Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

olejowy zawrót głowy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Czw 13:19, 24 Mar 2011    Temat postu:

W tym przypadku kiedy stosujesz klarowane masło potrzebujesz smak oraz wyższą temperaturę "dymienia", cała filozofia.
Na zwykłym maśle też można smażyć, ale delikatniejsze potrawy i nie wymagające temperatur wysokich.
I wyobraź sobie, że przy gotowaniu kieruję się smakiem. Skoro coś wymaga smażenia w głębokim tłuszczu, to smażę w głębokim tłuszczu.
Jeśli coś wymaga masła, to daję masło, a nie wyrób pochodzący z przybudówki Orlenu S.A., bo tak jest zdrowiej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 13:28, 24 Mar 2011    Temat postu:

Nie bardzo rozumiem, czemu się tak unosisz i wyważasz otwarte drzwi bo, w zasadzie, w niczym z Tobą nie polemizuję ani się nie nie zgadzam. Miłego dnia.
Powrót do góry
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Czw 13:32, 24 Mar 2011    Temat postu:

Taaaa. Unosisz, wyważasz... jasne
Zapomniałem... przecież wiesz lepiej, kto i co i jak się czuje.






Miłego również.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:36, 24 Mar 2011    Temat postu:

NIkt,

Ty lepiej napisz jak klarujesz to maslo w domu.
ja mam kilka przepisow, ale trzeba miec wlasnie do nich to maslo klarowane.

jak umiesz je klarowac, to wklej przepis, plissss!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Czw 13:40, 24 Mar 2011    Temat postu:

Tina. ale to jak klarować to wszyscy wiedzą. Nawet wujek Gugle.
o popatrz:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Czw 13:42, 24 Mar 2011    Temat postu:

Generalnie nic trudnego, tylko proces ten czasu/cierpliwości wymaga, jak widać na załączonym wyżej obrazku

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 15:05, 24 Mar 2011    Temat postu:

Nikt napisał:
Taaaa. Unosisz, wyważasz... jasne
Zapomniałem... przecież wiesz lepiej, kto i co i jak się czuje.


Skądże. Że się unosisz, to akurat widać.
Po prostu nie rozumiem, co chciałeś udowodnić.
Że stoisz nad bulgoczącym masełkiem i cedzisz je wyłącznie dlatego, że odpowiadają Ci jego walory smakowe? OK, w zasadzie nie mam powodów, aby nie wierzyć.
Że przedkładasz smak potrawy nad jej walory zdrowotne? Wierzę, wielu ludzi tak robi, jeśli musi wybierać.
Ja jestem w tej komfortowej sytuacji, że - zazwyczaj - nie muszę, ponieważ to co lubię, z reguły jest zdrowe.
Jeśli walory smakowe nie mają dla mnie znaczenia (a tak jest w przypadku masła, margaryny czy oleju - mam zbyt mało wysublimowany smak, by odczuwać wyraźne różnice) - szukam tych najzdrowszych.

Na marginesie, na zwykłym maśle nie powinno smażyć się niczego oprócz jajek, nawet krótkotrwale. Tylko białko jajek ścina się szybciej, niż zwęglają się związki białka zawarte w maśle.
Powrót do góry
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Czw 15:33, 24 Mar 2011    Temat postu:

Superrrrrrrrrrr. Jestem pełen podziwu, ze jesteś w takiej komfortowej sytuacji.
To dlatego założyłaś ten temat.



Ale ja nie wybieram, ja po prostu jadam smacznie. Trudno to tak zrozumieć?
I skąd to przypuszczenie, że w dodatku MUSZĘ?

Nie mam jazd na punkcie swojego zdrowia i nic nie muszę.
Przynajmniej tak MISIE wydaje. Ale skoro inni wiedzą lepiej, co ja czuję i czym się kieruję, to z pokorą chylę czoła przed tymi ocenami i opiniami.
Tak na marginesie. Masła dodaje się do niektórych potraw smażonych tuż przed zakończeniem ich obróbki i jednak dalej jest to potrawa smażona, w tym na ostatnim etapie smażenia i na maśle.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 15:49, 24 Mar 2011    Temat postu:

Och, można to pewnie smażyć i na oleju technicznym. Ja napisałam, że na maśle smażyć się nie powinno. Czujesz różnicę? Trudno Ci to zrozumieć?

Proponuję zakończyć tę absurdalną wymianą zdań, bo tak jak napisałam, nie wiem, co sugerujesz i co chcesz udowodnić oprócz tego, że jest to ponad wszystko chęć udowodnienia jakieś racji.
Piszę zawsze to, co ja czuję, bo wbrew Twoim twierdzeniom, to co czujesz Ty nie zajmuje mnie zbyt mocno.
Powrót do góry
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:40, 24 Mar 2011    Temat postu:

moge sie wtracic?

no wiec to ghee wydaja mi sie calkiem dobrym i zdrowym rozwiazaniem, no i sobie takie zrobie! nawet mam pare przepisow z tym maslem.
i tez np. jajecznica bedzie smakowala wybornie!

a olej arganowy, albo oliwe z oliwek - bede uzywac do salatek!

mielgo i wiosennego dnia jeszcze
u nas 17 stopni w cieniu!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 17:36, 24 Mar 2011    Temat postu:

Mogę o tych jajach???
Chciałam napisać, ze najpyszniejsza, jak dla mnie, jest jajecznica na parze. Jak dziecki były małe to im robiłam i pokochałam straszliwie.
Zasadniczo nie lubię masła. Z tym, ze np uwielbiam świeżutki jeszcze ciepły chleb( pajdka) z masłem. To mi przypomina dzieciństwo.
Dziwaczne to jest, gdyz chleba zasadniczo też nie lubię.
Te jaja na parze robię sobie metodą chałupniczą. W garnek wlewam wodę, czekam az się zagotuje , na gar wstawiam talerz głęboki, na którym rozbijam jajca, sole, mieszam, jak się zetnie ściągam. Mówię Wam- pychota.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Czw 17:38, 24 Mar 2011    Temat postu:


a co za różnica na czym się smaży?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 17:44, 24 Mar 2011    Temat postu:

Poldek napisał:

a co za różnica na czym się smaży?

chyba żadna z wyjątkiem ewentualnie zdrowia i walorów smakowych, o których była tu mowa. Jeżeli juz smażę to na tej oliwie od chłopa- nie dlatego, że taka zdrowa, czy taka pyszna, tylko dlatego, że tylko taki tłuszcz w domu posiadam z wyjąkiem masmixu dla dzieci i męża do smarowania. Nie wiem czemu akurat masmix- wiem, że oni to jedza a ramy np nie. Nie wiem dlaczego nie smażę na masmixie? Chyba dlatego, ze musiałabym czekać az się rozpuści.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 19:40, 24 Mar 2011    Temat postu:

Jajka uwielbiam pod każdą postacią, ale na parze jeszcze nie jadłam. Prawdę mówiąc, trochę mało zachęcająco to brzmi (takie "suche", bez tłuszczu?), ale spróbuję. A ten talerz na bulgoczącym garnku nie pęka?
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:08, 24 Mar 2011    Temat postu:

kulturze francuskiej i choćby indyjskiej bardzo wiele rzeczy smazy się na masle .. ale maśle SKLAROWANYM, czyli pozbawionym białka ( 100 % tłuszczu mlecznego ) Takie masło można dostać, produkuje je bodajże Mlekovita i choć podobno niezdrowe - nadaje potrawom niepowtarzalny smak.
Bez problemow można także kupić olej z wytłoków oliwek znakomicie nadający się do smazenia.

A najwyższą temperaturę topnienia i tak ma smalec

P.S. jak jajecznica to wyłącznie na boczku Angel


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Czw 20:09, 24 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:16, 24 Mar 2011    Temat postu:

Seeni napisał:
Mogę o tych jajach???
Chciałam napisać, ze najpyszniejsza, jak dla mnie, jest jajecznica na parze. Jak dziecki były małe to im robiłam i pokochałam straszliwie.
Zasadniczo nie lubię masła. Z tym, ze np uwielbiam świeżutki jeszcze ciepły chleb( pajdka) z masłem. To mi przypomina dzieciństwo.
Dziwaczne to jest, gdyz chleba zasadniczo też nie lubię.
Te jaja na parze robię sobie metodą chałupniczą. W garnek wlewam wodę, czekam az się zagotuje , na gar wstawiam talerz głęboki, na którym rozbijam jajca, sole, mieszam, jak się zetnie ściągam. Mówię Wam- pychota.


a znam to

mozna niemowlakom podawac i tak tez robilam - dla moich malusinskich, jak jeszcze byli w pieluchach.

fakt, taka jajecznica jest delikatna w smaku
a o boczku mozna zapomniec, jak sie ma niemowlaki
Dancing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:14, 24 Mar 2011    Temat postu:

Co do walorów rzepakowego to trochę bym polemizowała. Sama używam go do smażenia- faktem jest smak potraw jest inny, ale jego cenne wartości to też polityka... unijna polityka, że nie wspomnę o Polskiej - nie wypaliły biopaliwa, rolnicy rzepak zakontraktowali - trzeba coś z tym robić.
Zgadzam się z NIKTem, że najważniejszy jest jednak smak. Używam patelni beztłuszczowych ( mam ich kilka) ale i tak każdą leciutko smaruję czy to olejem czy masłem sklarowanym. Masła sklarowanego używam wszędzie tam gdzie miałabym użyć masła zwykłego. Najważniejsza zaleta- że potrawy nie przypala.
Animo jak chcesz wypróbować parowar i jesteś z Wawy mogę Ci użyczyć mojego. Mimo, że chciałabym trochę tych moich kg pozbyć się, to jakoś do aż tak zdrowego żywienia i jedzenia samej kapusty czy gotowania na parze nie mogę się przekonać. Ja kocham jeść i to musi smakować


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 8:41, 25 Mar 2011    Temat postu:

Kura domowa napisał:
Co do walorów rzepakowego to trochę bym polemizowała. Sama używam go do smażenia- faktem jest smak potraw jest inny, ale jego cenne wartości to też polityka... unijna polityka, że nie wspomnę o Polskiej - nie wypaliły biopaliwa, rolnicy rzepak zakontraktowali - trzeba coś z tym robić.

Hm, to brzmi trochę jak teoria spiskowa. Kiedy czytałam artykuły o olejach - z kilku różnych źródeł - to była to ogólna charakterystyka tychże, dotycząca głównie ich składu. To nie były artykuły pochwalne na temat akurat oleju rzepakowego, zalecające jego stosowanie. Po prostu, z właściwości tego oleju wynika, że najlepiej nadaje się do dłuższego smażenia w wysokich temperaturach, a ja szukałam właśnie takiego. Gdybym szukała najlepszego do sałatek, wybrałabym np. oliwę extra virgin lub winogronowy z pestek (na marginesie, bardzo smaczny olej, mniej "tłusty" od oliwy). Może i rzeczywiście ten rzepak jest promowany, ale przecież chyba nie do tego stopnia, aby zadawać kłam jego faktycznym właściwościom.

Kura domowa napisał:

Animo jak chcesz wypróbować parowar i jesteś z Wawy mogę Ci użyczyć mojego. Mimo, że chciałabym trochę tych moich kg pozbyć się, to jakoś do aż tak zdrowego żywienia i jedzenia samej kapusty czy gotowania na parze nie mogę się przekonać. Ja kocham jeść i to musi smakować

Dzięki, niestety nie jestem z Warszawy ani nawet okolic
Ale to nic nie szkodzi. Oglądałam parowary i to jest sprzęt względnie tani - od niespełna 200 zł do 500 zł. Po prostu, do tych eksperymentów kupię taki za 200 zł, z mniejszą ilością bajerów. Jak mi już nic nie będzie w nim wychodzić i nic nie będzie mi z niego smakowało, to chociaż nada się do parowania brokułów (z niewiadomych przyczyn mam 100% przekonanie, że do brokułów będzie absolutnie idealny ).
Powrót do góry
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:53, 25 Mar 2011    Temat postu:

a ja dzis kupilam maslo (6 kostek zeby miec 1 litr), aby zrobic maslo klarowane!!!
no i moj aprzyjaciolka powiedzial mi ze maslo klarowane mozna bez problemu kupic w reofrmhaus!!!
d'oh!
tja ! no i kupilam!
i mam
Angel
a 6 kostek masla wsadzilam do zamrazarki...

Brick wall


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:17, 25 Mar 2011    Temat postu:

Tino, masło wykorzystasz.
Co do parownika- to ja nie wiem czy brokuły smakują jakoś inaczej od gotowanych. Dla mnie jedyną różnicą wśród warzyw- to smak marchewki- ta z parownika jest znacznie słodsza. Mąż za to uwielbia ziemniaki- ja nie lubię ich wcale, wolę gotowane a najbardziej pieczone z piekarnika ( jak nie z ogniska).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin