Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pierniczymy?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:52, 12 Gru 2007    Temat postu:

kasiek66 napisał:
Jak go sparzysz i obsmazysz to nie bedzie wysychał

Nie wiedziałam,że to wystarczy Moja Mama mówiłą zaraz o szpikowanu, co mnie od razu odrzucało. Okazuje się,ż3e są sensowniejsze sposoby

Nie, dość.Idę spać, bo za chwilę zacznę się dobierać do lodówki
Popiszę z pracy, gdzie jeść mogę tylko...oczami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
melpomena
zła kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 9156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 475 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 2:50, 13 Gru 2007    Temat postu:

niebieski napisał:
illunga napisał:
To ważna rzecz jeśli robi się coś na określony termin-żeby wcześniej pamiętać o zalaniu.

Właśnie. Jak lecę samolotem to zawsze sobie o tym przypominam zbyt późno, a przez pierwsze 15 minut nic nie podają do picia i się muszę bać tej latającej w poprzek windy placz


Ej, no co jest, epidemia? Lula też ma problemy.

A to takie cudowne 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 8:45, 13 Gru 2007    Temat postu:

Illuś...co prawda nie jestem Kasia...ale mam sposób na schab...właściwie to stosuję go do wszystkich mięs..a mianowicie...na dwa dni wrzucam je do zalewy solno ziołowo czosnkowej...gorąca woda....majeranek, liść bobkowy, ziele angielskie, dużo czosnku, sporo soli...zalewa musi być bardzo słona...do niej wkładam mięsa które spokojnie sobie "dochodzą przez dwa dni...po upieczeniu są bardzo soczyste...

Co do pierniczenia.....to chyba się nie skuszę..


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 8:46, 13 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:24, 13 Gru 2007    Temat postu:

Mii, a gar z tym mięsem to gdzie? Do lodówki czy może sobie stać bez chłodzenia? Trzeba przewracać to mięsko w garze czy może sobie samo nasiąkać?
Wołowina by mi zagrała w takiej zalewie Ale schab jest pierwszy w kolejce

A pierniczki to ja zrobię, bo niestety dziecięcia nadal mają zdolności artystyczne do wywalenia choinki w najmniej odpowiednim momencie, w związku z czym musi być ona ubrana "ekologicznie" czyli mało tłukąco 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 10:51, 13 Gru 2007    Temat postu:

Illa...zimą wystawiam na balkon....chyba, że siarczysty mróz...to tak jak latem...do lodówy ..aha...mięso szpikuję tym czosnkiem z zalewy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:32, 13 Gru 2007    Temat postu:

Podesłałam te mięsne pomysły i Kasi i Mii, mojej własnej i prywatnej siostrze. Jej małżonek jest Adam Anxious Nooo, wicie rozumicie...Jak sama nie zrobię, to może chociaż zjem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
stara_reklama
Gość





PostWysłany: Czw 12:25, 13 Gru 2007    Temat postu:

...

Ostatnio zmieniony przez stara_reklama dnia Pią 13:52, 04 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
melpomena
zła kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 9156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 475 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:45, 13 Gru 2007    Temat postu:

Eee tam.
Przepraszam za rozwalanie topiku o schabowych

Ale.
Uwielbiam latać.
Oraz.
Uwielbiam pływać.

Ale.
Czasami po przejechaniu 5 km samochodem... koszmar


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:36, 13 Gru 2007    Temat postu:

Spokoooojnie Moje dziecięcia dały mi taką szkołę,że nic mnie nie ruszy 600 km do przejechania i zatrzymywanie się 19 razy ( w tym na obwodnicy Gdańska, gdzie de facto zatrzymywać się nie wolno). No ale cóż robić, jak trzeba awaryjnie prać tapicerkę

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:03, 14 Gru 2007    Temat postu:

Idę na całość! Dziś będę produkować domek z piernika. Jak mi się uda, to zrobię zdjęcie i wyprodukuję jeszcze 2 domki. A jak mi się nie uda, to zrobię placek i wywalę przez okno Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:49, 14 Gru 2007    Temat postu:

niebieski napisał:
melpomena napisał:

Ej, no co jest, epidemia? Lula też ma problemy.

Lulka ma zdaje się takie samo wykształcenie jak moje. Oboje doskonale rozumiemy, że samolot nie powinien latać bo może się popsuć [-X


No właśnie.
Poza tym nie można wysiąść kiedy się chce ani nawet wyskoczyć przez okno bo się nieotwieralne niczym w dawnych, ruskich pociągach.

Ale na temat - ciasta na święta piecze mój brat. Pyszności!
Najczęściej sernik (ale nie wiedeński tylko taki plaskaty na dużej blasze), makowiec i takie coś z orzechami i innymi bakaliami zatopionymi w bezie. To jest na wierzchu - pod spodem nie pamiętam co, ale rarytasik ogólnie.
Pieczenie i gotowanie jest ściśle podzielone na role.
Ja jestem tą od mięs pieczonych i innych serwowanych na świąteczne śniadanie i od wszelkiego rodzaju pokarmów mącznych (pierogi, kulebiaki)
na Wigilię.
Robię najlepszy na świecie czerwony barszcz i bigos.
A co! Musiałam się pochwalić.

Pierogi jak to pierogi - świąteczne to oczywiście te z grzybami, robię też ruskie dla córki bo lubi.
Najbardziej zaś lubię kulebiaka do czerwonego barszczu. (do wyboru z uszkami)
Dokładnego przepisu nie podam bo wszystko na oko się odbywa, ale wygląda to mniej więcej tak:
Ciasto francuskie (cienko rozwałkowane).
Wcześniej przygotowany farsz - kapusta kiszona z grzybami.
Kapustę gotuję osobno do miękkości ( z zielem angielskim, liściem bobkowym, ziarenkami kolorowego pieprzu, śliwkami suszonymi).
Gdy jest już miękka siekam ją bardzo drobniutko (nie mielę).
Osobno duszę grzyby - mieszane, tzn. suszone z pieczarkami.
Gdy są gotowe mielę je w maszynce do mięsa, ale używam do tego sitka z największymi dziurami.
Proporcjonalnie na pół kg kapusty 1/3 objętości grzybów (objętości, nie wagi).
łączę potem wszystko na patelni dodając do tego zeszkloną na patelni cebulę. Przyprawiam podsmażając wszystko z 10 minut.
Następnie masę zawijam w uprzednio przygotowane francuskie ciasto (taki wielki naleśnik)) i piekę ok. 20 minut, tuż przed Wigilią żeby było ciepłe.
Może to i nie kulebiak ( d'oh! ) ino inne coś, ale ja to tak sobie nazywam.

Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:00, 14 Gru 2007    Temat postu:

Kulebiak! Oja głupia...(czerwony kapturek) przecież ja też robiłam kiedyś kulebiaki! I z rybą i z kapustą!
No mówiłam, przedświąteczne zaćmienie rozumku się zaczyna d'oh!
Dzięki Ci bardzo za przypomnienie, Lu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 21:49, 14 Gru 2007    Temat postu: przypomnienie o kulebiakach klasycznych...

A propos kulebiaków - przypominam, że na stronie 1 "Kaszalotów po grecku" jest "Spóźniony przepis wigilijny" na oryginalną kulebiakę rosyjską - z nadzieniem ze słodkiej kapusty.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Sob 17:11, 15 Gru 2007    Temat postu:

Bardzo przepraszam Il za ciągły brak przepisu na miodowca- ale, że ciasto to robię raz do roku to przepis jest nie z głowy. I tu pojawił się problem zasadniczy. Za Boga znalezć nie mogę swojej pękatej skoroszytki z przepisami ciastowymi. Takie mam podejrzenie, że do pracy wyniosłam celem ujawnienia szarlotki na kruchym spodzie. Obiecuję w poniedziałek ustalić i podesłać.
Swoje pierniki robię tak :
1 kg mąki, 45 dag miodu, 20 dag cukru, 10 dag masła, ze trzy kopiate łyzki przyprawy do piernika, drobno posiekana skórka z pomarańczy, całe opakowanie proszku do pieczenia, 2 jajka.

Miód rozpuszczam z cukrem i masłem na lekkim gazie, cały czas mieszając, potem jak się rozpusci schładzam- też mieszając. Jak jest zimno letnie mieszam z resztą - mąka powinna być przesiana i to najlepiej dwukrotnie. Wyrabiam, potem z kawałków wałkiem placki. No i z placków cuda- masówka z foremek i produkcja artystyczna typu anioły, mikołaje, choinki. Piekę na złoty kolor w 180 stopniach. Następnego dnia ozdabiam, używajac do tego lukrów, polew, posypek, orzechów, rodzynek i tego co mi w rękę wpadnie.
Od kilku lat pierniczę w duzym gronie. Na zdobienie umawiamy się w dwie, mocno dzieciate rodziny i schodzi nam tak od 6 do 8 godzin.
Ale zabawa przednia.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:16, 17 Gru 2007    Temat postu:

Seeni, wkleisz jak znajdziesz. To nie musi być na święta, bo ja po prostu lubię miodowe ciasta i bardzo chętnie zbieram nowe przepisy.
A pierniczki robię podobnie. Też z moim stadem
Zrobiłam ten domek z piernika. Mam zdjęcie w telefonie, ale robiłam też aparatem,to wkleję jak wróce do domu Okropnie poparzyłam sobie tylko palce karmelem. Bo jak się doczytałam-można sklejać lukrem, albo karmelem. Wypróbowałam karmel. Rewelacje-szybkość klejenia Kropelki Ale gorący jak sto diabłów. No i opuszki mi trochę przysmażyło.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Pią 12:19, 21 Gru 2007    Temat postu:

A dzisiaj z okazji tak ślicznej zimy, zrobię sobie takie cóś:


Jabłka imbirowe
(cztery porcje)
s k ł a d n i k i :
• 4 średniej wielkości jabłka
• łyżka miodu
• 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
• pół łyżeczki imbiru
• pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej
• łyżka "Calvadosu" lub innego koniaku lub roodej na myszach pędzonej
• 2 łyżeczki masła
• szklanka bitej śmietanki (30%)
• folia aluminiowa



Wymieszać: orzechy, miód, alkohol, imbir i skórkę pomarańczową. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i obrać ze skórki. Nałożyć masę do otworów w jabłkach.
Folie dzielimy na 4 kwadraty, o bokach ok. 20 cm. Smarujemy folie masłem i kładziemy każde jabłko na folii. Chwytamy kwadrat za rogi, zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.
Podajemy na gorąco, pozostawiając jabłka w lekko rozchylonej folii. Bitą śmietankę stawiając w osobnym naczyniu.

Wersja uboższa jabłka z goździkami i miodem
(cztery porcje)
s k ł a d n i k i :
• 4 średniej wielkości jabłka
• łyżka miodu
• 4 goździki
• pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej
• łyżka "Calvadosu" lub innego koniaku lub roodej na myszach pędzonej
• 2 łyżeczki masła
• szklanka bitej śmietanki (30%)
• folia aluminiowa
Wymieszać: miód, alkohol, i skórkę pomarańczową. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i obrać ze skórki. Nałożyć masę do otworów w jabłkach. Dołożyć po jednym goździku
Folie dzielimy na 4 kwadraty, o bokach ok. 20 cm. Smarujemy folie masłem i kładziemy każde jabłko na folii. Chwytamy kwadrat za rogi, zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.
Podajemy na gorąco, pozostawiając jabłka w lekko rozchylonej folii. Bitą śmietankę stawiając w osobnym naczyniu.
ZAMIAST BITEJ ŚMIETANKI MOGĄ BYĆ LODY ŚMIETANKOWE

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:02, 21 Gru 2007    Temat postu:

Nikt napisał:

• 4 średniej wielkości jabłka
• łyżka miodu
• 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
• pół łyżeczki imbiru
• pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej
• łyżka "Calvadosu" lub innego koniaku lub roodej na myszach pędzonej
• 2 łyżeczki masła
• szklanka bitej śmietanki (30%)
• folia aluminiowa



Wymieszać: orzechy, miód, alkohol, imbir i skórkę pomarańczową. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i obrać ze skórki. Nałożyć masę do otworów w jabłkach.
Folie dzielimy na 4 kwadraty, o bokach ok. 20 cm. Smarujemy folie masłem i kładziemy każde jabłko na folii. Chwytamy kwadrat za rogi, zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.
Podajemy na gorąco, pozostawiając jabłka w lekko rozchylonej folii. Bitą śmietankę stawiając w osobnym naczyniu.

Wersja uboższa jabłka z goździkami i miodem
(cztery porcje)
s k ł a d n i k i :
• 4 średniej wielkości jabłka
• łyżka miodu
• 4 goździki
• pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej
• łyżka "Calvadosu" lub innego koniaku lub roodej na myszach pędzonej
• 2 łyżeczki masła
• szklanka bitej śmietanki (30%)
• folia aluminiowa


Łał....Idę sobie upichcić.
Potem napiszę czy pyszne było.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:06, 21 Gru 2007    Temat postu:

Pyyyyycha!
Jest szansa, ze nie zapomne adresu tego forum i jeszcze sobie te jabłuszka kiedyś zrobię.
I chcesz czy nie chcesz Nikcie zawsze sobie o Tobie wtedy pomyślę.
Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:14, 07 Lis 2008    Temat postu:

Roczek mija....jak zzzzzmija
Niedługo przyjdzie czas zagniatać ciasto na pierniczki. I w czeluściach netu znalazłam przepis-potwór na pierniczki. Sami zobaczcie: ilość użytych składników d'oh!

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
livia
kijek od klawikordu


Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 1226
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 29 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 22:25, 07 Lis 2008    Temat postu:

te pierniczki to chyba hurtem na cały rok się piecze Think
a moze pani Ewa w Toruniu biznes prowadzi...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 2 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin