Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

BAR SAŁATKOWY
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:43, 11 Sty 2008    Temat postu:

No i prawidłowo, bo to są sałatki, a nie surówki, do których najczęściej dodaje się oliwę z oliwek, albo winogron, plus, na ten przykład ocet balsamiczny, czy tam ryżowy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pią 14:06, 11 Sty 2008    Temat postu:

Termin "surowka" zostal chyba wynalezione w tzw. zakladach zbiorowego zywienia, zeby usprawiedliwic nedze salatkowa

Nie ma czegos takiego w kuchni jak "surowka"
Powrót do góry
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 14:12, 11 Sty 2008    Temat postu:

No tak. Zapomniałam, że rozmawiam ze znawcą surówek, sałatek i win prowansalskich

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pią 14:55, 11 Sty 2008    Temat postu:

Sabina napisał:
No tak. Zapomniałam, że rozmawiam ze znawcą surówek, sałatek i win prowansalskich

Jesli zamierzalas zapodac osobista przysrywanke, to proba nie wyszla

Wole pogadac o salatkach, a nie o tym kto sie na czym zna.
Powrót do góry
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:12, 11 Sty 2008    Temat postu:

Surówka, jak sama nazwa wskazuje, składa się tylko z produktów surowych - warzyw, albo owoców.
Do sałatki można używać jednych i drugich - np. w takiej sałatce jarzynowej, oprócz produktów surowych (ogórek, groszek), jest gotowana marchewka, albo ziemniak. Chyba nie muszę dodawać, że owszem, ta sałatka jest z majonezem.
Rozumiesz już na czym polega różnica, czy dalej będziesz kity wciskał?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pią 15:22, 11 Sty 2008    Temat postu:

Tzw. salatka jarzynowa nie zasluguje na miano salatki. Podobnie jak inne germansko-slowianskie breje majonezowe.
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:35, 11 Sty 2008    Temat postu:

Czy sałatka zgodnie z nazwą nie powinna w takim razie zawierać sałaty?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pią 19:11, 11 Sty 2008    Temat postu:

to jest ciekawostka jezykowa

ja bym to wiazal z kalka z francuskiego, gdzie wiele salatek ma za baze wlasnie sałatę (roślinę) i dodatkowo wystepuje tam zbieznosc jezykowa: salad = sałata, salade - sałatka
ale jesli wezmiemy pod uwagę ojczyznę wykwintnych i ciekawych sałatek, czyli Wlochy, mamy juz rozroznienie miedzy sałatką, a sałatą: lattuga - sałata, insalata - sałatka

Okreslenie "surowka" kojarzy mi sie raczej z piecem hutniczym, czy szarym plotnem. No i z historycznym (mam nadzieje) faktem, jakim była PRLowska siermięga kulinarna w dziedzinie przyrzadzania i podawania potraw opartych na warzywach.
Poza tym, o ile wiem nie wystepuje toto w innych jezykach.
Powrót do góry
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:13, 11 Sty 2008    Temat postu:

Pasztet napisał:

ale jesli wezmiemy pod uwagę ojczyznę wykwintnych i ciekawych sałatek, czyli Wlochy, mamy juz rozroznienie miedzy sałatką, a sałatą: lattuga - sałata, insalata - sałatka

Okreslenie "surowka" kojarzy mi sie raczej z piecem hutniczym, czy szarym plotnem.
Poza tym, o ile wiem nie wystepuje toto w innych jezykach.


To, że nie występuje w innych językach oznacza tylko, że nasz język jest bogaty.
Blue_Light_Colorz_PDT_02

Włosi maja lattugę, insalate,
a my mamy sałatę, sałatkę i surówkę.
Oczywiście nie kwestionuję niczyich gustów co do wyrażeń i języka, jedynie wyciągam wnioski.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:48, 12 Sty 2008    Temat postu:

No to ja wrzucę przepis na coś, co w zasadzie sałatką nie jest ( bo w oryginale to raczej risotto), ale ostatnio w przypływie twórczej inwencji poczęstowałąm tym swoich gości i przeżyli

Przepis jest dziwaczny, bo nie ma ilości produktów, ale oglądałam to na ekranie telewizorni, gdzie przyrządzały to dwie grubaśnie acz przesympatyczne panie angielskiego pochodzenia TVN Style to nadawał chyba rok czy dwa lata wstecz ( niestety odcięto mi ów program i na bieżąco nie jestem)
A teraz przepis

Kedgeree

Posiekać cebulę, dodać garam masala, szafran i smażyć aż cebula zmięknie. Wyłączyć i lekko przestudzić.

Dodać wędzonego, podgotowanego i podzielonego na kawałki ( w oryginale) łupacza. Ja nie wiem jak wygląda ryba- łupacz, więc dodałam rybę maślaną-też wędzoną i podgotowaną.

Ugotować na twardzo jajka, obrać, posiekać i dodać do miski z pozostałymi składnikami.

Ugotować w osolonej wodzie ryż i...dodać tyż

Posypać dużą ilością posiekanej natki ( w oryginale to były kopiaste ilości, których moim gościom oszczędziłam i dodałam trochę)

A na koniec jest coś fajnego: gotową potrawę posypuje się usmażonymi na chrupko krążkami cebulowymi. W oryginale jest: "wymieszać", ale ja nie wymieszałam, bo ładnie wyglądały te krążki z cebuli na górze.

Proporcje poszczególnych składników- wg gustu kucharza, bo sama nie znam. Ale potrawa była naprawdę świetna i ładnie wyglądała.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 0:55, 13 Sty 2008    Temat postu:

Sałatka gyros

Składniki:
0,5 kg piersi kurczaka
4 małe cebule
6 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
4 łyżeczki przyprawy gros
łyżeczka vegety
1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzch
majonez, ketchup pikantny

Sposób przyrządzenia:
Do przegotowanej 1 szklanki wody wsypać 4 łyżeczki przyprawy gyros i odstawić. Piersi pokroić w paski lub kostkę, podsmażyć na oleju. Jak mięso będzie miękkie, podlać wodą z przyprawą i smażyć do wyparowania wody. Nie solić i nie pieprzyć. Po ostygnięciu przełożyć do miski i polać ketchupem. Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i posmarować majonezem i ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w cienkie paski włożyć do osobnej miski i zasypać 1 łyżeczką vegety odstawić na 10 min. Odcisnąć sok z kapusty, położyć na kukurydzę i posmarować majonezem. Na wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 0:58, 13 Sty 2008    Temat postu:

Sałatka gyros - druga wersja

1 główka kapusty
1 słoik ogórków konserwowych
2 puszki kukurydzy
4 filety z kurczaka
4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)
przyprawa Gyros
keczup
majonez

Na początek drobno kroimy ogórki, kapustę, cebulę i filety (najlepiej pokroić tak drobno, by nie było kawałków większych od ziaren kukurydzy).
Następnie pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie 2 łyżeczki gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, i miękkie w środku).
Gdy mięso mamy już usmażone, możemy przystąpić do układania sałatki. Tak tak - układania Nie mieszamy ze sobą wszystkich składników, ale układamy je warstwami w nastepującej kolejności (licząc od spodu):

mięso
keczup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
keczup
kapusta

Sałatkę najlepiej nakładać dwiema łyżkami do sałatek, starając się nabrać jednocześnie wszystkie warstwy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kasiek66 dnia Nie 0:59, 13 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 1:01, 13 Sty 2008    Temat postu:

Sałatka z kurczaka i fasoli w sosie cayenne

Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 1 godzina



SKLADNIKI:
Składniki
Pół upieczonego kurczak (ja kupuje gotowego) lub dwa filety z kurczka
Puszka kukurydzy
Puszka fasoli czerwonej w sosie cayenne (Bounduelle)
3 ogórki konserwowe
majonez
pieprz cayenne
sól
sos w proszku czosnkowy (np.Knorr)





ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Upieczonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Jeżeli dysponujemy surowymi filetami z kurczaka obgotowujemy je 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem jakiejś jarzynki (np.Vegeta, Kucharek) i nastepnie kroimy w małe kawałki.
2. Kukurydzę odcedzamy i wrzucamy do miski z pokrojonym kurczakiem. Czerwona fasolę wrzucamy do miski wraz z sosem w którym sie ona zjajduje (Sos jej pyszny, jego ostrawy).
3. 3 ogórki konserwowe kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do pozostałych warzyw i kurczaka.
4. W kubeczku mieszamy sos czosnkowy z 2 łyżkami wody i trzema czubatymi łyżkami majonezu i następnie wlewamy go do pozostałych składników. Dodajemy sól oraz pieprz cayenne (należy pamiętać, że jest on strasznie ostry i należy go stosować z umiarem). Mieszamy i odstawiamy sałatke na godzinę do lodówki. Smacznego:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 21:06, 07 Mar 2008    Temat postu:

Wrzucam jako ciekawostkę ( znalezione w necie)

1. Sałatka z zupek chińskich
1 zupka chińska łagodna (najlepiej Kim Lan)
1 zupka chińska pikantna
1 puszka kukurydzy
1 pomidor/ papryka czerwona
1 ogórek
dużo majonezu

zupki bardzo dobrze rozkruszyć. Dodać przyprawy (bez oleju), pokroić reszte i dodać. Na końcu majonez, wymieszać, odstawić na godzinę. Pycha


Żeby była jasność, makaronu nie namacza się..Majonez (2-3) łyżki można zmieszać z jogurtem naturalnym.

Jeszcze nie wypróbowałam...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:54, 07 Mar 2008    Temat postu:

a co do języków - w Rosji rozrózniają "sałatkę" (jak u nas" i "sałatkę z surowych warzyw". jedna drugiej nierówna.

no i jak świat światem, a gastronomia gastronomią - surówka zawsze była wyłącznie z surowych warzyw z dodatkiem przypraw i oliwy/oleju/octu/itd., i funkcjonuje jako dodatek do dań głównych, a sałatki - z surowych (tu głównie z dodatkiem sałaty) albo ugotowanych warzyw z gęstszym sosem/cięższym - majonezy, śmietany i inne takie - no i może funkcjonowac jako osobne danie. tak w szkole uczyli i w restauracjach takowoż opiniują

a przepis szczecińsko-warszawski jest taki - na sałatkę:

1. Szynka, albo kiełbasa
2. Żółty ser
3. Por
4. Jabłko
5. Ananas
6. Jajka
7. Makaron
8. Sos z majonezu i musztardy z przyprawami (bazylia, oregano, pieprz), z sokiem z cytryny

Proporcje - zależnie od ochoty i weny twórczej.
Oby tylko nie dac za dużo jabłka.

od 1 do 5 - kroimy na kawałki (kostka, a pora - w cienkie, krótkie paski, albo "kółka"), jajka gotujemy - i też w kostkę, makaron gotujemy bardziej al dente niż na papkę

na koniec - wielka szklana miska.
miskę na stół.
do miski na dno makaron. na makaron - warstwami kolejne produkty, żeby były kolorowe warstwy ładnie widoczne, ale tak, żeby na wierzchu był zółty ser. pomiędzy warstwami dodawać trochę sosu (rozkladać go cienką warstwą na calosci).

a potem wybierac łyżką wszystkie warstwy na raz z gory na dol... Little thongue man


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:29, 25 Kwi 2008    Temat postu:

Sałatka z paluszków krabowych:

1 opakowanie paluszków krabowych (rozmrozić, pokroić na pół cm kawałki)

1 kapusta pekińska (posztkować)

1 puszka groszku (nooo, to co się zwykle robi, czyli osączyć )

1/2 pora (białą cześć, pociachać drobno)

2 łyżki posiekanego koperku

majonez

-------------------------
Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i wsadzić do lodówki, niech trochę się przegryzie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 21:40, 30 Kwi 2008    Temat postu:

W moim przepisie zamiast groszku jest jajo a zamiast kapusty pekińskiej seler naciowy....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pon 9:57, 05 Maj 2008    Temat postu:

i wszedzie ten oblesny majonez

bleeee
Powrót do góry
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:03, 13 Maj 2008    Temat postu:

jadłam ostatnio u koleżanki, cos pysznego

sałatka Jagi
czerwona papryka w kosteczkę
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
słoiczek czosnku
dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
kawałek żółtego serka
sos majonez+śmietana
sól, pieprz do smaku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Wto 9:23, 13 Maj 2008    Temat postu:

ale tego czosnku to nie za duzo?
ja jestem milosnikiem czosnku i nie zrazam sie zapachem, ale puszka czochu i jeszcze dwa sprasowane zabki to chyba duzo, nawet jak na mnie
ale tak generalnie to lubie takie salatki z warzyw z puszki...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 2 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin