Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Potrawy, które uwielbiam
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7806
Przeczytał: 56 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:21, 10 Sty 2017    Temat postu: Potrawy, które uwielbiam

Lubimy jeść to i tamto. Ale wśród potraw są takie, które wręcz uwielbiamy i tak naprawdę nigdy nam się nie nudzą. Najczęściej są to posiłki obiadowe, ale nie tylko. U mnie jest kilka takich, a jak z tym u Was ?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Juli* dnia Wto 22:15, 10 Sty 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 17618
Przeczytał: 45 tematów

Pomógł: 2328 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 22:07, 10 Sty 2017    Temat postu:

Ruskie. Kocham pierogi ruskie. Potrafię też je robić i to w ilościach hurtowych.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7806
Przeczytał: 56 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:13, 10 Sty 2017    Temat postu:

Potrawy z makaronem. Od zup, po drugie dania czy sałatki. Nigdy mi się nie nudzą. Nie ma tez dla mnie znaczenia, czy sama je przygotowuję, czy też robi to ktoś inny. Jestem w stanie nawet późnym wieczorem coś z makaronu sobie przygotować, bo tak. Mam gdzieś dietę, figurę i sama nie wiem co jeszcze. Makaron i już. Teraz, zaraz, natychmiast. Gorzej byłoby z zupą pomidorową z makaronem, którą też uwielbiam. Prędzej cienki barszcz, by się z nim udało przygotować. Zdecydowanie szybciej, jak na np. 23:00.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 17618
Przeczytał: 45 tematów

Pomógł: 2328 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 19:40, 11 Sty 2017    Temat postu:

Makaronu nie znoszę. Podobnie ryżu. Oraz wszystkiego co jest z makaronem i ryżem.
Od dziecka nie lubię i nie jadam albo jadam okazjonalnie. Głównie w sałatkach. Za to przepadam za rybami pod każdą postacią.
I uwielbiam zupy ( jak jesteśmy przy pomidorowej i barszczu), z tym, ze wolę czysto warzywne i pod postacią kremu. Pomidorówkę robię tak: kroję czerwoną paprykę, czosnek, cebulę, podsmażam na łyżce oliwy. Potem zalewam wywarem warzywnym( może być kostka ale eko) Zagotowuje. Daje pomidory w puszce ( w sezonie świeże). Jak się trochę pogotuje wrzucam bazylię. Jak ostygnie miksuję, znowu podgrzewam, dodaje mozarellę w plasterkach.
Pychota. Chociaż równie chętnie jadam tradycyjną pomidorówkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14530
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 1175 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:19, 11 Sty 2017    Temat postu:

Ryz da się zjesc.
Tylko trzeba go przygotować mniej więcej jak na pilaw.
Ryz przesmażamy w patelni ,na oliwie z oliwek ż się zeszkli. Wczesniej przygotowujemy wywar ( lub kostka , uwazając na ilość soli w rozpuszczonej kostce ).
Dodajemy po trochę wywaru, mieszając i czekając aż się wchlonie.. i znow dolewamy... i znow...
Jak zabraknie wywaru , dolewamy wody... i tak az do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( zwyczajnie ryż ma być miękki, ale w zadnym wypadku się nie kleić ) ) .
Mozna dodawać przerózne dodatki np. posiekane suszone pomidory w oliwie, czarne oliwki, natka z pietruszki ( można dac sporo ), czy inne ziola.
Tak przygotowany ryż staje się samodzielną potrawą, w tym sensie, ze ma wlasny , dośc intensywny aromat i smak, nie mniej dobrze komponuje się z przerożnymi sosami, mięsami, czy warzywami ( nawet z burgerami - oczywiści z wolowiny i oczywiście samodzielnie zrobionymi ).
Przede wszystkim nie zatyka !

P.S Jesli ktoś lubi do wywaru można dodać świezych , czy suszonych grzybow nawet.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Śro 20:23, 11 Sty 2017, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7806
Przeczytał: 56 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:07, 11 Sty 2017    Temat postu:

Seeni napisał:
Pomidorówkę robię tak: kroję czerwoną paprykę, czosnek, cebulę,


Na pewno jest bardzo dobra, ale nie dla mnie. Właśnie ze względu na te składniki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
podwodny oracz jeziora


Dołączył: 17 Kwi 2016
Posty: 1239
Przeczytał: 58 tematów

Pomógł: 80 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:06, 11 Sty 2017    Temat postu:

Łączę Wasze upodobania, bo kocham pierogi (jednako ruskie oraz z kapustą i grzybami, mniej z soczewicą, a na słodko w ogóle niechetnie) i wszelkie dania mączne (kopytka, pyzy, kluski śląskie, makarony pod każdą postacią).
Natomiast zupy zawsze miałam w lekkiej pogardzie (jako to "gorsze", mniej atrakcyjne danie obiadowe) i nie umiem się przekonać do kasz (praktycznie wszystkich) oraz ryżu (co ciekawe, ryż w sushi nie przeszkadza mi zupelnie). Dlatego też nie porafię się przełamać i całkowicie zrezygnować z mięsa, bo ryż i kasze są b. istotnym składnikiem ograniczonej wszak diety wegetariańskiej.

e> co to jest eko kostka??


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez animavilis dnia Śro 23:07, 11 Sty 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7806
Przeczytał: 56 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:27, 11 Sty 2017    Temat postu:

Wszelkie kluchy - mniam... Co do pierogów - tylko nie ruskie. Reszta może być. Uwielbiam zwłaszcza ze szpinakiem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
corsaire
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 3816
Przeczytał: 123 tematy

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 0:54, 12 Sty 2017    Temat postu:

ja lubie pierogi z avocado i ruskie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 17618
Przeczytał: 45 tematów

Pomógł: 2328 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 11:57, 12 Sty 2017    Temat postu:

Z kluch tylko te ruskie. To jest smak dzieciństwa. Robiła je moja babcia. To jest w ogóle pierwsza potrawa, którą zrobiłam samodzielnie. Stąd podwójny sentyment.
Kasze lubię właśnie w zupach. Jaglaną i komosę, bo fajnie zagęszczają.
Eko kostka to kostka bez glutaminianu- można kupić np w Rosmanie.
Szpinak bardzo lubię i wszystkie potrawy ze szpinakiem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7806
Przeczytał: 56 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:25, 12 Sty 2017    Temat postu:

corsaire napisał:
ja lubie pierogi z avocado.


Nie jadłam

Think

Seeni napisał:

Szpinak bardzo lubię i wszystkie potrawy ze szpinakiem


Mam tak samo jak Ty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 17618
Przeczytał: 45 tematów

Pomógł: 2328 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 19:08, 12 Sty 2017    Temat postu:

Ostatnio popełniłam polędwiczki wieprzowe typu roladki, nadziewane szpinakiem i fetą, podsmażone na krótko a następnie podduszone w sosie serowym. Niezłe.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7806
Przeczytał: 56 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:50, 12 Sty 2017    Temat postu:

Ja lubię rolady, albo de volaille.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
podwodny oracz jeziora


Dołączył: 17 Kwi 2016
Posty: 1239
Przeczytał: 58 tematów

Pomógł: 80 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:12, 12 Sty 2017    Temat postu:

Seeni napisał:

Pomidorówkę robię tak: kroję czerwoną paprykę, czosnek, cebulę, podsmażam na łyżce oliwy. Potem zalewam wywarem warzywnym( może być kostka ale eko) Zagotowuje. Daje pomidory w puszce ( w sezonie świeże). Jak się trochę pogotuje wrzucam bazylię. Jak ostygnie miksuję, znowu podgrzewam, dodaje mozarellę w plasterkach.
Pychota.

Brzmiało to tak zachęcająco, że po powrocie do domu zabrałam się za tę zupę, z lekkimi modyfikacjami. Baza jest już zrobiona (choć kostka była zgoła nie eko - myślałam, że to jakaś pomyłka z tym Rossmannem, ale sprawdziłam w necie, że faktycznie coś takiego tam sprzedają), bardzo smaczna i dość pikantna, bo pomidory w puszce były a la arrabiata. Dodam mozarellę w mini kulkach i udekoruję rukolą (bardzo odpowiada mi dość wyrazisty smak tego zielska).

Juli* napisał:
corsaire napisał:
ja lubie pierogi z avocado.

Nie jadłam
Think

Ja też nie. Brzmi dziwnie, ale odkąd nauczyłam się robić guacamole, nie patrzę już z taką awersją na ten tłustawy i mdławy owoc.

Juli* napisał:

Seeni napisał:

Szpinak bardzo lubię i wszystkie potrawy ze szpinakiem

Mam tak samo jak Ty.

Co za nadzwyczajna i jakże rzadko spotykana na tym forum zgodność opinii Angel
Ja też lubię szpinak w każdej wersji.

Juli* napisał:
Ja lubię rolady, albo de volaille.

"Odświeżyłam" trochę przepis na de volaille, poprzez owijanie ich w szynkę parmeńską. Zdecydowanie zyskują w smaku (do samej szynki też musiałam się długo przekonywać, bo te lepsze gatunkowo wędliny mają zwykle to do siebie, że paskudnie wyglądają).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 17618
Przeczytał: 45 tematów

Pomógł: 2328 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 20:47, 12 Sty 2017    Temat postu:

Pierś z kurczaka owijam parmeńską i wypycham szpinakiem. Szynką parmeńska albo dowolna jamonką owijam też nadziewane polędwiczki wieprzowe ( w całości). Zasadniczo szynki długodojrzewające to jedyna wędlina jaka spożywam.
W kuchni używam tez dużo grzybów suszonych. Nadziewam, co popadnie farszem grzybowym, fajnie komponuje się taki suszony grzyb z fetą albo serem owczym szopskim ( albo z bryndzą).
Dzisiaj robiłam zupę krem z zielonego groszku. Rzecz jasna na kostce eko.
Podsmażony na łyżeczce masła klarowanego por, zalany kostką, pietrucha korzeń, seler, ziemniaczki dwa małe, na koniec mrożony zielony groszek. na sam koniec sól, pieprz i utarty ząbek czosnku. Zmiksowane. Z łyżką jogurtu łowicz bez laktozy 4%, posypane kolendrą.
Jedna z ulubionych zup, chociaż na niemrożonym groszku dużo lepsza. Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
corsaire
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 3816
Przeczytał: 123 tematy

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:15, 12 Sty 2017    Temat postu:

Seeni napisał:
. Rzecz jasna na kostce eko...Angel


wylaczny dystrybutor kostek eko ma z Toba umowe, czy co


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 17618
Przeczytał: 45 tematów

Pomógł: 2328 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pią 10:18, 13 Sty 2017    Temat postu:

Nie...dietetyczka

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
podwodny oracz jeziora


Dołączył: 17 Kwi 2016
Posty: 1239
Przeczytał: 58 tematów

Pomógł: 80 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:32, 13 Sty 2017    Temat postu:

Jest już pierwsza ofiara marketingu szeptanego - nawet bez trudu znalazłam dziś tę kostkę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
corsaire
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 3816
Przeczytał: 123 tematy

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 12:33, 13 Sty 2017    Temat postu:

dlaczego akurat kostki?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 17618
Przeczytał: 45 tematów

Pomógł: 2328 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pią 14:04, 13 Sty 2017    Temat postu:

żeby zupa była smaczniejsza

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin