Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mrożona kawa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Sob 20:01, 07 Maj 2011    Temat postu: mrożona kawa

Poproszę o sprawdzony sposób na domową kawę mrożoną. Nie dysponuję żadnymi superekspresami do kawy, ale podobno można coś osiągnąć zwykłym blenderem. Kiedyś mi dawała przepis koleżanka, na bazie żółtka, ale nie spisałam i nic nie pamiętam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Diabelsky
Gość





PostWysłany: Nie 7:15, 08 Maj 2011    Temat postu:

kawa mrożona to zwykła najlepiej ,,sypana,, kawa odcedzona i zmrozona w lodówce. Z cukrem mlekiem lub bez. Może być z kawałkami lodów lub kostkami zwykłego lodu.

Pewnie chodzi Ci o koktaile kawowe. ja to robie tak:

Tak na cztery duże szklanice: potrzebne bedą 3 żółtka, brązowy cukier, kto ile tam chce, zaparzone odcedzone i ostudzone ze trzy szklanki dobrej kawusi. Lody waniliowe śmietankowe i może troche czekoladowych lub kawowych. Może być jak ktoś chce trochę dobrego aromatycznego mocnego alkoholu. No i mleko. ze dwie szklanki. Koniecznie spienione.

Mleko pieni sie jak nie mamy expresu, czy innych wynalazków, podgrzewajac je do około 60 stopni C , następnie najlepiej spienić blenderem lub specjalnym spieniaczem (mikserem). Miksując tak długo aż ,,spuszyścieje,, i poznikaja bomble. Mleko musi być tłuste. Z chudym mi się nie udaje go spienić.

Ubija się żółtka z alkoholem i dodaje najlepiej brązowy cukier. Do wysokich sporawych szklanic należy wlać najpierw wcześniej spienione mleko, na to mrożoną kawę a na koniec fajnie ubite żółtka z cukrem i np: Metaxą. Może byc też i wódecka np. Żołądkowa . Na górę takiego zestawu mieszanka lodów w kawałeczkach czy małych gałeczkach. Nawet tak by nad poziomem szklanki utworzyła się ,,góra lodowa,,. Można posypać wiórkami z czekolady lub bardzo drobnymi kokosowymi, albo jednym i drugim.

Zresztą kolejnści składników mogą być inne. Można np. dopiero lody polać ,,sosem zółtkowym,, a następnie posypć wiórki. Z całą reszta też jak kto woli.

Ja wkładam w to jeszcze takie grube słomki i niech sobie mieszają i ,,cmoktają,,...

Angel


Jako dodatek do takiej kawusi najlepiej podchodzące bedą rolmopsy śledziowe, lub wędzona makrela...



Ostatnio zmieniony przez Diabelsky dnia Nie 7:55, 08 Maj 2011, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 9:36, 08 Maj 2011    Temat postu:

juz skopiowalam, brzmi niezwykle smakowicie, tez zrobie tak!

te zoltka to trzeba najpierw utrzec, a potem doadac alkohol, czy razem z alkoholem?

jakiego rodzaje ten alkohol (ile dokladnie procentow czyli wodka 40% czy tez cos slabszego typu amaretto? albo porto?)


ponizej wklejam tez przepisy na kawe mrozona, choc przyznaje, ze jeszcze ich wszystkich nie robilam

oops


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Nie 10:11, 08 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 9:37, 08 Maj 2011    Temat postu:

a wiec mam takie 3 przepisy na kawe mrozona (choc nie brzmia tak pysznie u Mr. O):

Lodowa Ice Coffee

czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej np: Prima Finezja
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
2 łyżeczki cukru
lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi
bita śmietana
kakao
syrop toffi
kieliszek adwokata lub ajerkoniaku
Zalej rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłódź do smaku, dodaj mleko, a następnie ostudź i wstaw do lodówki. Kiedy napój odpowiednio się schłodzi (rada dla „niecierpliwych”: możesz skorzystać z zamrażalnika!), wlej do wysokiej szklanki i dodaj 2-3 gałki lodów. Następnie dodaj do naparu trochę syropu toffi, kieliszek adwokata albo ajerkoniaku (wzbogacą smak i aromat Twojej Ice Coffee). Nie zapomnij o słomce!


Frappe - Iced Greek Coffee

1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej np: Prima Finezja
1/2 szklanki zimnej wody
cukier do smaku
mleko
lód
shaker
Wymieszaj w shakerze: wodę, 2-3 kostki lodu, kawę i cukier. Mieszaj wszystkie składniki przez 30 sekund (w mikserze zajmie Ci to ok. 10 minut!). Gdy powstanie już pianka, zawartość wlej do szklanki wypełnionej do połowy lodem. Dodaj następnie pozostałą wodę i mleko do smaku.


Kokosowa Ice Coffee

czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Prima Finezja
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
2 łyżeczki cukru
50 ml mleczka kokosowego
wiórki kokosowe
Zalej rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłódź do smaku, dodaj mleko, a następnie ostudź i wstaw do lodówki. Dodaj mleczko kokosowe, udekoruj wiórkami kokosowymi.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Nie 10:12, 08 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Diabelsky
Gość





PostWysłany: Nie 13:20, 08 Maj 2011    Temat postu:

tina napisał:
juz skopiowalam, brzmi niezwykle smakowicie, tez zrobie tak!

te zoltka to trzeba najpierw utrzec, a potem doadac alkohol, czy razem z alkoholem?

jakiego rodzaje ten alkohol (ile dokladnie procentow czyli wodka 40% czy tez cos slabszego typu amaretto? albo porto?)


ponizej wklejam tez przepisy na kawe mrozona, choc przyznaje, ze jeszcze ich wszystkich nie robilam

oops



ucirać z cukrem i alkoholem 40 %. Tak jak kogel-mogel czy ajerkoniak. Dodawać po trochę wódki i ucierać. Aż do całkowitego połączenia się składników i fajnie płynnej konzystencji. Ja to czasami daję sporo alkoholu nawet dobrą szklaneczkę .
Można dodać zamiast tego ucierania też właśnie gotowego ,,jajcuna,, (adwokata czy jak go tam jeszcze nazywają) lub innego fgajnego likieru np. malibu czy innego wg gustu.

Ja jednak wszysyko robię sam bo to połowa atrakcji.


Ostatnio zmieniony przez Diabelsky dnia Nie 13:30, 08 Maj 2011, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 16:02, 08 Maj 2011    Temat postu:

Ogoniasty, super! Nie mam wszystkich składników w domu, poza tym wolałabym bez alkoholu, bo poczęstuję nastoletnią córkę To z żółtkami jednak wypróbuję na pewno.
Na dzisiaj to zmykam do kuchni zrobić to:

Frappe - Iced Greek Coffee

1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej np: Prima Finezja
1/2 szklanki zimnej wody
cukier do smaku
mleko
lód (zamiast lodu dam lody waniliowe)
shaker
Wymieszaj w shakerze: wodę, kawę i cukier. Mieszaj wszystkie składniki przez 30 sekund (w mikserze zajmie Ci to ok. 10 minut!). Gdy powstanie już pianka, zawartość wlej do szklanki wypełnionej do połowy lodem. Dodaj następnie pozostałą wodę i mleko do smaku.
Mieszanie w shekerze też sobie raczej odpuszczę Think

Jeszcze trafiłam w necie na przepis z mleka skondensowanego, ale nie mogę teraz znaleźć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Nie 17:34, 08 Maj 2011    Temat postu:

Mieszania przy frappe nie da rady odpuścić. Not talking Sheker niekonieczny - słoik może być. Frappe robię tak:
Do shekera ( albo tego nieszczęsnego słoika) wsypuję dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dwie łyżeczki cukru i zalewam odrobiną zimnej wody- 1/3- 1/4 szklanki. Zamykam shekera i potrząsam, aż się dobrze spieni. Rozlewam do dwóch szklanek- to zasadniczo ledwo dno przykryje- i do pełna dolewam zimnego mleka, na koniec wrzucam po dwie gałki lodów i posypuję czekoladą w proszku. Wersja light jest bez lodów i czekolady.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 17:45, 08 Maj 2011    Temat postu:

Udało się! Spieniłam blenderem i wyszło super! No, może jak na mnie trochę za słodkie Think

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:57, 08 Maj 2011    Temat postu:

A ja do mocnego espresso ( gorącego) ale w dużej szklance dodaję 2 gałki albo i 3 lodów waniliowych. Kawa na gorąco z lodami:) Miam miam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Pon 10:40, 09 Maj 2011    Temat postu:

Kura domowa napisał:
A ja do mocnego espresso ( gorącego) ale w dużej szklance dodaję 2 gałki albo i 3 lodów waniliowych. Kawa na gorąco z lodami:) Miam miam

Właśnie taką piję
Potwierdzam - mniam!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 10:54, 09 Maj 2011    Temat postu:

Ale mi narobiłyscie apetytu Little thongue man jadę kupić lody!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:30, 31 Sie 2011    Temat postu:

A piliście kawę gazowaną? Jak ją opisać w smaku? Noo... jak zimna gazowana kawa. Wbrew pozorom nie jest to złe. Na upały świetne (zwłaszcza z lodem) ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdemu taki gazowany napój pasuje.
Mam na myśli napój z butelek, bodaj Pasquita się nazywał (ale nie ręczę głową).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malena
absolutnie niewinne spojrzenie


Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 3865
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 574 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:24, 27 Paź 2011    Temat postu:

Może się przyda taka ściąga?

by:http://babeczkaa.blox.pl


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magdamiko
trzypiętrowe liczydło


Dołączył: 21 Mar 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:38, 21 Mar 2012    Temat postu:

To ja może podzielę się moim przepisem na świetną kawę. Może nie jest ona mrożona, ale absolutnie ją polecam, bo wychodzi super.

Na początek trzeba zaparzyć szklankę mocnej, zwykłej kawy. W tym czasie należy zagotować szklankę mleka z 2 łyżkami kakao, łyżeczką cynamonu i łyżką cukru. Kiedy już zagotujemy mleko z dodatkami, trzeba dodać łyżeczkę przyprawy do piernika (bo to kawa piernikowa ).

I teraz mieszamy mleko z kawą i rozlewamy do 2-3 szklanek, a na końcu dekorujemy bitą śmietaną (ja robię sama ze śmietany 36% i cukru pudru) i pierniczkami.

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robin31
trzypiętrowe liczydło


Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:23, 23 Maj 2012    Temat postu:

Uwielbiam mrożoną kawę!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
EMES
emerytowany hank moody


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 7868
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1187 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Śro 12:26, 23 Maj 2012    Temat postu:

Ja generalnie z kawą jak z pacierzem, nie odmawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:50, 25 Maj 2012    Temat postu:

To ja dorzucę mrożoną herbatę bo lato idzie.
Duży dzbanek wypełnić kostkami lodu. W drugim dzbanku zaparzyć herbatę (taką jaką się lubi - idealnie się sprawdza np. dobry earl grey albo zielona). Świeżo zaparzoną, bardzo gorącą herbatę przelać do dzbanka z lodem.
Dzięki błyskawicznemu schłodzeniu idealnie zachowuje się smak i aromat, a herbata jest zimna jak lód zaraz po przelaniu.
Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:40, 25 Maj 2012    Temat postu:

ale jak dzbanki będą takie same, to mi się nie zmieści zaparzona herbata do tego dzbanka z lodem
i jeszcze trzeba policzyć objętość wody z lodu, żeby się za mocno nie rozcieńczyła Tongue up (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:38, 27 Maj 2012    Temat postu:



Zakładałem, że ludzie myślą
Rozlewać do szklanek trzeba zaraz po schłodzeniu, bo inaczej się rozcieńczy z lodem w ciągu kilkunastu minut. Ale z herbatą tak trzeba, bo później i tak straci smak.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 6:08, 28 Maj 2012    Temat postu:

zawsze się znajdzie jakaś dziura dupa, która zażąda sprecyzowania Tongue out (1)

rzecz jest warta sprawdzenia, bo "zwyczajnie zimna" herbata nie jest zbyt smaczna


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin