Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Poszukuję przepisu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 8:46, 23 Cze 2008    Temat postu:

Czy ma ktoś pomysł na ciekawe danie, którego podstawą będą brukselki?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 8:49, 23 Cze 2008    Temat postu:

A na kiedy potrzebujesz przepisu?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:50, 23 Cze 2008    Temat postu:

Marudzisz Ferdek
Obgotuj ja lekko , a potem zapicz pod beszamelem i ostrym tartym serem
Pychota

Sos beszamelowy znajdziesz w kazdej kuchni


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 8:52, 23 Cze 2008    Temat postu:

Szopie na najbliższe dni.
Kasiek ja marudzę? pytam tylko


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:56, 23 Cze 2008    Temat postu:

Jak mozna pytac o brukselke jak stymulacja w glowie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 8:59, 23 Cze 2008    Temat postu:

Fedrus wpiszę jak dotrę do domowego kajecika. Mam kilka, ale nie pamiętam za bardzo, bo rodzina nie chce jeść, więc dawno nie robiłam. Ale mam na pewno i na takie zapiekane, jak mówi Kasia i na takie np. obtaczane w cieście i smażone jak pączki w głębokim oleju.
Wrzucę z domku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:02, 23 Cze 2008    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

takie coś znalazłam...

a przy okazji bardzo polecam to forum [link widoczny dla zalogowanych]
sporo fajnych rzeczy m0ozna znaleźć...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:02, 23 Cze 2008    Temat postu:

Dzięki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:04, 23 Cze 2008    Temat postu:

Z PATELNI

3/4 kg brukselki
3 łyżki masła
1 szkl. jogurtu naturalnego

Brukselkę dokładnie umyj, osusz i obierz z wierzchnich liści, jeżeli są zwiędnięte. Każdą przekrój wzdłuż na pół, większe sztuki na ćwiartki.
Na dużej teflonowej patelni rozgrzej masło. Kiedy się zrumieni, wrzuć brukselkę i smaż ją 5 - 7 minut. Brukselka powinna się zrumienić, a nawet w niektórych miejscach przypalić. Wtedy wlej do niej 1/4 szklanki wody i natychmiast przykryj. Zmniejsz ogień i duś brukselkę 10 minut lub do czasu, kiedy będzie miękka, ale nie rozgotowana. W razie potrzeby, uzupełniaj wodę, żeby brukselka się nie przypaliła. Gdyby brukselka była już gotowa, a na patelni została jeszcze woda, odparuj ją.
Posól brukselkę do smaku i podawaj natychmiast z małą miseczką jogurtu. Jogurt złagodzi jej smak. Można go z brukselką wymieszać lub maczać w nim pojedyncze kapustki.
Zamiast jogurtu można podać kromki świeżego białego pieczywa posmarowane masłem.

ZAPIEKANKA

1/2 kg malutkiej brukselki
1/2 mrożonej zielonej fasolki
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1 szkl. makaronu (świderki)
1 szkl. gęstej śmietany kremowej
1szkl. utartego ementalera
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka masła

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, uważaj, aby go nie rozgotować.
Brukselkę umyj, osusz, oczyść ze zwiędłych, żółtych liści, obetnij końcówki, a główki ponacinaj na krzyż, do połowy wysokości, dzięki czemu goryczka wypłynie podczas gotowania. Wrzuć brukselkę do lekko osolonej wody i gotuj pod przykryciem 4 minuty od chwili, gdy zawrze.
Dorzuć mrożoną fasolkę gotuj około 10 minut i od ponownego zawrzenia. Warzywa powinny być jędrne, w żadnym wypadku rozgotowane. Odcedź je na sitku.
Na suchej patelni upraż na złoto ziarna słonecznika. Gdy przestygną, połowę zmiel w młynku elektrycznym lub ubij w moździerzu na proszek.
Śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką, białym pieprzem, połową utartego sera, 1 łyżeczką oregano, proszkiem z ziaren słonecznika i 1płaską łyżeczką soli.
Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
Żaroodporne naczynie wysmaruj obficie masłem.
Wymieszaj warzywa z makaronem i pozostałymi ziarnami słonecznika. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej sosem śmietanowym, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Na wierzchu rozsyp resztę sera wymieszanego z oregano. Zapiekaj 20 minut.
Podawaj jako danie główne na obiad lub kolacje z sałatką ze świeżych warzyw.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:04, 23 Cze 2008    Temat postu:

Brukselka z wędzonym boczkiem

40 dag brukselki
10 dag wędzonego boczku
30 dag parówek
4 ziemniaki
2 cebule
15 dag białej części pora
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu z kostki
szklanka białego wytrawnego wina
łyżka mąki pszennej
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz

Sposób wykonania :

Brukselkę oczyścić i opłukać.
Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem.
Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 minut.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w jednocentymetrowe plasterki i włożyć do potrawy.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować.
Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła.
Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką.
Podawać z pieczywem.

BRUKSELKA Z PIECZARKAMI
Składniki:
800 g brukselki,
150 g pieczarek,
łyżka masła,
3/4 szklanki śmietany,
łyżka mąki (płaska),
sól i pieprz,
cukier,
przyprawa curry do smaku
Wykonanie:
Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Miękką brukselkę odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z brukselką, śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę podgotować i doprawić.


Brukselka duszona z cebulą

3/4 kg brukselki
1 duża cebula
1/2 szklanki chudego mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2/ pęczka natki pietruszki
sól

Sposób wykonania :

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Brukselkę ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie, dodać do cebuli, podlać mlekiem i dusić ok. 15 minut.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną pietruszką.

Brukselka po wrocławsku
Składniki:
70 dkg brukselki, 10 dkg cebuli (dymki lub szalotki), 5 dkg szynki wędzonej, 2 dkg suszonych grzybów, 100 ml śmietany, 5 dkg ketchupu, 6-8 dkg żółtego sera, sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na 10-15 minut i dogotować pod przykryciem, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć, posypać cukrem pudrem, zrumienić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać, połączyć z brukselką, cebulą i szynką pokrajaną w paseczki, polać śmietaną wymieszaną z ketchupem, doprawić do smaku, posypać startym serem i zapiec.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:05, 23 Cze 2008    Temat postu:

Jak wyprobujesz to napisz ktory byl najlepszy

Aaaaaaaaaaaaaaaaa, brukselke gotuje sie bez przykrywania gara
Wtedy nie jest gorzka !!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:13, 23 Cze 2008    Temat postu:

kasiek66 napisał:
Brukselka z wędzonym boczkiem

40 dag brukselki
10 dag wędzonego boczku
30 dag parówek
4 ziemniaki
2 cebule
15 dag białej części pora
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu z kostki
szklanka białego wytrawnego wina
łyżka mąki pszennej
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz

Sposób wykonania :

Brukselkę oczyścić i opłukać.
Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem.
Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 minut.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w jednocentymetrowe plasterki i włożyć do potrawy.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować.
Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła.
Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką.
Podawać z pieczywem.


Ten jest tak ciekawy, że trzeba go wypróbować, bo połączenie m.in. brukselki z parówami i wytrawnym winem musi dać interesujący efekt.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez fedrus dnia Pon 9:13, 23 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 16:23, 23 Cze 2008    Temat postu:

jej, lubicie brukselke? chyle czola - to jedna z niewielu rzeczy. ktorych nie tkne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:53, 23 Cze 2008    Temat postu:

Kasiek wkleił już sporo, to ja tylko jedno, ale za to z obrazkiem

"Szaszłyki" z brukselki

50 dag brukselki
15 dag wędzonego boczku
1 cebula
30 dag czerwonej papryki
15 dag sera żółtego (najlepiej cheddar, albomozarella)
2 łyżeczki papryki,sól,pieprz
.............................................

Umytą brukselkę obgotować w osolonej wodzie 5-7 min.Wyjąć. Osączyć na sitku.
Boczek pokroić w cienkie plasterki
Cebulę obrać, pokroić w krążki
Paprykę umyć, wyjąć ziarenka, a paprykę pokroić w szerokie paski.

Główki brukselki owijać paskami boczku i nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z papryką i cebulą.
Ułożyć szaszłyki na ruszcie lub blaszce do pieczenia. Piec 15 min w piekarniku w temp. 180 stopni.
Po wyjęciu posypać papryką, pieprzem i startym serem.
Podawać gorące z pieczywem.
(ilość dla ok 6 osób)
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:05, 23 Cze 2008    Temat postu:

Ten przepis mi się podoba, w sobotę wrzucę Wam fotki. Dancing

Taka ilość jest dla 6 osób? Think
Czyli jednego Fedrusa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:08, 23 Cze 2008    Temat postu:

Wszystko zależne od ...możliwości pożerczych
To ja poproszę o dokumentację PRZED zjedzeniem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:52, 24 Cze 2008    Temat postu:

Nie ma jeszcze świeżych brukselek Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:20, 25 Cze 2008    Temat postu:

To Ty kucharzysz Ferdek Szok ....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:24, 25 Cze 2008    Temat postu:

Shhh
Tutaj nie bleblamy [-X


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:35, 25 Cze 2008    Temat postu:

fedrus napisał:
Shhh
Tutaj nie bleblamy [-X


Idealny kandydat na admina. Wie kiedy pogrozić


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 2 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin