Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pierogi
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Nie 13:24, 09 Maj 2010    Temat postu: Pierogi

Od rana szaleję z farszami, gdyż jutro masowo będę wyrabiać pierogi.
To jest topik przeznaczony do łączenia sie w bólu wszystkich tych, którzy dają się omamić namowom rodziny i lepią.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Wto 14:50, 11 Maj 2010    Temat postu:

wlasnie niedawno przeczytalam w ksiazce o PRL, ze kiedys lepilo sie pierogi z farszem kaszankowym. boom na taki farsz to lata miesa na kartki i niedoborow w aprowizacji, ale byc moze jest to dobry pomysl - jednoczenie wariacja nt. pierogow z miesem i wspomnienie dawnych czasow...

EDIT: oczywiscie pomyslu konkretnego na wyrobienie takiego farszu nie mam, ale mniemam, ze potrzebna jest kaszanka, cebulka, przyprawy... moze jakies grzybki i duzo czochu!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez slepa i brzydka dnia Wto 14:52, 11 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:50, 11 Maj 2010    Temat postu:

Pierogi kaszankowe? Coś mi się o uszy obiło ale raczej w formie żartu - nie wiedziałem, że to na serio ktoś produkował.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:57, 11 Maj 2010    Temat postu:

slepa i brzydka napisał:
wlasnie niedawno przeczytalam w ksiazce o PRL, ze kiedys lepilo sie pierogi z farszem kaszankowym. boom na taki farsz to lata miesa na kartki i niedoborow w aprowizacji, ale byc moze jest to dobry pomysl - jednoczenie wariacja nt. pierogow z miesem i wspomnienie dawnych czasow...

EDIT: oczywiscie pomyslu konkretnego na wyrobienie takiego farszu nie mam, ale mniemam, ze potrzebna jest kaszanka, cebulka, przyprawy... moze jakies grzybki i duzo czochu!


Miło Cię widzieć Ślepa, nawet z tą kaszanką ( ja słyszałam o farszu z pasztetowej )

czekamy na salceson


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sebastian43210
wolframowy żarnik


Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:39, 11 Cze 2010    Temat postu:

z kaszanką bleee..ja najbardziej lubie z mięskiem:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:14, 14 Lis 2012    Temat postu:

U mnie większość lubi z kapustą i grzybami, czyli niedługo się mocno najedzą, a także z serem i jagodami.

Mogę siedzieć pół dnia w kuchni i je przygotowywać. Totalny relaks, a później i przyjemność. Nie dość, że smakuje domownikom i mnie, to jeszcze stos zamówień od rodziny, która nigdy takiej potrawy nie odmawia. Baaardzo lubią pierogi


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Juli* dnia Śro 22:14, 14 Lis 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 11:53, 03 Gru 2012    Temat postu:

W sobotę lepiłam pierogi z jagodami, ależ cudnie się je jadło patrząc na leżący na polu śnieg Dancing

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 12:32, 03 Gru 2012    Temat postu:

Mii napisał:
W sobotę lepiłam pierogi z jagodami, ależ cudnie się je jadło patrząc na leżący na polu śnieg Dancing

Wszelki duch Pana Boga chwali....jak miło Cię czytać Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:06, 03 Gru 2012    Temat postu:

Mii napisał:
W sobotę lepiłam pierogi z jagodami, ależ cudnie się je jadło patrząc na leżący na polu śnieg Dancing


Z jagodami...mniam. Teraz to powoli przymierzam się do kapusty i grzybów. Już pytają i składają zamówienia.

Co dajecie do farszu oprócz wspomnianych elementów ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 19:16, 03 Gru 2012    Temat postu:

Farsz na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nieco modyfikuję.
Najpierw, dzień wcześniej namaczam suszone grzybki. Stoją w wodzie całą noc i nie trzeba ich potem gotować długo, bo robią się miekkie tak czy inaczej. Następnego dnia grzybki gotuję( góra 5 minut) W osobnym garze nastawiam kapustę ( nie przelewam jej wcześniej wodą, chyba, że kapusta jest wyjątko kwaśna). Grzybki odsączam, kroję w drobną kostkę. Kiedy kapusta mięknie dodaję wywar z grzybków i podgotowuję jeszcze z 5 minut całość. Odsączam kapustę, drobno kroję. Na rozgrzaną olejem patelnię rzucam pokrojoną cebulę- albo i dwie ( czekam aż się lekko poddusi), rzucam pokrojone grzybki, na koniec pokrojoną kapustę. Dodaję liśc laurowy, ziele angielskie, solę, mocno pieprzę, mieszam( i mieszam, i mieszam, i mieszam) Dodaję pół szklanki czerwonego wina, nie przykrywam. Jak odparuje dodaję dwa całe jajka i mieszam.

Farsz z winem nie nadaje się do długiego przechowywania, ani do mrożenia. Pierogi są jednak o niebo lepsze od tradycyjnych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:33, 03 Gru 2012    Temat postu:

Wysmażanie farszu jest absolutna podstawa jego smaku .
Trzeba tylko uważać, bo kapusta ma tendencje do przypalania sie , szczegolnie na brzegach patelni.
Myslę , ze dodatek jajek jest opcjonalny.
Przepis z mojego domu różni tylko to, że u mnie cebulke przysmaża się na lekko złoto ( nie daj Bóg jej zesmażyć całkiem, bo cukier karmelizuje i robi się gorzka )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 19:44, 03 Gru 2012    Temat postu:

Lekko złota to ona mi się robi (ta cebula) akuratnie jak się grzybki podsmażą. Jak rzucałam grzybki na złotą, to się brązowiła zanim grzybki były gotowe na kapustę.
Jajka daję głównie, żeby się farsz nie rozlatał.
Najśmieszniejsze jest to, że u mnie w domu nikt nie lubi specjalnie pierogów z kapustą i grzybami. ( znaczy mąz i Potworynki) Zajada się za to nimi moja Mama, Siostra i Szwagier. Wigilię zawsze spędzamy razem toteż muszę te pierogi robić.
Oprócz pierogów normalnych robię jeszcze pierogi drożdzowe ( zamiast pasztecików)- też z kapustą i grzybkami i z samymi grzybkami. Robię też jedną partię ze szpinakiem i bryndzą, ale to na pozostałe dni świąt.
Daniem obowiązkowym są u mnie pierogi ruskie, które zawsze przygotowuje Mama. Pierogi ruskie wzięły się stąd, że kiedyś było to jedyne postne danie, które chętnie jadły dzieciaki. Teraz jedzą wszystko, ale te ruskie wrosły nam w krajobraz. Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:49, 03 Gru 2012    Temat postu:

Seeni napisał:
Oprócz pierogów normalnych robię jeszcze pierogi drożdzowe ( zamiast pasztecików)- też z kapustą i grzybkami i z samymi grzybkami.

smażone później na glębokim tłuszczu ? mmmm....
Seeni napisał:

Robię też jedną partię ze szpinakiem i bryndzą, ale to na pozostałe dni świąt.

No nie.... pierogi z bryndzą w Gdańsku ... świat się wali
Dodaj kostke bryndzy i do ruskich, beda bardziej pikantne i bardziej wyraziste w smaku, ( skądinąd PRAWDZIWE pierogi ruskie to mieszanina wlaśnie bryndzy, ziemniaków, cebuli i przypraw - twaróg to pomysł tych, którzy do bryndzy dostepu nie mieli )
A do szpinaku możesz dodać i trochę sera bleu ( może być i nasz polski )


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Pon 19:52, 03 Gru 2012, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:05, 03 Gru 2012    Temat postu:

Nie dodaję wina i żadnych trunków, ale spotkałam się z dodawaniem do farszu kaszy. Ponoć dla smaku i pełności. Nie powiem. Smakowało mi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Pon 20:19, 03 Gru 2012    Temat postu:

Jajek do farszu nie dodaję. I nigdy - czy to do farszu, kapuśniaku czy bigosu - nie obgotowywuję i nie płuczę kapusty kiszonej. Kapusta jest kwaśna i ma być kwaśna.
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:23, 03 Gru 2012    Temat postu:

Jesli masz dostęp do prawdziwej kapusty kiszonej.. nigdy nie ejst za kwaśna. Niestety kupowana w sklepach bywa często-gęsto faszerowana octem ( dla zapobiegania pleśnieniu ) i jest bez lekkiego choćby przepłukania - niejadalna. Zwroć też uwagę , ze z kapusty na pierogi odparowujesz większość wody.. a kwas zostaje ...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:38, 03 Gru 2012    Temat postu:

flykiller napisał:
Jajek do farszu nie dodaję. I nigdy - czy to do farszu, kapuśniaku czy bigosu - nie obgotowywuję i nie płuczę kapusty kiszonej. Kapusta jest kwaśna i ma być kwaśna.

te jajka Seeni wpędziły mnie w głęboką zadumę...pierwsze słyszę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:42, 03 Gru 2012    Temat postu:

Jajko dodane do gorącego farszu i sprawnie rozmieszane nie zrobi ( widocznej) jajecznicy, a spowoduje, ze farsz będzie bardziej zwięzły. latwiej sklejac

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:45, 03 Gru 2012    Temat postu:

Tę rolę w innym rejonie Polski pełni kasza.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Juli* dnia Pon 20:46, 03 Gru 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:07, 03 Gru 2012    Temat postu:

kasza wydaje się jednak bardziej neutralna.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin