Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wigilia wiadomo, ale co jecie w drugi, trzeci i ....
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:20, 14 Gru 2010    Temat postu: Wigilia wiadomo, ale co jecie w drugi, trzeci i ....

No właśnie czym się objadacie. Mam ochotę przygotować wszystkie potrawy, przekąski i ciasta według Waszego menu.
Zatem panowie i panie dajcie dobre, smaczne i szybkie przepisy. Może i takie co można przygotować jeszcze przed świętami a objadać się nimi w Nowym Roku?
A po NR wejdę na forum diety cud ... he he he


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 19:32, 14 Gru 2010    Temat postu:

W święta głównie dożeramy. Angel
No chyba, że rodzina zjedzie na obiad.
Sztandarowe danie mięsne świateczne u mnie to nadziewane poledwiczki zawijane szynką parmeńską.
Poledwiczkę wieprzową nacinam, napycham farszem( dowolnym- ale fajnie na półmisku wygladają z pesto pomidorowym i parmezanem), zaciskam poledwiczkę, owijam szynka parmeńska i ładuje do posmarowanej oliwka blaszki( dołem część z nacięciem) i piekę w piekarniku na 180 stopni około 40 minut. Wyciągam, kroje w plastry, układam na półmisku. Podaję z wyszorowanymi ziemniakami czerwonymi( lekko na twardo podgotowane, nastepnie pokrojone w ósemki i zapieczone w piekarniku, posmarowane zalewą : oliwa z oliwek, tymianek lub rozmaryn, pasta oliwkowa, ziemniaki ze skórką) Do tego sos jogurtowy z pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi pomidorami i mix sałat z czosnkowym vinegrette.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Wto 20:14, 14 Gru 2010    Temat postu:

Różnie. Przeważnie wersje wieprzowe, bigos, galareta i inne popularne przekąski. Ja głównie ciastem się obżeram.
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:49, 14 Gru 2010    Temat postu:

Jakie dojadanie ??????????
( o przepraszam, za wyjątkiem kiszonego barszczu z uszkami wycinanymi najmniejszym kieliszkiem z nadzieniem z prawdziwków )
Cale pozostałe menu jest przygotowywane wyłącznie na Święta i to w ilościach hurtowych
Królują ryby : w auszpiku, pod pierzynką z pikantnego beszamelu ( robionego na rosole rybnym, z domowymi korniszonkami ) , czy klasyczny sandacz w galarecie.
plus pieczone mięsa, z obowiazkowym faszerowanym mostkiem cielęcym ( mmmm.... ), sałatki etc...
Na gorąco różnie... w zeszłym roku były zrazy wołowe zawijane, z farszem chrzanowym.
Wszystko na dwadzieścia parę osób ( imieninowi goście )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 20:55, 14 Gru 2010    Temat postu:

Jak to jakie? Po wigilii nic Wam nie zostaje???
Ja mam sterty ryb i na zimno i na cieplo, i pierogi zostają( i ruskie i z kapustą i grzybami) i postne gołąbki i pierogi drożdzowe i barszcz i uszka i niezliczone ilości śledzi.
Zasadniczo na Święta tylko jescze pieczyste robię, które też dojadamy do sylwestra.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:15, 14 Gru 2010    Temat postu:

Praktycznie nic
Wigilię staramy się robić " na miarę" po doświadczeniach kilku lat, gdy okazywalo się że wigilijne potrawy jakoś w święta nie znikały ze stołów .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:41, 14 Gru 2010    Temat postu:

Dla mnie po/wigilijnie istnieje tylko kapusta z grochem i kutia Little thongue man Little thongue man Little thongue man Little thongue man Little thongue man Little thongue man Little thongue man .

Reszta zajada się rybą i barszczykiem .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
klementyna
syndrom sztokholmski


Dołączył: 12 Mar 2009
Posty: 3630
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1062 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:17, 14 Gru 2010    Temat postu:

Seeni napisał:
Jak to jakie? Po wigilii nic Wam nie zostaje???


ości, makówki oraz kompot z suszu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Śro 8:40, 15 Gru 2010    Temat postu:

Karpia nie ma, ale ryba po grecku być musi.
Powrót do góry
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Śro 8:46, 15 Gru 2010    Temat postu:

potrawy wigilijne sa niezjadliwe poza wigilia
Noo..moze z wyjatkiem barszczu z uszkami i sledzia w oleju z cebulka 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:52, 15 Gru 2010    Temat postu:

Seeni skopiuję, dziękuję!
Nudziarzu Ty mi się tu nie chwal bez przepisów!
U mnie zawsze jest gar barszczu na pozostałe dni, a inne potrawy tylko 24go. Karpia nie jadamy, ale dorsza to i owszem. Ten też zostaje, zapominiałam. Ryby morskie uwielbiamy. Ja uwielbiam śledzia w śmietanie , ot takie nic a jakie smaczne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Śro 19:37, 15 Gru 2010    Temat postu:

Seeni napisał:

Poledwiczkę wieprzową nacinam, napycham farszem( dowolnym- ale fajnie na półmisku wygladają z pesto pomidorowym i parmezanem), zaciskam poledwiczkę, owijam szynka parmeńska i ładuje do posmarowanej oliwka blaszki( dołem część z nacięciem) i piekę w piekarniku na 180 stopni około 40 minut. Wyciągam, kroje w plastry, układam na półmisku.

Zaintrygowało mnie to, ale jak na moje zdolności kulinarne przepis jest za mało precyzyjny. Poproszę o łopatologiczne wyjaśnienie:

1. co to znaczy "zaciskam polędwiczkę"? Czymś?
2. czy szynka musi być parmeńska? i czy po owinięciu zespalasz to jakimś sznureczkiem albo wykałaczką?
3. dlaczego dołem część z nacięciem? farsz wtedy nie wypływa?
4. podajesz to jako danie na gorąco, tak?
Powrót do góry
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:26, 15 Gru 2010    Temat postu:

O widzę, że będzie nas dwie na te polędwiczki Już mi ślinka leci...
U mnie i kutia i makiełki też będą,, choć sama żadnego z nich nie jestem wielbicielką


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 11:30, 16 Gru 2010    Temat postu:

Palcyma je zaciskam, palcyma. I szczelnie owijam tą szynką parmeńską- ona jakoś trzyma to w ryzach. Ten farsz do dołu nie wiem czemu- nie wylata zwyczajnie. Może można czymś innym owinąć a nie szynką parmeńską. U nas wszyscy lubią szynką parmeńską bądż inne jamonki, a poza tym ona wielkościowo jest dobra do zawijania.
Zasadniczo podaję na goraco, ale że ja nie potrafie gotować inaczej jak dla pułku wojska to sporo tego zostaje i wtedy podżeramy na zimno. Nie skrajam całych poledwiczek, tylko kilkanaście plastów


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 13:19, 16 Gru 2010    Temat postu:

Dzięki. Już drukuję i będę się bawić, ale raczej nie na święta. Na święta ograniczę się do czegoś, co znam i wiem, że z reguły wychodzi.
Powrót do góry
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:47, 17 Gru 2010    Temat postu:

Też się szykuje na te polędwiczki, tylko jakoś co do tego farszu jeszcze nie doczytałam 050 .

A tak w zasady to w święta wszelkiego rodzaju mięsiwa pieczone, sałatki, śledzie

Z mięs polecam udziec z indyka, zmarnowany i naczosnkowany, jeżeli do środka włoży się pierś kurczaka, pieczeń wychodzi dwukolorowa . Szybko, zdrowo, mięsko mięciutkie i dzieci lubią.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:07, 19 Gru 2010    Temat postu:

Letni u mnie indyczek jak Twój - zawsze na 2 dzień świąt, smakuje wybornie!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:30, 20 Gru 2010    Temat postu:

u mnie bedzie na wigilie: losos z kartoflami z rozmarynem i Feldsalat na boczku (salata chm... nie mam pojecia jak sie to przetlumazcyc na polski, w slowniku tez nie znalazlam). czas przygotowania 30 minut

w pierszy dzien robie kaczke w sosie z granatow (czas przygotowania 40 minut), a na drugie dzien swiat wyjezdzamy do rodziny meza, wiec sie nie przejmuje

wiec nie bedzie wielkiego stresu

ale ja tez nie lubie sie zbytnio przejmowac swietami, a wszystkie szalenstwa i przede wszystkim ludzie, ktorzy biegaja z obledem w oczach po sklepach w poszukiwaniu towarow, ktore sie i tak uginaja na polkach - to mnie przerazaja...
a do tego jeszcze jak szukaja miejsca na parkingach... dramat...

dlatego ja staram sie zawsze PRZEZYC swieta BEZ STRESU.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 13:31, 31 Sty 2011    Temat postu:

Seeni napisał:

Sztandarowe danie mięsne świateczne u mnie to nadziewane poledwiczki zawijane szynką parmeńską.
Poledwiczkę wieprzową nacinam, napycham farszem( dowolnym- ale fajnie na półmisku wygladają z pesto pomidorowym i parmezanem), zaciskam poledwiczkę, owijam szynka parmeńska i ładuje do posmarowanej oliwka blaszki( dołem część z nacięciem) i piekę w piekarniku na 180 stopni około 40 minut. Wyciągam, kroje w plastry, układam na półmisku.

Porwałam się na te polędwiczki i całość wyszła poniżej moich oczekiwań. W smaku były OK, ale wizualnie mocno średnie. Po pierwsze, szynka mi nie chciała "objąć" polędwiczki, musiałam się posiłkować wykałaczkami. Po drugie, puściło to to podczas pieczenia strasznie dużo soku i te polędwiczki niemal pływały w sosie własnym. Zamiast być elegancko podpieczone, były takie jakieś wręcz różowawe i wyglądające surowo (surowe nie były). No i rozpadały się podczas krojenia. Pewnie się je piecze cały czas odkryte?
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 20:03, 03 Lut 2011    Temat postu:

aaaaaaaaa odkryte i owszem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin