Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mięso
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1808
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:15, 26 Lut 2010    Temat postu: mięso

Osobiście nie przepadam, ale mąż lubi. Czasem wydaje mi się, że spokojnie mogłabym bez mięsa żyć. Nie znaczy to jednak, że - jak niektórzy- czuję obrzydzenie na jego widok. Smakują mi np. pierogi z mięsem, pieczony kurczak... Ostatnio piekłam schab. Czegoś mi w nim brakowało... co zrobić, żeby nie był suchy, lecz soczysty?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 12:34, 26 Lut 2010    Temat postu:

Ja na dwa dni przed pieczeniem zamaczam go w gorącym wywarze ziołowym .... dużo soli, liście bobkowe, pieprz, ziele angielskie, sporo pokrojonego czosnku, majeranek, po takim leżakowaniu i pieczeniu w rękawie jest soczysty.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14825
Przeczytał: 10 tematów

Pomógł: 2170 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:06, 26 Lut 2010    Temat postu:

Schab tak czasem ma, nawet moczenie nie pomaga, najlepszy jest taki cieniutki, ciemno różowy Angel

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Sob 11:08, 27 Lut 2010    Temat postu:

Właśnie pikę schab, dodam tylko, że jeśli nie piekę w rękawie, to przed włożeniem go do piekarnika podlewam go wodą, w trakcie pieczenia również, polewam też samo mięso i wtedy nie ma siły, by nie był soczysty.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1808
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:41, 02 Mar 2010    Temat postu:

A ja kilka dni temu gotowałam schab. Znalazłam przepis w internecie i postanowiłam spróbować. Miał być soczysty i smaczniejszy nawet od pieczonego, ale niestety nie był. Mii, możesz podać więcej szczegółów? Ile czasu moczy się w wywarze, jakie proporcje? Najlepiej podaj przepis

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14579
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:45, 02 Mar 2010    Temat postu:

Jesli chcesz gotować schab.... natrzyj go solą, vegetą lub czyms podobnym, solidnie majerankiem, zostaw na dobę w lodówce.
Potem parz ( nie dopuść do ostrego gotowania) w mleku, sprawdzaj kiedy jest miekki zeby ne przegotować.
Wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym.
Naprawdę jest miękki i soczysty

EDIT: tak przygotowany schab nadaje się do jedzenia na zimno, jako wędlina


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Wto 21:46, 02 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jedendwa
wskazujący palec Speedy Gonzalez'a


Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 27 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:54, 02 Mar 2010    Temat postu:

Ja piekę schab obłożony plastrami słoniny albo boczku.
Najpierw zawinięty w folię a potem odkryty żeby przypiekła się wierzchnia warstwa.
Zawsze jest wtedy soczysty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Śro 9:31, 03 Mar 2010    Temat postu:

Tylko raz piekłam schab, uprzednio mocząc go w jakiejś solance chyba i czymś tam później nacierając. Oczywiście, był suchy jak wiór.
Nieumiejętność pieczenia mięsa właściwie mnie nie martwi, bo mięsa, w zasadzie, w ogóle mogłyby prawie dla mnie nie istnieć.
Natomiast smacznym i prostym (tzn. trudnym do skopania nawet dla mnie) daniem jest galantyna z kurczaka, którą można zrobić samą (uformowany z mielonego kurczaczkowego mięsa wałeczek z pietruszką ugotować w gazie w wodzie i kroić w plasterki, spożywając np. jako wędlinę lub na zimno, do drugiego dania) lub poddawać różnym modyfikacjom, poprzez robienie w galantynie farszu z jarzyn, jajka, pieczarek, itp. (ładnie to wygląda po przekrojeniu).
Powrót do góry
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14825
Przeczytał: 10 tematów

Pomógł: 2170 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:30, 03 Mar 2010    Temat postu:

No właśnie, przecież są inne mięsa np. udziec z indyka, bardzo soczysty i smaczny .


( albo goloneczka ) Shhh


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Okeanida
oktangutan


Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 915
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:42, 15 Kwi 2010    Temat postu: Re: mięso

Wiolinowa napisał:
Osobiście nie przepadam, ale mąż lubi. Czasem wydaje mi się, że spokojnie mogłabym bez mięsa żyć. Nie znaczy to jednak, że - jak niektórzy- czuję obrzydzenie na jego widok. Smakują mi np. pierogi z mięsem, pieczony kurczak... Ostatnio piekłam schab. Czegoś mi w nim brakowało... co zrobić, żeby nie był suchy, lecz soczysty?

Przed pieczeniem sparz we wrzatku, doslownie wloz go na ok min. Wlokna sie zamkna i nie bedzie wysychal, piec najlepiej z nakryciem w tzw gesiarce albo rekawie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sebastian43210
wolframowy żarnik


Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:42, 11 Cze 2010    Temat postu:

natomiast ja bez mięsa nie potrafiłbym żyć na naszej planecie.schab karkówka kiełbaski palce lizać

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:57, 22 Gru 2010    Temat postu:

Taki nieco inny przepis z TVN Style. Zastanawiam się czy inne mięso niż to sugerowane, też można by było tak zrobić.

Rostbef wędzony

250 g rostbefu
4 cm imbiru
4 limonki
4 łyżki sosu sojowego
szczypta brązowego cukru
mała biała rzodkiew
ogórek wężowy

baza do wędzenia:
2 łyżki herbaty lapsang
2 łyżki ryżu jaśminowego
2 łyżki cukru brązowego

Przygotować marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wycisnąć sok z limonek, zetrzeć imbir na tarce, dodać sos sojowy i cukier. Pokroić warzywa w słupki i zalać połową marynaty. Do reszty marynaty włożyć mięso. Marynować przynajmniej 30 minut. Wyłożyć woka folia aluminiową. Wysypać na folię ryż z herbatą i cukrem, wymieszać. Na kratce od woka ułożyć zamarynowane mięso. Wstawić szczelnie przykrytego woka na mały palnik ale duży płomień na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy płomień do minimum i wędzimy kolejne 5 minut. Następnie należy wyłączyć ogień i czekać jeszcze 15 minut z zakryta pokrywką. Podawać pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:13, 05 Kwi 2011    Temat postu:

lepsza od schabu jest karkowka, bo ma wiecej tluszczu i po upieczeniu nie bedzie nigdy "sucha"



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kachna
mieszkaniec Patagonii


Dołączył: 16 Sie 2011
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:24, 22 Sie 2011    Temat postu:

schab powinien być zdecydowanie nacierany solą i przyprawami, poleżeć tak noc w lodówce, później pieczony w rękawie - nie straci wody, tym samym nie wyschnie. Fajnie jest też go nafaszerować - ja zwykle faszeruje śliwką suszoną i morelą suszoną. pycha
w ogóle to bardzo lubię mięso z owocami. często w domu robię piersi z kurczaka duszone z jabłkami, lub rolady z piersi z bananem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 10:27, 22 Sie 2011    Temat postu:

kachna napisał:
rolady z piersi z bananem

To nie w tym dziale


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kachna
mieszkaniec Patagonii


Dołączył: 16 Sie 2011
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 11:43, 22 Sie 2011    Temat postu:

sory, to tak przy okazji mi się wyrwało o tych roladach chyba mam na nie smaka...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:43, 22 Sie 2011    Temat postu:

na piersi z bananem?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pogłoska
maszynista z Melbourne


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 4664
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 335 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z o2
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:48, 22 Sie 2011    Temat postu:

Animal napisał:

To nie w tym dziale


Nie w tym dziale??? Blue_Light_Colorz_PDT_50
To w ogóle nie na tym forum!
Rolady z piersi! Też coś!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kachna
mieszkaniec Patagonii


Dołączył: 16 Sie 2011
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 13:39, 22 Sie 2011    Temat postu:

hahaha, dobra, już nie będę uzewnętrzniać swoich zachcianek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:41, 22 Sie 2011    Temat postu:

Nie, no zawsze możesz... Tylko licz się z tym, że możesz zostać poproszona o szczegóły.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin