Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Temat przewodni dnia - co zrobić z ...
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emma.
space mona


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 569
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:29, 20 Mar 2006    Temat postu: Temat przewodni dnia - co zrobić z ...

z rakami?

to nie ja raka spieklam,
ale sama sobie raki kupilam,
bo tak ładnie wyglądały.

a teraz pytanie, z czym to zjesc?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:02, 24 Mar 2006    Temat postu:

Cos z tego napewno wybierzesz

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Nie 16:26, 04 Maj 2008    Temat postu:

Co zrobić ze szparagami??
Nie umiem się z nimi obchodzić. Wiążę toto nitką, wrzucam na wrzątek, wyjmuję jak wydaje się być miękkie, no i okazuje się niezjadliwą włókniną. Co robię nie tak?

Hurtem, jeszcze o surówkę z cykorii. Jak? Skropiłam obficie cytryną, posypałam pieprzem i solą, wymieszałam ze śmietaną i też coś nie tego.
(?)
Powrót do góry
evra
Gość





PostWysłany: Nie 18:52, 04 Maj 2008    Temat postu:

Anima...szparagi trzeba przed gotowaniem obrac,
jest taki nozyk specjalny do obierania warzyw, najlepiej
tym ( pozbywasz sie cienkiej warstwy), wazne tez, aby odciac
(nozem moze byc) koncowki (jak sa 'zdrewniale' ale nie
te od strony lebka ), potem do wody z dodatkiem
soli i cukru ( ja nie wiaze niczym - luz ), jak juz sa miekkie
odcedzam i mozna wcinac.
aaaa...jak ktos lubi to mozna polac maslem z bulka tarta,
albo samym maslem.

dla smakoszy wazna jest tez klasa
I - najciensze i najdelikatniejsze
II - troszke grubsze, ale da sie zjesc
III - to juz tylko na zupe
Powrót do góry
melpomena
zła kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 9156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 475 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 20:47, 04 Maj 2008    Temat postu:

Mam nadzieję, że te szparagi dostałaś/wykopałaś, a nie kupiłaś... U mnie są za 16zł kilogram...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:07, 04 Maj 2008    Temat postu:

To i tak są tańsze niż papryka Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Nie 21:16, 04 Maj 2008    Temat postu:

Aaaaaach...
obrać, obrać... Brick wall
evra, dzięki

P.S. Zostały zakupione, ale, na szczęście, nie w ilości kilograma.
Kilogram włókniny by mnie dobił.
Powrót do góry
evra
Gość





PostWysłany: Nie 21:22, 04 Maj 2008    Temat postu:

Anima... Rotfl
a szparagi sie kupuje na 'peczki' u mnie I klasa
po 7 zeta, dwa peczki i mozna cos poczuc
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Nie 21:27, 04 Maj 2008    Temat postu:

Hmmm, szparagi niestety, chyba jako jedyne warzywo które trzeba kupować od "hodowcy" inaczej można się na nich "sparzyć"...mam na myśli to, że w sklepach są przeważnie "stare" i łykowate, kiedy je pierwszy raz kupiłam byłam szczerze rozczarowana, dopiero w zeszłym roku znajoma uświadomiła mi skąd moja niechęć do tych smacznych warzyw ...łyko sklepowych szparagów jest ohydne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
Gość





PostWysłany: Pon 9:50, 05 Maj 2008    Temat postu:

Chyba, ze mieszka sie w Wielkopolsce, gdzie swiezych i dobrej klasy szparagow jest od groma. Wystarczy sie wybrac na ktores z miejskich targowisk.

Jesli sie kupuje zielone i cienkie, to lykowatosci pratycznie nie ma. Przed gotowaniem mozna obciac 1/3 dlugosci i albo wyrzucic, albo ugotowac oddzielnie jako ew. skladnik do kremu szparagowego. Pozostale 2/3 (te z glowkami oczywiscie) warto ugotowac na parze, a nie we wrzatku - zachowuja kruchosc, kolor i oczywiscie pelny smak. Podawac mozna z czym kto lubi, ja lubie polac oliwa ze zrumienionym na niej szatkowanym czosnkiem i posypac cieniutkimi platkami grana padano. Calosc potraktowana pieprzem prosto z mlynka. Mniam, mniam.

PS. Swiezych kurek i swiezych szparagow najbardziej mi brakuje.
PS2. Oczywiscie chodzi o grzyby kurki


Ostatnio zmieniony przez Pasztet dnia Pon 9:51, 05 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:29, 05 Maj 2008    Temat postu:

Skoro procedura przyrządzania szparagów została wyjaśniona (robię tak jak Pasztet na parze) to teraz cykoria.
Umyć, rozdzielić liście, obciąć białe końce (ze dwa centymetry) a potem pomoczyć z dziesięć minut w zimnej wodzie z dodatkiem soli i kwasku (straci gorzki smak).
W tym czasie utrzeć ćwiartkę masła (pachnącego, świeżego) z garstką orzechów włoskich (wcześniej je sparzyć by zeszła z nich skórka), dodać dwa ząbki czosnku (wycisnąć przez maszynkę lub drobno posiekać), wszystko razem rozetrzeć, dodać soli do smaku i posmarować cienko każdy listek, Pycha! Można jeść bez żadnych dodatków.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 11:46, 05 Maj 2008    Temat postu:

Dzięki Lulko za objaśnienie w temacie cykorii....kiedyś zrobilam surówkę i zastanawiałam się jak można ją lubić....sama gorycz gotowana też smakowała nieciekawie Anxious

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Śro 7:20, 07 Maj 2008    Temat postu:

Super. Dziękuję Wam za rady.
Następnym razem przyjrzę się lepiej szparagom zanim je kupię.
Specyficzną goryczkę cykorii lubię, w tym jej urok, ale może rzeczywiście warto ją chwilę pomoczyć.
Przepis lulki dla takiego lenia jak ja wydaje mi się dość czasochłonny, a ten "krem" do smarowania mocno kaloryczny, ale pobudza wyobraźnię [i produkcję śliny]
Powrót do góry
Ptaszniczka
mieszkaniec Patagonii


Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:25, 07 Maj 2008    Temat postu:

A lubicie brokuły?Ja uwielbiam wszystko co zielone i jadalne!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziora
Gość





PostWysłany: Śro 9:01, 07 Maj 2008    Temat postu:

Lubię, ale wolę kalafior
Powrót do góry
animavilis
Gość





PostWysłany: Śro 9:24, 07 Maj 2008    Temat postu:

Uwielbiam brokuły, ale często zdarza mi się je "przegotować" i są rozciapciane.
Trzeba sobie w końcu kupić ten garnek do gotowania na parze, bo ani porządnych szparagów ani brokułów...
Powrót do góry
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:38, 07 Maj 2008    Temat postu:

Ptaszniczka napisał:
A lubicie brokuły?Ja uwielbiam wszystko co zielone i jadalne!

uwielbiam brokuły! ale rzeczywiście trzeba wrzucac je na wrzątek i gotować krociuteńko, dosłownie pare minut...zazwyczaj podaję je:
1. na ciepło, z bułka tartą podsmażona na masełku
2. na zimno, układam na półmisku z jajem na twardo i pomidorem pokrojonym na ćwiartki(ale same oczywiście też mogą być) i polewam takim sosikiem: duży kubek smietany lub jogurtu+pęczek szczypiorku posiekany + 2-3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę, sól, pieprz, powinno się to przegryźć z pół godziny w lodówce, polewam przed podaniem pyyychotka!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:17, 07 Maj 2008    Temat postu:

Z zielonego to się ostatnio zażeram sałatą lodową, której kiedyś nie znosiłam. Widać na starość się wszystko zmienia

A dziś : Boczniaki
Leżą takie przystojne w sklepie, w którym robię rano zakupy. Kupić? A jak kupić to co z nimi?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:31, 07 Maj 2008    Temat postu:

illunga napisał:



Kupić? A jak kupić to co z nimi?


Ja lubię boczniaki w panierce. Smakują jak kotlet schabowy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 11:45, 07 Maj 2008    Temat postu:

Brokuły lubię, ale jesli mam wybór to wolę kalafior.
Gotuję je aldente...bo taki rozciapany jaki się przytrafia Animie i mii zresztą też nie jest już smaczny, najczęściej polewam go jogurtem naturalnym do ktorego sypię sporo ziół, mogą być prowansalskie, czubryca, wystarczy nawet sama bazylia...dosalam to lekko i polewam warzywo, bardziej smakuje mi lekko przestudzony.
Z zielonych warzyw zajadam się bardzo często sałatą lodową z olivą i ziołami...jeśli jestem głodna dodaję do niej tuńczyka z puszki i taka porcja w zupelności zaspokaja mój głód.
Uwielbiam szpinak, wiem...wiem niewiele osób go lubi, ale ja za nim przepadam, dobrze przyrządzony smakuje wyśmienicie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin