Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tłuszcze
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:25, 02 Cze 2012    Temat postu: Tłuszcze

Gdzieś niedawno czytałam, która margaryna jest najlepsza i ... zapomniałam.
Może ktoś wie? Chodzi mi o margarynę do smarowania pieczywa. Używam też masła, ale podobno trzeba z masłem uważać. Zresztą, nie wiem komu wierzyć w kwestii co lepsze: masło czy margaryna?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Sob 18:52, 02 Cze 2012    Temat postu:

To chyba o benecol chodziło- ale on jest trzykrotnie droższy od masła. 13 albo 16 zetów. Może lepiej pieczywo, jeżeli koniecznie trzeba je spożyć, smarować serkiem almette albo serkiem topionym. Albo nie smarować wcale. Moja rodzina używa masmixu, który jest( podobno) mieszanką masła i margaryny

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
EMES
emerytowany hank moody


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 7868
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1187 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Sob 18:55, 02 Cze 2012    Temat postu:

Myślę że w tym dzikim kraju gdzie wypłynęła afera solna i co lepsze, wciąż dzięki odpowiednim i ewidentym zastrzykom finansowym nadal ma się świetnie. Pewnie proceder będzie działał jeszcze przez następne dziesięciolecie, jakby tego było mało. Jest gówno ważne która jest najlepsza pod jakimkolwiek względem, najlepiej więc używać tej która:
- najlepiej Ci smakuje
- najlepiej wygląda pudełko
- najlepszą ma cenę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 19:01, 02 Cze 2012    Temat postu:

Żadana margaryna nie jest dobra.
[link widoczny dla zalogowanych]

A Pani prof.Cichosz naprawde jest ekspertem w dziedzinie, kóra w artykule omawia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:02, 02 Cze 2012    Temat postu:

Chodziło mi o jakiś mix, ale nie pamiętam, który najlepiej wypadł w badaniach. Liczy się m.in. zawartość utwardzonego tłuszczu i witamin.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 19:06, 02 Cze 2012    Temat postu:

Wiolinowa > przeczytaj uważnie artukuł.. i nie daj nabierać się lobby producentów utwardzanych tłuszczów roślinnych na pseudo zdrowotne własności margaryn. .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Sob 19:08, 02 Cze 2012    Temat postu:

U nas w domu jest benecol i olej z pestek winogrona innych tłuszczów u nas nie ma.
Powrót do góry
EMES
emerytowany hank moody


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 7868
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1187 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Sob 19:14, 02 Cze 2012    Temat postu:

Wiolinowa napisał:
Chodziło mi o jakiś mix, ale nie pamiętam, który najlepiej wypadł w badaniach. Liczy się m.in. zawartość utwardzonego tłuszczu i witamin.


W jakich badaniach ? Kobieto , dziś słyszałem że wg BADAŃ 50% pracuje w swoim zawodzie wyuczonym


A wg kolejnych BADAŃ ta nasza sól jest tylko niejadalna ale nieszkodliwa.


za to wyniki testów czeskich i niemieckich (znajdują w niej podwyższoną zawartość między innymi chociażby arsenu ), w perspektywie kilku(lub nasto)letniego procederu, efektami są już porównywalne do czarnobyla.

jeśli ktoś nie zna to proszę [link widoczny dla zalogowanych]

więc o jakich Ty badaniach mówisz ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 19:16, 02 Cze 2012    Temat postu:

Tłuszce nie są szkodliwe ! i pozwole sobie przypomnieć, że witaminy z grup A D E K rozpuszczają się wylącznie w tłuszczach . Z czego większość wyłacznie w zwierzęcych.. ale to nie miejsce na wykłady
W kazdym razie stąd sztuczne wzbogacanie margaryn właśnie w te witaminy.

Na marginesie.. tak pod rozwagę.. jesli margaryna jest zdrowsza od masła - to po co pakuje się w nią witaminy, ktorych do masła dodawać nie trzeba ?

EDIT: aaa. dodam jeszce , że całkowite odstawienie masła może powodować poważne problemy ze wzrokiem
Smacznego więc


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Sob 19:20, 02 Cze 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:38, 02 Cze 2012    Temat postu:

Nudziarzu, wielkie dzięki za ciekawy artykuł. Przeczytałam i jestem pod wrażeniem odważnych teorii Pani profesor. Jak dla mnie prawdziwa rewolucja. Wprawdzie od 2 lat nie jadam masła roślinnego, tylko masło i używam oliwy, ale nie wiedziałam, że wszystkie oleje roślinne (smażone) są szkodliwe. No i mleko... ciągle słyszę sprzeczne informacje na ten temat.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 21:35, 02 Cze 2012    Temat postu:

dla rownowagi waro jeszce przeczytać :
[link widoczny dla zalogowanych]
aczkolwiek podstawowe tezy zdrowego odzywiania pozostają bez zmian
P.S. Zwroce tylko uwagę na pewne sprzeczności
W poprzednim artykule wybitny specjalista technologii zywności rzeczywiście niepotrzenie wszedł w materię medyczną .. tu lekarz wchodzi w dziedziny także nie do końca mu znane
Ale to juz dyskusje kompetencyjne


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Sob 21:48, 02 Cze 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Nie 14:52, 03 Cze 2012    Temat postu:

O margarynach i nie tylko:
[link widoczny dla zalogowanych]
Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na ostatnią kolumnę tabeli, mówiącą o ilości kwasów tłuszczowych w formie trans - im więcej, tym gorzej.
Powrót do góry
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 16:46, 03 Cze 2012    Temat postu:

Najlepszy jest chyba jak zwykle złoty środek.
Benecol podobno jest zdrowy, bo obniża cholesterol, ale tak naprawdę, to cholesterol tez jest nam niezbędny. Czytałam duży artykuł o walorach jajka kurzego, na dodatek profesor, zwany "jajologiem" jest bliskim znajomym doktora, z którym pracuję, a który również ma osiągnięcia badawcze (w leczeniu raka). Ten profesor zaleca jedzenie minimum 2 jaj dziennie i twierdzi, że one są niezbędne w zwalczaniu chorób serca. W sprawie margaryn jest bezlitosny - to świństwo. Zdrowe jest tylko masło. Można oczywiście jeść jeszcze boczek i smalec, ale z umiarem. No i jajka, jajka, jajka...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Nie 19:23, 03 Cze 2012    Temat postu:

Optuję za masłem, ale jadam głównie margaryny, bo do masła... nie mam cierpliwości. Nigdy nie pamiętam o tym, aby wyjąć je wieczorem wcześniej z lodówki i nie kroić później kamiennych plasterków. "Wcześniej" rano jest bez szans, bo rano się spieszę. Musiałoby stać całą noc poza lodówką, a takiego rozciapcianego nie lubię.
Powrót do góry
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 19:25, 03 Cze 2012    Temat postu:

flykiller napisał:
Optuję za masłem, ale jadam głównie margaryny, bo do masła... nie mam cierpliwości.

"Musisz skrobać, bo zmarznięte" (cytat z "Dnia świra"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lena
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 834 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 8:01, 04 Cze 2012    Temat postu:

Ja przez jakieś 8 lat nie jadłam wcale "smarowideł".
Zaczęłam smarować chleb w ciąży, ale tylko masłem i do tego mam jedno ulubione.

Margarynę wyczuwam w kanapkach na kilometr i bardzo nie lubię Shame on you


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:19, 04 Cze 2012    Temat postu:

flykiller napisał:
Optuję za masłem, ale jadam głównie margaryny, bo do masła... nie mam cierpliwości. Nigdy nie pamiętam o tym, aby wyjąć je wieczorem wcześniej z lodówki i nie kroić później kamiennych plasterków. "Wcześniej" rano jest bez szans, bo rano się spieszę. Musiałoby stać całą noc poza lodówką, a takiego rozciapcianego nie lubię.


To tak jak ja Anxious
Masło bardziej mi smakuje - ale właśnie tej cierpliwości brak.

Masło więc tylko do smażenia jajecznicy i pieczarek i na kanapki dla dziecka.

A tych wieści o margarynie nie czytałam wcześniej... Ciekawe.

Tylko gdyby tak uprzeć się, żeby żyć i odżywiać się zdrowo - to trzeba by było chyba w jakiejś izolatce się zamknąć d'oh! Albo mieć cholernie dużo uporu + cierpliwości + finansów Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Pon 9:22, 04 Cze 2012    Temat postu:

Jayin napisał:


Tylko gdyby tak uprzeć się, żeby żyć i odżywiać się zdrowo - to trzeba by było chyba w jakiejś izolatce się zamknąć d'oh! Albo mieć cholernie dużo uporu + cierpliwości + finansów Angel

A i tak w nowej dekadzie okazałoby się, że wszystko o kant d..y rozbić, bo jest całkiem odwrotnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:25, 04 Cze 2012    Temat postu:

Dokładnie Trochę jak z dziećmi.

W jednej dekadzie wołają: "Karm butelką!" Później: "Karm wyłącznie piersią!". "Używaj tetry!" - "Używaj pampersów!". "Bądź wymagającym rodzicem!" - "Wychowuj bezstresowo!". "Szczep dziecko!" - "Unikaj szczepień!". " "Hartuj dzieci na powietrzu!" - "Unikaj zimnego powietrza!".... I tak w koło Macieju.... d'oh!

Myślę, że trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem i intuicją. A w ramach gastronomii - plus do tego nasze własne upodobania smakowe. Inaczej można zgłupieć.

Margaryna "Palmowa" - pamiętacie, nie? (nie wiem, czy jeszcze istnieje...) - do dziś pamiętam jej smak. I straszliwie jej nie lubiłam d'oh!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Pon 9:37, 04 Cze 2012    Temat postu:

Jayin napisał:

Margaryna "Palmowa" - pamiętacie, nie? (nie wiem, czy jeszcze istnieje...) - do dziś pamiętam jej smak. I straszliwie jej nie lubiłam d'oh!

Jest jeszcze, mignęła mi gdzieś na półce. U mnie tylko masło - mąż wyczuje margarynę na kilometr. Najbardziej mnie bawi, gdy mówi z przekonaniem: ja nie jestem taki wymagający, ale...
Majonez, tylko Winiary.
Masło koniecznie z zawartością tłuszczu 82%.
Ryby, koniecznie w całości - nie filety.
Kawa, tylko parzona po turecku.
Wino, tylko czerwone wytrawne.
itp.

Oj, to chyba na dziwactwach powinno się znaleźć. Ups! Silenced


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin