Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przetwory. Co szykujemy na zimę.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:14, 31 Lip 2012    Temat postu:

Chyba pierwszy raz się spotkałem, żeby ktoś obierał cukinię ze skóry do przetworów. Wszystko wygląda pysznie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 16:26, 31 Lip 2012    Temat postu:

Przyznam się bez bicia, ze moja cukinia jest przerośnięta i dlatego obierałem ze skórki.
Sam miąsz jest idealny.
Powrót do góry
flykiller
Gość





PostWysłany: Wto 17:55, 31 Lip 2012    Temat postu:

Nie robię przetworów na zimę. Po pierwsze, nie lubię tego robić i nie chce mi się, po drugie, nie mam gdzie trzymać słoików.
Natomiast zawsze jestem pełna podziwu dla dokonań innych i nie mogę wyjść ze zdumienia, gdy moje koleżanki rozprawiają jak np. po powrocie z pracy "przerobiły" 10 kg papryki czy spędziły pół dnia na babraniu się z grzybami. Podziwiam, zresztą, także smak, bo przetwory, którymi mnie częstowano, z reguły są bardzo smaczne.
W ubiegłym roku wyjątkowo zrobiłam aż trzy słoiki ogórków kiszonych, a potem mój zapał gwałtownie oklapł.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Wto 19:36, 31 Lip 2012    Temat postu:

mailo napisał:
Chyba pierwszy raz się spotkałem, żeby ktoś obierał cukinię ze skóry do przetworów. Wszystko wygląda pysznie


Wiesz, zastanawiałem się nad tym co napisałeś i sprawdziłem i wychodzi mi na to, ze inny też obierają cukinię ze skóry do przetworów.

Może to jest tak jak z bananem, wszyscy wiedzą co jest w środku, a jednak obierają banana ze skórki.
Powrót do góry
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 6:00, 01 Sie 2012    Temat postu:

Możeliwe, że aokurat u mnie w rodzinie babcia, mama i inni nie obierali nigdy. Ta skóra potem i tak mięknie w słoiku. Ale może inni obierają. Lubię też tąmałą cebulkę zaprawianą w słoiku.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 6:02, 01 Sie 2012    Temat postu:

Janusz. napisał:
[
Może to jest tak jak z bananem, wszyscy wiedzą co jest w środku, a jednak obierają banana ze skórki.


A co do tego banana to zawsze mnie dziwiło, że niektórzy myją go przed zjedzeniem. Tzn myją skórę jakby a potem i tak ją wyrzucają.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:06, 09 Sie 2012    Temat postu:

właśnie wyprodukowałam dwadzieścia parę słoiczków (takich po przecierach) pysznego...hmmm...sosu najbardziej w sumie....choć jako koncentrat do pomidorówki awaryjnie też można zastosować...generalnie taki lepsiejszy keczap do mięsiwa, kiełbaski, na grilla- w sam raz.A prosty i szybki jak drut...
3kg papryki czerwonej zmielić w maszynce do mięsa, dodać 1/2kg cukru,2łyżki soli,filiżankę oleju-gotować ok kwadransa.Następnie dodać szklankę octu,3 słoiczki koncentratu pomidoroego(lub więcej, będzie bardziej gęsty)3listki laurowe,3ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę- gotujemy kolejny kwadrans. Dodajemy 2 łyżeczki sproszkowanego chili-wtedy jest tylko delikatnie ostry posmak, jak ktoś lubi na ostro, daje więcej . I już-rozlewamy do słoiczków i krótko zagotowujemy....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Pią 17:21, 10 Sie 2012    Temat postu:

Czy zamiast koncentratu pomidorowego można dodać samych pomidorów, bo teraz jest ich pod dostatkiem?
Czy wszysko ugotowane przcierasz przez grube sito w celu oddzielenia skórek z papryki? czy pomidorów? i nasion z pomidorów?

czy stosujesz jakieś zagęszczacze do tego?

Ja robiąc sałatki z dodatkiem oleju gorące słoiki obracałem do góry dnem i to był błąd, bo zawsze ciśnienie ze słoika wypchnie troszkę płynu, a że jest w tym olej nakrętka nie trzymała.

Teraz jak coś robię z dodatkiem oleju stawiam nakrętką do góry i łapie.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pią 17:25, 10 Sie 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Sob 10:37, 11 Sie 2012    Temat postu:

Mi się zdarza zrobić jakiś słoik. Chociaż w obecnych czasach mieszkając w dużym mieście nie ma to absolutnie sensu i nie jest specjalnie możliwe.

Czasami robię jedak sobie coś wyjątkowego. Marynowane czipczesy których w polsce specjalnie nie ma, lub ich ceny są kosmiczne. Zrobię czasami jakąś konserwę czy kiełbaskę z dziczyzny. Wędzonego węgorzyka w słoik ,,po rybacku,,. Ale nie na zimę. Nie dostoi.

Do zimy to nie dostoją zwykle nawet nlewki. Schodzą terminowo natchmiast po właściwych okresach leżakowania. Długotrwałych terminowo nie robię.

Angel
Powrót do góry
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:38, 12 Sie 2012    Temat postu:

Nie próbowałam robić z pomidorami,więc przecieranie przez sito nie było konieczne, skórki z papryki dostatecznie rozdrabniają się w maszynce do mięsa. Pomidory lepiej byłoby pewnie przetrzeć, ale z drugiej strony-koncentrat lepszy, bo zagęszcza właśnie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:30, 12 Sie 2012    Temat postu:

U mnie szafka ze słoikami się zapełnia od kilku dni.
Głównie różnymi wariantami "coś z ogórków" Think Kiszone, w occie, sałatki różne... Bo ogórki rosną jak szalone i wiadrami je przynoszę z działki d'oh!

I chyba na tym poprzestanę.

Może dopiero jesienią, jak reneta zacznie być do zbierania, spróbuję jakiś "mus jabłkowy do szaroltki" zawekować. O ile jakiś dobry przepis znajdę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:10, 20 Sie 2012    Temat postu:

Nie poprzestanę. Właśnie Indii na fejsbuku narobiła mi smaku dżemem z cukinii, a mi się mój dżem z dyni przypomniał... Zacznę robić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:11, 20 Sie 2012    Temat postu:


skarżypyta


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:58, 20 Sie 2012    Temat postu:

dżem, dżem, dżem.....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:00, 20 Sie 2012    Temat postu:

...już w całym mieszkaniu pachnie...za chwilę go zasłoikuję

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:27, 20 Wrz 2013    Temat postu:

nakłamałam na bleblarni, że przepis tu jest, a nie ma, więc już się poprawiam:
Dżemik z cukini
5kg cukini obranej i wydrążonej zetrzeć na grubych oczkach tarki, rozgotować
dodać 1kg cukru i 4 galaretki owocowe smażyć 45 min
pod koniec dodać 5 łyżek kwasku cytrynowego
gorący przekładać do słoików i odwracać do góry dnem
cukinię można podzielić na pół i dać dwie różne galaretki, uzyskując dwa smaki
powinno wyjść około 16 słoików


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pią 21:43, 20 Wrz 2013    Temat postu:

Na zimę wpłaciliśmy Pani Gospodyni pieniążki i z tego tytułu będziemy mieć ogórki kiszone, dżem z malin, jagódki z cukrem, sok z malin, buraczki, przecier pomidorowy oraz przepyszną nalewkę z czarnej porzeczki Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:03, 21 Wrz 2013    Temat postu:

hmmm.... w pierwszym momencie sobie pomyślałam, że zazdraszczam okrutnie... ale jak sobie przypomniałam to uczucie, kiedy goście się zachwycają moimi przetworami, własnoręcznie zrobionymi- to nie, nie oddam tego! no i sama zrobię tak jak lubimy najbardziej...Czyjeś mogą być tylko ogórki kiszone Babci mojego męża, bo są meega!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin