Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zdrowo...na miarę możliwości
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:21, 13 Sie 2009    Temat postu:

to chyba tobie; mnie się chciało po kawie spać (próbowałem trzy razy), była niesmaczna i jedynym plusem było to, że piłem ją w towarzystwie ulubionej żony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Sob 15:52, 10 Lip 2010    Temat postu:

Zostawię linkę do poczytania.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:30, 16 Sie 2010    Temat postu:

Czy wodę, w której moczy się fasola, powinnam zmieniać? Tzn. odlać i nalać nowej wody?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:12, 23 Paź 2010    Temat postu:

Jak gotujecie ziemniaki? Zalewacie zimną wodą czy wrzątkiem? Próbowałam się dowiedzieć i okazuje się, że zdania są podzielone. W Kuchni Polskiej zalewa się je wrzątkiem, ale sprawdzałam na różnych stronach internetowych kucharskich i tam już jest różnie. Chodzi mi o taki sposób gotowania ziemniaków, aby jak najmniej traciły wartości odżywczych.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Nie 10:24, 24 Paź 2010    Temat postu:

U mnie rodzina gustuje w ziemniakach mundurkowych. Najczęściej, zatem, gotuję je właśnie w mundurkach, zalewam zimną wodą. Po ostygnięciu i obraniu kroję w grube plastry i zapiekam z tymiankiem i masełkiem lub z koperkiem i masełkiem w piekarniku.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 9:19, 25 Paź 2010    Temat postu:

Nie pamiętam, jak to było z tą temperaturą wody, ale ziemniaki (i w ogóle, warzywa) należy gotować, aby nie traciły cennych składników, w małej ilości wody, tak, aby były ledwo przykryte.
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 12:53, 25 Paź 2010    Temat postu:

Nie wiem jak jest prawidłowo, ale kiedyś doczytałam, że lepiej zalewać wrzatkiem i tak też robię.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:19, 25 Paź 2010    Temat postu:

Ja dowiedziałam się ostatnio, że gotowane w mundurkach tracą ok.20% wartości odżywczych, a obrane ponad 50%. Jeśli już obierać, to jak najcieniej i gotować w całości (nie kroić), bo wtedy jeszcze większe straty.
W kuchni Polskiej wszystkie przepisy na ziemniaki gotowane zalecają zalewanie ziemniaków wrzątkiem, tak aby były tylko zakryte.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:10, 27 Paź 2010    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

tu sa rozne gatunki ziemniakow - te co nazywaja sie Bamberger Hörnchen - nadaja sie najlepiej na ziemniaki z rozmarynem.

(choc moga byc normalne - al ejuz tak nie smakuja)

ziemniaki myjemy szczoteczka pod woda i kroimy na pol.
wrzycamy na olej i smazymy.
jak sa juz miekkie to wrzucamy obrany i swiezy rozmaryn (same igielki) i dodajemy oliwy z oliwek i samzymy az rozmaryn bedzie chrupki.

Podaejmy np. do miesa z grila.

w ten sposob przygotowane ziemniaki sa pyszne, a jednoczesnie szybko i latwo mozna je przygotowac. wygladaja tez dekoracyjnie i apetycznie.
mniej wiecej tak:

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Śro 16:11, 27 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:59, 30 Paź 2010    Temat postu:

Ja ziemniaki gotuję w mikrofali bez wody 8 min i gotowe.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:02, 30 Paź 2010    Temat postu:

taa..mikrofala...całkiem zdrowa

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 9:46, 31 Paź 2010    Temat postu:

Zdrowa, niezdrowa, ale pomocna. Jakoś jeszcze nikomu nie udowodniono żadnej choroby spowodowanej mikrofalą.
To tak jak z komórkami i rakiem mózgu.
Na szczęście jeszcze obsesji na punkcie zdrowego odżywania nie mam, choć w hipermarkecie kupuję tylko mleko i ser. Biały to jeszcze od czasu do czasu kupuję od rolnika, ale do żółtego nie mam innego dostępu jak z hipermarketu. Wędliny kupuję przepyszne i zdrowe na niedalekim bazarze. Warzywa i owoce również. A i chlebek również, a i czasem piekę go sama.
Grunt to nie pobadać z jednej skrajności w drugą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:53, 31 Paź 2010    Temat postu:

jak to ziemniaki gotowane w mikrofali?

obrane, w wodzie - czy jak???


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 13:52, 31 Paź 2010    Temat postu:

obrane, opłukane i gotowane bez wody. Mają tyle własnej, że nie potrzebują tej z kranu...

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:38, 01 Lis 2010    Temat postu:

no sprobuje...
dzieki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:18, 14 Gru 2010    Temat postu:

I co jak? Tylko nie gotuj za długo bo będą do wyrzucenia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 7:29, 09 Maj 2011    Temat postu:

Jogurt ....
pito już w starożytności. Sporządzano go z mleka bawolego, koziego lub krowiego.
Dzisiaj produkowany jest na skalę przemysłową i ceniony przez żywieniowców i konsumentów ze względu na właściwości odżywcze, dietetyczne i smakowe.
To wiemy ..

W składzie jogurtów wymieniane są m.in.: mleko w proszku i dowolne substancje dodatkowe, takie jak: zagęstniki i stabilizatory, E410 – mączka chleba świętojańskiego, E1422 – skrobia modyfikowana, E440 – pektyna, E412 – guma guar; barwniki E162 – betanina (barwnik otrzymywany z buraków), E120 – koszenila; aromaty naturalne i identyczne z naturalnymi.

Jeszcze do wczoraj żyłam w świadomości , że to taka smaczna przekąska , zwłaszcza dla dzieci . To znaczy tak , smaczne jest , ale ..... okazuje się , że ta [link widoczny dla zalogowanych] to nie mniej , nie więcej , a ciemnoczerwony barwnik naturalny otrzymywany z wysuszonych , zmielonych owadów . d'oh! .

Znając siebie , nie przejęłabym się tym faktem , lecz gdy pomyślę , jak to od dobrych ośmiu lat podaję codziennie taki jogurcik na śniadanie moim dzieciom , słabo mi się robi ... robale ??? aaa fujj
Sick .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 7:30, 09 Maj 2011    Temat postu:

Robaczki, fajnie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 8:56, 09 Maj 2011    Temat postu:

Przyznam szczerze, że w ogóle mnie nie ruszyło (mimo 155000 żywcem uprażonych robaczków na kilogram barwnika)
Nawet się cieszę, że to taki naturalny, a nie syntetyczny produkt. Rzecz by się jednak miała zupełnie inaczej, gdyby te mszyce miały mi w całości pływać w jogurcie...
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 8:58, 09 Maj 2011    Temat postu:

Fuuuj!
Dobrze, że jadam tylko naturalny, robię go sama, niestety na kupnym mleku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin