Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PIEROGARNIA

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:53, 30 Paź 2008    Temat postu: PIEROGARNIA

CZY JA MOGŁABYM PROSIĆ O JAKIEŚ FAJNE PRZEPISY NA FARSZ DO PIEROŻKÓW? Pray Pray Pray
mam chęc coś polepić 050 050 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 23:03, 30 Paź 2008    Temat postu:

Najbardziej lubię te z mięsnym farszem.

Najchętniej gotowana wołowina, ale z wieprzowiny też robię.. mielę ją, przyprawiam solą i pieprzem, dodaję sporo podsmażonej cebuli i ot cała mecyja....czasami robię takie z dodatkiem gotowanej kapuchy kiszonej i suszone ugotowane grzyby....paluchy lizać.

Ruskie...gotowane, zmielone ziemniaki pół na pół z twarogiem i smażoną cebulą plus przyprawy.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 23:04, 30 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 23:08, 30 Paź 2008    Temat postu:

ja robie z miesem i kasza gryczana
albo takie z kapusta i grzybami
albo tak jak mii ruskie
albo z ciecierzyca


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
king
karuzela na szynach


Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 730
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 10:28, 31 Paź 2008    Temat postu:

szpinak z kozim serem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
scar
gastronauta


Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: skądinąd
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:33, 31 Paź 2008    Temat postu:

U mnie robi się jeszcze z kaszą i z serem białym.
A poza tym jak wyżej, mięcho, ruskie, szpinakowe.

Ja mam wielką ochotę na domowe z kapuchą i grzybkami, ale u mnie takie tylko raz do roku na wigilię
Więc zostaje mi czekać 2 miesiące, ale potem będzie wyżerka Dancing


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez scar dnia Pią 10:34, 31 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 10:39, 31 Paź 2008    Temat postu:

Scar...a co stoi na przeszkodzie by je zrobić teraz? Think
Przyznam, że jeszcze nie jadłam ze szpinakiem...chyba będę musiała je zrobić, tylko czy z mrożonym się da?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
scar
gastronauta


Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: skądinąd
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:47, 31 Paź 2008    Temat postu:

Da się z mrożonym, tylko trzeba go dobrze odparować, żeby się nie rozciapkały pierogi.

Tradycją jest po prostu, że u mnie pierogi z kapuchą raz do roku.
Choć w sumie można by odstąpić od tego, jak mnie przypili ochota, to wezmę się za nie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 10:58, 31 Paź 2008    Temat postu:

U mnie tak było z racuchami z grzybami...strasznie je lubię i kiedyś stwierdziłam, że przecież mogę je po prostu zrobić w ciągu roku co też czynię.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
scar
gastronauta


Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: skądinąd
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:04, 31 Paź 2008    Temat postu:

Racuchy z grzybami?
A tego to ja nie znałam...
U mnie jak mowa o racuch to takich z jabłkami, ewentualnie rodzynkami i na słodko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 11:10, 31 Paź 2008    Temat postu:

Ehe...to jedna z potraw wigilijnych na moim stole.
Obgotowane kapelusze suszonych grzybów obtaczane w takim cieście jak na to z jabłkami tylko posolonym lekko i smażone identycznie...paluchy lizać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
scar
gastronauta


Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 815
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: skądinąd
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:28, 31 Paź 2008    Temat postu:

O, to muszę to wypróbować, bo może być dobre. Zwłaszcza, że smażone

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:04, 31 Paź 2008    Temat postu:

Indi, już ten przepis podawałam kiedyś jako danie wegetariańskie. Ale jest to naprawdę dobrza rzecz. I sprawdzona.

Pierożki z soczewicą i pieczarkami

Ciasto pierogowe:
60 dag mąki
300 ml letniej wody
łyżka oliwy
żółtko
sól

Mąkę przesiać dodać żółtko i sół. Wyrabiać ciasto dolewająć stopniowo wodę. Kiedy składniki się połączą dodać tłuszcz. Kiedy ciasto zrobi się gładkie, rozwałkować cieniutko. Wykrawać szklanką koła (ok.5 cm średnicy).Nakładać farsz i sklejać.

Farsz
30 dag pieczarek
20 dag soczewicy
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki tartej bułki
jajko
sól i pieprz

Soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Ugotować. Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżce masła. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do pieczarek i dusić razem kilka minut. Wymieszać z soczewicą i przepuścić przez maszynkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tartą bułkę, jajko i sos sojowy. Dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać na krążki z ciasta. Formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną. Podawać gorące z usmażoną na złoto cebulką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zwyroll3
nielegalny plemnik


Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 2417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 328 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:24, 31 Paź 2008    Temat postu:

Ciasto z mięsem ala rollka
[link widoczny dla zalogowanych]

patrzec i sie uczyc młode damy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
livia
kijek od klawikordu


Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 1226
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 29 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 12:22, 01 Lis 2008    Temat postu:

A ja uwielbiam pierogi pieczone, robię je z różnym farszem a ciasto robi się nastepujaco:

-500g mąki
-250g masła
-2 jajka (jedno do ciasta a drugie do smarowania)
-50g świeżych drożdży
-75ml mleka
-szczypta soli
-płaska łyżeczka cukru (lub dwie czubate jesli pierogi będą na słodko)

Rozrobić rożczyn z drożdży, ciepłego mleka, łyzeczki mąki i cukru.
Ciasto wyrobić dodajac resztę składników do wyrośnietych drożdży, a następnie wyrobione umieścić w lodówce na co najmniej godzinę.
Wyrabiać pierożki-technika dowolna. Osobiście robię długi wałek jak na kopytka, kroję na 2 centymetrowe kawałki i każdy z osobna rozwałkowuję na grubość 5 mm. Każdy pierożek z wierzchu pomalować rostrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 - 30 min. Piec na złory kolor.

Pyyyyychooooooota Dancing


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez livia dnia Sob 12:28, 01 Lis 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin