Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Poszukuję przepisu
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:48, 08 Sty 2006    Temat postu: Poszukuję przepisu

Proponuję przypiąć ten topik . Na pewno są jakieś przepisy których poszukujecie i w miare możliwości może będziemy mogli sobie pomóc . Boo hoo!

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez grzech dnia Wto 20:03, 17 Sty 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 17:04, 12 Sty 2006    Temat postu:

Przyznałem Tobie i Marconiemu status moderatora na tym kulinarnym forum. Nie dlatego, że przewiduję tu jakieś awantury, ale czasem jakieś posty się niepotrzebnie powielą, albo ktoś wpisze się nie tam gdzie chce i post trzeba przenieść. Ot, taka funkcja niezbyt skomplikowana

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:37, 17 Sty 2006    Temat postu:

Dziękuje postaram sie sprostać zadaniu,choć niewiem za bardzo jak to sie robi ( moderuje)ale może sobie poradzę Boo hoo!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flo
herszt bandy Portugalczyków


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 445
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 21:25, 20 Sty 2006    Temat postu:

poszukuje sprawdzonego przepisu na ciasto biszkoptowe które by sie udało zrolować i zrobić z niego rolade , próbowałam kilka razy i niestety totalna porażka piekarniczo - cukiernicza , dodakowo proszę o instrukcje jak sie za to rolowanie brać
poszukuje również przepisu na polwe czekoladową
wszykie moje polewy albo sa za twarde i nie moge ich rozsamrować albo zlatują z ciasta
za wsztskie przepisy z góry dziękuje
Flo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:49, 20 Sty 2006    Temat postu:

Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, cukier i mąka pszenna lub ziemniaczana, a czynnikiem spulchniąjacym ciasta jest duża ilość powietrza wprowadzanego podczas ubiijania piany lub całych jaj, czy też ucierania żółtek. Jaja do ciasta biszkoptowego muszą być świeże, gdyż tylko z takich można uzyskać puszystą i sztywną pianę, a cukier powinien być drobny, dający sie łatwo rozpuścić podczas ubijania jaj.
Można stosować samą mąkę pszenną lub część jej zastąpić mąką ziemniaczaną w proporcji 1:1 lub 2:1.
Mąkę można zastąpić mielonymi orzechami, migdałami, makiem, grysikiem, tartą bułką lub okruchami ciasta drożdżowego, utartym czerstwym chlebem, a także mąką kukurydzianą, z której otrzymać można wypieki bezglutenowe.
Ilość mąki i cukru określa się w proporcji do jaj, które są głównym składnikiem ciast biszkoptowych. Przeciętnie na 1 jajo ( o wadze 5 dag ) daje się 3 dag mąki i 3 dag cukru.
Biszkopt taki stanowi najczęściej podstawę tortu. Jednakże dawka mąki i cukru może być zwiększona lub zmniejszona w zależności od przeznaczenia wypieku, np.

- do rolady na 1 jajo 1,5-2 dag cukru i 2 dag mąki
- do biszkopcików na 1 jajo 1,5 dag cukru i 1 dag mąki
- do keksu na 1 jajo 4 dag cukru i 4 dag mąki.

Przez ubijanie jaj na parze można zwiększyć ilość mąki, gdyż wprowadzenie powietrza do ciasta jest większe niż przy ucieraniu jaj na zimno, co daje równocześnie wiekszą puszystość wypieku.
Dodanie paru kropli soku z cytryny, kwasku cytrynowego, octu lub alkoholu do ciasta na zimno powoduje ścięcie białka i wzmocnienie trwałości piany, co wpływa dodatnio na jego strukturę.

Trzy zasadnicze techniki wykonania biszkoptu:

Ciasto biszkoptowe na zimno z żółtek utartych z cukrem:
1) przygotować formę do pieczenia ( wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką, ewentualnie wyłożyć natłuszczonym papierem,
2) oddzielić białka od żółtek
3) żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą, jasnokremową masę,
4) połączyć żółtka z sokiem z cytryny, wanilią itp.
5) ubić sztywną pianę z białek
6) do żółtek dodawać na przemian pianę i przesianą mąkę, delikatnie wymieszać
7) ciasto szybko wyłożyć do formy, do połowy jej wysokości
ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 160°C a następnie stopniowo zwiększać temperaturę do 180°C max. do 200°C,
9) po ostudzeniu, ciasto wyjąć z formy

Ciasto biszkoptowe na zimno z piany ubijanej z cukrem
1) przygotować formę wg. 1-go sposobu
2) oddzielić białka od żółtek,
3) ubijać pianę dotąd aż zbieleje,
4) dodawać stopniowo cukier, ubijać aż piana będzie sztywna i puszysta,
5) rozmieszać żółtka,
6) dodawać żółtka do piany, stopniowo dosypywać mąkę i lekko mieszać,
7) wylać ciasto do połowy formy
wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp.160°C, następnie stopniowo zwiększać temp. Do 180°C, max. do 200°C,
9) po ostudzeniu, wyjąć z formy

Ciasto biszkoptowe z jaj zaparzanych:
1) przygotować formę ( jw.),
2) zagotować wodę w rondlu, wstawić naczynie do ubijania, tak aby nie było zanurzone w
wodzie lecz ogrzewane parą,
3) jaja wbić do miski emaliowanej, dodać cukier,
4) jaja ubijać trzepaczką kilka minut,
5) wstawić naczynie z ubitą masą do rondla z wrzącą wodą i ubijać nad parą tak długo, aż
zrobi się gęsta jak śmietana i osiągnie temp.ok. 40-45°C,
6) naczynie z masą zdjąć z rondla i schłodzić ubijając bez przerwy,
7) do zimnej masy wsypywać stopniowo mąkę, lekko wymieszać,
ciasto wlać do formy
9) wstawić do piekarnika o temp. Ok. 160°C, następnie stopniowo zwiększać temp. Do 180°C, max 200°C,
10) wystudzone ciasto wyjąć z formy.

Temperatury pieczenia podawane są dla piekarnika gazowego.
Obieg gorącego powietrza – temperatury ok. 25°C niższe.

źródło forum pychotka .Autor: Vjesja


Rolada

Składniki

8 jaj, 18 dag mąki, 25 dag cukru, cukier waniliowy, dżem morelowy

Sposób przyrządzania

Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubić pianę z białek i delikatnie mieszając dodawać do utartych żółtek na przemian łyżkę piany i łyżkę mąki. Wylać biszkopt na blachę wyłożoną natłuszczoną folią aluminiową lub specjalnym pergaminem. Upiec ciasto na jasnozłoty kolor, wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z folii, przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć. Gdy tylko biszkopt przestygnie, rozwinąć go, nałożyć równą warstwą dżem, znów ścisło zwinąć (oczywiście już bez ściereczki) i odstawić do wystygnięcia. Roladę można polać polewą lub lukrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flo
herszt bandy Portugalczyków


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 445
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:52, 23 Sty 2006    Temat postu:

dziekuje grzech , chociaż musze przynać że teraz mam w głowie jeszcze większy zamęt niż miałam nie wiedziałm że jest tyle możliwości na zimno na ciepło ... obawiam sie też że rolada z 8 jaj wyjdzie bardzo gruba i wogóle sie nie zroluje chyba że to przepis na jakąś gigantyczną blache

przetestuje te przepisy przy pieczeniu tortu a z roladą daje sobie spokuj
nie będe sie męczyła ...rolade pozostawiam mistrzom roladowym


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:23, 23 Sty 2006    Temat postu:

Ja osoboście zastosował bym te proporcje
Kod:
- do rolady na 1 jajo 1,5-2 dag cukru i 2 dag mąki
i zrobił bym z czterech jak na próbe ,a technike rolowania wziąłbym z ostatniego przepisu .Jak nie sprubujesz to nie będziesz wiedziała . Boo hoo!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 9:48, 01 Lut 2006    Temat postu:

NAJPROSTSZY PRZEPIS NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Pół kostki masła
2-3 czubate łyżki kakao
łyżka mleka

Zagotować w rondelku stale mieszając i rozgniatając ewtl. krupki.
Bardzo ważne: smarować gorącą polewą! Najlepiej gdy ciasto także jest ciepłe niedługo po upieczeniu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flo
herszt bandy Portugalczyków


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 445
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:49, 01 Lut 2006    Temat postu:

dzięki marc , ja ma jakiś dziwny przepis ze śmietaną i chyba ta śmietana wszytko psuje
ten brzmi całkiem całkiem
czasem im mniej składników tym lepiej
teraz pozostaje mi tylko upiec rolade i polać ją czekoladą
no i zjeść oczywiście ...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:38, 01 Lut 2006    Temat postu:

Ja wiem że najlepiej zrobić cos samemu .Moja połowica jak robiła to było to cos koło tego jak podał kolega ,ale od pewnego czasu kupuje gotowe są dostępne ciemna i biała i jak do tej pory nie narzekała .W sadza sie torebke do ciepłej wody i tyle jak sie nie zużyje to można przechować.Boo hoo!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flo
herszt bandy Portugalczyków


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 445
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:05, 03 Lut 2006    Temat postu:

o grzechu nie doceniasz mojego lenistwa w sztuce kulinarnej już dawno wytropiłam owe polewy niestety są jak dla mnie bardzo słodkie i nie da sie ich kroić z ciastem kruszą sie
niespełniają moich wymogów co do polewy i dlatego przeszłam znowu na domowe
ale co do innych ułatwiaczy to bardzo lubie sosy knora sałatkowe
krem do karpatki
kupuje też gotowe babeczki kruche o dziwnie brzmiącej nazwie ... kruche korpusy ..
i jeszcze ciasto do pizzy też z pudełka knora
dalej nie wymieniam bo sie okarze że 50 % mojej działalności w kuchni sprowadza sie do półproduktów


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 4:07, 04 Lut 2006    Temat postu:

moja przemiła flo w żadnym wypadku nie chciałem cię dotknąć a tylko ułatwić ci życie pisze to o czwartej nad ranem po suto zaprawianej wieczerzy z kolegą.Zapytam jakiej to firmy i ci napisze bo jak wiadomo firma firmie nie równa nie mam siły wiecej pisać bo mnie suszy jak araba na pustyni Brick wall

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
demeter
melancholijny kanonier


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 541
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 9:38, 02 Cze 2006    Temat postu:

Poszukuję przepisu na jakiś wyjątkowy obiad... który wprowadzi męskie podniebienie w palpitację pępka... niestety cóż więcej mówić... mój partner jest zdecydowanie lepszy w kuchni niz ja... i chciałabym raz na jakis czas go zadziwić...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 11:15, 08 Cze 2006    Temat postu:

Ja bym ci proponował taki zestaw troszke pracochłonny ale się opłaca


1 danie

Zupa cebulowa
- 1 kg cebuli -posiekać w pół talarki
- 1 kostki masła,
- 1 l wody,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- sól,pieprz,gałkia muszkatołowa(nie zadużo )
- 10 dag startego żółtego sera,
- 4 pszenne grzanki,


Rozpuścić masło, dodać do niego cebulę. Cebulę należy nieco poddusić(żeby sie nie zrumieniła). Do podduszonej cebuli należy dodać wody, białego wina, soli i gałki muszkatołowej. Zawartość powinna się gotować godzinę na małym ogniu. - kromeczki pieczywa należy podsmażyć na maśle na powstały grzanki.
Rozlewamy zupę do miseczek wkładamy grzanki posypujemy startym serem i chwileczkę zapiekamy w piekarniku

2 danie

Wołowina na dziko

1,5 kg wołowiny pieczeniowej (okrągły kawałek), 6 dag słoniny, trochę suszonych grzybów, po kilka ziaren jałowca i pieprzu ), sól. Bejca: 2 duże cebule,marchewka,pietruszka,seler po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, pół szklanki octu



W dużym garnku zagotować 4 szklanki wody z cebulą pokrojoną w plastry, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Dodać ocet. Gdy bejca wystygnie dodać warzywa pokrajane w talarki i włożyć mięso, przykryć garnek i odstawić w chłodne miejsce na 4/5 dni zależy jak kto lubi żeby było więcej lub mniej kwaśne. Następnie osuszyć mięso, naszpikować w kilku miejscach słoniną pokrojoną w długie słupki(słonine pokroić w słupki i zamrozić zrobić otwór wąskim nożem i wkładać zamrożona słonine owiele lepiej szpikować) posolić, natrzeć ziołami. Włożyć do brytfanny tłuszcz obrumienić mięso na ostrym ogniu i podlać bejcą, wrzucić namoczone grzyby, cebulę z bejcy, kilka ziaren ziela i jałowca. Upiec. Co pół godziny podlewać pieczeń bejcą. Po mniej więcej dwóch godzinach pieczeń jest gotowa. Sos z pieczenia zagęścić kawałkiem razowca lub gęstą śmietaną. Podawać z ćwikłą oraz kluskami .

A na deser Kompot z rabarbaru i najlepiej coś słodkiego może być całus po takim obiedzie to podejrzewam że będzie cie mąż nosił na rękach

Smacznego Boo hoo!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:20, 01 Kwi 2007    Temat postu:

Poszukuję przepisu na naleśniki bez jajek. Na gwałt!!!!
Bo mi się już wiśnie rozmroziły.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Nie 20:36, 01 Kwi 2007    Temat postu:

lulka napisał:
Poszukuję przepisu na naleśniki bez jajek. Na gwałt!!!!
Bo mi się już wiśnie rozmroziły.

Masz:
PRZEPIS 1
Naleśniki bezglutenowe
szklankę mąki bezglutenowej
2 łyżki kleiku kukurydzianego
łyżkę mąki kukurydzianej
2,5 szklanki wody
3 łyżki oleju

Zalej kleik niewielką ilością wody (ok. pół szklanki), dodaj mąkę, olej i sól. Ucierając mikserem, stopniowo dodaj resztę wody. Ciasto odstaw na 1 - 2 godziny, a następnie smaż na nie przywierającej patelni. Nadzienie to już kwestia wyobraźni, ale świetnie nadają się do tego jeszcze ciepłe, dopiero co usmażone jabłka.

chyba spokojnie można zastąpić mąkę bezglutenowa zwykłą, oczywiście to informacja dla tych co ją mogą konsumować



PRZEPIS 2
Nalesniki bezglutenowe

szklanka mąki bezglutenowej
2 łyżki kleiku kukurydzianego
łyżka mąki kukurydzianej
2,5 szklanki wody
3 łyżki oleju


Zalać kleik niewielką iloscią wody (ok. pół szklanki), dodać mąkę, olej i sól. Ucierając mikserem stopniowow dodawać resztę wody. Ciasto odstawić na 1-2 godziny, a następnie smażyć na nieprzywierającej patelni.

Przepis pochodzi ze strony Nestle


PRZEPIS 3
* 1 mąki pszennej
* łyżka oleju
* 1 szklanka wody
* łyżka mąki kukurydzianej
* szczypta soli

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić masę na godzinę. Po godzinie smażyć naleśniki na patelni posmarowanej tłuszczem (najlepiej takiej o małej średnicy).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:49, 01 Kwi 2007    Temat postu:

A bez tej mąki kukurydzianej się uda???



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Nie 20:57, 01 Kwi 2007    Temat postu:

Zastąp kukurydzianą mąke kaszą manną

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:01, 01 Kwi 2007    Temat postu:



Już odpowiedziałam gdzie indziej.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 20:03, 15 Kwi 2007    Temat postu:

na kuchni.tv widzialam jak Kyle Kwong robila warzywa kwaszone/marynowane, po chinsku. Generalny obraz mi zostal, w sieci sie nie moge dopatrzyc. Przepis byl specyficzny, wiec moze dlatego. Zaczynalo sie od zasypania warzyw sola, odstawienia na noc, w tym wlasnie specyfika owa, bo wszystkie przeisy, ktore znalazlam, zaczynaja sie inaczej. Urzywa sie tego generalnie do cosi na slodko-kwasno, np. kurczaka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin