Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchenne rewolucje: Płyta ceramiczna czy indukcyjna?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Mechaniczna Pomarańcza
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:37, 17 Cze 2012    Temat postu: Kuchenne rewolucje: Płyta ceramiczna czy indukcyjna?

Jak w temacie.

Z racji tego, że tutaj gazu nie ma w mieszkaniach - kuchenki gazowe odpadają (tańszy ten gaz, ale efektywność gotowania może i słabsza...).

Pomijam piekarnik. Tu problemu nie mam.
Ale z płytą mam.

Użytkujecie? Macie? Co polecacie?
Lepsza indukcja, czy ceramiczna? Think
Ogólnie coś tam kojarzę na ich temat (tzn. na jakiej zasadzie działają), ale niewiele znalazłam na temat porównania np. oszczędności.

Z tego co do tej pory wyczytałam - raczej się skłaniam do indukcyjnej.
Indukcyjna wygodniejsza ponoć i szybciej gotuje, ale czy to nie oznacza dużo większych rachunków za prąd niż przy ceramicznej?

I jeszcze jedno dziwne spostrzeżenie, pojawiające się gdzie niegdzie na forach internetowych: "Odradzam indukcyjną, bo hałasuje!"....?! Blue_Light_Colorz_PDT_02 Nie wiem o co z tym hałasowaniem chodzi...

Podpowiedzcie mi coś, jeśli się w tym orientujecie.
Najlepiej z praktyki własnej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 21:25, 17 Cze 2012    Temat postu:

Indukcyjna rzeczywiście potrafi trochę brzeczeć ( szcególnie ta gorszych firm ). Taka jest idea indukcji i płyta zachowuje akustycznie trochę jak transformator.
Jesli chodzi o rachunki - powinny byc mniejsze. Omijasz etap ogrzewania ( i strat przy tym ) samej płyty oraz jej otoczenia - grzejąc od razu garnek.
Uzywam.. polecam..... choć nie da się ukryć, że trzeba się przyzwyczaić do pewnej bezwładności ( aczkolwiek zdecydowanie mniejszej niż w przypadku płyt grzewczych ) , szcegolnie jeśli przechodzi się z "gazu"
Łatwość jednak utrzymania czystości, oraz bezpieczeństwo ( płyta jest ciepła wyłącznie ciepłem pobranym z garnka ) - bezcenna.
I jeszce jedna uwaga - dobre stalowe garnki to podstawa . Te ikeowskie sprawdzają się świetnie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:30, 18 Cze 2012    Temat postu:

Czyli wygoda, bezpieczeństwo i teoretycznie nieco mniejsze rachunki kontra wyższa cena zakupu i buczenie?

Uch. Trzeba pomyśleć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:05, 19 Cze 2012    Temat postu:

plus duzo szybsze podgrzewanie, plus duzo bardziej precyzyjna mozliwość regulacji, plus znacznie mniejsza bezwładność ( wyłaczenie pola natychmiast przerywa podgrzewanie )
A płyty dobrych firm ( używam Siemensa ) praktycznie nie bucza


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna_kula
jarzębina


Dołączył: 30 Paź 2012
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:56, 05 Lis 2012    Temat postu:

Witam. Ja z kolei zastanawiam się nad wyborem: [link widoczny dla zalogowanych] Mam starą kuchenkę elektryczną i najwyższy czas, by wymienić ją na lepszy model;) Widziałam płyty hybrydowe, z palnikami elektrycznymi i powierzchniami indukcyjnymi. Niby fajne rozwiązanie, ale i tak musiałabym kupić te garnki ze stali ferromagnetycznej, tak? W zwykłych nic nie ugotuję na płycie indukcyjnej? Jak to jest?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:42, 05 Lis 2012    Temat postu:

a garnki to temat rzeka
Teoretycznie te stare ( tj. emaliowane ) mają być do niczego, a te nowe ze stali kwasoodpornej o grubym dnie - super.

Tyle , że moja zona nie zastanawiała się nad takimi popierdólkami i stawiała na płycie co jej w ręce wpadło ( czasem dziwiąc się później że minęło parę minut a woda nadal zimna ) i według jej opinii , popartej grubym doświadczeniem ) właśnie najlepiej Jej się sprawuje emaliowany zabytek z let pewnie osiemdziesiątych , jesli jeszce nie starszy

Garnek płyty nie zepsuje, więc eksperymenty nie sa obarczone ryzykiem pobicia przez męża


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Pon 17:43, 05 Lis 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Mechaniczna Pomarańcza Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin