Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Poszukuję przepisu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:11, 05 Sty 2009    Temat postu:

wiedziałam,że ten przepis gdzieś mieć muszę...odnalazłam...przy okazji nieco uporzadkowałam moje przepisowe zbiory Blue_Light_Colorz_PDT_02 ...wiem,że go raz kiedys robiłam...i że było łatwo...i wyszło pysznie...
KEKS
50 dkg mąki
25 dkg masła
30 dkg cukru
4 jaja
cukier waniliowy
mały proszek do pieczenia
ćwierć szklanki mleka
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
10 dkg owoców kandyzowanych pokrojonych w kostkę
po łyżce siekanych daktyli i smażonej skórki pomarańczowej
3-4 figi pokrojone w kostkę

masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wciąż ucierając dodawać stopniowo jaja, mąkę i mleko.dodać posypane mąką bakalie, wymieszać. 2 blaszki keksówki wysmarowac tłuszczem i wysypać bułka tartą.piec w temp 180-200 stopni.

proporcje są na dwie keksówki, więc jakby co mozna ciachnąć na pół. a bakalie można kupic np gotową mieszankę keksową, gotową skórkę pomarańczowa.
keks mozna polac polewą czekoladową gotową albo zrobić lukier cytrynowy(sok z dwóch cytryn utrzeć z cukrem pudrem)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Wto 9:37, 06 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 12:58, 06 Sty 2009    Temat postu:

Może ktoś wie jak zrobić zakwas do pieczenia chleba...może jakieś sprawdzone przepisy...w necie jest ich sporo, ale może ktoś już jakieś wypróbował i może mi polecić...za kilka dni będę się bawiła w piekarza Angel

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:10, 06 Sty 2009    Temat postu:

Mii, no to podziwiam za odwagę. Ja się przeraziłam, kiedy przeczytałam o tej kilkudniowej fermentacji, w odpowiedniej temperaturze, o odpowiednich godzinach mieszania... d'oh!
Chleb upiekłam juz kilkakrotnie, ale korzystałam z gotowych mieszanek chlebowych, które kupuje się w sklepie. Nie mam niestety maszyny do chleba, choć marzy mi się bardzo (szczególnie ta opcja wyrabiania ciasta mnie by interesowała ).
Mii skąd pomysł?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 13:16, 06 Sty 2009    Temat postu:

Bo mii odwala na stare lata d'oh! staram się odzywiać zdrowo (bez przegięć) i wpadłam na pomysł kupna tej maszyny ...już jest w drodze do mnie...więc zaczynam zbierać przepisy...a jako "zosia samosia" wolałabym własnoręcznie robić .to ciasto...bo kto wie co oni do tych mieszanek dodają Think a chleb na zakwasie na pewno jest lepszy od drożdżowego.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:20, 06 Sty 2009    Temat postu:

Aaaa... jak maszyna w drodze, to faktycznie jest możliwość
Poczekaj chwilkę, zaraz poszukam linku do dziewczyny, która piecze chleby już od dawna. Powinnam go gdzieś mieć w tym komputerze Think


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:26, 06 Sty 2009    Temat postu:

Już
[link widoczny dla zalogowanych]

Albo tu [link widoczny dla zalogowanych]
To jest blog tej samej babeczki


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez illunga dnia Wto 13:28, 06 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 13:42, 06 Sty 2009    Temat postu:

Dziekuję Ci Illa 050 już skopiowałam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:05, 06 Sty 2009    Temat postu:

Mii, a znasz ten sklep?
[link widoczny dla zalogowanych]
Oni mają bardzo fajne mąki chlebowe. Różne. I mnóstwo innych dobrych rzeczy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 14:09, 06 Sty 2009    Temat postu:

Znam....zamawiam u nich orkisz i własnie miałam zamiar zamowić mąkę orkiszową

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:13, 06 Sty 2009    Temat postu:

To jak upieczesz, to koniecznie...bardzo koniecznie, powiedz (albo pokaż) co wyjdzie Pray
Ja u nich kupowałam kiedyś makarony, bo mają bardzo ciekawe dodatki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 14:18, 06 Sty 2009    Temat postu:

Ok...wkleję zdjęcie i napiszę jak smakuje....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:30, 08 Sty 2009    Temat postu:

Mii, powiem Ci, że tak mnie nakręciłaś tym chlebkiem,że też postanowiłam coś zrobić w sobotę. Wg. tego przepisu:

Chleb wieloziarnisty

Składniki na 2 bochenki:

1 kg mąki krupczatki
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 20-25 min. jest już do pieczenia.

Piec około 1 godziny w temperaturze 230 stopni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 10:53, 08 Sty 2009    Temat postu:

Illa Blue_Light_Colorz_PDT_02 skorzystam z Twojego przepisu
Mam nadzieje, że do weekendu maszyna do mnie dotrze, zamówiłam w "Młynie" mąkę orkiszową, mieszankę żytnią i zakwas.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:59, 08 Sty 2009    Temat postu:

Mii, a jaka ma być ta maszyna? Bo ja kiedyś ogladałam ( tak pod kątem prezentu gwiazdkowego dla się Blue_Light_Colorz_PDT_02 ) to widziałam,że np. Moulinex miał taką, która oprócz tych wszystkich funkcji związanych z przygotowaniem ciasta, miała jeszcze opcje " przyrządzanie dżemów". To musi być fajny bajer Myślę,że to sie opiera na tym wysmażaniu czy wypiekaniu w wysokiej temperaturze i stąd ta dodatkowa funkcja. Ale przyznaję-bajerna

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 11:45, 08 Sty 2009    Temat postu:

Ten ma też tę funkcję ...i przyznam, że ona mi się podoba ciekawe jak się sprawdzi w praktyce.
Do zakupu tego modelu zachęciła mnie rozpiętość gramatury.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 11:58, 08 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:53, 08 Sty 2009    Temat postu:

Oj bardzo fajny sprzęcior Rzeczywiście ta pojemność jest spora, ale w końcu jak robić to nie ćwierćkilogramowe chlebki, tylko coś konkretniejszego. Dużo różnych możliwości. Dobre jest to,że wrzucasz i to ci wymiesza co potrza i do takiej jak potrza konsystencji. I można wyjąć i zrobić np. małe bułeczki jagodzianki, w normalnym piekarniku. Odpada to całe babranie się z zagniataniem i wyrastaniem....
Mam ochotę na to Ale następna okazja, to ...dopiero w maju moje urodziny No chyba, że wcześniej będzie jakiś "cudowny acz niespodziewany dopływ gotówki, którą można rozpylić "


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez illunga dnia Czw 14:10, 08 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pochodzenie O-Ren Ishii
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 5578
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 363 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: centrum PL
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:59, 08 Sty 2009    Temat postu:

illunga napisał:
Mii, a jaka ma być ta maszyna? Bo ja kiedyś ogladałam ( tak pod kątem prezentu gwiazdkowego dla się Blue_Light_Colorz_PDT_02 ) to widziałam,że np. Moulinex miał taką, która oprócz tych wszystkich funkcji związanych z przygotowaniem ciasta, miała jeszcze opcje " przyrządzanie dżemów". To musi być fajny bajer Myślę,że to sie opiera na tym wysmażaniu czy wypiekaniu w wysokiej temperaturze i stąd ta dodatkowa funkcja. Ale przyznaję-bajerna


ja mam tą maszynkę, jest w porząsiu chociaż przepisy przepisami a praktyka jest wymagana - jeszcze nie osiągnąłem zadowalającego mnie wyniku a użytkuję maszynkę od 3-4 miesięcy.... nie zmienia to faktu że tego syfu który w sklepach mają opis "chleb" lub "bułki" już więcej nie kupiłem.... poza tym, jak ktoś wspomniał, możesz się odżywiać zdrowo - mnie akurat to rybka ale może dla Ciebie być interesujące, są też opcje na dżemy, marmolady, makarony, bagietki (sprzęt jest razem ze stojaczkiem i akcesoriami do bagietek)... no i jest TIMER (!!!) - ustawiasz chlebek na 8 rano i idziesz spać fajna rzecz

ps
bagietkim mi jeszcze NIGDY nie wyszły (znaczy nigdy z dwóch prób )

ps 2
jak im wyślesz załączoną karteczkę z kuponem to Ci przyślą książeczkę z przepisami (właśnie jestem na etapie wypróbowywania jednego za drugim)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:34, 09 Sty 2009    Temat postu:

No i znowu będzie...osiołkowi w żłoby dano Czytam i czytam i myślę,że jak przyjdzie do wyboru urządzenia, to znowu będę płakać, że nie wiem co wybrać. Bo i to nęci i tamto kusi .
Ale z tym, że do urządzenia trzeba przywyknąć, to masz rację PORI. Wszyscy, którzy mają te chlebowniki o tym mówią. Pewnie z czasem sprawa staje się bardziej intuicyjna niż techniczna, ale.... Mnie udało się spalić bezpieczniki w zwykłej "żyrafie", zanim dotarło do mnie,że nie wszystko i nie wszystkim można zmiksować
Za Moulinexem przemawia mi zawsze przywiązanie do marki, bo jakoś tak się złożyło,że kuchennie, to większość rzeczy mam właśnie od nich. Ale, jak to zwykle bywa, połowy rzeczy się zwyczajnie nie zna. Teraz mam ochotę na taki profesjonalny mixer z miską, jakie mają osoby, które prowadzą programy kulinarne ( i u nas i na świecie , bo i u Pascala widziałam i u Nigelli też) Ale na chwilę obecną odstrasza mnie cena i...brak miejsca w kuchni
Bo ja zwyczajnie lubię takie różne wyspecjalizowane Cosie do czegoś (patrz: słynny wyciskacz do cytrusów P.Starka- takie moje estetyczne marzenie)
PS. A karteczka bez kupnu załączonego nie wystarczy?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 20:02, 26 Sty 2009    Temat postu:

Maszynę już mam...co prawda z dostawą było trochę nie tak, ale wreszcie do mnie dotarła, piekłam dwa razy chleb...jeden orkiszowy drugi pszenno-żytni z zamówionych w Bogutyn Młynie mieszanek, nie zdążyłam go sfotografować...bo został wchłonięty w tempie iście mistrzowskim.
Praca własna ogranicza się do odmierzenia i wsypania składników...resztę przez 3 i 1/2 godziny wykonuje automat.
Może uda mi się kiedyś zrobić zdjęcie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:49, 26 Sty 2009    Temat postu:

Podoba mi się ta wizja "Lekko zasugeruję" rodzinie w ramach majowych urodzin

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 5 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin