Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Irresistible
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Po 30-tce
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
teraz
maksymalna dawka powietrza


Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 456
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:49, 17 Gru 2007    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pon 9:56, 17 Gru 2007    Temat postu:

Jak moglem zapomniec



jak sie do niej zabiore, to z reguly dla nikogo innego nie wystarczy
Powrót do góry
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 10:50, 17 Gru 2007    Temat postu:

to szczaw?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
stara_reklama
Gość





PostWysłany: Pon 10:56, 17 Gru 2007    Temat postu:

...

Ostatnio zmieniony przez stara_reklama dnia Pią 14:02, 04 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 11:08, 17 Gru 2007    Temat postu:

Ja także... eh to jest zdaje się rukolla i jest gorzka
Z sałat najbardziej mi smakuje lodowa i ewentualnie ta strzępiasta...
Ale bardzo lubię szpinak...jako "sam" i dodatek do makaronów...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Pon 11:13, 17 Gru 2007, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pon 11:18, 17 Gru 2007    Temat postu:

rukola, oczywiscie
pysznosci
Powrót do góry
Biedrona
ladybird with stripes


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 6687
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 133 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z łąki

PostWysłany: Pon 11:21, 17 Gru 2007    Temat postu:

Rukola to bajka! Z parmezanem i octem balsamicznym... Mniam!
Uwielbiam włoską kuchnię i wszystko co tam jest!

Ja mam to szczęście, ze miewam dostawy prosto z Włoch jedzonka pysznego. Parmezanu, szyneczki....

Oj kurcze... głodna się zrobiam!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Biedrona dnia Pon 11:21, 17 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 11:23, 17 Gru 2007    Temat postu:

Pasztet...a może ja ją źle przyrządzam? Think
Czy są jakieś specjalne wytyczne...czy tradycyjnie jak inne sałaty?
Rzymskiej też nie lubię


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Biedrona
ladybird with stripes


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 6687
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 133 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z łąki

PostWysłany: Pon 11:33, 17 Gru 2007    Temat postu:

Lubię tą:

250 g rukoli
15 pomidorków koktajlowych
1 kula sera mozarella
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz

przyrzadzanie: Rukole i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.


albo tą:

1 opakowanie rukoli około 250 g
pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
mały słoiczek czarnych oliwek
3-4 łyżki parmezanu
5-6 kromek pieczywa pszennego
oliwa
sok z cytryny
sól i pieprz

Sposób przyrządzania:
Jeżeli rukolę trzeba podzielić na mniejsze części . Pomidory odcedzam z zalewy i siekam na mniejsze części, oliwki dzielę na połówki. Na suchej patelni zrumieniam pszenny chlebek, na koniec smazenia dolewam nieco oliwy i obtaczam w niej pieczywko. Chlebek kroję w kostkę. Łączę rukolę z oliwkami, pomidorami i parmezanem. Dodaję sok z cytryny, kilka łyżek oliwy z zalewy pomidorowej, lub zwykłą oliwę. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję grzanki.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Biedrona dnia Pon 11:37, 17 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pon 11:36, 17 Gru 2007    Temat postu:

Wlasciwie nie ma nic do przyrzadzania. To pewnie kwestia smaku, rukola ma gorzki smak, ktory kryje jeszcze ciepka nute swiezych orzechow wloskich. Wystarczy troche dobrej oliwy i kilka kropel balsamico, zamieszac i zamienic sie w krolika. I trzeba jesc wlasciwie natychmiast, bo blyskawicznie nasiaka i po 10 min. zaczyna przypominac zielona, nieapetyczna papke.
Pare listkow grana padano albo parmezanu (rzecz gustu, wole ten pierwszy) dodaje jeszcze dodatkowego posmaku. Podobnie jak paski suszonych pomidorow albo marynowanych w oliwie opienkow ze sloiczka made in Italy.

A rzymska salate polecam jako podklad pod cieple potrawy, jest dosc odporna na nasiakanie wiec np. kaski lososia przysmazonego na oliwie mozna spokojnie na niej ulozyc, pozniej do goracej oliwy wrzucic na moment orzeszki pinii, lyzke musztarydy dijon, troche pieprzu, zamieszac i takim goracym sosem mozna polac nasza salatke - palce lizac (jesli sie je rekoma)
Powrót do góry
Biedrona
ladybird with stripes


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 6687
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 133 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z łąki

PostWysłany: Pon 11:39, 17 Gru 2007    Temat postu:

Ja zdecydowanie wolę parmezan. I konieczne Parmigano Reggiano. Nie lubię tych które kupuje się u nas w sklepach. Tartych i niedobrych.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 11:44, 17 Gru 2007    Temat postu:

Zachęciliście mnie jeszcze raz spróbuję...podoba mi się przepis z suszonymi pomidorami ktore uwielbiam...
Chyba okażę się ignorantką...ale zupełnie nie wiem co to jest grana eh


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pon 11:46, 17 Gru 2007    Temat postu:

twardy, wloski ser
nie tak kwasny jak parmezan, do kupienia chyba w Piotrze i Pawle, czy Almie
czesto spotykany jest [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 11:49, 17 Gru 2007    Temat postu:

Domyślałam się ..że to ser.. tyle, że u mnie nie ma takich sklepów eh ale nic to...poszukam gdzieś indziej...dzięki

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Pon 11:50, 17 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pon 12:00, 17 Gru 2007    Temat postu:

Zadzwon do NorthCoast, byc moze obsluguja jakas knajpke w Twojej okolicy, to zamowione produkty dowiaza Ci za darmo

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 18:24, 17 Gru 2007    Temat postu:

Jeszcze raz dziekuję Ci Pasztet
Właśnie wróciłam z zakupów Brick wall wszystko mogę robić...sprzątać...gotować...piec..ale zakupy ..a jeszcze przed świętami to istne katusze Blue_Light_Colorz_PDT_46 ale powracając do meritum...namierzyłam grana .. jest w Realu Dancing


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:03, 17 Gru 2007    Temat postu:

Jak mam chyba mało wysublimowany smak, bo mam ochotę na kaszankę z grilla. Koniecznie z cebulką

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bo ja
anty-Titanick


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 121 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Śnieżycowego Jaru ;-)

PostWysłany: Wto 8:50, 18 Gru 2007    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

pokusa... i nawet uleganie jej nie jest straszne


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 8:56, 18 Gru 2007    Temat postu:

O tak, owoce to też dla mnie pokusa nie do odparcia

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bo ja
anty-Titanick


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 121 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Śnieżycowego Jaru ;-)

PostWysłany: Wto 9:09, 18 Gru 2007    Temat postu:

Ale to Aro nie są zwykłe owoce tylko leśnie poziomki własnoręcznie uzbierane i zjadane prosto z dłoni.

i jeszcze jedna pokusa nie do odparcia

[link widoczny dla zalogowanych]

koniecznie młode wielkości maksymalnie orzecha włskiego, najlepiej nie obierane tylko umyte dokładnie, z dużą ilością koperku i masełka, a do tego kefir. Tylko pierwsze mi tak smakują - potrafię zjeść sama kilogram. Następne to już nie to samo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Po 30-tce Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin