Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrawy niespodzianki
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:18, 08 Lut 2008    Temat postu: Potrawy niespodzianki

Nie wiedziałam gdzie wrzucić stąd nowy temat


1 kg pieczarek
1 ogromny por
3 ząbki czosnku
pojemniczek śmietany
sól, pieprz, tymianek/ostrożnie! 2 małe szczytpy, bo zdominuje resztę/
opakowanie francuskiego ciasta w rulonie

Zmacerować pokrojone pieczarki/nie solić!!!/, zmacerować pokrojonego w plasterki pora, dodać czosnek,sól, pieprz i tymianek. Dodać do pieczarek, dolać śmietanę.
Nałożyć do żaroodpornych miseczek/ po pół/ każdą nakryć plasterkiem ciasta i przylepić palcami do brzegów miseczki. Piec w 180 st. przez 35 min.
Każdy potem musi się przebić widelcem przez chrupiącą skorupkę i wyjadać ze środka, przegryzając pokrywką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:43, 08 Lut 2008    Temat postu:

Czy por musi być ogromny, czy mogą być dwa mniejsze?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
franek kimono
woźny na kartoflisku


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 178 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:56, 08 Lut 2008    Temat postu:


do przetestowania, zdecydowanie. Dotąd robiłam czasem zapiekane pory pod beszamelem, czasem też z parówkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 14:37, 09 Lut 2008    Temat postu:

A ja z porami uwielbiam tarte

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
franek kimono
woźny na kartoflisku


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 178 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:26, 09 Lut 2008    Temat postu:

chyba też bym uwielbiała ale nie wiem jak się robi tartę, to chyba nie jest takie hop siup?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:50, 11 Lut 2008    Temat postu:

Z porów to ja zwykle zupę uskuteczniam. Z łazankami.
Ribka, a na ile osób ta proporcja? Ile Ci z tego wyszło tych koklilek? Bo przepis jest bardzo ciekawy. I wizualnie musi być też ciekawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:59, 17 Mar 2008    Temat postu:

Ja dyplomatycznie milczę ponieważ z braku kokilek nie robiłam tej potrawy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
franek kimono
woźny na kartoflisku


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 178 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 23:00, 27 Mar 2008    Temat postu:

wczoraj wiedziona impulsem ugotowałam zupę przyjaźni polsko-tajskiej, którą od dwóch dni zajada się moja rodzina więc napiszę co i jak, może i wy się skusicie:

Widząc limonki w lokalnym sklepie, kupiłam sztuk 3, 2 pudełka mleczka kokosowego, świeży imbir i śmietanę 18% oraz warzyw - taki jaki był: ziemniaki, marchewki,pietuchy, cebule, pół selera, paprykę, pieczarki, cukinię oraz natkę i szczypiorek (jeśli już gotuję to zazwyczaj dużo).

Krajamy to to w duże dowolne kawałki, podgotowujemy (cebulę i pieczarki podsmażamy) siup do gara, połówki limonek też można wrzucić, nie zapominamy o imbirze. Potem do wywaru wlewamy wcześniej wymieszaną śmietanę, mleczko kokosowe, sok z limonek, pieprz i ciut chili. Chwilę gotujemy, solimy,można ciut cukru dodać (choć świeże warzywa są słodkawe) i już. Posypujemy na talerzu zielonym.
to jest wariant wegetariański, może być z kurczakiem czy krewetkami.
oczywiście żeby bylo bardziej po tajsku byłoby tu potrzebnych parę innych składników, ale trudniej już je dostać. Smacznego


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez franek kimono dnia Czw 23:10, 27 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
melpomena
zła kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 9156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 475 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 2:01, 28 Mar 2008    Temat postu:

Co to znaczy "zmacerować"?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:10, 28 Mar 2008    Temat postu:

melpomena napisał:
Co to znaczy "zmacerować"?


Leciutko poddusić. Odparować nadmiar wody. Też zadałam to pytanie


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ribka_pilka dnia Pią 12:23, 28 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:16, 28 Mar 2008    Temat postu:

Robię tę zupę w wersji "z kurczakiem". I lubię. Nakarmiłam nią nawet kilka sztuk z tego Forum. I przeżyli

A dziś podczytuję sobie gazetę z przepisami, którą kupił mój... pracowy kolega (sic!) (facet naprawdę świetnie gotuje!)
I jest tam przepis na przystawkę: krem pomidorowy z bazylią. Niby nic, ale fajna jest forma tego: miksuje się wszystkie składniki, dodaje coś na lekkie zgalaretkowanie i powstaje taki budyniek, który wlewa się do foremek, całość do lodówki, a podaje się to po zastygnięciu i wyjęciu z tych foremek z pokrojonymi w kawałki świeżymi pomidorkami i pieczywem tostowym.
Jak mi sie uda, to zrobię zdjęcie tego co jest na ilustracji do przepisu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
melpomena
zła kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 9156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 475 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:37, 28 Mar 2008    Temat postu:

Dzięki Ribka

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
franek kimono
woźny na kartoflisku


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 178 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 0:10, 30 Mar 2008    Temat postu:

ojej illunga, piszesz o zupce polsko-tajskiej? jeśli tak to super Angel

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:58, 31 Mar 2008    Temat postu:

Franek-o tej! Niesamowicie mnie zafascynowało połączenie zapachu kokosa ( kiedy człowiek podświadomie spodziewa się słodkości) i ostrej zupy (bo przyprawiam ossssstro ). Taki szok zmysłowy Co innego w głowie, co innego na języku


A z przepisów-niespodzianek, mam jeszcze jeden (ale jeśli chodzi o proporcje, to musiałabym sięgnąć do zapisków, bo nie pamiętam): to są pierogi, ale takie dziwne, trójkątne, nadziewane różnościami, które po włożeniu do piekarnika, albo do oleju głebokiego ( bo je sie piecze, a nie gotuje), puchną i powstają takie wielkie, chrupiące poduchy. A posypuje się je posiekanymi kolorowymi paprykami.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez illunga dnia Pon 10:59, 31 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:01, 02 Kwi 2008    Temat postu:

Ill, a ja cichutko bez marudzenia, popędzania...czekam na przepis.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zazula
maszynista z Melbourne


Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 6809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:32, 02 Kwi 2008    Temat postu:

illunga napisał:
Franek-o tej!

Byłam przy tworzeniu Hurra cuda-dziwy!

illunga napisał:
Nakarmiłam nią nawet kilka sztuk z tego Forum. I przeżyli

I przeżyliśmy A była ostra jak żyletka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:36, 02 Kwi 2008    Temat postu:

To niekulturalne, okazywać taką radość z przeżycia...po zaserwowanym posiłku Tongue up (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Czw 11:19, 03 Kwi 2008    Temat postu:

na rozgrzana na maxa oliwe (njalepiej z pestek winogron, bo sie nie przypala w wysokiej temperaturze) na patelni wrzucic kilka zabkow czosnku i dwie umyte biale papryki, cale, razem z ogonkiem. Przykryc pokrywka i smazyc na duzym ogniu. Po jakims czasie przewrocic papryki na drugi bok i znowu smazyc. Usmazony bok powinien byc mocno zrumieniony. Kiedy zrumieni sie juz ten drugi, to potrawa gotowa.
Pyszna, krucha, wilgotna w srodku papryka, pachnaca czosnkiem.

PS. Mycie kuchni opryskanej oliwa jako deser
Powrót do góry
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:56, 03 Kwi 2008    Temat postu:

Mycie opryskanej kuchni...pozostawić wspómałżonkowi w ramach siurpryzy Tongue up (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
franek kimono
woźny na kartoflisku


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 178 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:02, 03 Kwi 2008    Temat postu:

ribka_pilka napisał:
To niekulturalne, okazywać taką radość z przeżycia...po zaserwowanym posiłku Tongue up (1)




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin