Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Grzaniec
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Czw 22:55, 30 Gru 2010    Temat postu: Grzaniec

Z okazji Sylwestra szykujemy ognisko.

Recepty - sprawdzone - na grzanca poszukiwane


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Pią 12:03, 31 Gru 2010    Temat postu:

O masz...ognisko wymyślili
Grzaniec grzańcem,ale ubierzcie się ciepło
Powrót do góry
lena
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 834 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:17, 31 Gru 2010    Temat postu:

Poldek - mam nadzieję że nie będziemy na tym samym ognisku

a grzaniec - najłatwiej kupić przyprawę do grzańca
my robimy tak - garnek w ognisko, wlewamy wino i przyprawę ... i gotowe Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Pią 14:51, 31 Gru 2010    Temat postu:

lena napisał:
Poldek - mam nadzieję że nie będziemy na tym samym ognisku

a grzaniec - najłatwiej kupić przyprawę do grzańca
my robimy tak - garnek w ognisko, wlewamy wino i przyprawę ... i gotowe Blue_Light_Colorz_PDT_02


Nie wiem jak z ogniskiem ale na razie doczytalem ze mozesz byc w lozku a skoro ja tez w jakims pewnie wyladuje to dla odmiany mam nadzieje ze wyladujemy w tym samym Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:56, 31 Gru 2010    Temat postu:

No to wino zamiast do ogniska to pod pierzynkę, może być gorąco Blue_Light_Colorz_PDT_02

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Pią 15:18, 31 Gru 2010    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Kamis, przyprawa do grzanca..

jakos nie mam zaufania do tego typu produktow Think


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lena
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 834 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:09, 31 Gru 2010    Temat postu:

Poldek napisał:
http://www.kamis.pl/index.php/content/view/261/

Kamis, przyprawa do grzanca..

jakos nie mam zaufania do tego typu produktow Think



o to to !!
wypróbowane
bardzo dobre

a z tym łóżkiem ... Poldziu - ja grzeczna jestem Shame on you 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:15, 31 Gru 2010    Temat postu:

a musi byc grzaniec?

mam przepisy na inne alkohole

Składniki:

¼ litra spirytusu
1 szklanka przegotowanej wody
10dkg fig suszonych
10dkg daktyli
10dkg suszonych śliwek
10dkg suszonych moreli
10dkg rodzynek
10dkg obranych orzechów włoskich
1 pomarańcza
cynamon, goździki, kardamon
25dkg cukru


Sposób przyrządzenia:

Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. Przefiltrować, rozlać do butelek. Bakalie mogą być użyte do wypieków.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:17, 31 Gru 2010    Temat postu:

no i jeszcze cos:

moja ulubiona wisniowka - ta to moge zawsze pic

Wisniówka po persku (naprawde oni ja tak przyrzadzaja w domowych warunkach, bo u nich nie wolno pic alkoholu)

Wisnie (moga byc mrozone) 2-3 kg
Miód do smaku ja daje ok. 300ml
Laska cynamonu
Wódka czysta 1 litr


Zalac wisnie wódka w butelkach i dolac miodu. Dodac cynamonu I odstawic na minimum 3 tygodnie zeby wszystko sie przeszlo.

PYCHA!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Pią 16:27, 31 Gru 2010    Temat postu:

tina napisał:
Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.


tina napisał:
odstawic na minimum 3 tygodnie





Think
nie wiem czy zauwazylas, ale mam raptem 4-5 godzin na zrobienie Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:41, 31 Gru 2010    Temat postu:

to kupic gotowego grzanca i podgrzac

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:47, 31 Gru 2010    Temat postu:

Ok
ja to napewno dodalabym gozdzikow i cynamonu i zamiast cukru - to miodu!!!. kardamon tez - wszystko do smaku.

wino tez powinno byc czerwone i uwaga nie slodkie!!!
polslodkie tez nie!!! najlepiej wytrawne.

mozna do gotowego juz grzanca dodac plasterek pomaranczy - wyglada dekoracyjnie
no i
powinno byc pycha


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Pią 16:48, 31 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Pią 16:49, 31 Gru 2010    Temat postu:

Bedzie Grzaniec Galicyjski, ktory pamietam z zimowych eskapad do Krakowa, doprawiony kostami cukru trzcinowego nasaczonych rumem i plasterkami pomaranczy Dancing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:50, 31 Gru 2010    Temat postu:

masz jeszcze kawe do picia

kawa po Rosyjsku



* Składniki:
* - 4 czubate lyzeczki kawy mielonej
* - 1/4 l czerwonego wytrawnego wina
* - 4 lyzeczki cukru
* - 4 lyzeczki czystej wodki


Zaparz kawe (aby uzyskac mocny napar uzyj ok. 1/4 l wody). Najlepszy rezultat uzyskasz z ekspresu cisnieniowego.

Gotowa kawe przelej do rondelka, wlej wino, wsyp cukier, zagotuj, mieszajac od czasu do czasu. Na koniec wlej wodke i zagotuj. Rozlej do filizanek, podawaj natychmiast.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Sob 13:10, 01 Sty 2011    Temat postu:

Grzaniec wyszedl wysmienicie, spokojnie na takie ognisko mozna szykowac litr grzanca na glowe Dancing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:20, 01 Sty 2011    Temat postu:

no i super!!!



ja zrobilam ta kawe po rosyjsku dla moich niemickich znajomnych...
ale...

bali sie tego pic i ...

nie pili!

tja...

a mnie tez specjalnie nie smakowala...
chm..


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:59, 01 Sty 2011    Temat postu:

Tino ubawiłaś mnie! Trza było nazwać kawą po irlandzku dziwaki...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 12:29, 03 Sty 2011    Temat postu:

A piliście bezalkoholowy?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Pon 16:21, 03 Sty 2011    Temat postu:

Grzaniec bezalkoholowy???



Profanacja


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:13, 03 Sty 2011    Temat postu:

Glögg – rodzaj grzanego wina, wywodzący się ze Szwecji, ale popularny w całej Skandynawii i w Estonii. Napój przyrządza się, podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: czerwone wino, cukier, przyprawy (cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie - najczęściej migdały i rodzynki, napój można wzmocnić również alkoholem: wódką, akvavitem lub koniakiem. W sklepach można kupić gotowy glögg, który często jest w wersji bezalkoholowej.
Glögg jest bardzo popularnym napojem w Skandynawii w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podaje się go w kubkach wraz z rodzynkami i migdałami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin