Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kuchnia orientalna
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:00, 21 Paź 2010    Temat postu: kuchnia orientalna

kaczka

Składniki:

Duża cebula, pokrojona w kostkę

Kaczka (pokrojony)

3 łyżki oleju

syrop granatów do smaku

2 szklanki zmielonych orzechów włoskich



Do dużego garnka wrzucamy cebulę i kaczke, wszystko dusimy w oleju jakieś 5min. Wlewamy rozrobioną pastę z granatów lub sok. Wrzucamy orzechy. Od czasu do czasu mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Trzeba uważać, aby nie przypalić orzechów. Jeśli sos jest b. gęsty dodajemy wodę. Następnie sól i pieprz do smaku. Sos powinien być słodko- kwaśny. Jeśli jest cierpki należy dodać troszkę cukru. Podajemy z ryżem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:01, 21 Paź 2010    Temat postu:

Jagniecina z oberzyna (baklazanem)

Oberzyne zmarynowac, tzn. posoloc i odstawic ma jakos godz. dwie, zeby wody z niej odeszly.
To zajmuje czas, ale reszta to prawie zadna robota
Jagniecine pogotowac w lekko osolonej wodzie w szybkowarze 20 minut. w tym czasie cebulke przyrumienic, zas na innej patelni podsmazyc oberzyne.
I potem pokroic mieso z szybkowaru w kostke i dodac do cebulki, dodac ta podsmazona oberzyne, i przyprawy do smaku: pieprz, Gelbwürz (znowu zapomnialam jak to jest po polsku, taka zolta przyprawa, ale nie curry), cynamon (taka duza szczypta) i paste pomidorowa.
Wymieszac i dusic to troszke razem.
Podawac z basmati ryzem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:03, 21 Paź 2010    Temat postu:

Jutro rano złapię sobie kaczkę, a tym syropem z granatów może być problem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:04, 21 Paź 2010    Temat postu:

podobno mozna dostac w macro - ten syrop z granatow.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:05, 21 Paź 2010    Temat postu:

Jeden z moich ulubionych przepisów rodem z Bliskiego Wschodu. Pełen egzotyki, tajemniczych smaków. Połączenie gorzkiego szafranu, kwaśnej cytryny i słodkawego pomidora będzie niezapomnianym wrażeniem dla naszego podniebienia.

Składniki


2 piersi kurczaka
1 szczypta szafranu
1 szczypta cukru
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny)
pół łyżeczki szafranu indyjskiego - kurkuma
woda
olej


Wykonanie

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Utrzeć szafran z odrobiną cukru. Dodać do filiżanki wrzącej wody, by uzyskała złoty kolor. Szafran jest przyprawą niezwykle aromatyczną. Należy uważać, żeby nie dodać jej za dużo do potrawy.





3. Pokrojoną cebulę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy zacznie przybierać złotawy kolor dodajemy do niej pokrojone w pasy piersi kurczaka. Podsmażamy uważając, by nie przypalić cebuli.
Następnie tworzymy sos: dodajemy około pół szklanki wody, przecier pomidorowy, szafran indyjski (to inaczej kurkuma), sól, pieprz i sok z limonki. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut, żeby się pogotowało.



4. Przekładamy kurczaka z sosem do naczynia żaroodpornego. Polewamy wodą z szafranem. Należy dodawać szafran bardzo powoli i co jakiś czas smakować potrawę. Szafran ma smak goryczkowy, więc naprawdę łatwo jest zepsuć danie! Pozostały szafran użyjemy do udekorowania ryżu.
Przykrywamy naczynie folią aluminiową i robimy w niej kilka dziurek.
Wkładamy do piekarnika na około 30 min.
5. Ryż: Bliski Wschód słynie z różnych metod gotowania ryżu. Do tej potrawy lubię wersję najprostszą. Gotujemy ryż z solą i olejem. Kiedy jest gotowy. Kilka łyżek ryżu nakładamy do osobnej miseczki i mieszamy ją z pozostałym szafranem. Jak już go nie mamy, to można użyć szafranu indyjskiego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:06, 21 Paź 2010    Temat postu:

a to cos co lubia dzieci

Jutro na obiad Morgh Polou (kurczak i ryż)

Składniki

około 1 kg kurczaka - mogą być piersi, nóżki. co tam wolicie
1/4 szklanki masła
1 duża cebula
pół szklanki pokrojonych suszonych moreli
pół szklanki rodzynek
pół łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wody
pół łyżeczki nitek szafranu
2 łyżki stołowe wody
4 szklanki ugotowanego ryżu (ja daję basmati)
pieprz i sól

Wykonanie

Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem.
Rumienimy kurczaka na patelni korzystając z połowy masła (jest tez wersja, ze się kurczaka nie smaży, a jedynie smaruje tym masłem).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Na pozostałej części masła smażymy cebulę, morele i rodzynki. Trzymamy na ogniu około 5 minut.
Następnie dodajemy cynamon i 1/4 szklanki wody.Robimy taki sosik.
Bierzemy duże naczynie (takie do zapiekanek) i kładziemy na spód połowę wcześniej ugotowanego ryżu. Na nim układamy kawałki kurczaka. Całość polewamy morelowo-cynamonowym sosem. Na wierzch kładziemy resztę ryżu.
Naczynie przykrywamy pokrywką.
Zapiekamy około 45 minut aż kurczak będzie gotowy (do wersji bez smażenia kurczaka na początku).
Kiedy kurczak się zapieka przygotowujemy szafran. Dodajemy szafran do dwóch łyżek przegotowanej wody i czekamy aż niteczki nasiąkną.
Tuż po wyjęciu kurczaka z piekarnika polewamy danie szafranem.

Przed podaniem delikatnie mieszamy kurczaka, ryż i szafran.
Podajemy danie ułożone jak kopczyk.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:09, 21 Paź 2010    Temat postu:

baklazan
uwielbiam ta potrawe - swietna jako zakaska do chleba - bialego!

8 wyczyszczonych z pestek baklazanow
4 zabki posiekanego czosnku
4 jaja
2 srednie pomidory
1/3 szklanki oleju
sol
pieprz

Baklazany upiec w piekarniku (sa gotowe kiedy skorka peka i sie wybrzusza). Wyjac gotowe baklazany z piekarnika i odstawic do ostygniecia. Nastepnie musimy je obrac i odciac twarde koncowki. Kroimy na male kawalki.
Nalewamy wode do malego garnka. Do gotujacej sie wody wkladamy pomidory, by gotowaly sie w niej 2-3 minuty. Ostygniete obieramy i kroimy na male kawalki.
Smazymy na srednim ogniu czosnek - do jego zmiany koloru na zloty. Do czosnku dodajemy baklazana i smazymy jeszcze 3-4 minuty. Dodajemy na patelnie pomidory, sol i pieprz.
Na osobnej patelni smazymy rozbite jaja (taka jajecznice). Sciagamy z ognia, gdy sa na wpol usmazone.
Jaja dodajemy do baklazanow i smazymy razem kolejne z 3 minuty.

Mozna podawac z ryzem lub chlebem.
To danie pochodzi znad morza Kaspijskiego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:10, 21 Paź 2010    Temat postu:

zupy:

Hafira - arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy

- 25 dag mięsa kurczaka bez skóry (pokrojonego na nieduże kawałki)
- 10 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
- 1 posiekana cebula
- 5 dag masła
- 8 łyżek posiekanej natki
- 1.5-2 l wody
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki
- 2 lekko ubite jajka
- sok z 1 cytryny
- 10 dag dokładnie wypłukanego długoziarnistego ryżu

Sposób przyrządzania:

Masło roztop w rondlu, uważając, aby nie przyrumienić. Włóż kurczaka, osączoną ciecierzycę i cebulę, dodaj pieprz, szafran, sól i cynamon. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlej wodę, zagotuj. Przykryj, gotuj około godziny na maleĂ?Â?kim ogniu (zdejmij z ognia dopiero wtedy, gdy ciecierzyca będzie zupełnie miękka). Wsyp ryż, gotuj jeszcze 15-20 minut. Wlej mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj trochę wody lub bulionu. Zdejmij z ognia, wlej roztrzepane jajka, energicznie przy tym mieszając. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i od razu podawaj.




Halabessa z Hummus -zupa z cieciorki

Składniki:

- 1 kartonik- Soku pomidorowego (może byc pikantny)
- 1 puszka- cieciorka (Bonduell)
- pieprz (duzo)
- odrobina vegety do smaku (około 1 płaskiej łyżki)
- zioła prowansalskie (do smaku i aromatu)
- czosnek (około 2 ząbków drobno posiekany)
- szczypta curry

przygotowanie:

W średnim garnku wstawiamy sok pomidorowy, który podgrzewamy. Dodajemy cieciorkę uprzednio odsączoną z soku z puszki. Gdy sok pomidorowy się lekko zagotouje dodajemy vegete, pieprz, czosnek, curry (zioła prowansalskie- na samym koncu). Nie gotujemy zbyt długo zeby sok nie nabrał metalicznego posmaku. Doprawiamy do smaku według własnych upodoban - polecam na ostro


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:11, 21 Paź 2010    Temat postu:

Prawie kilogram miesa. Baranina bylaby najlepsza, ale mysle , ze wolowym tez zastapic ja mozna.

200 g. bialej fasoli
200g cieciorki ( nohod)
6 kartofli
1-2cebule
4 lub wiecej limo amani
2-3 lyzki koncentratu pomidorowego ( ja dokladam jeszcze sparzone i obrane ze skórki pocwiartkowane pomidory)
lyzeczka kurkumy, sól, pieprz

aha, mozna dolozyc obrana i pokrojona w plastreki cukinie ( 2-3 sztuki)


Jesli fasola i cieciorka nie sa z puszki trzeba je dzien wczesniej namoczyc.



To jest gesta zupa - uwiebiam ja

Mieso pokroic na spore kawalki.
Ziemniaki obrac i pokroic w duza kostke
Cukinie obrac i pokroic w plasterki
Cebule pokroic na cwiartki
Limonki mozna przekroic, albo ponakluwac widelcem

Do duzego garnka wkladasz mieso, fasole, cieciorke i cebule. Zalewasz 2l. wody, solisz i pod przykryciem na malym ogniu gotujesz okolo 2 godzin.

Po tym czasie dodajesz ziemniaki, cukinie, limo, pomidory z koncentratem, kurkume i pieprz. Gotujesz jeszce okolo godziny.

Po godzinie musisz zajrzec do gara. Jesli jest duzo plynnego zdejmujesz pokrywke i gotujesz dalej, jesli jest mniej uzupelniasz woda i doprawiasz sola. W garnku musi byc okolo 1 litra zupy, a mieso musi odchodzic od kosci.


Ja dodaje cynamon - dla smakoszy, bo nie kazdy lubi


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Czw 19:12, 21 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:15, 21 Paź 2010    Temat postu:

Warto wiedzieć ile waży:

1 szklanka śmietany =25 dag
1 szklanka mąki pszennej =12-16 dag
1 szklanka mąki ziemniaczanej =20 dag
1 szklanka cukru kryształu -16-18 dag
1 szklanka cukru pudru =12-16 dag
1 szklanka ryżu =16-20 dag
1 szklanka kaszy manny =15 dag
1 szklanka kaszy perłowej =15-18 dag
1 szklanka grochu łuskanego =23 dag
1 płaska łyżka mąki =2 dag
1 kopiasta łyżka mąki =4 dag
1 płaska łyżka masła= 2,5 dag
1 kopiasta łyżka masła= 5 dag
1 łyżeczka soli =1 dag
1 średni ziemniak =10 dag
1 średni ogórek= 10 dag
1 średnia marchewka=7,5 dag
1 średnia cebula =7,5 dag


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:22, 21 Paź 2010    Temat postu:

Bardzo apetyczne. A granaty właśnie zjadłem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:23, 21 Paź 2010    Temat postu:

tina napisał:
Jeden z moich ulubionych przepisów rodem z Bliskiego Wschodu. Pełen egzotyki, tajemniczych smaków. Połączenie gorzkiego szafranu, kwaśnej cytryny i słodkawego pomidora będzie niezapomnianym wrażeniem dla naszego podniebienia.

Składniki


2 piersi kurczaka
1 szczypta szafranu
1 szczypta cukru
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny)
pół łyżeczki szafranu indyjskiego - kurkuma
woda
olej


Wykonanie

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Utrzeć szafran z odrobiną cukru. Dodać do filiżanki wrzącej wody, by uzyskała złoty kolor. Szafran jest przyprawą niezwykle aromatyczną. Należy uważać, żeby nie dodać jej za dużo do potrawy.





3. Pokrojoną cebulę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy zacznie przybierać złotawy kolor dodajemy do niej pokrojone w pasy piersi kurczaka. Podsmażamy uważając, by nie przypalić cebuli.
Następnie tworzymy sos: dodajemy około pół szklanki wody, przecier pomidorowy, szafran indyjski (to inaczej kurkuma), sól, pieprz i sok z limonki. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut, żeby się pogotowało.



4. Przekładamy kurczaka z sosem do naczynia żaroodpornego. Polewamy wodą z szafranem. Należy dodawać szafran bardzo powoli i co jakiś czas smakować potrawę. Szafran ma smak goryczkowy, więc naprawdę łatwo jest zepsuć danie! Pozostały szafran użyjemy do udekorowania ryżu.
Przykrywamy naczynie folią aluminiową i robimy w niej kilka dziurek.
Wkładamy do piekarnika na około 30 min.
5. Ryż: Bliski Wschód słynie z różnych metod gotowania ryżu. Do tej potrawy lubię wersję najprostszą. Gotujemy ryż z solą i olejem. Kiedy jest gotowy. Kilka łyżek ryżu nakładamy do osobnej miseczki i mieszamy ją z pozostałym szafranem. Jak już go nie mamy, to można użyć szafranu indyjskiego.


Czy jesteś Aleksandrą ?
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:24, 21 Paź 2010    Temat postu:

Aproxymat napisał:
Bardzo apetyczne. A granaty właśnie zjadłem.

Ty to lubisz się rozerwać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:26, 21 Paź 2010    Temat postu:

Aż cały byłem jak zakrwawiony. Ten sok z granatów to zdradliwy jest.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:28, 21 Paź 2010    Temat postu:

Nudziarz
NIE nie jestem Alexandra, ale Ola to moja znajoma i od niej mam ten przepis.
Fakt, ona ma strone internetowa ze swoimi przepisami.
Ja lubie jej przepisy - sa proste i smaczne

tja...wymienialysmy sie czasem naszymi przepisami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:30, 21 Paź 2010    Temat postu:

sok, albo syrop z granatow jest brazowy!!!



nie przypomina wiec krwi
hahahah!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:54, 21 Paź 2010    Temat postu:

No ja wiem, że nie odróżniam za dobrze kolorów, ale niech mnie skwierczący Saturn usmaży, kolor soku z granatów, które spożywałem był jak najbardziej ciemnoczerwony.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 6:55, 22 Paź 2010    Temat postu:

zgadza sie, ale sadze, ze piles sok ze swiezych granatow
ewentualnie sok z kartonu.

natomiast syrop z granatow jest gesty i koloru brazowego. jest tez niemilosiernie kwasny - bo to taki jakby koncentrat


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 7:33, 22 Paź 2010    Temat postu:

Nie przepadam za kuchnią orientalną.
Pomijając już brak umiłowania do mięs, tam używa się dużo przypraw, typu kurkuma, cynamon, curry. Curry ledwie tolerują, cynamon tylko w słodyczach, a szafranu wręcz nie znoszę.
Powrót do góry
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:21, 22 Paź 2010    Temat postu:

chm...
kazdy lubi co innego - i cale szczescie.

ja uwazam, ze cynamon swietnie wspólgra z jagniecina.
a ogolnie kurkuma, cynamon, szafran sa osobno bez specjalnego smaku - ale odpwiednio przyrzadzone miesko - wlasnie z tymi przyprawami - nadaje mu niepowtarzalny smak.
ale fakt - tylko miesku jak nie lubisz miesa, to sie nie dziwie tez, ze Ci nie smakuja te przyprawy...

Moge zrozumiec Twoja niechec do orientalnej kuchni, bo wlasnie trudno o nia.
ja jeszcze nie jadlam dobrze przyrzadzonego dania na sposob orientalny w Pl. choc zapewniam Cie, ze maja mnostwo jarskich potraw z warzyw i owocow.
zrezsta wszystkie przyprawy przyszly do Europy ze wschodu (Indie) no i wlasnie tez tamtejsze ludy potrafia je lepiej stosowac niz my tu w Europie, gdzie dopiero od niedawna jest mozliwosc sprowadzania do Europy swiezych owocow i roznorodnych przypraw nawet z najodleglejszych zakatkow swiata.

jesli chodzi o kuchnie polska, to prawda jest taka, ze jest ona b. tlusta, a co za tym idzie jest niezdrowa...
bo za malo w niej swiezych owocow i jarzyn...



jak to dobrze, ze teraz mozna coraz wiecej mieszac i przyrzadzac potrawy pasujace naszemu indywidualnemu podniebieniu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin