Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chłodnik - czyli zupa na zimno

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:05, 26 Maj 2012    Temat postu: Chłodnik - czyli zupa na zimno

Właśnie "popełniam" pierwszy raz w życiu gazpacho- zupę na zimno, rodem z Hiszpanii....pomidory, papryki kolorowe, cukinia, cebulka- wszystko drobno posiekane lub zmiksowane, oliwa, sól zioła... i do lodówki...powinno być pysznie...Znacie? Robicie? Jakieś porady?

Lubicie chłodniki? Ja mam jeszcze chęć na taki botwinkowy.... Cudownie,że zaczyna się sezon na owoce i warzywa... Tak łatwo i szybko można sklecić jakiś obiad...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 11:32, 27 Maj 2012    Temat postu:

Lubię, owszem, ale kompletnie nie potrafię tego robić. Obawiam, się, że moja byłaby za słodka, albo za kwaśna Think

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Nie 11:42, 27 Maj 2012    Temat postu:

Umiem (Kewo, na pewno by Ci się udało, chłodnik trudno zepsuć), ale nie lubię.
Zupa musi być gęsta i gorąca. Jeśli już w ogóle być musi.

Ale, Indi, smacznego
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Nie 13:59, 27 Maj 2012    Temat postu:

Też nie lubię chłodników. Chyba, że na deser Blue_Light_Colorz_PDT_02

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:08, 27 Maj 2012    Temat postu:

Zaintrygowal mnie ten na chlodnik
Ten z Hiszpani brzmi interesujaco.

Prosze o dokladny przepis


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:43, 27 Maj 2012    Temat postu:

jak ja nie lubie dokładnych przepisów chyba tylko przy pieczeniu ciast trzymam się wytycznych
polatałam po necie,poczytałam...i wykombinowałam po swojemu... gościom smakowało, nawet na wynos sobie życzyli, bo całkiem sporo tego mi wyszło...
napiszę jak zrobiłam, najwyżej zmniejszyć można proporcje... tego mojego dla 10 osób wystarczyłoby spokojnie
2 kg pomidorów-sparzamy, obieramy ze skóry
3 różnokolorowe papryki
3 spore cebule
4 świeże ogórki
2 nieduże cukinie
4ząbki czosnku
4-5łyżek oliwy z oliwek
ocet winny lub sok z cytryny
szklanka-półtorej bulionu warzywnego
pieprz, sól, odrobina chili, słodka papryka,tymianek,rozmaryn, cząber
do dekoracji świeża bazylia, kawałki kolorowej papryki

wszystkie warzywa należy b. drobno posiekać lub zetrzeć na tarce (wersja gazpacho gruboziarniste) lub zmiksować i mamy krem...potem schłodzić kilka godzin w lodówce...jeśli nie mamy czasu-podajemy z kostkami lodu... do zupy dodajemy grzanki, albo świeżą bułkę, oliwki...co kto lubi...
następny będzie chłodnik z botwinką...tylko jeszcze nie wiem kiedy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:40, 27 Maj 2012    Temat postu:

Kilka razy próbowałem zrobić gazpacho, ale nigdy nie smakowało tak jak w Hiszpanii.
Ponoć tajemnica leży w odpowiednich proporcjach świeżych ziół i selera naciowego..

PS. Nie chce mi się wierzyć, ale gazpacho nie wolno robić blenderem, a trzeba ręcznie przecierać przez sito. Może tu również tkwi tajemnica


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pasztet dnia Nie 23:41, 27 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:02, 28 Maj 2012    Temat postu:

heh, no to jestem w tej komfortowej sytuacji, że nigdy nie jadłam prawdziwego gazpacho czytałam,że oryginalnie warzywa się przeciera przez specjalne sito....ale o selerze naciowym nie znalazłam wzmianki, więc w moim gazpacho go nie było...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Sob 7:29, 02 Cze 2012    Temat postu:

Tzeba by zacząć od tego że do gazpacho powinno sie zakupić dobre rzymskie pomidory. Taka odmniana. A dlaczego? A dla zasady!

Gazpacho jest potrawą znaną od wieków w krajach śródziemnomorskich. Był to stały posiłek rzymskich legionów. Co te osągnęły widomo. Dlatego gazpacho królowało dalej. Było przejmowane przez kolejne armie świata, nazistów czy nawet legionistów francuskich.


Ja robię to czasami tak, by za wiele tego nie naprodukować w proporcjch takowych:

Bierzemy więc:

Rzymskie Pomidory by było powiedzmy 0,5 kg - po sparzeniu wrzątkiem obraniu i wypestkowaniu.

Ogórek jeden duży z 25 dkg - po obranu i wypestkowaniu łyżką

Czosnku pięknego polskiego ze trzy do pięć POrządnych ząbków

Papryka czerwona piękna mięsista

Papryka zielona wielkości tej czerwonej

Pszennego pieczywa ze dwie kromki bez skórki namoczonego w wodzie i odcisniętego

dobrej najwyzszej klasy oliwy trochę

octu winnego vinegret kropelka do smaku i zapachu

miksujemy rozcienczając właściwie według upodobań wodą przegotowaną lub mineralną

sól i biały pieprz

Lubię też pokroić w drobną kostkę trochę pomidorków, papryki i ogóreczka i takie kawałeczki dodac do gazpacho.
A i czasami na ostro dodając popryczek chili czy Tabasco nie zaszkodzi.

Mocno schłodzić należy obowiązkowo!!!

Jak ktoś lubi mocno pomidorowy smak proponuję zamiast wody, dobry sok pomidorowy zastosować. Np. Tymbark z papryką chili. wypróbowany też mam Dawtona, ma mocny specyficzny smak.

A i wtedy znaczenia nie ma by te pomidory były koniecznie Rzymskie.

Raz w roku taka zupka jako atrakcja przy grilu nie zaszkdzi.

Taka maczkowa wariacja na temat gaspacho.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Sob 7:30, 02 Cze 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:45, 02 Cze 2012    Temat postu:

Uwielbiam chłodnik, jest niezastąpiony w upalne dni. Najczęściej robiłam z rzodkiewki, ogórka małosolnego, ogórka surowego, ugotowanej botwinki. Wszystko starte na tarce lub mikserze (ale nie na miazgę), wymieszane z kefirem. Dla mnie pycha!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 13:08, 03 Cze 2012    Temat postu:

maczek napisał:


Czosnku pięknego polskiego ze trzy do pięć POrządnych ząbków


Walnięty jesteś!
A przepis wypróbuje, bo opisany z pasją.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Nie 17:55, 03 Cze 2012    Temat postu:

Kewa napisał:
maczek napisał:


Czosnku pięknego polskiego ze trzy do pięć POrządnych ząbków


Walnięty jesteś!
A przepis wypróbuje, bo opisany z pasją.

ale powinno być: czosnku pięknego POlskiego ze trzy POrządnych ząbków
Inaczej się nie liczy Not talking


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 18:00, 03 Cze 2012    Temat postu:

Seeni napisał:
Kewa napisał:
maczek napisał:


Czosnku pięknego polskiego ze trzy do pięć POrządnych ząbków


Walnięty jesteś!
A przepis wypróbuje, bo opisany z pasją.

ale powinno być: czosnku pięknego POlskiego ze trzy POrządnych ząbków
Inaczej się nie liczy Not talking

Słuszna uwaga
Przyjrzyjmy się raz jeszcze:
"Rzymskie POmidory by było POwiedzmy 0,5 kg - PO sparzeniu wrzątkiem obraniu i wypestkowaniu.

Ogórek jeden duży z 25 dkg - PO obranu i wypestkowaniu łyżką

Czosnku pięknego POlskiego ze trzy do pięć POrządnych ząbków"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Nie 18:09, 03 Cze 2012    Temat postu:

Może fajniej by było PO wyPIStkowaniu??? Think

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marreck
trzypiętrowe liczydło


Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 9:59, 05 Cze 2012    Temat postu:

lubię, ale nie umiem, więc jadam dość rzadko

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Pią 15:22, 08 Cze 2012    Temat postu:

Seeni napisał:
Może fajniej by było PO wyPIStkowaniu??? Think


oj Groszku PO cienkim lodzie stąpasz... Blue_Light_Colorz_PDT_02
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Sob 10:23, 09 Cze 2012    Temat postu:

a czasami lubię sobie ot tak POPISać.. oops

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin