| 
			
				|  | po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 |  
 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Sabina maszynista z Melbourne
 
 
 Dołączył: 28 Wrz 2005
 Posty: 2122
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 102 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 13:43, 11 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| No i prawidłowo, bo to są sałatki, a nie surówki, do których najczęściej dodaje się oliwę z oliwek, albo winogron, plus, na ten przykład ocet balsamiczny, czy tam ryżowy. 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Pasztet Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 14:06, 11 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Termin "surowka" zostal chyba wynalezione w tzw. zakladach zbiorowego zywienia, zeby usprawiedliwic nedze salatkowa   
 Nie ma czegos takiego w kuchni jak "surowka"
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Sabina maszynista z Melbourne
 
 
 Dołączył: 28 Wrz 2005
 Posty: 2122
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 102 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 14:12, 11 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| No tak. Zapomniałam, że rozmawiam ze znawcą surówek, sałatek i win prowansalskich  
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Pasztet Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 14:55, 11 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				|  	  | Sabina napisał: |  	  | No tak. Zapomniałam, że rozmawiam ze znawcą surówek, sałatek i win prowansalskich  | 
 Jesli zamierzalas zapodac osobista przysrywanke, to proba nie wyszla
   
 Wole pogadac o salatkach, a nie o tym kto sie na czym zna.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Sabina maszynista z Melbourne
 
 
 Dołączył: 28 Wrz 2005
 Posty: 2122
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 102 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 15:12, 11 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Surówka, jak sama nazwa wskazuje, składa się tylko z produktów surowych - warzyw, albo owoców. Do sałatki można używać jednych i drugich - np. w takiej sałatce jarzynowej, oprócz produktów surowych (ogórek, groszek),  jest gotowana marchewka, albo ziemniak. Chyba nie muszę dodawać, że owszem, ta sałatka jest z majonezem.
   Rozumiesz już na czym polega różnica, czy dalej będziesz kity wciskał?
 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Pasztet Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 15:22, 11 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Tzw. salatka jarzynowa nie zasluguje na miano salatki. Podobnie jak inne germansko-slowianskie breje majonezowe. |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Aproxymat Para X to my
 
 
 Dołączył: 26 Sie 2005
 Posty: 33795
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 1537 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 Skąd: zewsząd
 Płeć: Mężczyzna
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 18:35, 11 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Czy sałatka zgodnie z nazwą nie powinna w takim razie zawierać sałaty? 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Pasztet Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 19:11, 11 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| to jest ciekawostka jezykowa 
 ja bym to wiazal z kalka z francuskiego, gdzie wiele salatek ma za baze wlasnie sałatę (roślinę) i dodatkowo wystepuje tam zbieznosc jezykowa: salad = sałata, salade - sałatka
 ale jesli wezmiemy pod uwagę ojczyznę wykwintnych i ciekawych sałatek, czyli Wlochy, mamy juz rozroznienie miedzy sałatką, a sałatą: lattuga - sałata, insalata - sałatka
 
 Okreslenie "surowka" kojarzy mi sie raczej z piecem hutniczym, czy szarym plotnem. No i z historycznym (mam nadzieje) faktem, jakim była PRLowska siermięga kulinarna w dziedzinie przyrzadzania i podawania potraw opartych na warzywach.
 Poza tym, o ile wiem nie wystepuje toto w innych jezykach.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| lulka Ewa chce spać
 
 
 Dołączył: 29 Sie 2005
 Posty: 11227
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 1364 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 
 Płeć: Kobieta
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 21:13, 11 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				|  	  | Pasztet napisał: |  	  | ale jesli wezmiemy pod uwagę ojczyznę wykwintnych i ciekawych sałatek, czyli Wlochy, mamy juz rozroznienie miedzy sałatką, a sałatą: lattuga - sałata, insalata - sałatka
 
 Okreslenie "surowka" kojarzy mi sie raczej z piecem hutniczym, czy szarym plotnem.
 Poza tym, o ile wiem nie wystepuje toto w innych jezykach.
 | 
 
 To, że nie występuje w innych językach oznacza tylko, że nasz język jest bogaty.
 
   
 Włosi maja lattugę, insalate,
 a my mamy sałatę, sałatkę i surówkę.
 Oczywiście nie kwestionuję niczyich gustów co do wyrażeń i języka, jedynie wyciągam wnioski.
 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| illunga Procyon Lotor
 
 
 Dołączył: 06 Lip 2006
 Posty: 8282
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 473 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 Skąd: z Ankh-Morpork
 Płeć: Kobieta
 
 | 
			
				|  Wysłany: Sob 21:48, 12 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| No to ja wrzucę przepis na coś, co w zasadzie sałatką nie jest ( bo w oryginale to raczej risotto), ale ostatnio w przypływie twórczej inwencji poczęstowałąm tym swoich gości i przeżyli   
 Przepis jest dziwaczny, bo nie ma ilości produktów, ale oglądałam to na ekranie telewizorni, gdzie przyrządzały to dwie grubaśnie  acz przesympatyczne panie angielskiego pochodzenia
  TVN Style to nadawał chyba rok czy dwa lata wstecz ( niestety odcięto mi ów program i na bieżąco nie jestem) A teraz przepis
 
 Kedgeree
 
 Posiekać cebulę, dodać garam masala, szafran i smażyć aż cebula zmięknie. Wyłączyć i lekko przestudzić.
 
 Dodać wędzonego, podgotowanego i podzielonego na kawałki ( w oryginale) łupacza.  Ja nie wiem jak wygląda ryba- łupacz, więc dodałam rybę maślaną-też wędzoną i podgotowaną.
 
 Ugotować na twardzo jajka, obrać, posiekać i dodać do miski z pozostałymi składnikami.
 
 Ugotować w osolonej wodzie ryż i...dodać tyż
   
 Posypać dużą ilością posiekanej natki ( w oryginale to były kopiaste ilości, których moim gościom oszczędziłam i dodałam trochę)
 
 A na koniec jest coś  fajnego: gotową potrawę posypuje się usmażonymi na chrupko krążkami cebulowymi. W oryginale jest: "wymieszać", ale ja nie wymieszałam, bo ładnie wyglądały te krążki z cebuli na górze.
 
 Proporcje poszczególnych składników- wg gustu kucharza, bo sama nie znam. Ale potrawa była naprawdę świetna i  ładnie wyglądała.
 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| kasiek66 druga matka Buddego
 
 
 Dołączył: 18 Gru 2006
 Posty: 11106
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 295 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie 0:55, 13 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Sałatka gyros 
 Składniki:
 0,5 kg piersi kurczaka
 4 małe cebule
 6 ogórków konserwowych
 1 puszka kukurydzy
 1 kapusta pekińska
 4 łyżeczki przyprawy gros
 łyżeczka vegety
 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
 2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzch
 majonez, ketchup pikantny
 
 Sposób przyrządzenia:
 Do przegotowanej 1 szklanki wody wsypać 4 łyżeczki przyprawy gyros i odstawić. Piersi pokroić w paski lub kostkę, podsmażyć na oleju. Jak mięso będzie miękkie, podlać wodą z przyprawą i smażyć do wyparowania wody. Nie solić i nie pieprzyć. Po ostygnięciu przełożyć do miski i polać ketchupem. Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i posmarować majonezem i ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w cienkie paski włożyć do osobnej miski i zasypać 1 łyżeczką vegety odstawić na 10 min. Odcisnąć sok z kapusty, położyć na kukurydzę i posmarować majonezem. Na wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić.
 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| kasiek66 druga matka Buddego
 
 
 Dołączył: 18 Gru 2006
 Posty: 11106
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 295 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie 0:58, 13 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Sałatka gyros - druga wersja 
 1 główka kapusty
 1 słoik ogórków konserwowych
 2 puszki kukurydzy
 4 filety z kurczaka
 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)
 przyprawa Gyros
 keczup
 majonez
 
 Na początek drobno kroimy ogórki, kapustę, cebulę i filety (najlepiej pokroić tak drobno, by nie było kawałków większych od ziaren kukurydzy).
 Następnie pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie 2 łyżeczki gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, i miękkie w środku).
 Gdy mięso mamy już usmażone, możemy przystąpić do układania sałatki. Tak tak - układania
  Nie mieszamy ze sobą wszystkich składników, ale układamy je warstwami w nastepującej kolejności (licząc od spodu): 
 mięso
 keczup
 ogórki
 cebula
 kukurydza
 majonez
 keczup
 kapusta
 
 Sałatkę najlepiej nakładać dwiema łyżkami do sałatek, starając się nabrać jednocześnie wszystkie warstwy
 
 Post został pochwalony 0 razy
 
 Ostatnio zmieniony przez kasiek66 dnia Nie 0:59, 13 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| kasiek66 druga matka Buddego
 
 
 Dołączył: 18 Gru 2006
 Posty: 11106
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 295 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie 1:01, 13 Sty 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Sałatka z kurczaka i fasoli w sosie cayenne 
 Przygotowanie: 20 minut
 Oczekiwanie: 1 godzina
 
 
 
 SKLADNIKI:
 Składniki
 Pół upieczonego kurczak (ja kupuje gotowego) lub dwa filety z kurczka
 Puszka kukurydzy
 Puszka fasoli czerwonej w sosie cayenne (Bounduelle)
 3 ogórki konserwowe
 majonez
 pieprz cayenne
 sól
 sos w proszku czosnkowy (np.Knorr)
 
 
 
 
 
 ETAPY PRZYGOTOWANIA:
 1. Upieczonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Jeżeli dysponujemy surowymi filetami z kurczaka obgotowujemy je 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem jakiejś jarzynki (np.Vegeta, Kucharek) i nastepnie kroimy w małe kawałki.
 2. Kukurydzę odcedzamy i wrzucamy do miski z pokrojonym kurczakiem. Czerwona fasolę wrzucamy do miski wraz z sosem w którym sie ona zjajduje (Sos jej pyszny, jego ostrawy).
 3. 3 ogórki konserwowe kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do pozostałych warzyw i kurczaka.
 4. W kubeczku mieszamy sos czosnkowy z 2 łyżkami wody i trzema czubatymi łyżkami majonezu i następnie wlewamy go do pozostałych składników. Dodajemy sól oraz pieprz cayenne (należy pamiętać, że jest on strasznie ostry i należy go stosować z umiarem). Mieszamy i odstawiamy sałatke na godzinę do lodówki. Smacznego:)
 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| ribka_pilka smażalnia story
 
 
 Dołączył: 25 Paź 2006
 Posty: 21202
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Ostrzeżeń: 0/3
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 21:06, 07 Mar 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Wrzucam jako ciekawostkę ( znalezione w necie) 
 1. Sałatka z zupek chińskich
 1 zupka chińska łagodna (najlepiej Kim Lan)
 1 zupka chińska pikantna
 1 puszka kukurydzy
 1 pomidor/ papryka czerwona
 1 ogórek
 dużo majonezu
 
 zupki bardzo dobrze rozkruszyć. Dodać przyprawy (bez oleju), pokroić reszte i dodać. Na końcu majonez, wymieszać, odstawić na godzinę. Pycha
 
 
 Żeby była jasność,  makaronu nie namacza się..Majonez (2-3) łyżki można zmieszać z jogurtem naturalnym.
 
 Jeszcze nie wypróbowałam...
 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Jayin mistress of chaos
 
 
 Dołączył: 05 Paź 2006
 Posty: 5958
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 987 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 Skąd: pogranicze
 Płeć: Kobieta
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 22:54, 07 Mar 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| a co do języków - w Rosji rozrózniają "sałatkę" (jak u nas" i "sałatkę z surowych warzyw". jedna drugiej nierówna. 
 no i jak świat światem, a gastronomia gastronomią - surówka zawsze była wyłącznie z surowych warzyw z dodatkiem przypraw i oliwy/oleju/octu/itd., i funkcjonuje jako dodatek do dań głównych, a sałatki - z surowych (tu głównie z dodatkiem sałaty) albo ugotowanych warzyw z gęstszym sosem/cięższym - majonezy, śmietany i inne takie - no i może funkcjonowac jako osobne danie. tak w szkole uczyli i w restauracjach takowoż opiniują
   
 a przepis szczecińsko-warszawski jest taki - na sałatkę:
 
 1. Szynka, albo kiełbasa
 2. Żółty ser
 3. Por
 4. Jabłko
 5. Ananas
 6. Jajka
 7. Makaron
 8. Sos z majonezu i musztardy z przyprawami (bazylia, oregano, pieprz), z sokiem z cytryny
 
 Proporcje - zależnie od ochoty i weny twórczej.
 Oby tylko nie dac za dużo jabłka.
 
 od 1 do 5 - kroimy na kawałki (kostka, a pora - w cienkie, krótkie paski, albo "kółka"), jajka gotujemy - i też w kostkę, makaron gotujemy bardziej al dente niż na papkę
   
 na koniec - wielka szklana miska.
 miskę na stół.
 do miski na dno makaron. na makaron - warstwami kolejne produkty, żeby były kolorowe warstwy ładnie widoczne, ale tak, żeby na wierzchu był zółty ser.  pomiędzy warstwami dodawać trochę sosu (rozkladać go cienką warstwą  na calosci).
 
 a potem wybierac łyżką wszystkie warstwy na raz z gory na dol...
  
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| illunga Procyon Lotor
 
 
 Dołączył: 06 Lip 2006
 Posty: 8282
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 473 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 Skąd: z Ankh-Morpork
 Płeć: Kobieta
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 12:29, 25 Kwi 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Sałatka z paluszków krabowych: 
 1 opakowanie paluszków krabowych (rozmrozić, pokroić na pół cm kawałki)
 
 1 kapusta pekińska (posztkować)
 
 1 puszka groszku (nooo, to co się zwykle robi, czyli osączyć
  ) 
 1/2 pora (białą cześć, pociachać drobno)
 
 2 łyżki posiekanego koperku
 
 majonez
 
 -------------------------
 Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i wsadzić do lodówki, niech trochę się przegryzie
  
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Mii Lilla My
 
 
 Dołączył: 03 Paź 2006
 Posty: 10858
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 1025 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 Skąd: sama nie wiem skad
 
 | 
			
				|  Wysłany: Śro 21:40, 30 Kwi 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| W moim przepisie zamiast groszku jest jajo a zamiast kapusty pekińskiej seler naciowy....  
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Pasztet Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pon 9:57, 05 Maj 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| i wszedzie ten oblesny majonez 
 bleeee
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
 
 
 Dołączył: 17 Sty 2006
 Posty: 10515
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 754 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 Skąd: Świdnica
 Płeć: Kobieta
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 9:03, 13 Maj 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| jadłam ostatnio u koleżanki, cos pysznego 
 sałatka Jagi
 czerwona papryka w kosteczkę
 puszka kukurydzy
 puszka czerwonej fasolki
 słoiczek czosnku
 dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
 kawałek żółtego serka
 sos majonez+śmietana
 sól, pieprz do smaku
 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
 
 
 Dołączył: 10 Cze 2006
 Posty: 10000
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Pomógł: 964 razy
 Ostrzeżeń: 0/3
 Skąd: z Vondervotteimittiss
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 9:23, 13 Maj 2008    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| ale tego czosnku to nie za duzo? ja jestem milosnikiem czosnku i nie zrazam sie zapachem, ale puszka czochu i jeszcze dwa sprasowane zabki to chyba duzo, nawet jak na mnie
   ale tak generalnie to lubie takie salatki z warzyw z puszki...
 
 Post został pochwalony 0 razy
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		|  |  
  
	| 
 
 | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach
 Nie możesz zmieniać swoich postów
 Nie możesz usuwać swoich postów
 Nie możesz głosować w ankietach
 
 |  
 fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
 Powered by phpBB  © 2001, 2005 phpBB Group
 
 |