Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ulubiona zupa
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

???
pomidorowa
0%
 0%  [ 0 ]
barszcz
0%
 0%  [ 0 ]
soczewica
0%
 0%  [ 0 ]
cebulowa
0%
 0%  [ 0 ]
rosol
0%
 0%  [ 0 ]
fasolowa
0%
 0%  [ 0 ]
grochowka
0%
 0%  [ 0 ]
rybna
50%
 50%  [ 1 ]
cos innego np ?
50%
 50%  [ 1 ]
Wszystkich Głosów : 2

Autor Wiadomość
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:51, 03 Mar 2017    Temat postu: ulubiona zupa

jaka Wasza jest?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Sob 10:59, 04 Mar 2017    Temat postu:

Moja zasadniczo jest każda, pod warunkiem, że krem i to na samych warzywach, Z tych też przyczyn nie przepadam za rosołem.
Bardzo lubię dyniową i z zielonego groszku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Sob 11:48, 04 Mar 2017    Temat postu:

Moja, zasadniczo, żadna, gdyż zupy traktuję jako zło konieczne i danie drugiej kategorii, które od czasu do czasu, dla dobra żołądka spożywać należy. To nie znaczy, że zupy mam za niesmaczne i poszczególnych nie lubię, ale wybór między zupą z drugim daniem, to dla mnie, mniej więcej, taki sam wybór, jak ten pomiędzy przepyszną czekoladą a zwykłym jabłkiem.
Zjadliwa zupa musi być gęsta, dlatego, podobnie jak Seeni, preferuję kremy z warzyw albo jakieś kapuśniaki czy fasolówki zagęszczone do absurdu, przypominające bardziej bigos lub fasolkę po bretońsku, niż zupę.
Moim ostatnim odkryciem - dzięki Seeni - jest zupa krem pomidorowa z serem mozarella i ziołami. Naprawdę wdzięczna odmiana klasycznej pomidorówki.
Powrót do góry
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:09, 04 Mar 2017    Temat postu:

Seeni napisał:
... i to na samych warzywach, ...


a rybna ma omega3, czego o warzywnych powiedziec nie mozna...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:11, 04 Mar 2017    Temat postu:

animavilis napisał:
... zło konieczne....


moze po prostu w zyciu nie jadlas zadnej dobrej zupy...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Sob 12:28, 04 Mar 2017    Temat postu:

Jadłam wiele dobrych zup. O żadnej jednak nie mogę powiedzieć, że jest ulubioną, choć mam swoje preferencje.
A jaka jest Twoja ulubiona zupa?
Powrót do góry
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:35, 04 Mar 2017    Temat postu:

rybna

skad mozesz wiedziec, ze byly dobre, skoro nie masz odniesienia do b.dobrych, moze te Twoje dobre, to tylko przecietne...


ja np b.dobra pomidorowwa zjadlem dopiero w turcji

ps pamietacie w kiler2 z cezarym p. bylo, ze wiezniowie i boss wiezienia jedli wspolnie zurek (to chyba zupa z czegos skislego)

przy czym ci jency jedli zurek przecietny, a boss - z sheratona

gdzie tkwi roznica?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Sob 12:41, 04 Mar 2017    Temat postu:


przyjmij proszę, mój post z całym dobrodziejstwem inwentarza, bez dzielenia go na czworo.
W świetle posiadanych przeze mnie doświadczeń i punktów odniesienia, zupy, które dotychczas jadłam, bywały dobre, ale żadna nie była dobra na tyle, aby uznać ją za ulubioną. Może nie jadłam jeszcze ekstremalnie dobrej zupy, a może ten typ tak ma, że nie zadowoli go - niezależnie od doświadczeń i punktów odniesienia - żadna zupa, bo woli drugie dania.

Rybnej zupy akurat nie lubię. Nawet dość zdecydowanie nie. Oczywiście, uprzedzając Twoje zastrzeżenie, możliwe, że nie jadłam dobrej zupy rybnej lub, że ten typ tak ma.
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 12:48, 06 Mar 2017    Temat postu:

Rybną też lubię Angel Nawet bardzo i traktuję ją jako miłą odmianę od kremów warzywnych.
Ja generalnie kocham ryby toteż zupę rybną jak najbardziej też. Tylko musi być gęsta i z dużą ilością kawałków ryby. I nie krem. I pikantna.
Dzisiaj robię zupę cukiniową :
cukinię, por podsmażam na maśle klarowanym. Do garnka wkładam pokrojoną w kostkę włoszczyznę tzn pietruszkę korzeń i seler, zalewam wodą, jak się zagotuje daję kostkę eko warzywną, sypię garść komosy, dodaję podsmażoną cukinię i pora. Gotuję około 25 minut. Dosalam, dopieprzam, daję trochę kurkumy. Miksuję na krem. Podaję z pokruszoną fetą i prażonymi pestkami słonecznika.
Nie wykluczam, że pojutrze zrobię rybną.
Nie trzeba jeść zupy rybnej, żeby dostarczyć niezbędnych kwasów omega 3. Można zjeść sobie najpierw zupę krem na samych warzywach( błonnik), a po 2 godzinach zrobić sobie np pstrąga w porach i pieczarkach, albo dorsza w panierce cytrynowo orzechowej( więcej omega trzy, bo dodatkowo orzechy)
Co do żurku to nie wiem w czym tkwi różnica w takim z Sheratona i takim gotowanym dla więźniów. Może ten z Sheratona jest mniej smaczny???
Żurek też lubię.
Ps. Przypomniałam sobie - nie przepadam za grochówką ale jak mi podadzą to zjem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 14:45, 06 Mar 2017    Temat postu:

czyli rozrozniasz 4 gestosci zup
:
zupa
zupa+ = gesta
zupa++ = krem
zupa- = wywar

?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 17:43, 06 Mar 2017    Temat postu:

rozróżniam 2 gęstości zup. Rzadka i gęsta. Rzadka to bulion, gęsta to krem lub dużo czegoś w bulionie w kawałkach. Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:17, 06 Mar 2017    Temat postu:

Seeni napisał:
rozróżniam 2 gęstości zup. Rzadka i gęsta. Rzadka to bulion, gęsta to krem lub dużo czegoś w bulionie w kawałkach. Not talking


przeczysz sama sobie:

Cytat:
Tylko musi być gęsta i z dużą ilością kawałków ryby. I nie krem.


ps dodajesz imbiru do rybnej?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 18:51, 06 Mar 2017    Temat postu:

W żadnym razie nie przeczę.
Gęsta jest krem i nie-krem. Tak czy inaczej gęsta.
Zależy jaka rybną robię- dodaję imbiru, albo nie dodaję.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:55, 08 Mar 2017    Temat postu:

Seeni napisał:
...
Co do żurku to nie wiem w czym tkwi różnica w takim z Sheratona i takim gotowanym dla więźniów. Może ten z Sheratona jest mniej smaczny???
....


a moze ten z sheratona jest robiony na krolewskich trufach w niebianskim szafranie...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 20:44, 08 Mar 2017    Temat postu:

Raczej nie. Żurek robi się na zakwasie z razowego chleba i białej kiełbasie. Trufle są niewskazane

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:49, 08 Mar 2017    Temat postu:

Seeni napisał:
Raczej nie. Żurek robi się na zakwasie z razowego chleba i białej kiełbasie. Trufle są niewskazane


nie badz az taka egzaltowana!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 20:54, 08 Mar 2017    Temat postu:

Jestem raczej pragmatyczna. Dodatkowo wiem, jak się robi żurek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sir Francis Drake
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 8190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:04, 08 Mar 2017    Temat postu:

Seeni napisał:
Jestem raczej pragmatyczna. Dodatkowo wiem, jak się robi żurek


pracowalas w sheratonie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Leon
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Sty 2015
Posty: 6677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:54, 09 Mar 2017    Temat postu:

Eintopf (ajntopf) przynajmniej pożywana!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:18, 09 Mar 2017    Temat postu:

Seeni napisał:
Raczej nie. Żurek robi się na zakwasie z razowego chleba i białej kiełbasie. Trufle są niewskazane


Ale może być zalejewka z prawdziwkami. Mniam 050
Ja lubię większość zup, ale najulubieńszej nie mogę wybrać. No może zupa nawinie.
Znacie taką?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin