Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia regionalna
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:17, 17 Kwi 2009    Temat postu:

A fuj...to się jeszcze rusza Blue_Light_Colorz_PDT_37

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:05, 17 Kwi 2009    Temat postu:

Ale tak chwiejnie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:23, 17 Kwi 2009    Temat postu:

Żeby nie wiem ile mi dawali w życiu bym tego paskudztwa nie tknęła Blue_Light_Colorz_PDT_29

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:28, 17 Kwi 2009    Temat postu:

To raczej jest uważane za delikates

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:34, 18 Kwi 2009    Temat postu:

Bardzo dziękuję za delikates-exlusive

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:05, 10 Mar 2010    Temat postu:

Wielu osobom kuchnia chińska kojarzy się albo z wietnamskim fast foodem , albo jeszcze gorze z jakimiś mrówkami na słodko kwaśno .
Nic bardziej mylnego .
To największa i najbardziej skomplikowana kuchnia na świecie .

Wkleję jeden z linków ładnie opowiadający o malutkiej części potraw, które można skosztować w Podniebnej .

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sebastian43210
wolframowy żarnik


Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:55, 11 Cze 2010    Temat postu:

lubie kuchnie regionalną bo to nasze dziedzictwo a po za tym te smaki mmmm malina

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:21, 11 Paź 2011    Temat postu:

Pyry z gziką

Składniki :
- ziemniaki
- biały ser
- masło
- śmietana
- cebula
- sól

Przygotowanie :
Ugotować ziemniaki ( pyry) w mundurkach.
Rozetrzeć ser w zależności jak kto lubi. Dodać pokrojoną drobno cebulkę, smietanę i sól do smaku.Tradycja nakazuje, że masa nie powinna być zbyt płynna. ( gzika)
Na talerzu oprócz ziemniaków i utartego sera podajemy masełko.

Potrawa niezbyt lekka i kaloryczna.


Na Śląsku są kluski ślaskie, rolada i modra kapusta. W Wielkopolsce kluski na parze ( drożdżowe) zwane pyzami, pieczeń, a kapusta nie musi być modra.

Kluchy na parze :
Składniki :
- mąka, drożdże, mleko, jajko, sól, cukier

Przygotowanie : drożdze, cukier i ciepłe mleko - to zaczyn, który dodajemy do mąki, z solą i jajkiem. By ciasto było o odpowiedniej konsystencji dodajemy letnie mleko. Wkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy kulki i przykrywamy je ręcznikiem
( tzw. garowanie). Później parujemy porcjami po kwadransie.

Dobre są z tzw. ciemnym sosem, dlatego mowa o pieczeni, ale można też podać kaczkę, królika czy nawet kurczaka.

Wersja dla dzieci - w środek pyzów wkładamy owoc. I mamy kluchy na słodko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Leon
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Sty 2015
Posty: 6677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:33, 08 Paź 2017    Temat postu:

Kiszony śledź przysmak Szwedów
https://www.youtube.com/watch?v=ciR7H5qI9pI
https://www.youtube.com/watch?v=0QYk3QFLFyU&list=RDi3BQ9EOi_m4&index=5
czytałem że najlepiej pod wodą otwierać
może ktoś to próbował?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin