Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Poszukuję przepisu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:36, 26 Cze 2008    Temat postu:

Konfitura z płatków róży ( dla Kasi)

25 dag płatków dzikiej róży ( taka mocno kolczasta, lekko różowa, pojedyńcze kwiatki, nie pełne)
25-30 dag cukru ( możliwie drobny, miałki cukier, ale nie puder)
sok z cytryny

Potrzebna jest makutra i drewniana pałka do ucierania. I wyparzony słoiczek z zakrętką.

Płatki przebrać, odciąć białe końcówki płatków (wyrzucić). Wsypać do makutry trochę i rozetrzeć. Dosypać cukier (troche) i razem utrzeć. Skropić sokiem z cytryny i dalej ucierać. I znowu płatki, cukier i sok i ucierać. Aż całość będzie miała konsystencję marmolady.
Włożyć do wyparzonego słoiczka. Ja nie pasteryzuję, tylko trzymam w lodówce. Ładnie się przetrzymuje. Starcza na całą zimę (jeśli się wcześniej nie zje wszystkiego )

I jeszcze zapomniałam : to jest przepis podstawowy, ale można go dowolnie powiększać (zachowując te proporcje) w zależności od tego czy ma się np. do dyspozycji tylko te 25 dag płatków, czy całe wielkie pole krzaczorów


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez illunga dnia Czw 11:42, 26 Cze 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 13:19, 26 Cze 2008    Temat postu:

Pozwolę sobie skorzystać z tego Illusiowego przepisu...niedaleko mojego domu jest pole dzikiej róży

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 19:59, 26 Cze 2008    Temat postu:

Właśnie wróciliśmy ze zbioru płatków...ależ one pachną, uzbierało się 400g, waga razem z czarnymi robaczkami...tymi które czepiają się białych, żółtych i pomarańczowych bluzek
wsypałam je do kosza i wystawiłam na balkon, aby robale się ewakułowały.
Czy mogę je jutro utrzeć?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:44, 26 Cze 2008    Temat postu:

Mii, do lodówki. Do tej szuflady na dole, w której warzywa się trzyma. Na bakonie może Ci jaki deszcz pomoczyć albo cóś.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fi
Gość





PostWysłany: Czw 22:15, 26 Cze 2008    Temat postu:

Mii? prawie pół kilograma... może cześć na likier przeznaczysz? ( przepis krążący po Internecie ( z niego też go kopiuję) ale już przetestowany... warto... tak na osłodę życia - w malutkich ilościach...

Likier różany

Litr spirytusu, 3 porcje (po 15 dag) płatków na wpółrozkwitłych róż (najlepiej cukrowych), 1 kg cukru, 2,5 szklanki przegotowanej wody

Płatki róży - po usunięciu żółtych koniuszków - wsypać do gąsiorka, zalać taką ilością spirytusu, by były lekko przykryte. Gąsiorek szczelnie zakorkować, trzymać 3 dni w nasłonecznionym miejscu. Następnie spirytus zlać i użyć go do zalania kolejnej porcji płatków róży. Powtórzyć tę czynność trzy razy (zawsze dodawać świeżo zerwane płatki, a zlany alkohol uzupełniać nowym). Z cukru i wody ugotować syrop, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryn, zestawić z ognia i wymieszać. Gdy syrop nieco przestygnie, wlać litr nalewu różanego, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Szczelnie zakorkowany likier powinien postać co najmniej 2 miesiące.
Powrót do góry
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:47, 12 Wrz 2008    Temat postu:

fedrus napisał:
Nie ma jeszcze świeżych brukselek Not talking

I prawie po 3 miesiącach wreszcie się pojawiły! Tym samym stałem się szczęśliwym posiadaczem kilograma brukselek!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:58, 12 Wrz 2008    Temat postu:

Blue_Light_Colorz_PDT_29 Blue_Light_Colorz_PDT_29 ...Ferdek co Ty spożywasz chopie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 10:13, 13 Wrz 2008    Temat postu:

spożywać to się jak najbardziej da, ale ten zapach przy gotowaniu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:28, 13 Wrz 2008    Temat postu:

Tak samo jak przy gotowaniu kalafiora czy brokuł,że o moim ulubionym bobie nie wspomnę Tongue out (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 21:45, 22 Gru 2008    Temat postu: S.O.S.

Pomocy!
Mam ambitny plan upieczenia keksu.
Z ciast piekę wyłącznie prymitywny placek z jabłkami i to też nie zawsze z sukcesem.
Dlaczego o tym piszę(?)
Bo to ma być przepis dla kulinarnego idioty, maksymalnie prosty, a jednocześnie sprawdzony, ze wszystkimi wskazówkami, które komuś mogłyby się wydać oczywiste [np. że bakalie się obtacza w mące, żeby nie opadły(?!)], a których na pewno bym sama z siebie nie zastosowała.

Ewentualnie proszę o przepis na jakieś inne, żenująco proste, smaczne, ciasto z małej ilości składników Anxious [ilość na blaszkę... yyy.. taką standardową, chyba ze 20 coś cm na 30 coś cm]
Powrót do góry
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Wto 9:17, 23 Gru 2008    Temat postu:

widzialam jak sie robi tarty, to podobno bardzo proste....
[link widoczny dla zalogowanych]

a potem to juz masz cale mnostwo kombinacji zapiekania na takim spodzie roznych rzeczy. oczywiscie z keksem nie ma to nic wspolnego, ale koniecznie chcialam Ci pomoc...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:25, 23 Gru 2008    Temat postu:

Nie mam przepisu na keks, bo nigdy nie piekałam prawdę mówiąć Anxious
A to ciasto, które wklejam jest proste i małoskładnikowe, a przy tym trochę jak piernik

Ciasto amerykańskie z orzechami

1 szklanka zmielonych orzechów
4 jajka
6 jabłek średnich, lub 4 duże
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić (byle jak, nie musi być kosteczka ani nic takiego,
tylko małe kawałki), posypać 2 łyżkami cukru.
Resztę składników wsypać do miski i zmiksować. Po
zmiksowaniu dodać jabłka i wymieszać.
Do piekarnika 175-180 stopni na 45 minut. Można po wyjęciu polać polewą,ale nie jest to konieczność.
Ciasto ma cynamonowy zapach i jest wilgotne. Jabłka pozapadają się i powierzchnia jest taka górki/dołki.
Roboty mało i zdarzyło mi się do tej pory tylko raz, kiedy mi nie wyszło ( za krótko trzymałam w piekarniku).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Wto 9:35, 23 Gru 2008    Temat postu:

O, fajne, dziękuję. I wygląda prosto. Najbardziej podoba mi się to, że mam wszystko razem zmiksować, a nie bawić się oddzielnie w ubijanie czegoś tam, kręcenie czegoś innego i odczekiwanie z czymś tam. Już drukuję.
Czy to jest ilość na prostokątną blaszkę?
Za przepis na tartę też dziękuję, ale chodziło mi raczej o takie typowe ciasto. No i nie przepadam za kruchym, a zamierzam być głównym konsumentem ciasta
Powrót do góry
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:39, 23 Gru 2008    Temat postu:

Ja to robię na takiej typowej blaszce-prostokątnej (nie pamietam wymiarów, ale chyba coś koło tego 30/40 ). Jak chcę , żeby było wyższe no to wtedy wkładam w kwadratową. Ale zwykle jest to ta najnormalniejsza, prostokątna blaszka. I też lubię to,że nie trzeba się ciapać z tysiącem składników

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Wto 13:14, 23 Gru 2008    Temat postu:

"Keks to jedno z tych ciast, które nieco onieśmielają młode gospodynie..."

[link widoczny dla zalogowanych]

buahahaha

zanim nie przeczytałam tego przepisu, nie czułam się onieśmielona. Płukanie w rumie? Prażenie orzeszków? Przesiewanie mąki?? Ucieranie, odsączanie, krojenie? Nie, nie! dziękuję! Nie będziemy robić keksu Not talking
Powrót do góry
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:28, 23 Gru 2008    Temat postu:

Robienie keksa odpada [-X Nie mam tasaczka wykazanego w spisie potrzebnych produktów
A poza tym nie lubie przepisów, w których muszę odmierzać dekagramy. Ja wolę na łyżki i szklanki. Kwadratowy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 20:43, 26 Gru 2008    Temat postu:

No cóż. Ciasto, zasadniczo, prawie się udało. Nie posiada jednakowoż cynamonowego zapachu, bo przy rozrabianiu składników wyszło na jaw, że cynamon [który miałam w ręku, stojąc przed półką sklepową] z niewyjaśnionych powodów nie został jednak nabyty. To musiał był chyba ten moment, kiedy zgubiłam mój obładowany wózek i wyruszyłam w panice na poszukiwania między szpalerami regałów, zaniechawszy cynamonu.
Będzie lepiej. Przez ciernie do gwiazd!
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 21:11, 26 Gru 2008    Temat postu:

Makowie japoński udany...drugie ciasto mało świąteczne(szarlotka)...ale zostałam na niego "zgwałcona" z uwagi na jego pyszność.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:18, 26 Gru 2008    Temat postu:

A ja się machnęłam w proporcjach japońca i wyszedł z lekka betonowy Za to pierniczki lukrowałam lukrem z dodatkiem wiśniówki, jako koloru do lukru i...podobało się

Anika, zrób kiedyś powtórkę z ciasta, tym razem z cynamonem. Z ciekawości, dla porównania smaków


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 22:04, 26 Gru 2008    Temat postu:

Nie omieszkam, na pewno jest o wiele smaczniejsze.
Nowy Rok będzie dobrą okazją, żeby ćwiczyć swoje nowo nabyte umiejętności.
W każdym razie, dziękuję za przepis i jeśli posiadasz jeszcze jakieś, równie nieskomplikowane, chętnie przyswoję
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin