Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

czego nie jemy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Po 30-tce
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mati
Gość





PostWysłany: Śro 19:52, 29 Maj 2013    Temat postu:

nudziarz napisał:

To nie tak
(...)


ale jaja.. a ja już jako starsza myślałam, że to zapiszczał mój Dziadek, żeby mnie w konia zrobić..
a to jest jeszcze inaczej..
Powrót do góry
flykiller
Gość





PostWysłany: Śro 20:00, 29 Maj 2013    Temat postu:

Mati napisał:
poza tym z drobiu najbardziej smakuje mi wszystko, co nie jest zwykłym, białym, nudnym mięsem..

Czyli zupełnie inaczej niż ja. Uwielbiam białe, nudne mięso, co w praktyce oznacza, że z kurczaka jadalny jest wyłącznie (poza wątróbką) filet z piersi.

Są też potrawy, których nie jadam i nie zjadłabym "programowo":
Karp (trochę to śmieszne, bo inne ryby jadam). Karpia nie jem w ramach protestu.
Konina (koń jest inteligentnym, pięknym zwierzęciem i przyjacielem człowieka, więc nie można go jeść)
Raki (nie mieści mi się w głowie, jak można zjeść raka wrzuconego uprzednio żywcem do wrzątku).

Owoce morza budzą we mnie obrzydzenie. Krewetki np. mogę zjeść tylko wtedy, kiedy przestają wyglądać jak krewetki, tzn. nie mają odnóży, wąsików i oczek.
Powrót do góry
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:03, 29 Maj 2013    Temat postu:

tina napisał:

jak i bigos


Uwielbiam bigos pasjami!
Ale smakuje tylko wtedy jak jest odpowiednio tłusty.
Grzyby, śliwki suszone, skórka z wędzonego boczku, kość schabowa...
Mała patelenka wołowinki, cztery plasterki kiełbaski byle jakiej...
Pyszna, pachnąca kapusta...


Uwielbiam, kapustę. No nie tak jak buraczki i przecudną botwinkę, nie tak jak czerwony barszczyk, ale prawie tak samo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:06, 29 Maj 2013    Temat postu:

flykiller napisał:

Raki (nie mieści mi się w głowie, jak można zjeść raka wrzuconego uprzednio żywcem do wrzątku).

Kolejny mit
Raka można wrzucac do wrzątku zabitego, wyłamawszy srodkową "płetwę " na koncu odwłoku co przerywa mu układ nerwowy i powoduje natychmiastowa śmierć.
A gotowany z duża ilością kopru jest po prostu przepyszny !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:07, 29 Maj 2013    Temat postu:

Oj Fly
w 1993 roku bylam na Bornholmie i jadlam po raz pierwszy w zyciu homara.
takiego na 25 cm.

balam sie go, bo jak ruszylam tylko troszke talerzem, to sie lekko ruszal, a ja na sile powstrzymywalam sie, zeby nie krzyczec i aby nie wypasc na jakiegos dzikusa.

no i jadlam dzielnie, specjalnymi sztuccami podgladajac, jak to robia inni.
w sumie dobry byl i coz... mozna przyzwyczaic sie do wszystkiego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Śro 20:09, 29 Maj 2013    Temat postu:

nudziarz napisał:
flykiller napisał:

Raki (nie mieści mi się w głowie, jak można zjeść raka wrzuconego uprzednio żywcem do wrzątku).

Kolejny mit
Raka można wrzucac do wrzątku zabitego, wyłamawszy srodkową "płetwę " na koncu odwłoku co przerywa mu układ nerwowy i powoduje natychmiastowa śmierć.
A gotowany z duża ilością kopru jest po prostu przepyszny !

Wiem, że można. Ale koneserzy raków twierdzą, że kiedy jest wrzucany żywy, to smakuje później lepiej. A żeby im ten rak utknął, nie wiem czym, płetwą, w gardle!
Powrót do góry
Baron von DupenDrapen
maszynista z Melbourne


Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 1788
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 218 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:10, 29 Maj 2013    Temat postu:

Interesujacy temat.

A moze moznaby cos u Was zamowic do jedzenia?
Przyslalibyscie mi w pudelku styropianowym z suchym lodem.
Co?



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:11, 29 Maj 2013    Temat postu:

flykiller napisał:
nudziarz napisał:
flykiller napisał:

Raki (nie mieści mi się w głowie, jak można zjeść raka wrzuconego uprzednio żywcem do wrzątku).

Kolejny mit
Raka można wrzucac do wrzątku zabitego, wyłamawszy srodkową "płetwę " na koncu odwłoku co przerywa mu układ nerwowy i powoduje natychmiastowa śmierć.
A gotowany z duża ilością kopru jest po prostu przepyszny !

Wiem, że można. Ale koneserzy raków twierdzą, że kiedy jest wrzucany żywy, to smakuje później lepiej. A żeby im ten rak utknął, nie wiem czym, płetwą, w gardle!




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:14, 29 Maj 2013    Temat postu:

flykiller napisał:

Wiem, że można. Ale koneserzy raków twierdzą, że kiedy jest wrzucany żywy, to smakuje później lepiej. A żeby im ten rak utknął, nie wiem czym, płetwą, w gardle!

W "moich" potokach pojawiła się duża ilość raka pręgowanego wypieraącego naszego polskiego raka szlachetnego, więc kiedy okres ochronny pozwala, biegam po nocach z latarką w spodniobutach i zbieram.
Zdarza się i wiadro na raz.
Z tym, że te cholery kiedyś z wiadra w domu wylazły i rozwód wisiał na wlosku


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Śro 20:14, 29 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:14, 29 Maj 2013    Temat postu:

W ramach protestu to ja nie jem królików - awersja z dzieciństwa, kiedy to podarowano mi pełnowymiarowego króliczka. Trauma po jego ukatrupieniu.

A bigos uwielbiam. I ostatnio żurek.

Homary to ja najlepiej na Discovery - "Najniebezpieczniejszy zawód świata"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 21:00, 29 Maj 2013    Temat postu:

nudziarz napisał:

Możesz go do marynaty posmarować lekko musztardą

Oczywiście, oczywiście...zawsze tak robię tylko zapomniałam napisać. Albo musztarda i to taka z gorczycą, albo ocet balsamiczny.
Czasami oops daję trochę żurawiny.
A i lubię obsypać, ale już na patelni rozmarynem świeżym tak na grubo, albo zielonym pieprzem

Wołowinę kocham, chociaż w domu nie toleruje jej żaden z domowników. Eksperymentowałam z różnymi rodzajami wołowiny i zwykły chamski antrykot wydaje mi się najsmaczniejszy. Polędwica wołowa jest za sucha. Zrazowe też, legawa za mało krucha.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 21:05, 29 Maj 2013    Temat postu:

Rosbef jest jeszcze niezły. Ale ten u chłopa kupiony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:17, 29 Maj 2013    Temat postu:

Seeni napisał:

A i lubię obsypać, ale już na patelni rozmarynem świeżym tak na grubo, albo zielonym pieprzem
.
Normalnie dyletant
Rozmaryn daje się do oleju na którym smazy się stek !
Takie ze dwie- obciete z krzaczka gałązki po 5-7 cm pod steka się wrzuca !!!
A serio.. to pyszne co komu smakuje

A steki generalnie dzielimy na pyszne i bardzo dobre

P.S. Stekowa siostro moja - jesli los zaprowadzi Cie kiedyś do Krakowa , daj znać. Przyjade i zapraszam na steka. Najlepszego jakeigo jadlem .
Może nawet jakie wino się znajdzie


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Śro 21:20, 29 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mati
Gość





PostWysłany: Śro 21:23, 29 Maj 2013    Temat postu:

Dobrze, że nie lubimy ostryg.. nie musisz mnie zapraszać na snobistyczne żarcie..
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:27, 29 Maj 2013    Temat postu:

Na małże tylko do Leona !
A najblizszy jakiego znam w Paryżewie jest
Ale...

kto wie ?
050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mati
Gość





PostWysłany: Śro 21:30, 29 Maj 2013    Temat postu:

Po takim poście czuję się prawie, jakbyś na spotkanie zapraszał mnie z gumką na głowie... i portfelu



Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 21:31, 29 Maj 2013    Temat postu:

nudziarz napisał:


P.S. Stekowa siostro moja - jesli los zaprowadzi Cie kiedyś do Krakowa , daj znać. Przyjade i zapraszam na steka. Najlepszego jakeigo jadlem .
Może nawet jakie wino się znajdzie

Przyjmuję w ciemno. Angel
Ja nie wiem jak się robi steka. Ja go robię z serca, bez jakiejkolwiek wiedzy.
A jak gotuję z serca- to mi zawsze dobrze wychodzi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pochodzenie O-Ren Ishii
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 5578
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 363 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: centrum PL
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:45, 29 Maj 2013    Temat postu:

- parówki - ta legenda że mieli się psa razem z budą wydaje mi się taka prawdopodobna... Angel
- czipsy - w ogóle uważam że to powinno mieć napisy na opakowaniu jak papierosy
- batoniki i inne takie - nie to że nie lubię ale Shhh
- gotowe zupki czy dania do mikrofali - przecież to obraza dla układu pokarmowego !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anmario
gryzący opar przedwieczorny


Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 1420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 68 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:14, 30 Maj 2013    Temat postu:

Mięsa. Poza tym jemy wszystko.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:29, 30 Maj 2013    Temat postu:

Mięso - sporadycznie. Prawie wcale.

Generalnie nie potrafię się przemóc do zjedzenia czegoś, co przedtem łaziło, zerkało oczyma na świat i mogłoby się nadać na domowe zwierzę do zaprzyjaźnienia się z nim (tak, w dzieciństwie nazywałam kury i krowy na wsi u dziadków i bardzo długo udawano przede mną, że na obiad jest "kura" - czyli taka odmiana jedzenia, a nie kura-Mariolka np...)

Wątróbki i podrobów nie znoszę. Kiedyś mnie podstępem ciotka nakarmiła kluskami z krwi kaczej, zapiekanymi z jabłkami... Bleh... I ten smak ma właśnie watróbka i te inne...

A krewetek nie jadam, bo w domu w akwarium pływają i mają swoje imiona

W sumie mogłabym żyć samymi ziemniakami i wszystkim co można z nich zrobić 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Po 30-tce Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin