Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

BAR SAŁATKOWY
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
flykiller
Gość





PostWysłany: Wto 19:20, 11 Wrz 2012    Temat postu:

Nie jestem koneserem octu, ale ocet jabłkowy czy balsamiczny to jednak nieco inny ocet niż spirytusowy...

Nudziarzu, może Diabelsky chciał napisać "nie jest tak zasadniczo kwaśny", ale później, z wrodzonej przekory, ciągnął tezę o zasadowości kwasów...
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:45, 11 Wrz 2012    Temat postu:

No comments .
No.. może jedna... obśmiałem się jak norka, oczywiście nie za przyczyną tego oczywistego i kazdemu zdarzającego się lapsusu, ale za przyczyną owej argumentacji

P.S. a dobry ocet balsamiczny jest boski.... cudowny!!!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Wto 19:46, 11 Wrz 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 21:16, 11 Wrz 2012    Temat postu:

nudziarz napisał:
No comments .
No.. może jedna... obśmiałem się jak norka, oczywiście nie za przyczyną tego oczywistego i kazdemu zdarzającego się lapsusu, ale za przyczyną owej argumentacji

P.S. a dobry ocet balsamiczny jest boski.... cudowny!!!



Chyba ten balsamiczny po mału rozkłada co wrażliwsze komóreczki.



Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Śro 16:38, 12 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:21, 11 Wrz 2012    Temat postu:

proszę mnie tu już sałatek nie psuć tymi kwasami...octami...sio!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:25, 11 Wrz 2012    Temat postu:

no bez przesady Not talking
Balsamiczny, z dodatkiem świeżych ziół i czosnku na pewno zadnej sałaty nie zepsuje !
No dooobra...
winny też


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Wto 21:26, 11 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:32, 11 Wrz 2012    Temat postu:

kto winny ten winny ...a ocet, nawet balsamiczny z umiarem trzeba
a tak w ogóle to jakiś przepis na sałatkę wrzućcie nowy! o!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Wto 21:34, 11 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 16:46, 12 Wrz 2012    Temat postu:

sałatka na zmniejszenie parametrów dupska.
Jesienna z octem jabłkowym.

Żadnym balsamicznym, czy innym winnym czy spirytusowym.

Jabłkowym. Wspaniałym cudownym lekarstwem.

Sałata lodowa, porwana nie za drobno.
Cebula biała, w cienkich krążkach.
Kapusta świeżo kiszona z marchewką i kminkiem. (pokroić drobno i nie za wiele Tylko dla delikatnego złamania smaku świeżych warzyw )
Papryka czerwona pokrojona w cienkie długie paski.
Papryka zielona podobnie pokrojona
Posiekany drobno czosnek. Sporo.

Przyprawić pieprzem, solą mosrką, brzozowym cukrem, olejem tłoczonym na zimno najlepiej sezamowym i wyłączie octem jabłkowym najlepiej własnej roboty.

Składników jak kto woli. Proponuję jednak by ,,bazą,, była sałata lodowa a smakowo ostra świeżo zmielonym aromatycznym pieprzem i wyraźnie słodko kwaśna.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Śro 16:50, 12 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
flykiller
Gość





PostWysłany: Śro 18:26, 12 Wrz 2012    Temat postu:

Sałata z kapustą kiszoną. Ciekawe...
może wypróbuję (po wykluczeniu kminku, bleee)
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 18:55, 12 Wrz 2012    Temat postu:

mailo napisał:
Myślę, że do niektórchy rzeczy ocet po prostu pasuje i w małych ilościach jak do mizerii, sałaty, galarety-nie szkodzi aż tak bardzo. Niestety Irlandczycy dają ocet (sos vinegret na bazie octu) do wszystkiego. Polewają nim rybę z frytkami np (potem frytki są aż takie rozciapciane) mają nawet chipsy vinegret. Ohyda.

Ja też Angel
Ocet jest super. Jabłkowy, czerwony winny, balsamiczny, balsamiczny biały. Ja do sałatek zasadniczo vinegretta robię na occie a nie na cytrynie. I prawie nie daję oliwy, bo oliwa zasadniczo tłusta jest. Trochę daję ale b. niewiele. Za to daję jeszcze musztardę ( z duzymi ziarnami gorczycy) i pieprz cytrynowy. A czasami daję przecier pomidorowy( nie koncentrat)
I w ogóle nie lubię majonezu w sałatkach. Lubię jogurt ale złamany czymś.
Sałatka włoska ziemniaczana:
Ziemniaki( malutkie) gotuje w mundurkach( wcześniej szoruje skórkę) przekrajam( w tej skórce) na ćwiartki i polewam sosem: jogurt ze smażonymi pomidorami ( ze słoika w oliwie)cieniuteńko pokrojonymi w paseczki. Solę, pieprzę i posypuje obficie natką pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 19:06, 12 Wrz 2012    Temat postu:

To może ja sałatkę podam

kapusta, bo to już czas na nią szatkuję na szatkownicy/dużo kapusty/ cieniutko i przesypując delikatnie solą ugniatam w dużym garnku pięścią w gumowej rękawiczce. Ugniatam do czasu pojawienia się dużej ilości wody. Taka kapusta czeka na dalszy proces ok 24 godziny.
Następnie wyciskam wode z kapusty i do mocno odciśniętej dodaję selera, marchewke przetarte na wiórki, cebule kolorową pokrojoną w drobne kosteczki/ specjalność mojej SB/ przelaną wrzątkiem i odcedzoną.

i tutaj dla wybrednych w rodzinie część jest wymieszna z majonezem omega3 lub olejem z pestek winogrona i sokiem z cytryny, lub bez dodatków, tylko delikatnie cukier i sok z cytryny.

Pakowane jest to do specjalnych polemników z których można odssycać powietrze i jest to przetrzymywane w lodówce w temp. 3 stopni /dokładnie/ nawet miesiąc czasu i nic się nie dzieje.
do smaku pieprz, natka pietruszki, koperek, soli nie dodaje, bo już była dodana wcześnie podczas ubijania kapusty.
smacznego.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Śro 19:23, 12 Wrz 2012    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]


ja mam taki ocet z Hiszpanii i jest sobie w lodówce od roku nie ruszany.

ocet jest feee
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 17:47, 13 Wrz 2012    Temat postu:

flykiller napisał:
Sałata z kapustą kiszoną. Ciekawe...
może wypróbuję (po wykluczeniu kminku, bleee)


oj słuchaj, to POwinna byc świeżo kiszona, w zasadzie jeszcze słodka. Taka kilkudniowa, świeża, nie mocno kwaśna jeszcze.

Może być też lekko podkiszona w papryką i jabłkiem, wtedy jest typowo sałatkowa do róznego rodzaju kombinacji ze świeżymi warzywami.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Czw 17:47, 13 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 17:55, 13 Wrz 2012    Temat postu:

Janusz ocet jabłkowy to inna bajka . POczytaj w necie.

Ja robie sam. domowym sposobm których jest wiele.


Tak zaszczepie kilka zdań o occie jabłkowym:

A może i założyć osobny temat?




Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dowodem na to są nie tylko praktyki związane ze stosowaniem go jako leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej, ale także badania naukowe. Angielscy klinicyści odkryli, że specyfik ten wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a także podnosi stężenie frakcji „dobrego” cholesterolu HDL, obniżając poziom trójglicerydów. Współcześnie coraz więcej osób, w tym dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako suplementu diety. Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia. Kwas octowy, poza tym że obniża poziom węglowodanów i „złego” cholesterolu we krwi, znacznie przyczynia się do utraty wagi, stąd w oparciu o jego działanie powstała dieta z wykorzystaniem octu jabłkowego.


Badania prowadzone u osób cierpiących na nadwagę wykazały, że codzienne spożywanie octu już po 12 tygodniach przyczynia się do spadku masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej zwłaszcza z okolicy brzucha. Ponadto działanie tego preparatu uniemożliwia efekt yo-yo, ponieważ hamuje wtórne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Ocet jabłkowy ma także wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Jego korzystne właściwości polegają na poprawie procesu trawienia przez przyspieszenie syntezy enzymów trawiennych i zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, ponadto związki w nim zawarte, głównie pektyny regulują perystaltykę jelit. Kwas octowy kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, która często zostaje naruszona podczas stosowania różnego rodzaju głodówek i diet odchudzających.
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 20:25, 01 Lis 2012    Temat postu:

Bardzo fajna sałatka mi wyszła przez przypadek. Kupiłam ser owczy do grilowania i na opakowaniu wyczytałam, żeby podawać go z owocami.
No to zrobiła tak
mix sałat z rucolą
melon i gruszka pokrojone w nieregularną kostkę
Garść physalis przekrojonych na pół
sos: sok z melona, sok z cytryny, cukier trzcinowy, łyzeczka musztardy z ziarnami gorczycy, oliwa z oliwek, sól i pieprz cytrynowy.
Na to owy grilowany ser owczy jeszcze ciepły.
Posypane świeżym oregano
Miód malina Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Pią 16:18, 02 Lis 2012    Temat postu:




Faktycznie wygląda to na dzieło przypdku.

Kosmos ... Angel

Analizujac jednak smaki... faktycznie połamne fajowo

Żeby nie było że jestem wazelina, ten mix do eleminacji pozostawiając świeżą rukolę. I oliwa z oliwek... może jednak olej jakchiś egzotyczny...

Jak ja Cie uwielbiam Groszku jak nie pyskujesz na polityce. Razem z Twoją sałatką...
Powrót do góry
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:32, 02 Lis 2012    Temat postu:

Seeni startuj do Master Chef Ja zawsze podziwiałem ludzi , którzy sami wymyślają przepsisy. Osobiście wolę już wcześniej wypróbowane i polecane.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pią 19:38, 02 Lis 2012    Temat postu:

Tak nawet kombinowałam, żeby zamiast tej oliwy z oliwek dać olej z orzechów włoskich( gdyż akurat miałam) i konsekwentnie wtedy sypnąć siekanymi orzechami włoskimi. Think Ale z włoskimi lepiej mi się komponuje smakowo ser kozi twardy ( w piórka, w piórka, lub w cieniutkie paseczki).
Rucolę zamiast mixa miałam niejako w założeniu, ale niestety w sklepach wyszła i była tylko w mixsach.
Ja pyskuję ogólnie, a na polityce wyjątkowo i sporadycznie, gdyż wchodzę na POlitykę z rzadka, niechętnie i tylko wtedy gdy wyjątkowo się nudzę Not talking


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:41, 02 Lis 2012    Temat postu:

Tak mi się przypomniało odnośnie rucoli, że moja babcia wyhodowała w tym roku rucolę na działce. Oprócz tego sałatę lodową.. Wydało mi to się dosyć oryginalne, bo raczej każdy zwykłą , masłową hoduje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:30, 16 Lis 2012    Temat postu:

Można jeść na ciepło i zimno. Wolę pierwszą wersję :
Do dobrze przyprawionych i usmażonych kawałków fileta z kurczaka dodać ugotowany wcześniej makaron gwiazdki. ( zapiec, bądź podsmażyć). Niektórzy dodają warzywa inni nie. Spotkałam też drobną, wmieszaną, zeszkloną cebulkę.
Smak zależy od upodobań - wersja łagodna i ta druga, czyli niekoniecznie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Czw 19:41, 20 Lis 2014    Temat postu:

Bardzo prymitywna i dziwaczna sałatka (jako sałatka do obiadu):
starta na tarce marchew + ogórek kiszony pokrojony w kostkę + majonez.

Przyjęłam to bardzo sceptycznie, bo nic do niczego nie pasuje. Ani marchew do ogórka kiszonego, a ogórek kiszony do majonezu. I niespodzianka - zjadliwe, a nawet smaczne.
I jakie szybkie! Cudowna sałatka dla leniwych.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 6 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin