuli układamy mięso, zalewamy przegotowana wodą, tak by prawie przykryć mięso.Dusimy pod przykryciem około 30 min, na małym gazie.Woda odparowuje, więc ewentualnie uzupełniamy, by sie nie przypaliło...schabik palce lizać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin