Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

co dla gości po świętach?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:10, 05 Sty 2011    Temat postu: co dla gości po świętach?

Pomóżcie!
Wiadomo niedawno były święta i pewnie każdy dobrze objedzony. A tu mam gości, na calusi długi weekend. Czym ich nakarmić, czym zaskoczyć?
Coś na szybko, na ciepło, na zimno, jakieś ciasta a może deser?
Sprawdzone, smaczne...i szybkie w przygotowaniu..

Gotowany schab wg Nudziarza będzie!

Seeni nie zawiedź mnie, proszę...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 13:45, 05 Sty 2011    Temat postu:

Bardzo szybkie i paluchy lizać ciasto bez pieczenia - 3 Bit

2 paczki dużych herbatników
masa krówkowa
budyń waniliowy
kostka masła lub margaryny
0,5l śmietany 36%
2 opakowania Śmietan-fixu
tabliczka gorzkiej czekolady

Układać warstwowo

herbatniki
masa krówkowa
herbatniki
schłodzony budyń ukręcony z masłem i cukrem waniliowym
herbatniki
ubita śmietana ze śmietan-fixem
starta tabliczka czekolady


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Śro 23:20, 05 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:01, 05 Sty 2011    Temat postu:

OO dziękuję! Bardzo dietetyczne, jak na po świętach. To ja będę lizać paluchy ino chyba Ale niech będzie, co tam!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:14, 07 Sty 2011    Temat postu:

zupa z dyni/Hokkaido

1 dynia - Hokkaido
2-3 ziemniaki
troche pokrojonej ebuli
no i czysty rosol
cynamon do smaku

dynie pokroic wrzucic do czytego rosolu , dodac ziemniaki i ugotowac. dodac sol pieprz i cynamon do smaku.,potem wszystko zmiksowac na puree. podawac z bialym chlebkeim.

mozna dodac oleju z trüfli - lyzke, albo oleju z dyni dla poprawy smaku.

smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Pią 18:49, 07 Sty 2011    Temat postu:

ranigast

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 19:14, 07 Sty 2011    Temat postu:

a dla gości - kości
Powrót do góry
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:41, 07 Sty 2011    Temat postu:

Poldek napisał:
ranigast



co to znaczy?

Think


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pochodzenie O-Ren Ishii
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 5578
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 363 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: centrum PL
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 13:37, 10 Sty 2011    Temat postu:

tina napisał:
Poldek napisał:
ranigast



co to znaczy?

Think


"filet z kurczaka" - po węgiersku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:47, 15 Sty 2011    Temat postu:

dzieki PORI za informacje - zapamietam sobie



[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Nie 11:05, 16 Sty 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:09, 17 Sty 2011    Temat postu:

Tinko Droga
Dziś tu wpadłam i co widzę... zupę z dyni, którą im podałam tym razem dodałam kminku i tylko kolendry świeżej mi w niej brakowało... miała taki posmak indyjski


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:11, 17 Sty 2011    Temat postu:

chcesz prawdziwa zupe po hindusku
prosze:


dla 4-6 osob
• ca. 3 lyzki stopionego masla (najlepiej w hinduskim sklepie kupic Ghee)
• 1 Hokkaido-dynia
• 2 cebule
• 1-2 czerwone papryki
• 2-3 marchweki
• 2-3 duze ziemniaki
• 1 czerwona chili
• 0,25 l mleko kokosowe
• 0,25 l mleka albo smietanki
• 0,5-0,75 l rosolu z jarzyn
• 0,5 l sok pomaranczowy, ananasowy lub jabkowy
• swiezy Ingwer (do smaku)
• 2-3 zabki czosnku
• 1 cytryna
• 1 peczek mieszanych ziol
• Olej z oliwek, sol piepr, curry, cumin

przygotowanie:

Hokkaido umyc i pokroic na kostki ca. 3-4 cm.
Ziemniak i marchewke tez pokroic w kostki. cebule obrac i posiekac na drobno.
W duzym garczku roztopic maslo, przypiec kostki dyni i po 5 min. dodatc kostki marchewki, po dalszych 5 minutach ziemniaki. Na koncu cebule, przypiec i zalac sokiem owocowym (wszystkie 3 warianty sa pyszne).
Zagotowac i dodac rosolu z jarzyn.
Gotowac na srednim ogniu pod przykryciem ca. 20-30 Minuten.
W miedzyczasie pokroic ingwer i utrzec go , czosnek wycisnac, a chili umyc i wyrzucic pestki, jesli nie zyczym sobie za ostro. pokroic na malenkie kawaleczki.
polowe chili dodac do garczka i 3- 5 gotowac. zmiksowac na püree. dodac do zupy mleko lub smietanke, mleczko koksowe, i posiekane ziola. sol i pieprz do smaku.

Papryke umyc pokroic drobno i przy serwowaniu z reszta chili posypac.
Ew. zielenina dostroic zupe.

do tego smakuje bagietka lub chleb naan.

kto chce moze dodac do zupy ryzu, lub soczewicy.
smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Pon 16:34, 17 Sty 2011, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:51, 26 Sty 2011    Temat postu:

Kochana Tinko
Ja jestem wielką wielbicielką kuchni hinduskiej. Mam książkę kucharską, byłam też szkolona przez hinduski i hindusa z różnych państw. Muszę przyznać, że pakistańska najlepiej mi odpowiadać.
Jak hinduska to tylko z soczewicą. W ogóle uwielbiam tę kuchnię między innymi za dania z soczewicą. Miam miam!
A Twój przepis wykorzystam ... ( jak zrzucę to co mi w święta urosło )
Pozdrawiam b serdecznie!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 7:47, 27 Sty 2011    Temat postu:

waw! byc uczonym przez samych hindusow to zupelnie co innego niz byc samoukiem z ksiezki kucharskiej

bo moj maz ma ksiazke z curry po hindusku.
no i zrobil raz curry z krewetek, ale...

ale... mu nie wyszlo !!!
hihihi!

tzn. pochwalilam go, bo co mialam zrobic, ale tego jesc nie moglam

podobno kiedys mu wyszlo bdb curry z kurczakiem. obiecal, ze mi kiedys zrobi...
tylko, ze jak to przyrzadzanie curry, wymaga wiele czasu!i dlatego ostatnio nie gotuje mi nic po hindusku...
ale ja, po zjedzieniu jego curry z krewetek , to jakos nie mam ochoty na jego eksperymenty
hihihi!

to tyle co do kuchni hinduskiej gotowanej przez mego meza


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:49, 27 Sty 2011    Temat postu:

curry dużo czasu? Bez przesady! Chociaż do wszystkich tego typu dań polecam kupić sobie szybkowar. Od kiedy go w kuchni stosuję mogę dłużej na forum posiedzieć.

Jak trudno o hindusa czy kę we własnej kuchni to polecam tego gościa:
http://www.youtube.com/watch?v=QPCwH8uJawA
-jest całkiem niezły ...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin