Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

przyprawy
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:53, 04 Mar 2011    Temat postu:

narobiłaś mi takiego smaka, że chyba jutro wyślę męża po baraninkę i lamb curry będzie u nas w niedzielę

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:09, 04 Mar 2011    Temat postu:

no u nas tez w niedziele

moj maz tak sie zapalil do tego curry, ze wyciagna SWOJA KSIAZKE kucharska o curry i ja teraz wlasnie studiuje!!!



Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Pią 21:10, 04 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:39, 04 Mar 2011    Temat postu:

hiihihi może ma tę samą co ja

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:11, 05 Mar 2011    Temat postu:

ja tak wlasnie porownalam i prawie taki sam przepis!!!
tylko bez tego ghee! za to z koriander i cos tam jeszcze!

ale tak do konca nie wiem Think, czy rzeczywiscie bedzie ten, a nie jeszcze inny przepis, bo wczoraj poszlam juz spac, a teraz maz poszedl na zakupy i widzialam na jego karteczce pod tym curry jeszcze jogurt

ale mam przynajmniej gotowanie w niedziele z glowy
Blue_Light_Colorz_PDT_02
uff!

a Twoj przepis wykorzystam kiedys najpierw sama, czyli bez stresu z goscmi.
bo tu maz ma racje, ze trzeba sie najpierw nauczyc, czyli najpierw samemu przyzradzic.
a dopiero jak sie to uda, mozna robic dla gosci.

tak czy tak dziekuje, a przede wzstykim za to, ze w niedziele nie musze gotowac

Dancing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:49, 05 Mar 2011    Temat postu:

Jak jogurt to może tandori- też pychotka! Mnie niestety czeka gotowanie, ale będzie po hindusku miam miam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:08, 05 Mar 2011    Temat postu:

nie mam pojecia

najwazniejsze, ze ja nie musze
050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:15, 07 Kwi 2011    Temat postu:

odrobinę curry lub kurkumy dodaje do gotowania ryżu, szczególnie tego przeznaczonego do sałatek- smak nabiera charakterku a ryż ma piękny żółciutki kolor...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
l
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 6165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 97 razy
Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:57, 02 Paź 2011    Temat postu:

moja ulubiona to kurkuma i pieprz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 2990
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 327 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:37, 03 Paź 2011    Temat postu:

dodajcie SZAFRAN (szczypte rozpuszcona w pol kieliszku wody) do lodow waniliowych i 2 lyzki wody rozanej (na 1 litr), a lody beda mialy niepsotykany i egzotyczny smak
mozna posypc pistacjami.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Pon 11:38, 03 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:30, 14 Paź 2011    Temat postu:

Co do przypraw - nie lubię zbyt wielkiej ilości pieprzu. Dla mnie ta przyprawa psuje większość potraw. Oczywiście częściej o przesadę chodzi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Diabelsky
Gość





PostWysłany: Nie 6:19, 16 Paź 2011    Temat postu:

powiadaja że kuchnia Polska jest najubozszą na swiecie w przyprawy.

To prawda.

Faktycznie na rynku nie ma wiele przypraw. Ogromą ilość trzeba zdobywać różnymi drogami. Przywozić z wyjazdów lub fatygować znajomych na świecie.
Ja czasami korzystam z sklepów zielarskich w których znajduję co chcę, lub wysyłkowych portali.

Mam tez w zanadrzu stronę internetową gdzie wspaniale opisane są zioła i przyprawy. Ich zastosowanie a nawet ,,obrazowo,, smaki.

Polecam: [link widoczny dla zalogowanych]

Warto tez dodać że z ziołami i przyprawami nie należy przesadzać , gdyż mają działania pożądane ale i te uboczne.

Np; taki niby niewinny lubczyk o którym można poczytać na tej stronce.


Ostatnio zmieniony przez Diabelsky dnia Nie 6:26, 16 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:18, 23 Paź 2011    Temat postu:

Mr.Ogoniasty napisał:
powiadaja że kuchnia Polska jest najubozszą na swiecie w przyprawy.

To prawda.


Mogłoby w niej nie być kminku. Za bardzo by nie ucierpiała, jak dla mnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin