Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przetwory. Co szykujemy na zimę.
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:10, 31 Sie 2009    Temat postu: Przetwory. Co szykujemy na zimę.

Czy mrozicie, kisicie, weckujecie? I co, i jak?
W tym roku wypróbuję ten przepis z netu:

Pomidory na zime
(by edziak)

Kupujemy duzo pomidorow.
Ok. 10 kg
Dobrze by bylo zeby byly mocno dojrzałe.
Myjemy kroimy na pół i wciskamy do sloika tak mocno jak się da.Aż puszcza swój sok.
Zakręcamy mocno i wekujemy ok30/40 min.
Bez soli, bez cukru,bez niczego.I mam świeżutkie pomidory całą zimę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:19, 31 Sie 2009    Temat postu:

o rany.....właśnie buraczki z papryczką miałam zmajstrować ....
ale zamknęli mi do 5 września mój ulubiony jarzyniak i muszę teraz czekać .... Not talking


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:27, 31 Sie 2009    Temat postu:

agnierka napisał:
o rany.....właśnie buraczki z papryczką miałam zmajstrować ....
ale zamknęli mi do 5 września mój ulubiony jarzyniak i muszę teraz czekać .... Not talking


a wrzućże przepis Tongue up (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:56, 31 Sie 2009    Temat postu:

aaa noo - - musiałam znaleźć d'oh!

Sałatka z buraczków

* 3kg buraków
* 3 duże papryki
* 4 duże cebule
* 1 szklanka octu 10%
* 2 szkalnki wody
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka soli

Buraki ugotować (najlepiej na półmiękko) i zetrzeć na tarce .
Wodę , ocet, cukier, sól - zagotować . Do tej zalewy dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.
Gotować 5 minut. Następnie włożyć utarte buraczki i zagotować .
Gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować 15 minet

Przyznam się ,że to cudo zjadam w domciu wyłącznie ja !( reszta ma dłuugie zęby na papryczkę )
...najbardziej lubię je z plackami ziemniaczanymi 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:19, 31 Sie 2009    Temat postu:

Super

Jutro wrzucę przepis na sałatkę.
Najwięcej potrzeba mi sałatek, dodatków do drugich dań. Od groma tego pochłaniamy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:42, 31 Sie 2009    Temat postu:

Oczywiście nie przygotowuję, bo nic nie umiem. Ale zjadać to bardzo chętnie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:49, 31 Sie 2009    Temat postu:

Aproxymat napisał:
Oczywiście nie przygotowuję, bo nic nie umiem. Ale zjadać to bardzo chętnie.


Kapustę udeptać to raczej umiesz? Tongue up (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:54, 31 Sie 2009    Temat postu:

ja też raczej szykuję kasę do Biedronki i tam kupuję jedzenie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 20:59, 31 Sie 2009    Temat postu:

Też robię pomidory, najbardziej lubię Limę bo ma dużo miąższu, ale wcześniej je parzę, obieram ze skóry i zalewam lekko osoloną wodą, zimą dodaję je do duszonego mięsa z warzywami.
Kiedyś robiłam masę przetworów, najwięcej sałatek, od jakiegoś czasu zaniechałam rękodzielnictwa, ale jak przypomnę sobie przepisy to je wrzucę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:01, 31 Sie 2009    Temat postu:

bobro napisał:
ja też raczej szykuję kasę do Biedronki i tam kupuję jedzenie


na szynkę z biedronki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:03, 31 Sie 2009    Temat postu:

Mii napisał:
Też robię pomidory, najbardziej lubię Limę bo ma dużo miąższu, ale wcześniej je parzę, obieram ze skóry i zalewam lekko osoloną wodą, zimą dodaję je do duszonego mięsa z warzywami.
Kiedyś robiłam masę przetworów, najwięcej sałatek, od jakiegoś czasu zaniechałam rękodzielnictwa, ale jak przypomnę sobie przepisy to je wrzucę.


a mnie wzięło na przetwory...nie znoszę pustej piwnicy. Mam tam wejść, mieć wybór i móc przetrwać wojnę .... no lokalną


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Pon 21:23, 31 Sie 2009    Temat postu:

Paprykę w miodzie.
Wiśniówki nie zrobiłam. Znajomi będą nie pocieszeni.
Przegapiłam wiśnie.
Przepis na paprykę jutro.
Powrót do góry
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:30, 01 Wrz 2009    Temat postu:

SAŁATKA

1 kg marchwi
1 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg pomidorów
1 kg kapusty białej
3 papryki
3/4 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
3/4 szklanki oleju
pieprz, gorczyca, ziele, angielskie

Warzywa pokroić, wrzucić do gara, dodać pozostałe składniki i gotować około 20 minut.
Poprzekładać do słoików i pasteryzować około 20 minut.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ribka_pilka dnia Wto 7:43, 01 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 7:35, 01 Wrz 2009    Temat postu:

Ja to bardzo chętnie przyjmę próbkę każdej sałatki Angel Angel Tongue out (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:43, 01 Wrz 2009    Temat postu:

Tongue up (1) Tongue up (1) Tongue up (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:49, 01 Wrz 2009    Temat postu:

Mii napisał:
Też robię pomidory, najbardziej lubię Limę bo ma dużo miąższu, ale wcześniej je parzę, obieram ze skóry i zalewam lekko osoloną wodą, zimą dodaję je do duszonego mięsa z warzywami.
Kiedyś robiłam masę przetworów, najwięcej sałatek, od jakiegoś czasu zaniechałam rękodzielnictwa, ale jak przypomnę sobie przepisy to je wrzucę.


Czekam właśnie na takie sprawdzone przepisy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 15:39, 14 Cze 2012    Temat postu:

Zaraz robię ogórki małosolne. Mam Liście chrzanu, czosnek, koper mniam mniam. Do zimy nie dotrwają bo by się ukisiły, najwyżej ze 2 dni będą

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:40, 14 Cze 2012    Temat postu: Re: Przetwory. Co szykujemy na zimę.

ribka_pilka napisał:

Zakręcamy mocno i wekujemy ok30/40 min.



co to znaczy wekujemy 30/40 minut?

wekujemy = ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:44, 14 Cze 2012    Temat postu:

3 kg ( juz obranych) truskawek zmiksowac w garczku, dodac 1 kg cukru zelujacego (3:1), gotowac na max. 4 minuty.
wlewac do sloikow i po zakreceniu odwrocic denkiem do gory.

mi wyszlo 16 sloikow konfitury truskawkowej. pysznej! dwa sloiki juz zjedzone


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:45, 14 Cze 2012    Temat postu:

gotować w słoikach (wekach) w wodzie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin