Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomocy!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
animavilis
Gość





PostWysłany: Nie 10:28, 05 Cze 2011    Temat postu:

animavilis napisał:

Zresztą widzę, że już strzeliłam jakiegoś kulinarnego byka, bo w życiu nie widziałam zielonych gołąbków. Pewnie wszystkie te zielone listki trzeba było wyrzucić, a robić z przezroczystych. No, ale wyszło jak wyszło (poniżej prezentacja gołąbków przed gotowaniem) i część zzieleniała.

Blue_Light_Colorz_PDT_21
straciły tylko trochę - teraz są zgniłozielone
Blue_Light_Colorz_PDT_21
Powrót do góry
anmario
Gość





PostWysłany: Nie 10:33, 05 Cze 2011    Temat postu:

Już nic nie mówię. Tak czy siak, gołąbki zawsze są pychota, ze wcześniejszych postów wyłania się obraz niezłej uczty, zatem smacznego.
Powrót do góry
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:47, 05 Cze 2011    Temat postu:

animavilis napisał:


Zresztą widzę, że już strzeliłam jakiegoś kulinarnego byka, bo w życiu nie widziałam zielonych gołąbków. Pewnie wszystkie te zielone listki trzeba było wyrzucić, a robić z przezroczystych. No, ale wyszło jak wyszło (poniżej prezentacja gołąbków przed gotowaniem) i część zzieleniała. Mam nadzieję, że nie wpłynie to jakoś dramatycznie na ich smak

[link widoczny dla zalogowanych]


Applause Spokojnie , anima .
Gołąbki wyglądają idealnie ! A kolor stąd , iż młoda kapusta ma to do siebie , że jest cudnie zielona i tak właśnie ma być ! Gdy zmajstrujesz je jesienią , wtedy będą przeźroczyste , oczywiście biorąc pod uwagę fakt , że użyjesz kapusty białej . Osobiście , w tym okresie używam kapusty włoskiej , ponieważ robota idzie szybko i gołąbki są równie smacznie jak z młodej ..


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 10:50, 05 Cze 2011    Temat postu:

anmario napisał:
...ze wcześniejszych postów wyłania się obraz niezłej uczty...


Dokładnie!
A zielone bo kapusta młoda.
Spokojna o losy gołąbków mogę się oddalić na zieloną trawkę z najnowszym Enderem w garści.
I jeszcze tylko za Anmario powtórzę: smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
klementyna
syndrom sztokholmski


Dołączył: 12 Mar 2009
Posty: 3630
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1062 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 10:54, 05 Cze 2011    Temat postu:

animavilis napisał:

Wczoraj nie miałam chęci, dziś chyba też obiad wypadnie mi poza domem, więc doniesienia na temat zjadliwości i twardziakowatości gołąbków będą później.
[link widoczny dla zalogowanych]


chętnie wproszę się na degustację

przy okazji poproszę przepis na Animkowe gołąbki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:02, 05 Cze 2011    Temat postu:

Aaaaa noo tak ...

Smacznego !!!

(zapomniałam dodać )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 7:09, 06 Cze 2011    Temat postu:

Dziękuję, gołąbki okazały się smaczne i miękkie.
Jak sobie przypominam gołąbki "ryżowe", które gdzieś kiedyś jadłam, mogły być w porównaniu nieco bardziej suchawe (mięso było chude, z szynki wieprzowej), ale na pewno nie twarde.
Zrobiłam korzystając z Waszych rad, chociaż bez żadnych dodatków typu kasze, tylko surowe mięso plus podsmażana cebulka z podsmażonymi pieczarkami startymi na tarce. Jajko pozbawione białka.
Proszę się następnym razem wpraszać, tylko z jakimś tygodniowym wyprzedzeniem, abym zdołała się psychicznie przygotować na szamotanie z gołąbkami
Powrót do góry
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Pon 9:47, 06 Cze 2011    Temat postu:

Ojej! Gratulacje! Przed ugotowaniem już wyglądały smakowicie, mniam!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Śro 12:00, 08 Cze 2011    Temat postu:

Tymczasem w knajpce, gdzie często się stołuję podają dziś gołąbki. Zaraz tam zmykam. Ya winkles

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 13:23, 08 Cze 2011    Temat postu:

Ja eż Ci gratuluję, bo jest czego, zwłaszcza, że wyszły.
Gołąbki robiłam w sobotę, caluśki ogromny gar, bo u mnie idą jak woda, możemy je jeść na wszystkie posiłki, ale robię tradycyjnie, z odrobiną ryżu lub bez i w sosie pomidorowym.
Próbowałam tych z kaszą gryczaną, ale przywołano mnie do porządku i nakazano nie eksperymentować, jajka w ogóle nie dodaję, jest zbyteczne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:52, 20 Cze 2011    Temat postu:

Ne wiem, gdzie zamieścić prośbę: Czy znacie jakieś przepisy z wykorzystaniem bobu? Może jakies sałatki, czy inne dania? Rozsmakowałam się i chętnie bym poeksperymentowała, szczególnie, że w domu mam jeszcze jednego amatora strączkowych.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 7:03, 21 Cze 2011    Temat postu:

Bób jadam z masłem i obsypany obficie koperkiem, ze skórką.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 17:03, 30 Cze 2012    Temat postu:

Dostałem ostatnio od mojej mamy małe jajka przepiórcze. Pewnie można je wykorzystać w ten sposób co zwykłe jajka (tzn zrobić jajecznicę), ale może zna ktoś przepis na jakieś danie np sałatkę gdzie można użyć jajek przepiórczych? Nie wiem też jak długo je gotować.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mailo dnia Sob 17:03, 30 Cze 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 8:23, 01 Lip 2012    Temat postu:

olak napisał:
Ne wiem, gdzie zamieścić prośbę: Czy znacie jakieś przepisy z wykorzystaniem bobu? Może jakies sałatki, czy inne dania? Rozsmakowałam się i chętnie bym poeksperymentowała, szczególnie, że w domu mam jeszcze jednego amatora strączkowych.


mozna ugotowany bob zmieszac z ugotowanym ryzem i dodac koperku. wyglada interesujaco na talerzu. podawane do sosow (np. z jagnieciny).


albo tak:
http://www.youtube.com/watch?v=TVeuU1QtwQY


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Nie 8:46, 01 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 8:34, 01 Lip 2012    Temat postu:

mailo napisał:
Dostałem ostatnio od mojej mamy małe jajka przepiórcze. Pewnie można je wykorzystać w ten sposób co zwykłe jajka (tzn zrobić jajecznicę), ale może zna ktoś przepis na jakieś danie np sałatkę gdzie można użyć jajek przepiórczych? Nie wiem też jak długo je gotować.


[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 11:16, 02 Lip 2012    Temat postu:

tina napisał:
mailo napisał:
Dostałem ostatnio od mojej mamy małe jajka przepiórcze. Pewnie można je wykorzystać w ten sposób co zwykłe jajka (tzn zrobić jajecznicę), ale może zna ktoś przepis na jakieś danie np sałatkę gdzie można użyć jajek przepiórczych? Nie wiem też jak długo je gotować.


[link widoczny dla zalogowanych]


Super dzięki. Z racji, że mam bazylię w doniczce zrobię ten sos pomidorowy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Pon 19:15, 02 Lip 2012    Temat postu:

Jajeczka przepiórcze są bardzo smaczne (i, w sałatkach, wizualnie efektowne), ale to ich obieranie, zwłaszcza gdy są bardzo świeże... hmm, wymaga cierpliwości.
Powrót do góry
rosegreta
Gość





PostWysłany: Pon 19:38, 02 Lip 2012    Temat postu:

jajka gotować w sporo osolonej wodzie, potem zalać zimną
łatwiej się obierają, zawsze używam świeżych jaj,
pewien pan mi je znosi tzn przynosi do sprzedaży
ostatnio pewne produkty kupuję od znajomych ludzi posiadających krowy, kozy i kury
co do przepiórczych, nie znam nikogo kto je ma tzn przepiórki z jajami
Jesli chodzi o kuchnię i nie tylko ja często improwizuję, pewnie tam gdzie dodaje się jajka kurzęcze zastąpiłabym przepiórczymi,
albo przekrojone w połówki bym je dodała do kalafiora z kukurydzą i z koperkiem oraz majonezem. To tak przykładowo.


Ostatnio zmieniony przez rosegreta dnia Pon 19:41, 02 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
flykiller
Gość





PostWysłany: Pon 19:54, 02 Lip 2012    Temat postu:

Te jajka przepiórcze są dostępne w ogólnej sprzedaży i na tyle specyficzne, że nie da się ich "podrobić", w przeciwieństwie do, np. jajek kur zielononóżek. Podobno jajka od kur tej rasy są niewielkie, lekko podłużne i kremowe, więc większość jaj sprzedawanych jako "zielononóżkowe" (znacznie droższe od zwykłych), nie pochodzi od tych kur. Rzeczywiście, sprawdzałam ostatnio wytłoczki z takimi jajkami i były one bardzo duże i bardzo białe, więc prawie na pewno, oszukane.
Jajka gotuję zawsze w solonej wodzie i zalewam zimną, ale w przypadku przepiórczych ten "myk" mi nie wychodzi.
Mam jeszcze obiekcje natury "moralnej" Anxious
Staram się kupować jajka od kur z wolnego wybiegu, albo chociaż z chowu ściółkowego, a takie przepiórki to, chyba, swobodnie nie biegają... (bo fruwają i by pouciekały?). Pewnie się je dręczy w klatkach...
Powrót do góry
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Pon 20:23, 02 Lip 2012    Temat postu:

flykiller napisał:
a takie przepiórki to, chyba, swobodnie nie biegają... (bo fruwają i by pouciekały?). Pewnie się je dręczy w klatkach...


przepiorki trzyma sie w duzych ogrodzonych kojcach (napisalem kojcach bo nie potrafie tego inaczej nazwac).
Powierzchnia nawet kilkaset metrow kwadratowych, z pniakami i galeziami na ktore moga sobie wzlatywac i przysiadac, kepami traw do gniazdowania.
Kojce sa przykryte od gory siatka o drobnyc oczkach i wg slow hodowcow ta siatka sluzy bardziej do ochrony przepiorek przed ptakami drapieznymii niz przed ucieczka.

(oczywiscie nie wiem czy wszystkie tak sa hodowane ale widzialem kilka hodowli i wszystkie wygladaly podobnie, roznily sie tylko wielkoscia kojcow)

W jednym kojcu kilkadziesiat ptakow.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 4 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin