Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Temat przewodni dnia - co zrobić z ...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:47, 07 Maj 2008    Temat postu:

Mii napisał:

Uwielbiam szpinak, wiem...wiem niewiele osób go lubi, ale ja za nim przepadam, dobrze przyrządzony smakuje wyśmienicie.


Ja też lubię, ale jako nadzienie, w pierogach. No i oczywiście z fetą


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 11:52, 07 Maj 2008    Temat postu:

Jako nadzienie to znam tylko z canelloni i lasagne ...robię i wszyscy u mnie sie tym zajadają, ale pierogów ze szpinakiem nigdy nie jadłam...i co z tą fetą? Think razem ze szpinakiem do pieroków...czy jak?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Śro 11:53, 07 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:57, 07 Maj 2008    Temat postu:

Mii napisał:


co z tą fetą? Think razem ze szpinakiem do pieroków...czy jak?


Tak. Trzeba ją najpierw odsączyć, pokruszyć i wymieszać ze szpinakiem. Tylko to ma być prawdziwa feta, a nie wyrób fetopodobny, bo się z tego mamałyga zrobi

Zapomniałam o najważniejszym: duuuużo czosnku


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Sabina dnia Śro 11:59, 07 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:15, 07 Maj 2008    Temat postu:

Boczniakowe kotletki. To może być dobre, bo lubie tak przyrządzone kanie na przykład

Ja ze szpinakiem robie naleśniki. Z tym,że szpinak dodaje się do ciasta (mrożony-rozmrożony).Z ostrym farszem grzybowo-serowym
Moje dzieci zjadają bez farszu i mówią na to "zieleśniki"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Śro 13:20, 07 Maj 2008    Temat postu:

illunga napisał:
Boczniakowe kotletki. To może być dobre, bo lubie tak przyrządzone kanie na przykład

Ja ze szpinakiem robie naleśniki. Z tym,że szpinak dodaje się do ciasta (mrożony-rozmrożony).Z ostrym farszem grzybowo-serowym
Moje dzieci zjadają bez farszu i mówią na to "zieleśniki"

Boczniaki i kanie [zwłaszcza kanie] a la schabowy są przepyszne!

A ze szpinakiem jadłam dziś coś w tym stylu - zielone pierogi [bo też ten szpinak w cieście] z farszem pieczarkowo-cukiniowym. Mniam.
Powrót do góry
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:09, 07 Maj 2008    Temat postu:

też kocham szpinak...dużo czosnku i szczypta gałki muszkatałowej...pyyycha!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:45, 08 Maj 2008    Temat postu:

Z boczniaków można zrobić pyszne, fałszywe flaczki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bosska
Gość





PostWysłany: Czw 14:51, 08 Maj 2008    Temat postu:

Indian Summer napisał:
też kocham szpinak...dużo czosnku i szczypta gałki muszkatałowej...pyyycha!


ja mam swój sposób na szpinak. sama go wymyśliłam, więc nie wiem, czy będzie Wam pasować.
kupuję mrożony szpinak w sklepie, otwieram torebkę i wrzucam na patelnię. on sie wpierw rozmraża, potem trochę podusi, aż ta woda wyparuje. dodaję do niego cały jeden serek topiony i mieszam, serek sie rozpuszcza. przyprawiam - sól, pieprz, czosnek w proszku (lub wcześniej "zywy") i już.
słuzy mi to jako nadzienie do: piersi indyczej/z kurcaka (i potem do piekarnika), naleśników, lasagne, na świeży chlebek, etc. - a jak dodam ryż/makaron i wymieszam + np. czarne oliwki to mam obiad/kolację/jedzonko do pracy na ciepło.
Powrót do góry
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 18:04, 08 Maj 2008    Temat postu:

Może być całkiem dobre, z tym że ja jestem leń patentowany, nie lubię spędzać przy garach dużo czasu. Zresztą ostatnimi czasy próbuję żyć powietrzem, słońcem, papierosami i kawą

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 18:18, 08 Maj 2008    Temat postu:

Wypróbuję, zwłaszcza, że mało skomplikowane. Cierpię, gdy trzeba coś obrać, pokroić, zmiksować
A gałki muszkatułowej - nie tylko do szpinaku, ale w ogóle - nie znoszę. Kto wymyślił taką mękę dla podniebienia?! Sick
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 19:56, 08 Maj 2008    Temat postu:

Dzisiaj na obiad zrobilam szpinak..."zrobilam" to oczywiście zbyt dużo napisane Angel namierzyłam w Lidlu taki sam jak Frosty ...w sprasowanej kostce ze śmietaną za zawrotną sumę 1,99 Blue_Light_Colorz_PDT_02

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:04, 09 Maj 2008    Temat postu:

Kupiłam boczniaki Dziś będę je kotlecić

Ale widziałam w sklepie mrożone grzyby. A to jak przygotować? Rozmrozić i usmażyć czy bez rozmrażania? Kurki to były.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:56, 09 Maj 2008    Temat postu:

Wydaje mi się, że najpierw rozmrozić, bo za dużo wody Ci na patelni zostanie
Ja bardzo lubię grzyby shitake - najczęściej z ryżem, piersią z kurczaka, papryką, i co tam mam pod ręką


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 10:05, 09 Maj 2008    Temat postu:

Ja bym nie rozmrażała, tylko tak jak warzywa na patelnię - na mocno rozgrzany tłuszcz. Bo inaczej to chyba straszna papa się zrobi, a w kontakcie z rozgrzanym olejem, ta woda natychmiast odparowywuje.
[ale zastrzegam, że to tylko moja teoria, nie potwierdzona praktycznie]
Powrót do góry
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:06, 09 Maj 2008    Temat postu:

No fakt. Woda mogłaby zepsuć smażenie. I pryskać z patelni
A do tych chińskich grzybków jakoś nie mogę się przekonać. Bezsmakowe mi się wydają.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bosska
Gość





PostWysłany: Pią 10:31, 09 Maj 2008    Temat postu:

animavilis napisał:
Ja bym nie rozmrażała, tylko tak jak warzywa na patelnię - na mocno rozgrzany tłuszcz. Bo inaczej to chyba straszna papa się zrobi, a w kontakcie z rozgrzanym olejem, ta woda natychmiast odparowywuje.
[ale zastrzegam, że to tylko moja teoria, nie potwierdzona praktycznie]

ja z reguły wrzucam zamrożone na pustą patelnię bez tłuszczu i potem duszę, dorzucam czasem jakąś szynkę albo co i tyle.
ale to jak sobie tylko gotuj, bo wtedy zawsze upraszczam gotowanie, niekoniecznie ma to dodatni wpływ na jakość potraw, na moje lenistwo natomiast na pewno
Powrót do góry
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:29, 09 Maj 2008    Temat postu:

illunga napisał:

A do tych chińskich grzybków jakoś nie mogę się przekonać. Bezsmakowe mi się wydają.


Smakowe, tylko zależy z czym je przyrządzasz, i jakich przypraw używasz.
To samo dotyczy grzybów mun. No ale rzeczywiście ciężko porównać ich smak do naszych podgrzybków, kurek, czy tam maślaków


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:43, 18 Cze 2008    Temat postu:

W jakim sklepie można u nas kupić melasę? Bo mam w przepisach na ciastka, a nie wiem gdzie to się kupuje? Widział ktoś może przypadkiem?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:40, 18 Cze 2008    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 13:47, 18 Cze 2008    Temat postu:

Też sobie polatam po tych linkach...dzięki Sabino

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin