Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

smakowitości

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
klementyna
syndrom sztokholmski


Dołączył: 12 Mar 2009
Posty: 3630
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1062 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 10:42, 05 Cze 2011    Temat postu: smakowitości

czyli przepisy i oceny naszych kulinarnych zapędów - w jednym temacie,
żeby nie trzeba było ganiać za kaszalotami aż po całej Grecji..


Z racji, że sezon grillowy trwa, przedstawiam przepis na niezłego ananasa.

[link widoczny dla zalogowanych]

Składniki na 4 porcje:

• 4 plastry ananasa
• 4 duże gałki lodów śmietankowych lub jogurtowych
• świeżo zmielony czarny pieprz
• sos karmelowy (125 g masła, 125 g brązowego cukru, 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%)

Ananasa pokroić na plastry, wyciąć rdzeń ze środka i grillować aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękki,
przez około 3 minuty z każdej strony. Na gorącego ananasa układać lody i polewać ciepłą polewą karmelową.
Posypać pieprzem.

Sos karmelowy: do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i wlać śmietankę, zagotować mieszając. Zmniejszyć ogień
i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos nieco stężał.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
klementyna
syndrom sztokholmski


Dołączył: 12 Mar 2009
Posty: 3630
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1062 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 11:11, 05 Cze 2011    Temat postu:

na podwieczorek: ciasto truskawkowe z kruszonką

[link widoczny dla zalogowanych]

składniki wyważone, choć ciasta robię na oko

800 g truskawek
200 g miękkiego masła
(do wypieków polecam Masło Wiejskie Ekstra prod.: osmkolo.pl)
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

150 g mąki
75 g masła
75 g cukru

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem
(można użyć też prostokątnej blachy).
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (najlepiej pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez klementyna dnia Nie 11:14, 05 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:13, 05 Cze 2011    Temat postu:

Kruszonkowe ciacho - uwielbiam 050 i jak nic , przepis wykorzystam .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
klementyna
syndrom sztokholmski


Dołączył: 12 Mar 2009
Posty: 3630
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1062 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 11:25, 05 Cze 2011    Temat postu:

aguśka napisał:
Kruszonkowe ciacho - uwielbiam 050 i jak nic , przepis wykorzystam .


Aguś kruszonkę z owocami można tez zrobić na podkładzie drożdżowym, równie smaczne, ale to już inna bajka
i dłuższa robota... Jedno jest pewne, że najprostsze ciacha smakują jednak najlepiej

póki co zabieram kruche i lecę na ogród Dancing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Nie 15:33, 05 Cze 2011    Temat postu:

a ja gupi zaczałem się zastanawiać nad grillowaniem lodów... Brick wall

(dostałem od siostry 30 cm średnicy blachę sernika na zimno z truskawkami..to chyba odszkodowanie za zajmowanie się chrześnicą)

Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Nie 17:47, 05 Cze 2011    Temat postu:

Wczoraj popełniłam gołąbki i kruche z truskawkami i kleksami bitej śmietany,ale nie ma już śladu. Zostały nędzne okruchy...
Lubię też ciasta z przypieczonym na skorupkę białkiem,ale w czasie upałów, jeśli komuś życie miłe, nie polecam. No chyba,że zostanie zjedzone na pniu Anxious
Powrót do góry
klementyna
syndrom sztokholmski


Dołączył: 12 Mar 2009
Posty: 3630
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1062 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:12, 09 Lip 2011    Temat postu:

mini serniczki z truskawkami

Składniki, 12 sztuk:

• 150 g ciasteczek owsianych (lub mix kruche + owsiane)
• 500 g dobrze zmielonego twarogu
• 1/2 - 3/4 szklanki cukru
• 1 pełna łyżka mąki pszennej
• 1 białko jajka (lub całe jajko)
• 6 dużych truskawek

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć pergaminowymi papilotkami. Ciasteczka owsiane pokruszyć, wyłożyć do papilotek, lekko zgnieść. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem lub całym jajkiem (całe jajko sprawi że masa nie będzie idealnie biała). Opcjonalnie dodać aromaty (do masy serowej można dodać ekstrakt z wanilii, startą laskę wanilii ewentualnie ekstrakt z pomarańczy lub skórkę z pomarańczy, czy skórkę z cytryny). Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa).

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

źródło:blog kwestia smaku


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 8:17, 10 Lip 2011    Temat postu:

Nie jestem specjalną fanka wiśni, ale w [link widoczny dla zalogowanych] połączenie to mistrzostwo świata. Już od dawna mam ochotę "naładować się" czekoladą a to ciasto jest w sam raz na lato!
Mam ochotę spróbować jeszcze klasycznego brownies.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 9:01, 10 Lip 2011    Temat postu:

A śledzie gdzie ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Nie 9:38, 10 Lip 2011    Temat postu:

No właśnie Sztormi rzuć jakis przepis

tylko nie na slodko Pray
Powrót do góry
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 10:43, 10 Lip 2011    Temat postu:

Najlepiej jak ktoś zrobi albo kupuję w sklepie :hamster_sorry:

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:49, 22 Lip 2011    Temat postu:

Jak wiem , sos śmietanowy jest baardzo smaczny ... i mam teraz na niego ogromną chęć Little thongue man Little thongue man


Macie może swój własny , sprawdzony przepis ? A podzielicie się ? Pray


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:37, 23 Lip 2011    Temat postu:

Ostatnio jest sezon na różne letnie warzywa, więc polecam Leczo z cukinii. Bardzo proste w przygotowaniu. Prawie wszystkiego jest po 2 :

2 małe cukinie (albo 1 duża)
2 papryki
2 cebule
2 kiełbasy (może być np śląska albo inna)
1 pomidory w puszce
papryka łagodna w proszku
papryka ostra w proszku
Vegeta, Kucharek lub cos w tym stylu
zioła prowansalskie
olej

Jeśli cukinia jest duża to trzeba łyżką wyrdążyć z niej pestki, jeśli młoda to nie. Kroimi cukinię w "półksiężyce", paprykę w paski, cebulę w "piórka", kiełbasę w plasterki. Na dno garnka lub rondla nalewamy trochę oleju i podsmażamy najpierw kiełbasę dodając do niej słodką paprykę. Jak już się podsmaży dodajemy wszystkie warzywa oraz ostrą paprykę, vegetę i zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy na małym ogniu. Gdzieś tak w połowie duszenia dodajemy pomidory w puszce (żeby miały czas się rozpuścić) i jeszcze troche słodkiej papryki i ziół. Jak wszystko będzie mękkie to jest gotowe do zjedzenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 20:30, 03 Sie 2011    Temat postu:

Leczo z cukinii robię bez kiełbasek i ze świeżymi pomidorami, daję także czosnek i pieczarki oraz świeże oregano i bazylię. Nie podsmażam warzyw tylko duszę je z odrobiną wody. Lekko pieprzę ( zamiast papryki w proszku) a jak warzywa są pół miekkie, dodaje fetę, która rozpuszcza się i nadaje charakterystyczny smak całemu leczo.

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 6:37, 04 Sie 2011    Temat postu:

Fajny pomysł z tą fetą następnym razem spróbuję
Co do innych smakowitości sezonowych to ostatnio robie ciągle ogórki małosolne. Lubi ktoś? Zaprwiłem też właśnie cukinię, paprykę, ogórki kiszone mniam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 7:29, 04 Sie 2011    Temat postu:

Mam przepis na pasztet z cukinii. Może się porwę w weekend.

Ogórki małosolne bardzo lubię i jako że dostałam w prezencie specjalny garnek do kiszenia, uskuteczniam w tym sezonie. Nawet zrobiłam jakieś słoiki na zimę, ale trudno przewidzieć efekt (nigdy nie robię żadnych przetworów).
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 11:33, 04 Sie 2011    Temat postu:

Leczo robię z kabaczka, cukiniowe jakoś mi nie leży, nie daję do niego kiełbasy bo nie lubię kiełas w daniach na ciepło, dodaję mięso które wczesniej podsmażam razem z dużą ilością cebuli, do tego wszelką zieleninę, typu nać pietruszki, lubczyk, liście selera, pokrojoną marchew, czasami wrzucam pieczarki, ale najczęściej nie dodaję ich, właściwie to moje leczo jest bardziej bigosowe niż leczowe.
Feta mnie zaintersowała, na pewno wypróbuję tę opcję.

Pasztet z cukinii? d'oh! czego to ludzie nie wymyślą Think

Ogórki malosolne letnią porą to obowiązkowa przegryzka w moim domu, robię je na okrągło, po dwóch daniach są wyjmowane z kamiennego garnka i umieszczane w lodówce a w garnek wkładam kolejną porcję.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 11:34, 04 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 11:49, 04 Sie 2011    Temat postu:

Mii napisał:

Pasztet z cukinii? d'oh! czego to ludzie nie wymyślą Think

Ciasto z cukinii jeszcze wymyślili
Próbowałam jednego i drugiego. Ciasto przypomina wyglądem piernik, jest ciemnawe i bardzo smaczne (takie piernikowate właśnie trochę), a pasztet pyszny, delikatny w smaku.
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 11:54, 04 Sie 2011    Temat postu:

To poproszę o przepis gdyż cukinie mi bardzo obrodziły i nie wiem już co z nimi robić d'oh!
Jadłam kiedyś placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, nie powiem, nawet mi smakowały.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 12:01, 04 Sie 2011    Temat postu:

Przepis na pasztet mam w domu, później napiszę.
Na ciasto nie mam, bo nie piec nie umiem i nie chcę się nauczyć.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin