Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

DANIA WETERIANSKIE
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:35, 04 Kwi 2007    Temat postu: DANIA WETERIANSKIE

pasztet fasolowy

2 szkl fasoli
kilka suszonych grzybów
cebula
4 łyzki oleju
2 jaja
kilka łyzek tartej bułki
sól
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
imbir
kostka rosołowa


Fasole namoczyc w zimnej wodzie , nastepnego dnia ugotowac
Grzyby ugotowac
cebule posiekac i podsmazyc
fasole, grzyby i cebule zemlec (ja dodaje jeszcze 2 gotowane marchewki)
dodac jaja, wywar z gdzybów, tarta bułke i wszystkie przyprawy

Piec w formie (mozna zapiec w słoikach)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Śro 10:59, 04 Kwi 2007    Temat postu:

czy to sa dania dla weteranow ??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:14, 04 Kwi 2007    Temat postu:

ślepa i brzydka napisał:
czy to sa dania dla weteranow ??


Wiedziałam ze jak napisze prawidłowo, to pies z kulawa noga nie bedzie zagladał

I tu Cie mam Slepa . Wstawiaj takie co to wzrok wzmocni
Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo marchewki i czarnych jagód


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Śro 12:18, 04 Kwi 2007    Temat postu:

ja tylko zurawine lykam...

Anxious na pecherz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:21, 04 Kwi 2007    Temat postu:

ślepa i brzydka napisał:
ja tylko zurawine lykam...

Anxious na pecherz


pffffffffffffffffffff Not talking
Zurawinowy to jest najlepszy kisiel i konfitura do mięsa, albo do smazonego brie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:46, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Wrzucę z domu przepis na pierożki. Robiłam na Wigilię, ale niewielie ich do tej Wigilii zostało

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Janek znowu nadaje
pszemondżały wykształciuch


Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 6437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:42, 04 Kwi 2007    Temat postu:

nalewka na żurawinie
specjalność mojej mamy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:47, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Jak obiecałam

Pierożki z soczewicą i pieczarkami

Ciasto pierogowe:
60 dag mąki
300 ml letniej wody
łyżka oliwy
żółtko
sól

Mąkę przesiać dodać żółtko i sół. Wyrabiać ciasto dolewająć stopniowo wodę. Kiedy składniki się połączą dodać tłuszcz. Kiedy ciasto zrobi się gładkie, rozwałkować cieniutko. Wykrawać szklanką koła (ok.5 cm średnicy).Nakładać farsz i sklejać.

Farsz
30 dag pieczarek
20 dag soczewicy
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki tartej bułki
jajko
sól i pieprz

Soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Ugotować. Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżce masła. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do pieczarek i dusić razem kilka minut. Wymieszać z soczewicą i przepuścić przez maszynkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tartą bułkę, jajko i sos sojowy. Dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać na krążki z ciasta. Formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną. Podawać gorące z usmażoną na złoto cebulką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Janek znowu nadaje
pszemondżały wykształciuch


Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 6437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:48, 04 Kwi 2007    Temat postu:

mmmmniam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:50, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Janek znowu nadaje napisał:
mmmmniam

I to jakie! Zrobiłam ponad 60. Do wigilii dotrwało może ze 20.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Janek znowu nadaje
pszemondżały wykształciuch


Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 6437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:52, 04 Kwi 2007    Temat postu:

illunga napisał:
Janek znowu nadaje napisał:
mmmmniam

I to jakie! Zrobiłam ponad 60. Do wigilii dotrwało może ze 20.


ja się zapisuję


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:51, 19 Maj 2007    Temat postu:

Pot pie

1 kg pieczarek
1 ogromny por
3 ząbki czosnku
pojemniczek śmietany
sól, pieprz, tymianek/ostrożnie! 2 małe szczytpy, bo zdominuje resztę/
opakowanie francuskiego ciasta w rulonie

Zmacerować pokrojone pieczarki/nie solić!!!/, zmacerować pokrojonego w plasterki pora, dodać czosnek,sól, pieprz i tymianek. Dodać do pieczarek, dolać śmietanę.
Nałożyć do żaroodpornych miseczek/ po pół/ każdą nakryć plasterkiem ciasta i przylepić palcami do brzegów miseczki. Piec w 180 st. przez 35 min.
Każdy potem musi się przebić widelcem przez chrupiącą skorupkę i wyjadać ze środka, przegryzająć pokrywką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dżeska
maszynista z Melbourne


Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 4648
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z miedzianej krainy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:22, 21 Maj 2007    Temat postu:

puszka czerwonej fasoli, pokrojony ananas z puszki, puszka kukurydzy, czosnek wyciśnięty, troszkę majonezu z niewielką ilością soku z ananasów. Szybka, świetna sałatka. Nie dodaje się zadnych przypraw

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:18, 21 Maj 2007    Temat postu:

polędwica sopocka też jest niezła...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:24, 21 Maj 2007    Temat postu:

W porównaniu z półtuszą ananasa wypada jednak dość blado

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dżeska
maszynista z Melbourne


Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 4648
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z miedzianej krainy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:33, 28 Maj 2007    Temat postu:

Aproxymat napisał:
W porównaniu z półtuszą ananasa wypada jednak dość blado


oj, boro....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:26, 28 Maj 2007    Temat postu:

Puszki też trzeba kroić, czy można w całości dodać? d'oh!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dżeska
maszynista z Melbourne


Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 4648
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z miedzianej krainy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:04, 04 Cze 2007    Temat postu:

Sabina napisał:
Puszki też trzeba kroić, czy można w całości dodać? d'oh!

jakie paluszki? swoje czy krabowe?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:41, 04 Cze 2007    Temat postu:

Puszki, nie paluszki
Bo te po groszku konserwowym nawet nieźle się kroją - widocznie są z dość cienkiej blachy Tongue out (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dżeska
maszynista z Melbourne


Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 4648
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z miedzianej krainy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:23, 04 Cze 2007    Temat postu:

Sabina napisał:
Puszki, nie paluszki
Bo te po groszku konserwowym nawet nieźle się kroją - widocznie są z dość cienkiej blachy Tongue out (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin