Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sernik doskonaly
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 22:03, 08 Sty 2007    Temat postu: sernik doskonaly

wiem, wiem, ze nie ma czegos takiego. Kazdemu inny itd., ale wiem tez, ze lubie taki pieczony, mieckiutki. Na spod wylewa sie mase serowa z budyniem dosypanym...
Poratuje ktos?
Dziekuje


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ver
maszynista z Melbourne


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 1999
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 22:13, 08 Sty 2007    Temat postu:

czesc Olasz
czyli chodzi Ci o taki na kruchym spodzie? czy w ogole bez ciasta?
lubisz bakalie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 22:19, 08 Sty 2007    Temat postu:

bakalie kocham milascia szczera i prawdziwa, szkoda, ze bez wzajemnosci (buwaja kosztowne), a spod - poprosze Bakalie mam dzis w ilosciach hurtowych, czekaja, serek z ojczyzny przemycilam, piekarnik mam... Tylko smykalki do ciast nie mam, do calego innego zarcia mam, a do cist nie, buuuu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ver
maszynista z Melbourne


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 1999
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 22:45, 08 Sty 2007    Temat postu:

Ciasto kruche:
- 1/2 kg mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 5 żółtek + 1 całe jajko,
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka (25dag) swiezutkiego masła
wszystko razem połacz rekami w kulę
włoz na 1/2 godz. do lodowki

Masa serowa:
- 1,20 kg białego sera mielonego,swiezego!!!!!
- 8-10 jajek,
- 1,5 szklanki cukru (sprawdzić na słodkość, jak za mało dosypać),
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1 masło śmietankowe,
- bakalie,
- orzechy.

Ser ucierać i dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas mieszając. Potem cukier - ucierać dalej, budynie. W rondelku rozpuścić masło , odczekać aż wystygnie i wlewać po woli cały czas mieszając do masy serowej. Dodać bakalie i orzechy oraz ubitą porządnie pianę z białek. Po dodaniu piany mieszać bardzo delikatnie. Blachę wysmarować tłuszczem, można posypać trochę bułką tartą lub mąką, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami większą część kruchego ciasta. Na to wlać masę serową, a wierzch pokryć kruszonką z pozostałego ciasta. Wsadzić do bardzo nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut.
Smacznego!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:27, 09 Sty 2007    Temat postu:

to jest sernik wg przepisu Nutki -taki jak jadłaś ostatnio u mnie...
Ciasto:1i3/4szkl.mąki,1jajko+1 żółtko,3/4szkl.cukru pudru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki kwaśnej śmietany,10 dkg margaryny.Wyrobic ciasto i wyłożyc blachę dużą tzn. normalną.
Masa serowa:1 kg sera mielonego używam taki w wiaderku na sernik,2 cukry waniliowe,1/2szkl.oleju,2 i 1/2 szkl.mleka,2 jajka+4 żółtka,1 szkl.cukru,2 budynie śmietankowe.Wszystkie składniki zmiksowac,będzie bardzo rzadkie,wylac na ciasto i piec 1i1/2 h w 170 stopniach.Gdy ciasto będzie upieczone wyłożyc na wierzch pianę z 4 białek ubitych na sztywno z 4 łyżkami cukru i zapiec jeszcze 10 min.Wyciągamy ciasto z pieca i posypujemy posypką z wiórków kokosowych.
Wiórki:2 łyżki masła,2 łyżki cukru,10 dkg wiórków podsmażamy na rumiano na patelni/uwaga żeby nie spalic/posypujemy tym gorące ciasto.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 22:15, 10 Sty 2007    Temat postu:

to co ja mam teraz zrobic? Ser tylko jeden, blachy wcale, a przepisy 2, zeby sobie jeszcze policzyc, to geby trzy, 4 mnie kosztuje dojazd do sklepu z budyniem normalnym, 5 - yyy nie wiem, ! wiem o 5 sklep zamykaja a ja koncze o 4:30, 6- takich sernikow bym zjadla bez mrugniecia okiem, 7 to juz za duzo, 8 godzin do budzika, 9 wystarczy....

Sernikowa burza mi sie robi z tego, dzwonilam i blache juz odzyskam swoja prywatna, budyn mi przywioza, przede mna swiatlana sernikowa przyszlosc.

Indian Summer jak sie nie zmieszcze w spodnie to nasle na Ciebie Luske, co to mi je dopasowywala hehe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:58, 11 Sty 2007    Temat postu:

no... z Luśką to ja zasadniczo wolałabym nie miec do czynienia...
upiekłaś w końcu?!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:05, 13 Sty 2007    Temat postu:

Taaak, cala sernikowa saga w "co nick..." Ubawisz sie po pachy lub tez pokiwasz glawa z politowaniem, zalezy od tego, co wczoraj robilas hehe

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jones
Marek Aureliusz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 12:16, 15 Sty 2007    Temat postu:

Przepis przywiozłam ze Słowacji, robiłam już 10 razy i zawsze mi wychodzi:

Na spód ciasto robie po swojemu bo metoda prób i błędów uzyskałam dobre kruche:

1/2 kostki margaryny, 1 łyżka stołowa smalcu,1 łyżka stołowa masła, 1 łyżka stołowa oleju, 3 żółtka, troszkę proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1/3 szklanki cukru, maka ( wg potrzeb ile sie "wgniecie" ale nie przesadzać bo wyjdzie twarda łupa). Zagnieść ciasto, schłodzić (ale niekoniecznie)
Blaszkę wymsarować tłuszczem , rozwałkować ciasto , zapiec w gorącym piekarniku ( 10 minut, 170 st. termoobieg*)

Masa serowa:
500 g mielonego twarogu,500 ml mleka, 1 cukier waniliowy,150 g cukru,1 budyń śmietankowy**,2 łyżki mąki ziemniaczanej,100 ml oleju, 3 żółtka, 1 jajko.

Zółtka+cukry+jajko ucieramy+ ser+mleko+olej+ mąka+budyń-->ucieramy na gładką masę.Wyjmujemy ciacho z piekarnika, wylewamy masę serową. Pieczemy dalej 35 minut.

Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem ( daje na oko). Po 35 minutach wykładamy na ciacho i pieczemy dalej 20 minut.
* ja piekę z termoobiegiem, ale ponoć "bez" tez wychodzi
** jeśli ktoś wyjeżdza na Słowację proponuje w ichniejszym sklepie spożywczym nabyć tzw "Złoty kłos" to jest mniej wiecej coś jak nasz budyń, ale bardziej do robienia kremów i ciast.( cena około 80 gr)

Ha, przed chwila przeczytałam przepis Indian Summer, bardzo podobny do mojego, ale jak już napisałam to niech sobie zostanie Shhh


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:18, 15 Sty 2007    Temat postu:

Jones
brzmi niezle!

Skad ja teraz ser wezme? Summer, przyjade na Wielkanoc, nie ma wyjscia.

Skad sie bierze ten proszek do pieczenia w przepisach na ciasto kruche?

Ide do zrodel, czekajcie a bedzie Wam przetlumaczone


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jones
Marek Aureliusz


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:25, 15 Sty 2007    Temat postu:

Cytat:
Skad sie bierze ten proszek do pieczenia w przepisach na ciasto kruche


Najlepiej ze sklepu Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 22:51, 15 Sty 2007    Temat postu:

na tlumaczenie z kucharskich biblii sobie jeszcze poczekacie, bo bylam rozpraszana... a teraz ide spac, a potem do pracy, buuuu, do pracy nie chce

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 10:32, 15 Lut 2007    Temat postu: Sernik imieninowy!

Podaję przepis na pyszny sernik "imieninowy", trochę nietypowy, bo nie pieczony, a gotowany. Trochę z nim roboty (o wiele mniej aniżeli w przepisie Ver) ale warto, bo jest bardzo smaczny, a także nadaje się na podanie gościom przy specjalnych okazjach, jako że wizualnie jest zbliżony do tortu.

Przepis
Podstawę sernika stanowią:
1 kg tłustego, dobrego sera
0,5 kostki masła
3 żółtka
2 szklanki cukru.

1)Ser zemleć z masłem, dodać cukier, żółtka, - dobrze wymieszać w garnku, zagotować. (Mieszać, aby masa nie przypaliła się !)
W 1/8 szklanki mleka rozpuścić 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i cukier waniliowy. Dodać do gotującej masy serowej, zagotować.
Ubić pianę z 3 białek i dodać do stygnącej masy serowej wraz z bakaliami (rodzynki, skórka pomarańczowa, etc. )

2)Przygotować polewę kakaową w rondelku w proporcji:
0,5 kostki masła ( rozpuścić), 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki wody, 2-3 spore łyżki dobrego kakao. wymieszać, żeby nie było grudek, zagotować.
Podaję proporcje, a ilość polewy ustalić zależnie od ilości warstw sernika.

3)Tortownicę (spód i boki) wyłożyć herbatnikami,( np. Petit Beurre'y) i nalać do niej połowę, lub 1/3 masy serowej, na wierzch masy położyć herbatniki, które należy polać częścią gorącej polewy. Wierzchnią warstwę stanowi masa serowa, którą należy pokryć gorącą polewą. Warstw w serniku może być 2 lub 3.

Wystudzić sernik i po wystudzeniu boki posmarować resztą polewy, a wierzch można udekorować wg własnego pomysłu.
Wstawić do lodówki. Kroić i podawać po pełnym ochłodzeniu.

Smacznego!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ver
maszynista z Melbourne


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 1999
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 0:13, 16 Lut 2007    Temat postu:

Marconi z Sokratesa tańczącego..jak miło znów Twoją stopkę przeczytać...ehhh...

a sernik z moim kruchym ciastem to coś zupełnie innego (inny zestaw smaków) niz sernik z herbatnikami i masa kakaową . Zwykle biore do niego mniej cukru, niz podałam w przepisie, stawiam bardziej na smako-zapach świeżutkiego masła i serka oraz słodycz płynacą z bakalii. Najsmaczniejszy jest bez zadnych dodatkowych zapachów typu arakowy, migdałowy, waniliowy..it.p.
Sernik wg tego przepisu robiła moja prababcia ponad 100 lat temu
Nie jest pracochłonny, ciasto kruche mozna zrobić nawet kilka dni wczesniej, jest znakomite także do szarlotki z antonowek lub szarej renety.

Polewa wyglada baaaardzo zachęcająco... dodam jej nieco na wierzch sernika sobotniego
pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 10:35, 03 Kwi 2007    Temat postu:

BISZKOPT Z SEREM

CIASTO:
5 jaj
1 szkl cukru
1 szkl maki
1 mała łyżeczka octu
pół łyzeczki proszku do pieczenia

Z tych składników upiec biszkopt

SER:
1/2 kg sera białego
2 jaja
1/2 masła
1 szkl cukru

1 budyń waniliowy
1/2 szkl mleka

Do garnka włozec ser, jaja, masło, cukier i wszystko zmiksowac.
Zmiksowana mase zagotowac, cały czas mieszając. Na koniec zagotowania wlac budyn rozrobiony w mleku i ponownie zagotowac mieszając.
Gorąca mase serowa wylac na przekrojona połowe biszkoptu i przykryc druga połową. Szybko zeby sie skleiło !!!

Po wystygnieciu posypac ciasto cukrem pudrem

SMACZNEGO!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:01, 11 Kwi 2007    Temat postu:

Marconi, wykorzystałam na Święta Twój przepis na gotowany sernik. Wyszedł przepyszny! Miałam tylko problem z jednym elementem: czas gotowania. Gotowałam nie za długo, bo bałam sie zrobienia serowej jajecznicy. Po wyjęciu z lodówki, dało się całość pokroić, ale szybko stawało się bardzo mięciutkie. Czy możesz jakoś uściślić, do jakiej konsystencji mam doprowadzić masę , która się gotuje?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 16:50, 01 Sie 2007    Temat postu:

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale nie zjrzałem tu wcześniej.
Konsystencja sernika zależy przede wszystkim od sera, jesli jest on bardziej wilgotny - trzeba przeprowadzić próbę ostudzenia np 1 lyżki do temperatury pokojowej i sprawdzenie czy gęstnieje. Ale można także dać nie 3 jajka, a np. 5, wtedy po ich ścięciu z pewnością ser nie będzie miał tendencji do "płynięcia". Myślę, że po 2 próbach - trzecia będzie uwieńczona pełnym powodzeniem! Praktyka czyni mistrza!

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:54, 02 Sie 2007    Temat postu:

Próby były. Nawet kilka od tego czasu. Ale wersją doskonałą okazał się pomysł zrobienia sernika w formie deseru-w szklanych kielichach , które zdecydowanie są zbyt pojemne jak dla wina, ale doskonale sprawdziły się jako pucharki deserowe. Tylko kwadratowe herbatniki zamieniłm na okrągłe. I wyglądało......prawie tak doskonale jak smakowało. Bo smak jest za każdym razem rewelacyjny .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 17:54, 02 Sie 2007    Temat postu:

To świetny pomysł z tymi pucharkami!

pozdrawiam!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:34, 23 Sie 2007    Temat postu:

CIASTO SEROWE


3 jajka,szklanka cukru,2 szklanki mąki,szklanka mleka,szklanka oleju,2 łyżki powideł,2 łyżki kakao,2 łyżeczki sody oczyszczonej

Jajka z cukrem ubić na pulchną masę.Mąkę,kakao i sodę dobrze wymieszać.Mleko połączyć z powidłami,dodać do powstałej masy,powoli wlewać olej.Tak przyrządzone ciasto lać na blachę i piec około godziny w 180 stopniach.




MASA
0,5 kg półtłustego sera
kostka masła
0,5 szklanki cukru pudru
olejek cytrynowy

Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem na jednolitą masę i przekładamy wcześniej upieczone ciasto.SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin