Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Spóźniony przepis wigilijny...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Garfield
normalny inaczej


Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 22718
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 368 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: w nas takie zezwierzęcenie?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:10, 22 Gru 2008    Temat postu:

Mii napisał:
Może racuchy z grzybami suszonymi.... "moi" je uwielbiają.

Ciasto jak na tradycyjne racuchy...ale te z proszkiem do pieczenia....w cieście obtacza się odmoczone i obgotowane kapelusze grzybowe i smaży na oleju...ot proste i smaczne



przetestujemy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Pon 16:44, 22 Gru 2008    Temat postu:

dzieki Mii, tylko czy to maja byc swieze, gotowane kapelusze? teraz swiezych grzybow nie ma, czy suszonych tez mozna uzyc, ale najpierw je obgotowac? czy po prostu wziac pieczarki?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 19:39, 22 Gru 2008    Temat postu:

Tylko i wyłącznie suszone i w osolonej wodzie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Śro 22:31, 24 Gru 2008    Temat postu:

jak na przepis wigilijny to jestem mocno spozniona, ale to danie pozwolilo mi przetrwac ten wieczor... kroi sie banany, mango, kiwi, mandarynki i awokado (niektore trzeba wczesniej obrac) i zalewa sie to sokiem z cytryny, a potem cala butelka bialego wermutu. fantastycznie zastepuje kompot z suszonych owocow. zreszta wszystko zastepuje

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:42, 24 Gru 2008    Temat postu:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Garfield
normalny inaczej


Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 22718
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 368 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: w nas takie zezwierzęcenie?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:19, 27 Gru 2008    Temat postu:

slepa i brzydka napisał:
jak na przepis wigilijny to jestem mocno spozniona, ale to danie pozwolilo mi przetrwac ten wieczor... kroi sie banany, mango, kiwi, mandarynki i awokado (niektore trzeba wczesniej obrac) i zalewa sie to sokiem z cytryny, a potem cala butelka bialego wermutu. fantastycznie zastepuje kompot z suszonych owocow. zreszta wszystko zastepuje



... w przyszłym roku przetestuje

Ps. ile tego soku z cytryny Think


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Pon 9:02, 29 Gru 2008    Temat postu:

ja dodalam cala cytryne, ale ten sok jest tylko po to, zeby owoce nie sciemnialy. wkrawasz kiwi na poczatku, a mango, banany, jablka na koncu... wszystkie te jasne czy tam zolte owoce nie moge lezec bez soku z cytryny, bo sciemnieja i kompot/salatka beda wygladac bardzo nieapetycznie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Garfield
normalny inaczej


Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 22718
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 368 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: w nas takie zezwierzęcenie?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:10, 29 Gru 2008    Temat postu:

ja tak robię smażąc pieczarki - pocytrynione zachowują piękny jasny kolorek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bosska
czysta abstrakcja


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 3895
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 454 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:52, 09 Gru 2009    Temat postu:

Silenced

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bosska dnia Pią 10:07, 30 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 12:55, 09 Gru 2009    Temat postu:

Chętnie, tylko, że na Pomorzu Zachodnim nie ma regionalnej kuchni dlatego, że jesteśmy zbieraniną z całej Polski, ale może będzie nam łatwiej jeśli wymienisz "swoje" potrawy, to tak by się nie powtarzać.

Na początek mogę podać przepis na placki z suszonymi grzybami które uwielbiam.

Obgotowane, większe kapelusze suszonych grzybów (ja robię z podgrzybków) i ciasto takie jak na racuchy na proszku, grzyby obtaczamy w cieście i smażymy na oleju, ciasto posolić.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Śro 12:57, 09 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:28, 11 Gru 2009    Temat postu:

Dzisiaj wyczytany przepis w Dzienniku Zachodnim, jego autorka dostała za niego w nagrodę lodówkę d'oh!


Uszka ze śledziem . Podam przepis tylko na farsz go reszta tak jak wszystkie uszka.

20 dkg białej fasoli
2 śledzie solone lub matiasy
2 paczki grzybów suszonych ( po 10-15g)

słone śledzie wcześniejszy namoczyć, fasolę i grzyby gotujemy, potem mielimy razem ze śledziem i pieprzymy

Nie jadłam nigdy czegoś takiego, możne ktoś chętny wypróbuje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jedendwa
wskazujący palec Speedy Gonzalez'a


Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 27 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:40, 11 Gru 2009    Temat postu:

W moim regionie na wigilię robi się łubcie
Są to gołąbki w liściach kiszonej kapusty(trzeba zdobyć całą główkę kiszonej kapuchy)
starsze gospodynie zawsze wkładają do beczki całą .
Farsz to kasza gryczana z grzybami i cebulą smażoną na lnianym oleju.
Zawsze takie robię do barszczu .Uszka też tradycyjne ale zawsze są też łubcie.
Mozna je polać sosem grzybowym .Pycha polecam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:54, 11 Gru 2009    Temat postu:

brzmi nie źle Blue_Light_Colorz_PDT_02

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin